skov napisał(a):...po co komu twój kierunkowskaz jak używasz go dopiero w momencie gdy masz wolny pas, na który chcesz wjechać?
Bo mogę się mylić, i pomimo mojej pewności pas, na który zamierzam wjechać może nie być wolny. Nie znalazłem zapisu mówiącego, że mamy obowiązek sygnalizować zamiar wykonania tylko prawidłowych manewrów. Więc
prawidłowo włączony kierunkowskaz sygnalizujący zamiar wykonania nieprawidłowego w tym przypadku manewru zmiany pasa ruchu ostrzega jadącego tym pasem kierowcę. Jeżeli nasze dalsze tory jazdy są kolizyjne tamten kierowca
zaniepokojony kierunkowskazem ma możliwość zareagowania celem uniknięcia kolizji.
bac napisał(a):Prawidłowo włączony kierunkowskaz nie powinien nikogo niepokoić.
Prawidłowo włączony kierunkowskaz sygnalizujący zamiar wykonania nieprawidłowego manewru powinien zaniepokoić.
bac napisał(a):Twierdzenie, że egzaminator mógłby oblać za "niepokojenie innych kierunkowskazem", jest śmieszne.
Masz rację. Prawidłowo włączony kierunkowskaz często niepokoi innych kierowców, taka jego rola. Nawet jeżeli manewr, który sygnalizujemy zamierzamy wykonać prawidłowo.