Nakaz skrętu w prawo za znakiem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 00:02

sjakubowski napisał(a):Naprawdę nie musisz mi tłumaczyć. Pisałem już - że ja rozumiem Twoje (Wasze) argumenty tylko po prostu się z nimi nie zgadzam. Możesz to nazwać inną wizją świata :)

sjakubowski napisał(a):Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego nie stosuje się "tej drugiej części przepisu" na skrzyżowaniu?

:D sam prosiłeś, to się staram :)

A co do stosowania szczególnej ostrożności na skrzyżowaniach i przejściach to owszem, za to przy zbliżaniu się do nich zachować ją musisz :)
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 00:03

bac napisał(a):
sjakubowski napisał(a):Ech... pisałem już chyba z 3 razy - uważam, iż opis znaku jest nie dopracowany.

Czyli uważasz, że powinien brzmieć tak, jak napisałem?
Nie mam zamiaru tutaj tworzyć prawa, ale odpowiadając na Twoje pytanie uważam, iż:
- totalnym nieporozumieniem jest cały §35 ust 2, który uogólnia aż 11osobnych znaków drogowych... Zwłaszcza jeśli chodzi o znaki od C6 do C11... Np. często przy C9, mimo, iż mija się znak z prawej strony - to nie zmienia się kierunku jazdy (nawet nie ma możliwości!) ani nie jest to na skrzyżowaniu... Zatem czy obowiązuje w takim przypadku?
- Jeśli chodzi o znak C2, wystarczyłoby dodać, iż Znak C-2 stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku skręcenia w prawo bezpośrednio za znakiem. (i to powinno być właśnie w Rozporządzeniu a nie w DU220).

Radosna napisał(a):A co do stosowania szczególnej ostrożności na skrzyżowaniach i przejściach to owszem, za to przy zbliżaniu się do nich zachować ją musisz :)
No właśnie... ciekawe, że jeśli chodzi o przejazd kolejowy to jakoś nie zapomnieli, iż "przed" i "na" przejeździe należy zachowywać szczególną ostrożność...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 00:11

sjakubowski napisał(a):Jakie kąty? Chodzi o boki. Kwadrat, jakiejkolwiek by nie był wielkości (długość boków) zawsze będzie prostokątem. Prostokąt natomiast może być kwadratem tylko w jednym przypadku - gdy jego boki są równej długości.

No oczywiście. Już tłumaczę o co chodzi z kątami. 4 kąty proste są czymś co występuje we wszystkich prostokątach, czyli również kwdracie (odnosząc do naszej sytuacji jest to możliwość zmiany kierunku jazdy - również na skrzyżowaniu). Jeśłi ponadto ten prostokąt ma wszystkie boki równe jest kwadratem, nadal pozostając prostokątem (odnosząc do naszej sytuacji, jeżeli miejsce gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy jest przecięciem sięblebleble =tu definicja skrzyżowania :)= to miejsce to jest skrzyżowaniem, pozostając przy tym miejscem w którym występuje możliwość zmiany kierunku jazdy) Jasne?

ok! przyjmuję, że masz inną wizję świata :) Pozdrawiam i dobrej nocy życzę! :)
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 00:27

Radosna napisał(a):No oczywiście. Już tłumaczę o co chodzi z kątami. 4 kąty proste są czymś co występuje we wszystkich prostokątach, czyli również kwdracie (odnosząc do naszej sytuacji jest to możliwość zmiany kierunku jazdy - również na skrzyżowaniu). Jeśłi ponadto ten prostokąt ma wszystkie boki równe jest kwadratem, nadal pozostając prostokątem (odnosząc do naszej sytuacji, jeżeli miejsce gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy jest przecięciem sięblebleble =tu definicja skrzyżowania :)= to miejsce to jest skrzyżowaniem, pozostając przy tym miejscem w którym występuje możliwość zmiany kierunku jazdy) Jasne?
Jasne :-) Tylko, źe to co piszesz akurat wskazuje na moją tezę: "to miejsce to jest skrzyżowaniem, pozostając przy tym miejscem w którym występuje możliwość zmiany kierunku jazdy". Skoro pozostaje przy tym miejscem w którym występuje możliwość zmiany kierunku jazdy - należy ten kierunek zmienić.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 00:31

a że możliwości zmiany kierunku na skrzyżowaniu masz dwie, to możesz wybrać jedną lub drugą (wkońcu obie są MOŻLIWOŚCIĄ zmiany kierunku ;) ) Skręcisz w prawo - nakaz wypełniłeś :)
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 00:35 przez Radosna, łącznie zmieniany 1 raz
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 00:35

Radosna napisał(a):a że możliwości zmiany kierunku na skrzyżowaniu masz dwie, to możesz wybrać jedną lub drugą (w końcu obie są MOŻLIWOŚCIĄ zmiany kierunku ;) )
Czyli według ciebie jest tak, iż:
Jeśli ominiesz pierwszą możliwość zmiany kierunku, pozostaje Ci jeszcze jedna możliwość (ta ostatnia).

Według mnie jest tak:
Jeśli ominiesz pierwszą możliwość zmiany kierunku, nie zmieniłaś kierunku jazdy wymaganej przez znak C2.
sjakubowski

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 00:38

sjakubowski napisał(a):
Radosna napisał(a):a że możliwości zmiany kierunku na skrzyżowaniu masz dwie, to możesz wybrać jedną lub drugą (w końcu obie są MOŻLIWOŚCIĄ zmiany kierunku ;) )
Czyli według ciebie jest tak, iż:
Jeśli ominiesz pierwszą możliwość zmiany kierunku, pozostaje Ci jeszcze jedna możliwość (ta ostatnia).

tak jest! :D

sjakubowski napisał(a): Według mnie jest tak:
Jeśli ominiesz pierwszą możliwość zmiany kierunku, nie zmieniłaś kierunku jazdy wymaganej przez znak C2.

a co zrobiłam w takim razie skręcając w drugą prawą? Mnie się wydaje , że skręciłam w prawo, a to mi nakazywał znak :)

Masz skrzyżowanie i nakaz żeby skręcić na nim w prawo. Masz do wyboru "w prawo" albo "w prawo". Ja wybieram "w prawo" ;)
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 00:47

Radosna napisał(a):Masz skrzyżowanie i nakaz żeby skręcić na nim w prawo. Masz do wyboru "w prawo" albo "w prawo". Ja wybieram "w prawo" ;)
Przyznam, iż powoli się przekonuję :)
Ale jeszcze jedno.

Mamy zapis: 2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

Skoro na skrzyżowaniu, gdzie masz np. 2 możliwości zmiany kierunku jazdy w prawo, możesz wybrać sobie dowolną, a w poniższym przykładnie już nie i prawidłowa jest tylko zielona? Przecież, według tego o czym wcześniej pisaliśmy, stosujesz tę samą zasadę: "w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy."

Obrazek

I jeszcze jeden przykład ukazujący, iż wcale na skrzyżowaniu nie musi się znajdować miejsce, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy wskazanej na znaku...

Obrazek

Dlatego właśnie łączę te dwie rzeczy z definicji na skrzyżowaniu. (skrzyżowanie i miejsce)

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 00:56 przez sjakubowski, łącznie zmieniany 1 raz
sjakubowski

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 00:55

ok, ale skrzyżowanie jest jednym miejscem gdzie występują 2 możliwości zmiany kierunku jazdy(stąd możesz sobie wybrać " w które prawo" skręcisz :), natomiast na przedstawionym rysunku masz 3 miejsca gdzie występuje 1 możliwośc zmiany kierunku jazdy, skoro jest jedna - nie masz wyboru, bierzesz i skręcasz (w pierwszą oczywiście). Zapytasz dlaczegow pierwszą? Bo zapis mówi o skrzyżowaniu lub miejscu gdzie występuje możliwość, a nie o wszystkich możliwych miejscach na Twojej drodze.

Na skrzyżowaniu masz skręcić w prawo - wybierasz zielono lub czerwoną - w jednym i drugim przypadku nakaz spełniłeś. Na rysynku - jeśli nie skręcisz w pierwszą - nakazu nie spełniłeś.
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 01:01

Radosna napisał(a):Na rysunku - jeśli nie skręcisz w pierwszą - nakazu nie spełniłeś.
Dlaczego nie spełniłem? Przecież nie jest napisane, iż "bezpośrednio za znakiem" lub "w pierwszą możliwą". Jest napisane jedynie iż: w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy. Czy w drugiej drodze gruntowej nie ma możliwości zmian kierunku jazdy? Czyż nie zrobiłem tego za znakiem?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez bac » środa 28 kwietnia 2010, 01:06

Jest napisane jedynie iż: w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

Jest napisane: w najbliższym miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
bac

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 01:08

sjakubowski napisał(a):
Radosna napisał(a):Na rysunku - jeśli nie skręcisz w pierwszą - nakazu nie spełniłeś.
Dlaczego nie spełniłem? Przecież nie jest napisane, iż "bezpośrednio za znakiem" lub "w pierwszą możliwą". Jest napisane jedynie iż: w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy. Czy w drugiej drodze gruntowej nie ma możliwości zmian kierunku jazdy? Czyż nie zrobiłem tego za znakiem?

Pozdrawiam.

oczywiście, że jest. Tyle, że nie masz możliwości wyboru miejsca - skoro znak jest ustawiony przed konkretnym, za to masz prawo wyboru możliwości (w 1 miejscu , przed którym to znak jest ustawiony).

Co do 2 rysunku, jak dla mnie nie do końca dobre oznaczenie (uważam , że znak powinien być za skrzyżowaniem ustawiony, skoro na nim nie ma takiej możliwości), choć nie wątpię , że w rzeczywistości i takie oznaczenia by się znalazło - wtedy oczywiście skręcasz w prawo w miejscu gdzie masz taką możliwość uznając, że znak ten stoi przed tym właśnie miejscem - a że daleko... :)

Wracając do szczególnej ostrożności :)
§ 3. 1. Znaki ostrzegawcze uprzedzają o miejscach na drodze, w których występuje lub może występować niebezpieczeństwo, oraz zobowiązują uczestników ruchu do zachowania szczególnej ostrożności.
Ciekawe, że tu juz nie ma mowy, czy zbliżając się do nich , czy na nich ;)
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 01:15 przez Radosna, łącznie zmieniany 1 raz
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 01:12

bac napisał(a):Jest napisane: w najbliższym miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Gdzie jest tak napisane? Otóż to - nigdzie (chyba, że już późna pora jest...)

Radosna napisał(a):oczywiście, że jest. Tyle, że nie masz możliwości wyboru miejsca - skoro znak jest ustawiony przed konkretnym, za to masz prawo wyboru możliwości (w 1 miejscu , przed którym to znak jest ustawiony).
Ale ja zapis prawny poproszę, dlaczego nie mam możliwości wyboru miejsca? Albo zapis, dlaczego mam wybrać tylko 1 miejsce przed którym stoi znak?

Radosna napisał(a):Co do 2 rysunku, jak dla mnie nie do końca dobre oznaczenie (uważam , że znak powinien być za skrzyżowaniem ustawiony, skoro na nim nie ma takiej możliwości)
A więc jednak liczy się owa "możliwość" aby była ona na skrzyżowaniu?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 01:23

No niedokładnie tak bac

2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

Nie znam podstawy prawnej :) ale wystarczy myśleć logicznie, skoro znak stoi przed miejscem gdzie mam możliwość zmiany kierunku jazdy, to dotyczy tego miejsca, a nie każdego w promieniu 200km, żebym sobie mogła wybrać, które miejsce mi się podoba :)

"A więc jednak liczy się owa "możliwość" aby była ona na skrzyżowaniu?"

przepraszam, ale nie rozumiem pytania :) może rzeczywiście zbyt późna pora.

Liczy się możliwość zmiany kierunku, skoro jej nie masz na skrzyzowaniu, to logiczne, że kierunku nie zmienisz :)
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 01:28

Radosna napisał(a):Nie znam podstawy prawnej :) ale wystarczy myśleć logicznie, skoro znak stoi przed miejscem gdzie mam możliwość zmiany kierunku jazdy, to dotyczy tego miejsca, a nie każdego w promieniu 200km, żebym sobie mogła wybrać, które miejsce mi się podoba :)
Otóż to.

Ja znalazłem jedynie to:
§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
2. Kierujący jest obowiązany stosować się do znaku drogowego pionowego umieszczonego na wysyłającym żółte sygnały błyskowe pojeździe, który wykonuje na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne.
3. Znaki drogowe wyrażające zakazy lub nakazy odnoszące się do kierunku jazdy oraz znaki zakazu wjazdu pojazdów o określonych wymiarach, masie lub naciskach osi nie dotyczą kierującego pojazdem szynowym, poruszającego się po wyznaczonej dla niego trasie.

Tutaj jednak nic nie ma, iż znaki pionowe obowiązują na danym skrzyżowaniu czy na danej możliwości zmiany kierunku jazdy.

Skoro tak, to mamy dwie możliwości (Rys. z drogami gruntowymi):
1. Twoją (Waszą) - iż mogę sobie wybrać możliwość skrętu i skręcę np. w drugą drogę gruntową (czyli w drugą możliwość zmiany kierunku jazdy) - pisałaś, iż możesz na głównym omawianym skrzyżowaniu wybrać albo czerwona strzałka albo zielona...
2. Moją - nie mogę sobie wybrać i mogę skręcić tylko w pierwszą drogę gruntową (czyli pierwszą możliwość zmiany kierunku jazdy)

Jak to się ma do głównej sytuacji z pierwszego postu?

Radosna napisał(a):Liczy się możliwość zmiany kierunku, skoro jej nie masz na skrzyżowaniu, to logiczne, że kierunku nie zmienisz :)
A jeśli mam ją na skrzyżowaniu to się liczy czy nie liczy?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze