Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » niedziela 08 listopada 2015, 12:59

@szoferemeryt - piszesz o kierunkach przejazdu PRZEZ skrzyżowanie. Ja pytam (nie ciebie zresztą) o kierunek NA skrzyżowaniu.
@ Kajto - od kilkudziesięciu stron toczy się tu bezsensowne pisanie o różnicy między NA skrzyżowaniu, a PRZEZ skrzyżowanie - i do tej dyskusji jest pytanie (nie do ciebie również).
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szoferemeryt » niedziela 08 listopada 2015, 13:09

dylek napisał(a):@szoferemeryt - piszesz o kierunkach przejazdu PRZEZ skrzyżowanie. Ja pytam (nie ciebie zresztą) o kierunek NA skrzyżowaniu.

Ja również zadałem pytania na które chciałbym uzyskać odpowiedź. Czy moje pytanie jest gorsze od innych, a dotyczy rzeczywistego zachowania w ruchu okrężnym?
szoferemeryt

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 16:31

Kajto napisał(a):Pojazdy nie jadą na skrzyżowaniu?
szerszon napisał(a):Jedzie to Ci ze skarpet.
.....
papadrive napisał(a):...pojadę olewając Twój kierunek jazdy na skrzyżowaniu.
Chwalisz sie czy zalisz?
.....
dylek napisał(a):...raczej do ciebie należy udowodnienie, że ta teza ma prawne umocowanie.
Na razie to czekam na uzasadnienie teorii, ze pojazd ktory jedzie nie ma kierunku jazdy bo jedzie NA skrzyzowaniu.

PS. Gdzie napisalem o kierunku jazdy wskazanym na c-12?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 08 listopada 2015, 21:36

szymon1977 napisał(a):PS. Gdzie napisalem o kierunku jazdy wskazanym na c-12?

Obrazek
Jeden przykład wystarczy, czy chcesz kolejne ?
Znów się będziesz wypierał własnych słów jak zaczynasz być przypierany do muru ?

P.S. W sumie to nie wiem na co liczyłem zadając ci pytanie o kierunek NA skrzyżowaniu... już wiesz, że polegniesz to udajesz, że pytania nie było... ehhhh...dyskutant...
dylek
Moderator

Postprzez sankila » niedziela 08 listopada 2015, 22:10

Kajto napisał(a):Skoro kierunek jazdy to wymysł, to i jazda musi być wymysłem. Pojazdy nie jadą na skrzyżowaniu?
Kajto, ta dyskusja nie ma sensu, szerszon i dylek doskonale wiedzą, o co walczą.
Nie chodzi o to, czy jedziesz, czy nie jedziesz, ale o to, jak tę jazdę nazwiesz ...
Zgodnie z art 25 PoRD, pojazd - przejeżdżający przez skrzyżowanie na wprost - nie zmienia kierunku jazdy (przejeżdżający w lewo lub w prawo - zmienia kierunek JEDEN raz). Dotyczy to również pojazdów, przejeżdżających przez rondo (lub inne skrzyżowanie skanalizowane). One również nie mogą zmienić kierunku jazdy więcej niż jeden raz (a przy jeździe na wprost - wcale), bo byłoby to dowodem, że rondo nie spełnia definicji skrzyżowania z PoRD.
Jak zerkniesz na rysunek - będziesz wiedział, dlaczego szerszon prędzej się zastrzeli, niż pozwoli Ci choćby jeden metr przejechać NA skrzyżowaniu. Nie ma innego wyjścia, jak utrzymywać, że jedzie - to ze skarpet, a na rondzie to co najwyżej można ruch odbywać (bo o nim PoRD nic nie mówi) :wink:

Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 23:05

szymon1977 napisał(a):Gdzie napisalem o kierunku jazdy wskazanym na c-12?
.....
sankila napisał(a):Zgodnie z art 25 PoRD, pojazd - przejeżdżający przez skrzyżowanie na wprost - nie zmienia kierunku jazdy...
Nie wiem skad taki pomysl, ale na pewno nie z art.25.1.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 23:41

szymon1977 napisał(a):Nie wiem skad taki pomysl, ale na pewno nie z art.25.1.
Może twojego artykułu w twoim PoRD. Bo z tego jak najbardziej
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
szerszon

Postprzez papadrive » niedziela 08 listopada 2015, 23:48

sankila napisał(a): Kajto, ta dyskusja nie ma sensu, szerszon i dylek doskonale wiedzą, o co walczą.

Walczą z nieznajomością przepisów i tym samym o bezpieczeństwo nas wszystkich na drodze. Ale, cho...ra, wyszło patetycznie. :roll:

Jak zerkniesz na rysunek - będziesz wiedział, dlaczego szerszon prędzej się zastrzeli, niż pozwoli Ci choćby jeden metr przejechać NA skrzyżowaniu.

Nie zastrzeli się, a pęknie ze śmiechu. :lol: :lol:

Obrazek

A teraz zmień opis rysunku.
"Reality".
Czerwone strzałki - nie mogą oznaczać przejazdu na wprost, bo wyspa jest nieprzejezdna. Mogą, natomiast, pokazywać schematycznie kierunek jazdy.
Niebieska - zgadza się. Z tym, że PO TYM można jeździć lub PRZEZ TO przejeżdżać w przeciwieństwie od, NA TYM jechać. Tak, jak można poruszać się po drogach lub drogami, a nie na drogach.
Zielone strzałki - nie obrazują kierunku jazdy (to czerwona już prędzej), a tor jakim się porusza pojazd przejeżdżający przez skrzyżowanie.
I najlepsze. :lol:
Ciemnozielone strzałki - nie oznaczają miejsc zmiany k.j. Jak słusznie zauważyłaś, przy jeździe na wprost, nie ma zmiany kierunku jazdy. To w "szerszonologii". :spoko:
Na kanciastym rondzie wyszły Ci 4 zmiany (4x miganie), na okrągłym 2, a między nimi co? Bez kierunku jazdy? Bez jazdy? Przeskakujesz?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 23:52

Ja już od dłuższego czasu płaczę ze śmiechu. :lol: I nie tylko w tym wątku.
sankila powinna inaczej zatytułować..
po lewej-"bo widać" :lol:
po prawej -według PoRD
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 09 listopada 2015, 00:28

szymon1977 napisał(a):
.....

Czemu pytasz o to po raz kolejny ?
No tu na forum to pisałeś...wielokrotnie...
Obrazek
Myślę, że ten temat po tym wpisie możesz już zamknąć.
Pisałeś i skończ udawanie, że było inaczej.

Teraz możesz przejść do bardziej merytorycznych odpowiedzi.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 09 listopada 2015, 02:35

.....
sankila napisał(a):Zgodnie z art 25 PoRD, pojazd - przejeżdżający przez skrzyżowanie na wprost - nie zmienia kierunku jazdy...
Nie wiem skad taki pomysl, ale na pewno nie z art.25.1.
.....
Pytania pozostaja aktualne.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 listopada 2015, 08:00

Pytania pozostaja aktualne.
Przecież odpowiedzi padły ciut powyżej . Nie zrozumiałeś ? A jednak...
Tym postem udowodniłeś, kto tu na forum robi bajzel.
dylek napisał(a):
Teraz możesz przejść do bardziej merytorycznych odpowiedzi.
Niestety się nie udało...
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 09 listopada 2015, 10:04

Gdzie cytat, w ktorym napisalem o "kierunku jazdy wskazanym na c-12"? Gdzie wyjasnienie jak na podst art.25.1. wpadliscie na pomysl, ze "pojazd - przejeżdżający przez skrzyżowanie na wprost - nie zmienia kierunku jazdy (przejeżdżający w lewo lub w prawo - zmienia kierunek JEDEN raz)"?
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 listopada 2015, 15:22

Gdzie cytat, w ktorym napisalem o "kierunku jazdy wskazanym na c-12"?
Weź lupę , bo chyba nie możesz dojrzeć ? :wink:
Gdzie wyjasnienie jak na podst art.25.1. wpadliscie na pomysl, ze "pojazd - przejeżdżający przez skrzyżowanie na wprost - nie zmienia kierunku jazdy (przejeżdżający w lewo lub w prawo - zmienia kierunek JEDEN raz)"?
Podałem ci Art 25.1, którego też nie możesz zrozumieć.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Masz coś napisane o kilku zmianach kierunku jazdy ?Zniża się tylko raz, czyli będąc w trakcie przejazdu przez skrzyżowanie ponowne zastosowanie Art 25 jest trochę dziwne..wiem, że nie w twoim przypadku. Może rysunek ?
Obrazek
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 09 listopada 2015, 16:24

szerszon napisał(a):Masz coś napisane o kilku zmianach kierunku jazdy ?
Przy stole pierdnąć nie wypada. Pierdnij dwa razy, bo nikt nie mowil, ze dwa razy pierdnac tez nie wypada. Ot cala Twoja logika.
.....
szerszon napisał(a):Weź lupę...
Szerszon ma samochod jak na tym zdjeciu. Czy na zdjeciu jest samochod Szerszona?
Obrazek
.....
Polecam wrocic do podstawowki bo zrozumienie jezyka polskiego mocno u Ciebie kuleje. A jak juz po lekcjach wrocisz do domu odpowiedz na pytania:

Gdzie cytat, w ktorym napisalem o "kierunku jazdy wskazanym na c-12"?

Gdzie wyjasnienie jak na podst art.25.1. wpadliscie na pomysl, ze "pojazd - przejeżdżający przez skrzyżowanie na wprost - nie zmienia kierunku jazdy (przejeżdżający w lewo lub w prawo - zmienia kierunek JEDEN raz)"?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze