Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 10:04
przez lith » piątek 07 maja 2010, 10:06
przez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 10:12
piotrekbdg napisał(a):W tym wypadku nie możesz wyprzedzić z prawej, bo prawy pas masz zajęty.
Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
* na jezdni jednokierunkowej,
* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
przez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 10:16
przez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 10:25
piotrekbdg napisał(a):A ja widzę dwa. Dwa rzędy pojazdów mogą jechać w jednym kierunku jednocześnie.
przez barbra » piątek 07 maja 2010, 10:25
Cyberix napisał(a):
Sytuacja numer 1:
Zielony jedzie 30 km/h, żółty jedzie 50 km/h.
Jaki manewr wykonuje żółty, i czy jest on dozwolony? (niebieski jest wystarczająco daleko).
Sytuacja numer 2 wersja pierwsza:
Jaki manewr wykonuje żółty, i czy jest on dozwolony?
Sytuacja numer 2 wersja druga:
Sytuacja numer 3 wersja pierwsza:
Sytuacja numer 3 wersja druga:
Sytuacja numer 4 wersja pierwsza:
Sytuacja numer 4 wersja druga:
Sytuacja numer 5:
Zielony jedzie 50 km/h, żółty jedzie 70 km/h, czerwony jedzie 90 km/h.
Jaki manewr wykonuje żółty i czerwony, i czy są one dozwolone?
Sytuacja numer 6:
Zielony jedzie 110 km/h, żółty jedzie 130 km/h.
przez lith » piątek 07 maja 2010, 10:32
przez barbra » piątek 07 maja 2010, 11:03
przez lith » piątek 07 maja 2010, 11:04
przez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 11:10
Widzisz tutaj gdzieś przeznaczone dwa pasu ruchu do jazdy w tym samym kierunku? Bo ja widzę tylko jeden.
To przykre, że nie odróżniasz wyznaczonych pasów ruchu od niewyznaczonych
przez lith » piątek 07 maja 2010, 11:15
przez cman » piątek 07 maja 2010, 11:18
sankila napisał(a):Jeśli chce wjechać na mój pas, to niech włączy kierunkowskaz i grzecznie poczeka, aż go wpuszczę. Klakson - to murowany postój na końcu pasa.
Cyberix napisał(a):NIE WOLNO!
Cyberix napisał(a):
Cyberix napisał(a):Za to jest błąd na egzaminie, nawet nie wiem czy za takie wyprzedzanie to nie ma końca egzaminu...
Cyberix napisał(a):Jeśli nie ma wyznaczonych pasów ruchu to nie można wyprzedzać z prawej strony!
Cyberix napisał(a):Widzisz tutaj gdzieś przeznaczone dwa pasu ruchu do jazdy w tym samym kierunku? Bo ja widzę tylko jeden.
przez barbra » piątek 07 maja 2010, 11:25
Nie ma 2 jeżeli przy niewyznaczonych pasach ktoś jedzie przy lewej krawędzi... bo jednocześnie jest to 'możliwie blisko prawej krawędzi' to znaczy ze z prawej już się pas nie zmieści
ustawodawca po prostu nie opisuje co na ewentualność gdy ktoś nie przestrzega przepisów. Taka sytuacja zgodnie z przepisami może wystąpić jedynie gdy ktoś chce skręcić w lewo... i wtedy można go wyprzedzić z prawej.
przez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 11:25
przez cman » piątek 07 maja 2010, 11:35
barbra napisał(a):okej cman,w tym wyżej trochę zgadzam się z Tobą...,a możesz ustosunkować się do tego :Nie ma 2 jeżeli przy niewyznaczonych pasach ktoś jedzie przy lewej krawędzi... bo jednocześnie jest to 'możliwie blisko prawej krawędzi' to znaczy ze z prawej już się pas nie zmieści
ustawodawca po prostu nie opisuje co na ewentualność gdy ktoś nie przestrzega przepisów. Taka sytuacja zgodnie z przepisami może wystąpić jedynie gdy ktoś chce skręcić w lewo... i wtedy można go wyprzedzić z prawej.
barbra napisał(a):edit.i jeszcze:jak zatem ma się rysunek 4-w.1 do 4.-w 2?
Cyberix napisał(a):NIE WOLNO.
Cyberix napisał(a):Pokaż mi gdzie tam widzisz WYZNACZONE DWA PASY RUCHU W TYM SAMYM KIERUNKU, no gdzie ????? !!
Cyberix napisał(a):Idąc twoim tokiem rozumowania, wszędzie tam w terenie zabudowanym gdzie zmieszczą się dwa pojazdy obok siebie, to ten z prawej strony może wyprzedzać!