Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez papadrive » niedziela 08 listopada 2015, 00:10

Kajto napisał(a):Strzałeczki wyraźnie pokazują kierunek jazdy tych aut.

A gdyby tych strzałeczek nie było (skrzyzowanie X), to już nie będziesz miał kierunku jazdy? :?
Będziesz jechał "bezkierunkowo"? :lol:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 00:20

szymon1977 napisał(a):Wprost przeciwnie.

Nie. Bo do tej pory nie umocowałeś w przepisach swojego "kierunku jazdy na skrzyżowaniu"Stosując się do dyspozycji C-12 mogę jechać prosto, w prawo, w lewo lub zawrócić przejeżdżając PRZEZ skrzyżowanie. czyli zgodnie z oznakowaniem F-10 i P-8x. C-12 nie wskazuje mi tych czterech możliwych kierunków jazdy. Strzałki są tylko trzy :lol: :lol: :lol:

To pojedz NA skrzyzowaniu w innym kierunki niz strzalki na c-12 pokazuja, udowodnij bo na razie to swoimi czynami moje slowa potwierdzasz.

Nie mogę" pojechać w innym kierunku co strzałki pokazują", ponieważ one pokazują iż "ruch odbywa się w kierunku wskazanym". W ramach tego ruchu odbywającego się w kierunku wskazanym mogę przejechać przez skrzyzowanie w czterech wymienionych kierunkach jazdy. Aby to zrobić nie muszę jechać"po angielsku" Przecież to już pisałem-nie zrozumiałeś i dalej przez kilka stron będziesz zadawał to samo pytanie ?

Skoro ruch na skrzyzowaniu odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku to na znaku wskazano kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu - nadal j. polski szkola podstawowa sie klania.

:lol: :lol: :lol: szkoda ,że tobie się nie pokłoniła. Na jakiej podstawie sobie wymyśliłeś, że pokazano kierunek ruchu ? Jest wyraźnie napisane-ruch się odbywa w kierunku wskazanym na znaku. Nie odróżniasz tego od kierunku ruchu. Wykładnia dalej się kłania..ale po co ja to piszę...nawet prostych zwrotów nie rozumiesz, a ja z wykładnią startuję :lol: :lol: :lol:
================================================
Kajto napisał(a):Szerszon pojazdy jadą, ale kierunku jazdy nie mają? :eek2:

Pojazdy jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Strzałeczki wyraźnie pokazują kierunek jazdy tych aut.
Strzałeczki tego typu to sam sobie narysowałeś i wypisujesz bzdety. C-12 nie wskazuje kierunku jazdy. Jest jasno i wyraźnie napisane
ruch sie odbywa w kierunku wskazanym ...
A jaki mają kierunek jazdy te pojazdy to można określić dopiero po informacji skąd dokąd jadą. czyli prosto, w lewo w prawo lub zawracają, a nie po twoich wielce interesujących "strzałeczkach" bez pokrycia w PoRD
szerszon

Postprzez papadrive » niedziela 08 listopada 2015, 00:33

szerszon napisał(a):Strzałeczki tego typu to sam sobie narysowałeś i wypisujesz bzdety.

Czekaj, niech odpowie, czy nie mając strzałeczek (zrozumiałem, że tych na znaku i dlatego dałem przykład ze skzr.X), nie ma żadnego kieunku jazdy, czy jakiś ma? Jeśli ma, niech napisze jaki to kierunek jazdy na skrzyżowaniu. :?
papadrive

Postprzez Kajto » niedziela 08 listopada 2015, 00:35

szerszon napisał(a):
Kajto napisał(a):Szerszon pojazdy jadą, ale kierunku jazdy nie mają? :eek2:

Pojazdy jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Strzałeczki wyraźnie pokazują kierunek jazdy tych aut.
Strzałeczki tego typu to sam sobie narysowałeś i wypisujesz bzdety. C-12 nie wskazuje kierunku jazdy. Jest jasno i wyraźnie napisane
ruch sie odbywa w kierunku wskazanym ...
A jaki mają kierunek jazdy te pojazdy to można określić dopiero po informacji skąd dokąd jadą. czyli prosto, w lewo w prawo lub zawracają, a nie po twoich wielce interesujących "strzałeczkach" bez pokrycia w PoRD

Te strzałeczki pokrywaja się z tymi na znaku C-12.

Zatem te pojazdy jadą w takim kierunku jak wskazano na znak C-12.
Zaprzeczysz?

papadrive napisał(a):Czekaj, niech odpowie, czy nie mając strzałeczek (zrozumiałem, że tych na znaku i dlatego dałem przykład ze skzr.X), nie ma żadnego kieunku jazdy, czy jakiś ma? Jeśli ma, niech napisze jaki to kierunek jazdy na skrzyżowaniu. :?

To, że pojazd jedzie, a nie ma kierunku jazdy to wymysł Szerszona, a nie mój.
Kajto

Postprzez papadrive » niedziela 08 listopada 2015, 00:44

Kajto napisał(a):To, że pojazd jedzie, a nie ma kierunku jazdy to wymysł Szerszona, a nie mój.

Wątpię, czy zrozumiałeś co pisał. :wink: Określ kierunek jazdy na skrzyżowaniu. Tylko bez strzałeczek, proszę. :no:
papadrive

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 00:44

Nie zauważyłem, aby się pokrywały.Ale co to ma wspólnego z kierunkiem JAZDY ?
Zatem te pojazdy jadą w takim kierunku jak wskazano na znak C-12.
Ale sobie wytłumaczyłeś :lol: :lol: :lol: Znak C-12- ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Nie ma nic o kierunku jazdy..a pojazdy sobie jadą :lol: :lol: :lol:
Zaprzeczysz?
To chyba nie dziwne. Jednej chce się gapić w znak zamiast zrozumieć przepisy. Ty z uporem maniaka wypisujesz coś o kierunku jazdy wskazanym na C-12..tylko jakoś nie potrafisz wskazać,a z bajdurzeniem przebijesz zaraz szymona :lol:
To, że pojazd jedzie a nie ma kierunku jazdy to wymysł Szerszona. Prawda, że bezsens?
Zmieniam kierunek jazdy podczas przejazdu przez skrzyżowanie( albo i nie jeśli jadę na wprost), a nie że nie mam kierunku jazdy. Nawet ze zrozumieniem nie potrafisz przeczytać tego co tu napisano. a co dopiero mówić o przepisach."bo widać"
szerszon

Postprzez Kajto » niedziela 08 listopada 2015, 00:55

szerszon napisał(a):
Nie zauważyłem, aby się pokrywały.
Cóż, niektórzy mają problemy z prostą geometrią.

szerszon napisał(a):Znak C-12- ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Nie ma nic o kierunku jazdy..a pojazdy sobie jadą :lol: :lol: :lol:
Jadą więc mają kierunek jazdy.
A na skrzyżowaniu z C-12 to pojazdy odbywają ten ruch - więc właśnie one mają kierunek jazdy taki jak wskazano na C-12.

szerszon napisał(a):Zmieniam kierunek jazdy podczas przejazdu przez skrzyżowanie( albo i nie jeśli jadę na wprost), a nie że nie mam kierunku jazdy.

Tylko, że te pojazdy nie zmieniają kierunku jazdy - jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Kajto

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 01:09

Kajto napisał(a):Cóż, niektórzy mają problemy z prostą geometrią.
Oj mają...i gdyby tylko z tym.Ja tam widzę inny układ strzałek na C-12 w stosunku do twego rysunku.
Jadą więc mają kierunek jazdy.
A jak stoją na czerwonym sygnale to im zanika ? :lol:
A ja jadę i skręcam i zmieniam kierunek jazdy..to jaki mam kierunek jazdy jak zmieniam, a nie zmieniłem, a zacząłem zmieniać ? :lol:
A na skrzyżowaniu z C-12 to pojazdy odbywają ten ruch - więc właśnie one mają kierunek jazdy taki jak wskazano na C-12.
A nie ..bo strzałeczki na C-12 kręcą się w kólko a ja skręcam w prawo. czyli mój kierunek jazdy nie ma nic współnego z "kierunkami jazdy" z C-12 :lol:
Ale tłumaczysz sobie jak dziecko :lol: :lol: :lol: skoro prądu nie widać to go nie ma :lol: :lol: :lol:
Tylko, że te pojazdy nie zmieniają kierunku jazdy - jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Nie mogą jechać w kierunku wskazanym na C-12 , bo C-12 nie wskazuje kierunku jazdy..tak samo jak ci C-9 wskazywał kierunek jazdy, pamiętasz ? :lol: :lol: :lol: Jeśli nie zmieniają kierunku jazdy podczas przejazdu PRZEZ skrzyżowanie to znaczy ,że jadą tą samą drogą przecinającą się na skrzyżowaniu z drogą poprzeczną na wprost. Przecież to jest proste.A ty nie rozumiesz ? Ups...
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 04:14

szerszon napisał(a):Nie mogą jechać w kierunku wskazanym na C-12 , bo C-12 nie wskazuje kierunku jazdy...
...to pojedz w innym. Bo jak na razie to co bys nie pisal, to swoimi czynami potwierdzasz, ze na skrzyzowaniu masz taki kierunek jazdy jak pokazany przez strzalki c-12.
.....
szerszon napisał(a):Stosując się do dyspozycji C-12 mogę jechać prosto, w prawo, w lewo...
...bo znak c-12 nie ma zadnego zwiazku z kierunkiem jezdy PRZEZ skrzyzowanie, natomiast na kierunek jazdy NA skrzyzowaniu ma wplyw bezposredni co potwierdzasz swoimi czynami.
.....
szerszon napisał(a):...nie umocowałeś w przepisach swojego "kierunku jazdy na skrzyżowaniu."
Jezeli cos wymaga umocowania w przepisach to pojazd, ktory choc jedzie to nie ma kierunku jazdy i to tylko dlatego, ze wjechal na skrzyzowanie.
.....
szerszon napisał(a):Jest wyraźnie napisane-ruch się odbywa w kierunku wskazanym na znaku.
Czyli na znaku wskazano kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu lub kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu, na jedno wychodzi.
.....
Kajto napisał(a):Zatem te pojazdy jadą w takim kierunku jak wskazano na znak C-12.
Zaprzeczysz?
Zlapiesz go za reke - powie, ze to nie jego reka.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 09:36

szymon1977 napisał(a):...to pojedz w innym. Bo jak na razie to co bys nie pisal, to swoimi czynami potwierdzasz, ze na skrzyzowaniu masz taki kierunek jazdy jak pokazany przez strzalki c-12.
Nie ma innego. I nic nie potwierdzam ..przykładami ci pokazuję, że nie ma kierunku jazdy wskazanego przez C-12. Teraz piszesz o kierunku jazdy wskazanym na C-12 , a wcześniej pisałeś ,że jednak C-12 nie wskazuje kierunku jazdy..zdecyduj się ....pleciesz w maglinie :lol:
.bo znak c-12 nie ma zadnego zwiazku z kierunkiem jezdy PRZEZ skrzyzowanie, natomiast na kierunek jazdy NA skrzyzowaniu ma wplyw bezposredni co potwierdzasz swoimi czynami.
Nie ma czegoś takiegojak kierunek jazdy na skrzyżowaniu. Jak jest to podaj w końcu przepis. Przejeżdżajac PRZEZ skrzyżowanie w trakcie zmiany kierunku jazdy muszę siłą rzeczy być " na skrzyzowaniu" na zwykłym skrzyżowaniu X też mam jakiś inny kierunek jazdy np skręcając w lewo ? :lol: :lol: :lol:
Jezeli cos wymaga umocowania w przepisach to pojazd, ktory choc jedzie to nie ma kierunku jazdy i to tylko dlatego, ze wjechal na skrzyzowanie.
Czytanie ze zrozumieniem. Pojazd na skrzyżowaniu może być w trakcie zmiany kierunku jazdy lub jechać na wprost. Tego braku kierunku uczepiłeś się- a to twój pomysł :lol: :lol: :lol:
Czyli na znaku wskazano kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu lub kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu, na jedno wychodzi.

.....Tobie na jedno, bo łamiesz wykładnie w każdym poście..dla tych co mają pojęcie o przepisach już nie.
Zlapiesz go za reke - powie, ze to nie jego reka
To zachowanie cechuje przede wszystkim ciebie. Przyłapany na bzdurach unikasz odpowiedzi.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 11:20

szerszon napisał(a):Nie ma czegoś takiegojak kierunek jazdy na skrzyżowaniu.
Jak nie ma to podaj w końcu przepis.

szerszon napisał(a):Pojazd na skrzyżowaniu może być w trakcie zmiany kierunku jazdy lub jechać na wprost.
Jak musi to podaj w koncu przepis.

szerszon napisał(a):...piszesz o kierunku jazdy wskazanym na C-12...
Gdzie niby?

szerszon napisał(a):...łamiesz wykładnie w każdym poście.
Choc jeden przyklad poprosze.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 08 listopada 2015, 11:49

szymon1977 napisał(a):
Kierunek jazdy NA skrzyżowaniu to twój wymysł i raczej do ciebie należy udowodnienie, że ta teza ma prawne umocowanie.

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):...piszesz o kierunku jazdy wskazanym na C-12...
Gdzie niby?
A choćby w poprzednim swoim wpisie : "na skrzyzowaniu masz taki kierunek jazdy jak pokazany przez strzalki c-12"

Gotów do obalania chwilowego kierunku jazdy NA skrzyżowaniu ?
Jeśli tak, to :
Obrazek
Podaj jaki kierunek NA skrzyżowaniu ma pojazd zaznaczony kółkiem.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » niedziela 08 listopada 2015, 11:49

Kajto napisał(a):Tylko, że te pojazdy nie zmieniają kierunku jazdy - jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Jazda bez zmiany k.j. jest jazdą na wprost. Czyli, mając znak C-12, zobowiązany jestem przejechać skrzyżowanie na wprost, bez zmiany k.j. A więc znak C-12 nie oznacza tego, co oznacza, tylko nakaz jazdy na wprost przez skrzyżowanie. :wow: Dobre.
===
szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Nie mogą jechać w kierunku wskazanym na C-12 , bo C-12 nie wskazuje kierunku jazdy...
...to pojedz w innym.

Na małych rondach lub z wydzieloną do prawoskrętu jezdnią, w prawo pojadę olewając Twój kierunek jazdy na skrzyżowaniu. :P

szymon1977 napisał(a):

Jak można podać coś, czego nie ma? :wall:
papadrive

Postprzez szoferemeryt » niedziela 08 listopada 2015, 12:47

Obrazek

"Gotów do obalania chwilowego kierunku jazdy NA skrzyżowaniu"
A gdzie w przepisach jest mowa o chwilowym kierunku jazdy?
szoferemeryt

Postprzez Kajto » niedziela 08 listopada 2015, 12:53

dylek napisał(a):
szymon1977 napisał(a):
Kierunek jazdy NA skrzyżowaniu to twój wymysł i raczej do ciebie należy udowodnienie, że ta teza ma prawne umocowanie.
Skoro kierunek jazdy to wymysł, to i jazda musi być wymysłem. Pojazdy nie jadą na skrzyżowaniu? :eek2:

dylek napisał(a):Podaj jaki kierunek NA skrzyżowaniu ma pojazd zaznaczony kółkiem.

A wiesz, że dyskutujemy o skrzyżowaniach z C-12, czyli takich na których pojazdy jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12? Chyba nie...

Ale skoro interesuje cię kierunek jazdy tego pojazdu to masz, zaznaczyłem:
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela 08 listopada 2015, 12:59 przez Kajto, łącznie zmieniany 1 raz
Kajto

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze