Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Postprzez BOReK » czwartek 04 października 2012, 10:03

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale na tym obrazku, w miejscu zakreślonym kółkiem jeśli pojedzie się zgodnie z czerwoną linią... to się pojedzie w lewo z pasa do jazdy na wprost. Przeoczenie rysującego? Do tego polecam definicję znaku P-1d, który według mnie jest tam namalowany (te krótkie przerywane na skrzyżowaniu).

A co nakazuje dotrzymać wyboru pasa ruchu i podjętego kierunku - nie wiem. Rozsądek i uczciwość nie cieszy się tutaj powodzeniem, jedynie przepisy i policaj stojący za skrzyżowaniem.

Spróbuję tak - zmieniając pas na skrzyżowaniu opuszczasz go (jedziesz z pasa), a przecież zgodnie z definicją P-8 wolno Ci to zrobić tylko w kierunku wskazanym przez strzałki. Dopóki więc na skrzyżowaniu zmieniasz pas na inny prowadzący w tym samym kierunku to ok, widzi się to nawet w praktyce. Jeżeli jednak zmienisz pas na taki, którym pojechałbyś w innym kierunku (i pojedziesz w tym kierunku, bo to już jest skrzyżowanie), to pogwałcisz P-8. Przed skrzyżowaniem nie ma tego problemu, ponieważ tam nie możesz jeszcze zmienić kierunku, więc dowolna zmiana pasa nie stanowi problemu o ile zezwalają na to inne znaki.
BOReK

Postprzez Drezyna » czwartek 04 października 2012, 19:55

Szósta strona, a ja wciąż uważam, że skoro napisali: " jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką", to znaczy po pierwsze, że dozwolony jest tylko jeden sposób jazdy z pasa (a więc przy opuszczaniu pasa) - w kierunku strzałki. Żaden inny sposób jazdy z pasa nie jest dopuszczony (w szczególności zmiana pasa w dowolną stronę). Po drugie po opuszczeniu pasa w kierunku strzałki przestaje nas ona obowiązywać, bo jesteśmy na innym pasie. Proste, jasne, i dlatego pewnie nie do przyjęcia :mrgreen:
Drezyna

Postprzez BOReK » czwartek 04 października 2012, 20:28

Może przy hurtowym zużyciu paliwa wywołanym taką niepotrzebnie przedłużaną jazdą ceny tego paliwa spadną. :spoko:
Tylko w niektórych miejscach możesz być zmuszony jeździć w kółko, więc ostrożnie. :mrgreen:
BOReK

Postprzez sankila » czwartek 04 października 2012, 23:53

Drezyna napisał(a):To jak skręcam w drogę poprzeczną na inny pas, to zmieniam, czy nie zmieniam na ten przykład?
A skąd ja mam wiedzieć, co wyczyniasz na skrzyżowaniu? Ja tam trzymam się kolejności pasa, albo pozwalam, żeby mnie linie przeprowadziły i nic nie zmieniam.
tu eksperci dyskutują
Lizus, wazeliniarz :lol:
BTW - o co chodzi z kopanem i apelem?

maryan napisał(a):"Co mi nakazuje dotrzymać wybór pasa i kierunku podjęty przed skrzyżowaniem?"- też niedoskonałe, ale chyba lepsze.
Nie bardzo, bo pas możesz zmienić (w obrębie kierunku) jeśli linie pozwalają.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze