szerszon napisał(a):...skrzyzowanie za pomoca którego zmienia sie kierunek jazdy...
Co to za pomysł, że zmieniam kierunek jazdy za pomocą skrzyżowania? Po prostu zmieniam kierunek jazdy, przypadkowo akurat będąc na skrzyżowaniu. PoRD w żaden sposób nie łączy zmiany kierunku jazdy z przebywaniem na skrzyżowaniu.
szerszon napisał(a):A względem której drogi będziesz stosował ten art 16..tej co wjechałeś, czy tej co masz wyjechać.
Tej, na której akurat jestem, a na jakiejś z pewnością jestem.
-----
Rothschild napisał(a):Zadałem pytanie jaki przepis zabrania mi jechać zgodnie z wyznaczonym - prawym pasem ruchu dookoła ronda?
Masz racje, żaden przepis nie zabrania jazdy wokół wyspy centralnej prawym pasem. Jedyny jaki mógłby zabronić to Art.22.2. Rzecz w tym, że na klasycznym rondzie jadąc wokół wyspy centralnej kierunku jazdy nie zmieniasz. Jedziesz tak, jak Cię "droga prowadzi". Tak samo jak na każdym innym łuku.
A gdybanie Leszka nt. średnic, promieni itd., itp. nie ma odzwierciedlenia w przepisach.
Na poniższym rysunku oba pojazdy jadą prawidłowym torem jazdy i zgodnie z PoRd nie sygnalizują tego kierunkowskazem:
020-8.png
-----
sankila napisał(a):BTW - zgodnie z wytycznymi MTransp. ronda powinny być - w miarę możliwości - "nieprzejrzyste" dla pojazdów osobowych (żeby kierowcy nie widzieli przeciwleglego wylotu i jechali ostrożniej).
Mogę prosić o cytat? To bardzo interesujące, że Minister Transportu zaleca budować ronda, na których pojazdy dojeżdżające do skrzyżowania nie widzą się nawzajem skoro rzekomo muszą się widzieć aby właściwie ocenić pierwszeństwo przejazdu i odczytać sygnalizacje kierunkowskazem.
szerszon napisał(a):Nie widze powodu powoływania sie w dyskusji o przepisach na te zarządzenie...
A według mnie byłaby to nie lada sensacja. Minister Transportu uniemożliwia stosowanie się do PoRD!
-----
szerszon napisał(a):Dla Ciebie jezdnia..dla mnie powierzchnia skrzyżowania , czyli przecięcie sie dróg..jak jedna jezdnia może tworzyć skrzyżowanie o którym mowa w par 36

...reszta jest tylko konsekwencja tej róznicy zdań.
Skrzyżowanie zostało utworzone przez przecięcie się dróg a nie jezdni. A czy na tym skrzyżowaniu drogi mają kilka oddzielnych jezdni czy jedną w spólną? Popatrz na rysunek i policz.
-----
sankila napisał(a):I co jest powierzchnią tego skrzyżowania - trasa podziemna? A co na to PORD?
Trasa podziemna znajduje się pod skrzyżowaniem, nie jest jego częścią. A PoRD na to ok!