Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale na tym obrazku, w miejscu zakreślonym kółkiem jeśli pojedzie się zgodnie z czerwoną linią... to się pojedzie w lewo z pasa do jazdy na wprost. Przeoczenie rysującego? Do tego polecam definicję znaku P-1d, który według mnie jest tam namalowany (te krótkie przerywane na skrzyżowaniu).
A co nakazuje dotrzymać wyboru pasa ruchu i podjętego kierunku - nie wiem. Rozsądek i uczciwość nie cieszy się tutaj powodzeniem, jedynie przepisy i policaj stojący za skrzyżowaniem.
Spróbuję tak - zmieniając pas na skrzyżowaniu opuszczasz go (jedziesz z pasa), a przecież zgodnie z definicją P-8 wolno Ci to zrobić tylko w kierunku wskazanym przez strzałki. Dopóki więc na skrzyżowaniu zmieniasz pas na inny prowadzący w tym samym kierunku to ok, widzi się to nawet w praktyce. Jeżeli jednak zmienisz pas na taki, którym pojechałbyś w innym kierunku (i pojedziesz w tym kierunku, bo to już jest skrzyżowanie), to pogwałcisz P-8. Przed skrzyżowaniem nie ma tego problemu, ponieważ tam nie możesz jeszcze zmienić kierunku, więc dowolna zmiana pasa nie stanowi problemu o ile zezwalają na to inne znaki.