Co to jest wyprzedzanie? /wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 10:04

W tym wypadku nie możesz wyprzedzić z prawej, bo prawy pas masz zajęty.
piotrekbdg

Postprzez lith » piątek 07 maja 2010, 10:06

@sankila

Ten jakiś podział na czynność wyprzedzania i manewry wyprzedzania póki co wyznajesz tylko Ty i scorpio44 dobrze to podsumował.

Po prostu będąc wyprzedzanym się nie przyspiesza i szczególnie ważne jest przestrzeganie tego jak prędkości pojazdów sa zbliżone lub przyspieszanie jest gwałtowne. I po prostu kiedyś się możesz na tym przejechać.
lith

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 10:12

piotrekbdg napisał(a):W tym wypadku nie możesz wyprzedzić z prawej, bo prawy pas masz zajęty.

Widzę, że fantazja ponosi...

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
* na jezdni jednokierunkowej,
* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Widzisz tutaj gdzieś przeznaczone dwa pasu ruchu do jazdy w tym samym kierunku? Bo ja widzę tylko jeden.
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 10:16

A ja widzę dwa. Dwa rzędy pojazdów mogą jechać w jednym kierunku jednocześnie.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 10:25

piotrekbdg napisał(a):A ja widzę dwa. Dwa rzędy pojazdów mogą jechać w jednym kierunku jednocześnie.

To przykre, że nie odróżniasz wyznaczonych pasów ruchu od niewyznaczonych :(
Cyberix

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 10:25

Cyberix napisał(a):
Sytuacja numer 1:
Obrazek
Zielony jedzie 30 km/h, żółty jedzie 50 km/h.
Jaki manewr wykonuje żółty, i czy jest on dozwolony? (niebieski jest wystarczająco daleko).

Sytuacja numer 2 wersja pierwsza:
Obrazek
Jaki manewr wykonuje żółty, i czy jest on dozwolony?

Sytuacja numer 2 wersja druga:
Obrazek

Sytuacja numer 3 wersja pierwsza:
Obrazek

Sytuacja numer 3 wersja druga:
Obrazek

Sytuacja numer 4 wersja pierwsza:
Obrazek

Sytuacja numer 4 wersja druga:
Obrazek

Sytuacja numer 5:
Obrazek
Zielony jedzie 50 km/h, żółty jedzie 70 km/h, czerwony jedzie 90 km/h.
Jaki manewr wykonuje żółty i czerwony, i czy są one dozwolone?

Sytuacja numer 6:
Obrazek
Zielony jedzie 110 km/h, żółty jedzie 130 km/h.

Możemy się skupić,na tych rysunkach-proszę :wink:,szczególnie na rysunkach nr 4.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez lith » piątek 07 maja 2010, 10:32

Nie ma 2 jeżeli przy niewyznaczonych pasach ktoś jedzie przy lewej krawędzi... bo jednocześnie jest to 'możliwie blisko prawej krawędzi' to znaczy ze z prawej już się pas nie zmieści :P

ustawodawca po prostu nie opisuje co na ewentualność gdy ktoś nie przestrzega przepisów. Taka sytuacja zgodnie z przepisami może wystąpić jedynie gdy ktoś chce skręcić w lewo... i wtedy można go wyprzedzić z prawej.
lith

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 11:03

no ciekawa wersja :wink: ....ale jeszcze na 100%nie jestem przekonana :] ....co zatem ma zrobić ten z prawej strony,w takowej sytuacji?
Ostatnio zmieniony piątek 07 maja 2010, 11:06 przez barbra, łącznie zmieniany 1 raz
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez lith » piątek 07 maja 2010, 11:04

ja też nie... ale lepszego pomysłu nie mam i do tej pory to tak interpretowałem :P
lith

Postprzez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 11:10

Widzisz tutaj gdzieś przeznaczone dwa pasu ruchu do jazdy w tym samym kierunku? Bo ja widzę tylko jeden.

To przykre, że nie odróżniasz wyznaczonych pasów ruchu od niewyznaczonych

Raz piszesz że pas jest jeden, drugi raz że dwa ale niewyznaczone. Najpierw przemyśl co chcesz przekazać potem pisz.
piotrekbdg

Postprzez lith » piątek 07 maja 2010, 11:15

To czy niewyznaczone są 2 czy jeden zależy już od tego co i jak tam jedzie. Jezeli ktosjedzie przy prawej krawędzi i na lewo od niego zmieści sie 2 pojazd to mamy 2. Ale jak pierwsy pojazd jedzie po lewej to przepisy nie przewidują takiej sytuacji oprócz lewoskrętu
lith

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 11:18

sankila napisał(a):Jeśli chce wjechać na mój pas, to niech włączy kierunkowskaz i grzecznie poczeka, aż go wpuszczę. Klakson - to murowany postój na końcu pasa.

A dla Ciebie mandat w kwocie 350 zł.

Cyberix napisał(a):NIE WOLNO!

WOLNO!!!
Ja też potrafię jebnąć czerwony, pogrubiony wyraz i nawet dać więcej wykrzykników, ale co z tego...

Cyberix napisał(a):Obrazek

I niby co ma pokazać to pytanie z testu, gdzie sytuacja rozgrywa się poza obszarem zabudowanym, a my mówimy o zabudowanym?

Cyberix napisał(a):Za to jest błąd na egzaminie, nawet nie wiem czy za takie wyprzedzanie to nie ma końca egzaminu...

Jak najbardziej, w przypadku natrafienia na niekompetentnego egzaminatora.

Cyberix napisał(a):Jeśli nie ma wyznaczonych pasów ruchu to nie można wyprzedzać z prawej strony!

Jak nie ma wyznaczonych, jak jest znak P-4?

Cyberix napisał(a):Widzisz tutaj gdzieś przeznaczone dwa pasu ruchu do jazdy w tym samym kierunku? Bo ja widzę tylko jeden.

Tak, widzę dwa pasy ruchu do jazdy w tym samym kierunku.
cman

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 11:25

okej cman,w tym wyżej trochę zgadzam się z Tobą...,a możesz ustosunkować się do tego :
Nie ma 2 jeżeli przy niewyznaczonych pasach ktoś jedzie przy lewej krawędzi... bo jednocześnie jest to 'możliwie blisko prawej krawędzi' to znaczy ze z prawej już się pas nie zmieści

ustawodawca po prostu nie opisuje co na ewentualność gdy ktoś nie przestrzega przepisów. Taka sytuacja zgodnie z przepisami może wystąpić jedynie gdy ktoś chce skręcić w lewo... i wtedy można go wyprzedzić z prawej.

edit.i jeszcze:jak zatem ma się rysunek 4-w.1 do 4.-w 2?
Ostatnio zmieniony piątek 07 maja 2010, 11:30 przez barbra, łącznie zmieniany 2 razy
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 11:25

NIE WOLNO. Pokaż mi gdzie tam widzisz WYZNACZONE DWA PASY RUCHU W TYM SAMYM KIERUNKU, no gdzie ????? !! Idąc twoim tokiem rozumowania, wszędzie tam w terenie zabudowanym gdzie zmieszczą się dwa pojazdy obok siebie, to ten z prawej strony może wyprzedzać!
Cyberix

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 11:35

barbra napisał(a):okej cman,w tym wyżej trochę zgadzam się z Tobą...,a możesz ustosunkować się do tego :
Nie ma 2 jeżeli przy niewyznaczonych pasach ktoś jedzie przy lewej krawędzi... bo jednocześnie jest to 'możliwie blisko prawej krawędzi' to znaczy ze z prawej już się pas nie zmieści

Dla mnie to jakieś mocno naciągane.

barbra napisał(a):edit.i jeszcze:jak zatem ma się rysunek 4-w.1 do 4.-w 2?

To znaczy, co konkretnie?

Cyberix napisał(a):NIE WOLNO.

Przestań powtarzać tę głupotę...

Cyberix napisał(a):Pokaż mi gdzie tam widzisz WYZNACZONE DWA PASY RUCHU W TYM SAMYM KIERUNKU, no gdzie ????? !!

A Ty mi pokaż, gdzie muszę mieć "wyznaczone dwa pasy ruchu w tym samym kierunku"?

Cyberix napisał(a):Idąc twoim tokiem rozumowania, wszędzie tam w terenie zabudowanym gdzie zmieszczą się dwa pojazdy obok siebie, to ten z prawej strony może wyprzedzać!

Ależ skąd.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze