Rondo bez świateł

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo bez świateł

Postprzez rusel » wtorek 10 lipca 2012, 17:12

Właśnie sobie nazbierałeś wrogów tej interpretacji- a gdzie tu Art 22.4 !!!!

wrogow to ja ma po kazdym niezdanym egzaminie :) mnie juz nagrywają, śledzą i jeżdzą na skargi do word..

rzuć dobrą radę jak to sie robi na takim skrzyzowaniu :wink:
rusel

Postprzez kg1956 » wtorek 10 lipca 2012, 18:21

dylek napisał(a):(...)I myślę, że na tym możemy zakończyć tą dyskusję, bo widzę, że różne PoRD czytujemy i się nie mamy szans dogadać.

Myślę, że nie ma się co obrażać. Różnice w interpretacji PoRD-u są przecież na tym forum dość częste. Jeśli już wielokrotnie to wcześniej tłumaczyłeś to możesz to zrobić jeszcze raz.
Zacytuję stosowne definicje (lub fragmenty):
droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni,(...)
jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów;(...)
pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni(...)

Jeśli na obwiedni ronda są wyznaczone pasy ruchu, to wypełniając definicję muszą być na jezdni. Wniosek nasuwa się sam: tam gdzie pasy ruchu - tam jezdnia. Idąc dalej jezdnia jest częścią drogi. Mamy więc drogę.
Niewykluczone, że jakiś błąd popełniłem w tym rozumowaniu. Poprawcie mnie.
kg1956

Postprzez szerszon » środa 11 lipca 2012, 07:05

rusel napisał(a):
rzuć dobrą radę jak to sie robi na takim skrzyzowaniu :wink:
Nie mam co rzucać, akurat toczka w toczkę zgadzam sie z Tobą...ale według zwolenników Art 22.4 w takim miejscu.... :mrgreen:
szerszon

Postprzez Cyberix » środa 11 lipca 2012, 11:49

Cyberix

Postprzez RossoneriDevil » środa 11 lipca 2012, 12:38

pamiętajmy, że pojazd jadący prawym pasem (czy są pasy ruchu wyznaczone, czy nie wyznaczone) może objechać tym pasem wyspę centralną dookoła.

WTF???
RossoneriDevil

Postprzez Cyberix » środa 11 lipca 2012, 13:34

Takich rewelacji jest tam wiele, co ciekawe nie podają podstawy prawnej, a sami piszą, iż na rondzie obowiązują przepisy takie jak na "normalnych" skrzyżowaniach. Tyle, że na "normalnych" skrzyżowaniach nikt o zdrowych zmysłach nie skręca w lewo bądź zawraca skrajnym prawym pasem. I dzięki takim rewelacjom, ludzie wjeżdżają na rondo prawym pasem i śmigają w lewo, blokując tym samym inne pojazdy i paraliżując ruch na rondzie - bo tak jest wygodniej.

Irytują mnie jeszcze sformułowania w stylu "bezwzględne pierwszeństwo". Tak jakby było względne albo jakieś inne stopnie ważności.
Cyberix

Postprzez Drezyna » środa 11 lipca 2012, 13:45

Cyberix napisał(a):...ludzie wjeżdżają na rondo prawym pasem i śmigają w lewo...

Jeśli przyjąć, że jazda dookoła ronda jest jazdą bez zmiany kierunku, a tak chyba większość przyjmuje, to nie tylko można, ale jeśli prawy pas jest wolny to nawet należy nim jechać (16.4)! Oczywiście jeżeli znaki nie nakazują innego postępowania.
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 11 lipca 2012, 14:17

Drezyna napisał(a):
Cyberix napisał(a):...ludzie wjeżdżają na rondo prawym pasem i śmigają w lewo...

Jeśli przyjąć, że jazda dookoła ronda jest jazdą bez zmiany kierunku, a tak chyba większość przyjmuje, to nie tylko można, ale jeśli prawy pas jest wolny to nawet należy nim jechać (16.4)! Oczywiście jeżeli znaki nie nakazują innego postępowania.
zaczyna się...
a czemuż to ten art 16.4 jest taki ważniejszy od Art 22.2 ?
W ogóle rozumiesz ten art 16.4 ?
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » środa 11 lipca 2012, 14:30

Jeśli przyjąć, że jazda dookoła ronda jest jazdą bez zmiany kierunku

I weż tu bądź mądrym...

Wychodzi na to że nawet kirunków nie trzeba wrzucać jeżeli jadę prawym pasem bo z założenia jadę cału czas jakby "prosto" niezmieniając pasa....

I jeszcze przez przypadek wykopałem taki oto post.

Witam.
Ostatnio miałem niestety niemiłe doświadczenie. Jechałem rondem o ruchu okrężnym posiadającym dwa pasy. Znajdowałem się z prawej strony czyli na pasie zewnętrznym. Zawracałem na rondzie. Jednek przed wczesniejszym moim zjazdem wychyliła się swoim samochodem jakaś kobieta zmieniejąc pas ruchu przez co doszło do kolizji.
Sprawcą zdarzenia została ta Pani natomiast ja zostałem potraktowany mandatem o kwocie 150zł za jazdę przez rondo prawym pasem. Policja odwołała się do art. 22. Mandatu nie przyjołem gdyż uważam, że można jeżdzić prawym pasem po rondzie tak długo jak mi się podoba.
Uważacie, że dobrze zrobiłem?

Co gorsza inni urzytkownicy przyklaskują temu panu...

Albo firmy ubezpieczeniowe maczają w tym palce albo już nie wiem, żeby takie odchylenia były od tego czego uczą w szkołach nauki jazdy albo w podręcznikach....
RossoneriDevil

Postprzez Drezyna » środa 11 lipca 2012, 14:31

szerszon napisał(a): ...jest taki ważniejszy...?

Zamiast filozofii może po prostu napisz, dlaczego twoim zdaniem jest taki ważniejszy? Wprawdzie nie przypuszczam, aby tak było, ale chętnie posłucham twojej argumentacji.

RossoneriDevil napisał(a):
Wychodzi na to że nawet kirunków nie trzeba wrzucać jeżeli jadę prawym pasem bo z założenia jadę cału czas jakby "prosto" niezmieniając pasa...

Jadąc swoim pasem po łuku drogi to jakie, przepraszam, kirunki wrzucasz?
Drezyna

Postprzez RossoneriDevil » środa 11 lipca 2012, 14:38

Jadąc swoim pasem po łuku drogi to jakie, przepraszam, kirunki wrzucasz?

Np. w momencie kiedy opuszczasz rondo.
RossoneriDevil

Postprzez kg1956 » środa 11 lipca 2012, 14:56

Zjeżdżając z ronda nie jedziesz już tym pasem.
kg1956

Postprzez RossoneriDevil » środa 11 lipca 2012, 15:03

Zjeżdżając z ronda nie jedziesz już tym pasem.

W takim razie wjeżdzając na rodno też powinno się sygnalizować ponieważ wjeżdzam na inny pas...
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » środa 11 lipca 2012, 17:03

Drezyna napisał(a):Zamiast filozofii może po prostu napisz, dlaczego twoim zdaniem jest taki ważniejszy? Wprawdzie nie przypuszczam, aby tak było, ale chętnie posłucham twojej argumentacji.

skręcając w lewo masz sie zblizyc do lewej krawędzi, nieprawdaż ?
czy wtedy również nie jesteś mozliwie blisko prawej krawędzi w stosunku do wykonywanego własnie manewru ? :mrgreen:

Poza tym to nie ja pisałem, że jest wązniejszy co byłeś łaskaw wyrywkowo wyquotować...tylko Ty chcesz skręcać w lewo z prawego pasa... :spoko:
szerszon

Postprzez Cyberix » środa 11 lipca 2012, 20:33

Jeśli mamy skrzyżowanie i rondo.
Obrazek
To pytanie brzmi, co pozwala na taką karykaturę przejazdu przez rondo?
Cyberix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze