Radosna napisał(a):Nie znam podstawy prawnej :) ale wystarczy myśleć logicznie, skoro znak stoi przed miejscem gdzie mam możliwość zmiany kierunku jazdy, to dotyczy tego miejsca, a nie każdego w promieniu 200km, żebym sobie mogła wybrać, które miejsce mi się podoba :)
Otóż to.
Ja znalazłem jedynie to:
§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
2. Kierujący jest obowiązany stosować się do znaku drogowego pionowego umieszczonego na wysyłającym żółte sygnały błyskowe pojeździe, który wykonuje na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne.
3. Znaki drogowe wyrażające zakazy lub nakazy odnoszące się do kierunku jazdy oraz znaki zakazu wjazdu pojazdów o określonych wymiarach, masie lub naciskach osi nie dotyczą kierującego pojazdem szynowym, poruszającego się po wyznaczonej dla niego trasie.
Tutaj jednak nic nie ma, iż znaki pionowe obowiązują na danym skrzyżowaniu czy na danej możliwości zmiany kierunku jazdy.
Skoro tak, to mamy dwie możliwości (Rys. z drogami gruntowymi):
1. Twoją (Waszą) - iż mogę sobie wybrać możliwość skrętu i skręcę np. w drugą drogę gruntową (czyli w drugą możliwość zmiany kierunku jazdy) - pisałaś, iż możesz na głównym omawianym skrzyżowaniu wybrać albo czerwona strzałka albo zielona...
2. Moją - nie mogę sobie wybrać i mogę skręcić tylko w pierwszą drogę gruntową (czyli pierwszą możliwość zmiany kierunku jazdy)
Jak to się ma do głównej sytuacji z pierwszego postu?
Radosna napisał(a):Liczy się możliwość zmiany kierunku, skoro jej nie masz na skrzyżowaniu, to logiczne, że kierunku nie zmienisz :)
A jeśli mam ją na skrzyżowaniu to się liczy czy nie liczy?
Pozdrawiam.