Uwaga drogówka !

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez miros » czwartek 05 stycznia 2006, 17:40

no i w tym momencie ja bym sie sprzeczal z panem policjantem.

w warunkach, w których może to spowodować oślepienie innych kierujących

no dobrze, a jakie to sa warunki w ktorych uzycie swiatel drogowych powoduje oslepienie? nie wiem jak wy ale mnie oslepic mogloby jedynie uzycie swiatel drogowych w nocy. w dzien jakos te swiatla mnie nie oslepiaja, a jak jest u was?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

:)

Postprzez Polonez » czwartek 05 stycznia 2006, 17:47

Nowy temat o długich :
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4158

Mnie tez nie oślepiają w dzień jeśli ktoś nimi tylko mruga. ostatnio sobie jechałem w dość pogodny dzionek a gość z naprzeciwka jechał na długich - musiały mu się załączyć przez przypadek. To troszke było widać różnice pomiedzy światłami mijania a drogowymi - jeśliby się w nie wpatrzyło to istnieje pewna możliwość oślepienia. Mrugłem mu długimi (:)) i je wyłaczył jeszcze podziękował gestem ręki. Ale tak jak mówie nawet ostrzeganie/mruganie w dzień nie oślepia . Mnie pojedyncze mrugniecia nie oślepiają nawet w nocy. A niekiedy trzeba oj trzeba :evil: :evil:
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Cubaza » czwartek 05 stycznia 2006, 20:32

Mnie też właśnie nie oślepia... Raz mi się zdarzyło nie wyłączyć długich a jechałem bardzo ciemną ulicą poza obszarem zabudowanym po trasie na której nagle mogło coś wyskoczyć... wolałem świecić a nic nie jechało z naprzeciwka.. Jak się pojawił samochód to zapomniałem ich wyłączyć żeby go nie oślepić... mam nadzieje, że zły on nie był za to ;) Jedynym samochodem który mnie oślepił jadąc na długich to był TIR :P 5lamp u góry i jeszcze 4 normalne może zaboleć po oczach :P Nawet w dzień :P heheh :)
Cubaza

Postprzez scorpio44 » czwartek 05 stycznia 2006, 21:44

ella napisał(a):To ten jeden policjant, który głosi w radiu czy w TV, że to dozwolone to juz dawno pewnie nie jest policjanem :D .
Art. 29.
2. Zabrania się:
ostrzegania światłami drogowymi w warunkach, w których może to spowodować oślepienie innych kierujących.

No właśnie, Ella, tak jak przedmówcy już wspomnieli - warunki, w których może to spowodować oślepienie, to raczej tylko noc. A ja pisałem (i owi policjanci - nie był to jeden, ale w swoim życiu słyszałem kilka wypowiedzi na ten temat) ogólnie o ostrzeganiu. Argumentowali oni, że taki ostrzeżony przed radarem i za szybko jadący kierowca automatycznie zwalnia, przez co zwiększa się bezpieczeństwo, a im nie chodzi o to, żeby wlepiać mandaty, tylko o to, żeby na drogach było bezpiecznie bla, bla, bla. :D I tak wiadomo, że spora grupa polskich policjantów ma do sprawy zupełnie inne podejście.
scorpio44

Postprzez missy7 » niedziela 15 stycznia 2006, 14:58

Ja nie wiem czy takie mruganie jest dobre.
Załużmy że jedzie jakis pirat drogowy z prędkością znacznie przekraczjącą przepisy, mrugniemy mu, on zwolni przed policją , póżniej znowu depnie na gaz.. a kilkanaście km dalej może spowodować wypadek!!
Natomiast jak policja złapie takie pirata to może coś go to nauczy....
14 grudnia 2005 - Prawo Jazdy kat B :D
missy7

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 stycznia 2006, 15:42

missy7 napisał(a):Załużmy że jedzie jakis pirat drogowy z prędkością znacznie przekraczjącą przepisy, mrugniemy mu, on zwolni przed policją , póżniej znowu depnie na gaz.. a kilkanaście km dalej może spowodować wypadek!!

Zgadzam się z Tobą i dlatego pisząc wcześniej swoją opinię na ten temat, zrobiłem takie właśnie zastrzeżenie:
Faktycznie - jeżeli z przeciwka jedzie jakiś wariat, 150 na godzinę, wyprzedza na podwójnej ciągłej, swoim zachowaniem daje podstawy do przypuszczenia, że jest po spożyciu i tak dalej, to wtedy faktycznie takiego nie należy ostrzegać, bo panowie z drogówki właśnie na takich jak on czekają, i dobrze jeżeli sobie beknie.

Ale sęk w tym, że w zdecydowanej większości wypadków warto ostrzegać. ;) Ja bym właśnie to, o czym mówimy, potraktował jako wyjątek od reguły.
scorpio44

Postprzez jimorrison » niedziela 15 stycznia 2006, 17:07

missy7 napisał(a):Ja nie wiem czy takie mruganie jest dobre.
Załużmy że jedzie jakis pirat drogowy z prędkością znacznie przekraczjącą przepisy, mrugniemy mu, on zwolni przed policją , póżniej znowu depnie na gaz.. a kilkanaście km dalej może spowodować wypadek!!

missy7 proponuje wpierw przeczytac caly ... watek zanim sie dopiszesz po raz kolejny :P
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez missy7 » niedziela 15 stycznia 2006, 20:22

jimorrison napisał(a):
missy7 napisał(a):Ja nie wiem czy takie mruganie jest dobre.

missy7 proponuje wpierw przeczytac caly ... watek zanim sie dopiszesz po raz kolejny :P

moja wina, te 6 stron czytania mnie przeraziły, tylko pobierznie zerknęłam 8) .
Ale ja napisałam tylko moje spostrzeżenia, każdy ma prawo pisać to co myśli :P :P

Pozdrawiam
14 grudnia 2005 - Prawo Jazdy kat B :D
missy7

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 stycznia 2006, 23:26

jimorrison napisał(a):missy7 proponuje wpierw przeczytac caly ... watek zanim sie dopiszesz po raz kolejny :P

Prawdę mówiąc, nie zauważyłem nic niestosownego w poście Missy7. Napisała tylko swoje zdanie.
scorpio44

Postprzez Robik » poniedziałek 23 stycznia 2006, 15:54

Moim zdaniem taka solidarnośc kierowcow to coś wspaniałego - choć rzadkiego na polskich drogach. Ja również jak jadę i widzę drogówke to mrygam długimi jadącym z przeciwka.

Tak, wspaniałego. Wspaniale jest ostrzec jadącego z przeciwka kierowcę z 2 promilami we krwi. Czymś pięknym jest, gdy dzięki naszej solidarności jakiś uczciwy bandyta nie zostanie zatrzymany przez niedobrą Policję. To wzruszająco piękne, gdy TIR z łysymi oponami i prawie skończonymi hamulcami będzie miał okazję zmienić trasę przejazdu i uniknąć spotkania z czepialskimi policjatami. To braterska miłość do bliźniego każe nam ostrzec złodzieja samochodu zmierzającego do dziupli dopiero co zdobytym ciężko samochodem. Jakież to szczęście, że żyjemy w kraju, w którym każdy każdemu pomaga!
Robik

:)

Postprzez Polonez » poniedziałek 23 stycznia 2006, 18:50

A tam Robik moim zdaniem nie masz racji. Ale oczywiście możesz sobie " pogdybać " A dlaczego mamy od razu zakładac czarną wersje ?? Dobra jak Cię zobacze to Ci nie mrugne :P . I Panowie Policjanci również będą się i Ciebie czepiać bo gdy beda chcieli to i oprócz mandatu za prędkość wlepią za coś jeszcze . To najlepiej jeżdzić tak nikogo nie ostrzegać nikogo nie przepuszczać nikomu nie dziękować przykro mi ale tak wnioskuje z Twojej wypowiedzi .... Ja jednak nadal bede ostrzegał i jeszcze raz powtarzam to coś naprawde dobrego i solidarnego Kazdy ma wolną wole ja ostrzegam ty nie i jest OK. Ale wydaje mi się że jednak ludzie wola uniknąć mandatu ...
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Re: :)

Postprzez kirk » poniedziałek 23 stycznia 2006, 23:07

Polonez napisał(a):A tam Robik moim zdaniem nie masz racji. Ale oczywiście możesz sobie " pogdybać " A dlaczego mamy od razu zakładac czarną wersje ?? Dobra jak Cię zobacze to Ci nie mrugne :P . I Panowie Policjanci również będą się i Ciebie czepiać bo gdy beda chcieli to i oprócz mandatu za prędkość wlepią za coś jeszcze . To najlepiej jeżdzić tak nikogo nie ostrzegać nikogo nie przepuszczać nikomu nie dziękować przykro mi ale tak wnioskuje z Twojej wypowiedzi .... Ja jednak nadal bede ostrzegał i jeszcze raz powtarzam to coś naprawde dobrego i solidarnego Kazdy ma wolną wole ja ostrzegam ty nie i jest OK. Ale wydaje mi się że jednak ludzie wola uniknąć mandatu ...

Robik ma racje - zgadzam sie z nim w pelni. Mozna byc uprzejmym na rozne sposoby ale ostrzeganie o kontroli uwazam za bezpodstawne - kazdy jest kowalem swojego losu i jest odpowidzialny za to co robi na drodze i powinnien miec tego swiadomosc i koniec :!:
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Postprzez miros » wtorek 24 stycznia 2006, 00:04

Mozna byc uprzejmym na rozne sposoby ale ostrzeganie o kontroli uwazam za bezpodstawne - kazdy jest kowalem swojego losu i jest odpowidzialny za to co robi na drodze i powinnien miec tego swiadomosc i koniec

i tym sposobem dazymy do coraz to wiekszej alienacji. w przyszlosci kazdy bedzie robocikiem, ktorego nie beda obchodzic inni. jesc, spac, rozmnazac sie, pracowac. nie bedzie miejsca na jakiekolwiek ludzkie gesty.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » wtorek 24 stycznia 2006, 00:58

Najgorsze to jest co innego - jak taki Robik czy taki Kirk pojedzie sobie za szybko i ktoś go ostrzeże przed panami policjantami, to wtedy jest wszystko pięknie, no nie? Wtedy będą zadowoleni. ;) Ale gorzej w drugą stronę. Ale jak ktoś nie chce pomóc drugiemu, to zawsze znajdzie jakąś wymówkę.
Gdybyśmy nie żyli w kraju, w którym obowiązujące przepisy (mówię w tej chwili głównie o tych dotyczących prędkości) mają mało wspólnego z rzeczywistością, bo nierzadko żeby zapewnić płynność ruchu po prostu nie ma możliwości ich respektowania, a policja zamiast łapać bandytów woli wlepiać mandaty za jazdę 80 zamiast 70 - wtedy faktycznie moglibyśmy na ostrzeganie przed policją patrzeć pod tym kątem, co Robik. A skoro jest jak jest, to trzeba sobie nawzajem pomagać. To wszystko.
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » wtorek 24 stycznia 2006, 10:21

Ja ostrzegam i bede ostrzegal. Chyba ze widze, ze gosciu "wypad" z zakretu jak glupi to niech se jedzie.
I nie przesadzajcie, jak jedziecie te 10 km szybciej jak nakazuje ograniczenie to nie mowcie, ze dostaniecie 50zl. pkt bo za takie przekroczenia nie karza. Ja sam wielokrotnie przejezdzalem kolo drogowki szybciej o te 10 km/h i nic sie nie dzialo. Znowu policja nie jest taka restrykcyjna zeby łapała za takie wykroczenia. (OCZYWSICE od wszystkiego sa wyjatki, ale jak to z wyjatkami bywa sa one zadkie)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze