kg1956 napisał(a):@szerszon
Możesz ustosunkować się do mojego wcześniejszego posta:Przed wjazdem na rondo możliwe są dwa sposoby sygnalizowania zamiaru wykonania najbliższej zmiany kierunku jazdy.
1. Najbliższą zmianą kierunku jazdy jest skręt w prawo na rondo i w związku z tym obowiązuje nas sygnalizowanie prawym kierunkowskazem.
2. Najbliższą zmianą kierunku jazdy jest zawrócenie na rondzie i w związku z tym obowiązuje nas sygnalizowanie lewym kierunkowskazem. W takim razie powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz przed wjazdem na rondo i wyłączyć go po zjeździe z niego. Rozumiem, że to wersja szerszona i dylka. Czy ktoś jeszcze chciałby podpisać się pod tą wersją?
Żeby nie było wątpliwości chodzi o duże rondo pierścieniowe o jednym pasie ruchu (dużo takich), na którym wloty tworzą połączenia typu "T".
Pkt 1 to pomyłka. Chyba że źle zrozumiałem..wjazd na rondo chcesz sygnalizować prawym kierunkowskazem niezależnie którym wyjazdem masz zamiar opuścić rondo ?
Pkt 2
Gdzie napisałem ,że lewy kierunkowskaz należy wyłączyć dopiero po zjeździe ze skrzyżowania ?