Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » piątek 23 października 2015, 21:49

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):To wytłumacz jest różnica między ruchem i jazdą w przypadku pojazdu?

Pisałem o kierunku ruchu i kierunku jazdy. Temat był przerabiany, więc poszukaj.

No to masz okazję "Syzyfie" wykazać czym się różni kierunek od kierunku, :hmm: skoro ruch i jazda to to samo w przypadku pojazdu.

I nie będę nic szukał, bo nie interesują mnie bzdety wypisywane przez półgłówków.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » piątek 23 października 2015, 21:51

Wiec przerobie tamat na szybko jeszcze raz: roznicy nie ma i byc nie moze bo jazda jest ruchem odbywanym przez pojazd (nie mylic z ruchem odbywajacym sie np. na skrzyzowaniu).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » piątek 23 października 2015, 21:55

szymon1977 napisał(a):Jazda jest ruchem odbywanym przez pojazd (nie mylic z ruchem odbywajacym sie np. na skrzyzowaniu).

Przecież ruch odbywający się na skrzyżowaniu to ruch jadących po skrzyżowaniu pojazdów.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 23 października 2015, 22:15

tomekkoz, masz już to zaświadczenie od okulisty? Przypominam: viewtopic.php?p=388841#p388841
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 23 października 2015, 23:07

sankila napisał(a):
szerszon napisał(a): ignoruję wytyczne gdaki, które są dla budowlańców aby prost łopatą machali i nie zabładzili na rondzie podczas budowy
Za to modlę się do wytycznych o farbkach, literkach i miejscach wbijania słupków, nieprawdaż? A później robię z czterowlotowego skrzyżowania jedną drogę z przełączką :x
Oczywiście nie masz na to odpowiedniego cytatu ..jak zwykle. a poza tym 220 jest aktem prawnym traktującym nie tylko o farbkach i wbijaniu słupków.
Również wystarczy 170, gdzie w paragrafie 36 napisali o skrzyżowaniu, a nie o drodze jednokierunkowej..wystarczy przeczytać i w końcu się zastanowić.
tomekkoz napisał(a):
Cały czas nie dociera do ciebie, że pojazdy po skrzyżowaniu z C-12, jadą dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12 - zgodnie z §36.1, a przy opuszczaniu skrzyżowania następuje zmiana tego kierunku na inny.

Jakiego kierunku na jaki inny ? Przecież na skrzyzowaniu ruch się odbywa,,,nie ma nic o kierunkach jazdy. Dlaczego tak piszesz okólnikowo zamiast konkretnie określić kierunki jazdy ?
Chyba nie będziesz twierdził (i robił z siebie czubka), że pojazd który opuścił rondo, dalej porusza się w kierunku wskazanym na znaku C-12... :rotfl:
Jak najbardziej będzie dalej stosował się do ruchu prawostronnego. Tylko tyle.

sankila napisał(a):W istocie, to nie jest kierunek jazdy na wprost. To jest kierunek jazdy zgodny z - nakazanym znakiem C12 - kierunkiem ruchu na jednojezdniowej i jednokierunkowej drodze, okrążającej wyspę (albo na obwiedni wyspy - jeśli drogi nie możesz przetrawić).
Ile3 jeszcze razy będziesz lansować te bzdury ? Pokaż mi w paragrafie 36 , gdzie jest napisane cokolwiek o drodze jednokierunkowej i o kierunku jazdy ?
Masz pojęcie,że nadając to samo znaczenie dwóm różnym określeniom łamiesz wykładnię prawa ?
Kiedy to w końcu dotrze do ciebie ?
Pierwsze lepsze rondo turbinowe obnaża mizerię twoich wywodów.
Absurdem natomiast jest kwestionowanie zmiany kierunku jazdy na wylocie, skoro żadna z dróg dojazdowych ruchu okrężnego nie posiada.
Obsurdem jest pisanie,że drogi są dojazdowe a obwiednia oddzielną drogą- to jest skrzyżowanie , czyli przecięcie się dróg. Reszta to bzdura w twoim wykonaniu.
szymon1977 napisał(a):Wiec przerobie tamat na szybko jeszcze raz: roznicy nie ma i byc nie moze bo jazda jest ruchem odbywanym przez pojazd (nie mylic z ruchem odbywajacym sie np. na skrzyzowaniu).
Jest. Pojazd w ruchu wcale nie musi jechać. Tak samo łamiesz wykładnię synonimiczną. Nie masz pojęcia o czym piszesz.
tomekkoz napisał(a):No to masz okazję "Syzyfie" wykazać czym się różni kierunek od kierunku, :hmm: skoro ruch i jazda to to samo w przypadku pojazdu.

I nie będę nic szukał, bo nie interesują mnie bzdety wypisywane przez półgłówków.
Akty prawne też są napisane prze półgłówków ? No to ci po raz kolejny podam przykład F-10 na wprost i T-18.Dalej nie widzisz różnicy ? To może ci podać jeszcze przykład z C-9, C-10 i C-11 ? Już ciebie skompromitowałem przy tych znakach. Mogę to zrobić jeszcze raz.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 24 października 2015, 09:13

szerszon napisał(a):Przecież na skrzyzowaniu ruch się odbywa,,,nie ma nic o kierunkach jazdy.
Udowodnij: pojedz NA skrzyzowaniu w przeciwnym kierunku niz ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa.
.....
szerszon napisał(a):Pojazd w ruchu wcale nie musi jechać.
Oj Szerszon, Ty i te Twoje potyczki jezykowe... uczestnik ruchu nie musi byc w ruchu zeby byc uczestnikiem ruchu. Dotyczy to takze pojazdu, ktory nie musi jechac zeby byc uczestnikiem ruchu. Ale nadal pojazd, ktory jedzie jest w ruchu, a pojazd ktory nie jedzie nie jest w ruchu. Zauwaz, ze pojecie uzyte w art.17. "wlaczenie sie do ruchu" nie zostalo uzyte w znaczeniu rozpoczecie poruszania sie a w znaczeniu rozpoczecie bycia jednym z uczestnikow ruchu drogowego odbywajacego sie na drodze publicznej. A sam fakt czy jestes w ruchu w znaczeniu scislym nie jest zadnym tego wyznacznikiem.
.....
szerszon napisał(a):Pierwsze lepsze rondo turbinowe obnaża mizerię twoich wywodów.
A nie Twoich? Nie musi byc nawet turbinowe abys rozjechal jadacego przed Toba rowerzyste twierdzac, ze to nadal on mial Tobie pierwszenstwo ustapicz czy z pasa na pas smigal bez migacza prosto przed maske jadacemu po pasie zaslaniajac sie znakiem a-7 a ignorujac art.22.4.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » sobota 24 października 2015, 09:36

LeszkoII napisał(a):tomekkoz, masz już to zaświadczenie od okulisty? Przypominam: viewtopic.php?p=388841#p388841
Chyba widać nie?
Pojazd zaczyna zmieniać kierunek jazdy bez zbliżenia się do prawej krawędzi jezdni i uderza w prawidłowo jadącego rowerzystę.

szerszon napisał(a):
szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Chyba nie będziesz twierdził (i robił z siebie czubka), że pojazd który opuścił rondo, dalej porusza się w kierunku wskazanym na znaku C-12... :rotfl:
Jak najbardziej będzie dalej stosował się do ruchu prawostronnego. Tylko tyle.
Nie zmieniaj tematu. Ruch prawostronny obowiązuje wszędzie zgodnie z art 16.
Ja pytałem, jak uważasz?
Czy pojazd który opuścił rondo, dalej porusza się w kierunku wskazanym na znaku C-12?
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » sobota 24 października 2015, 13:13

Nic nie rozumiesz - wytlumacze Ci: choc pojazd jedzie w takim kierunku jak pokazuje c-12 to ma kierunek jazdy taki jak strzalka f-10 pokazuje. "Bełkoczesz" jakbys nie wiedzial, ze pojazd jedzie w innym kierunku niz odbywa ruch. A wogole to "jedzie to Ci ze skarpet". Juz wszystko jasne?
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 24 października 2015, 21:32

szymon1977 napisał(a):Udowodnij: pojedz NA skrzyzowaniu w przeciwnym kierunku niz ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa.

Pod prąd nie zamierzam. Poza tym dalej pokazujesz,że masz problem z kierunkiem jazdy. Pokazałem ci to na przykładzie ruchu lewostronnego. Nie jest istotne, z której strony mam wyspę jadąc na wprost przez skrzyżowanie. Czy w Anglii czy w Polsce dalej będzie to na wprost pomimo ,że ruch odbywa się nie w tym samym kierunku.
Dotyczy to takze pojazdu, ktory nie musi jechac zeby byc uczestnikiem ruchu. Ale nadal pojazd, ktory jedzie jest w ruchu, a pojazd ktory nie jedzie nie jest w ruchu
Jeszcze się nie nauczyłeś ? :lol: Czy stojąc na czerwonym sygnale i ruszając na zielonym jestem właczającym się do ruchu ? A może po zatrzymaniu na P-12 włączam się do ruchu ? :lol: :lol: :lol:
Nie musi byc nawet turbinowe abys rozjechal jadacego przed Toba rowerzyste

Czytanie ze zrozumieniem szwankuje ? Pisałem coś o rowerzyście ?
tomekkoz napisał(a): Nie zmieniaj tematu. Ruch prawostronny obowiązuje wszędzie zgodnie z art 16.
Ja pytałem, jak uważasz?
Czy pojazd który opuścił rondo, dalej porusza się w kierunku wskazanym na znaku C-12?
Nie zmieniam tematu.. Oczywiście,że pojazd dalej się porusza jadąc w ruchu prawostronnym. Gdybyś nie mial C-12 mógłbyś pojechać "pod prąd". Co niby ci by zabraniało ? Nie ma zakazu wjazdu, nie ma drogi jednokierunkowej. :hmm:
szymon1977 napisał(a):Nic nie rozumiesz - wytlumacze Ci: choc pojazd jedzie w takim kierunku jak pokazuje c-12 to ma kierunek jazdy taki jak strzalka f-10 pokazuje. "Bełkoczesz" jakbys nie wiedzial, ze pojazd jedzie w innym kierunku niz odbywa ruch. A wogole to "jedzie to Ci ze skarpet". Juz wszystko jasne?
Tak jak do przepisów tak i do tłumaczenia się nadajesz jak świnia do brykania.
C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy co dobitnie ci pokazuje rondo turbinowe, gdzie możesz skręcić w prawo , pojechać na wprost, skręcić w lewo lub zawrócić i na nic się zdają twe nieudolne próby szyderstwa. To że ruch odbywa się w kierunku nie znaczy,że kierunki jazdy mogą być jak ww. Wykładnia synonimiczna kłania się..nadajesz znaczenie znaku C-12 kierunkowi jazdy, gdzie od tego jest Art 22 lub F-10 oraz P-8x
szerszon

Postprzez sankila » sobota 24 października 2015, 21:47

szerszon napisał(a): Pokaż mi w paragrafie 36 , gdzie jest napisane cokolwiek o drodze jednokierunkowej i o kierunku jazdy ?
A jest w paragrafie 36 coś o ruchu prawostronnym? Nie? A obowiązuje...
Jest coś o jeździe przodem do kierunku jazdy? Nie? A obowiązuje ...
Jest coś o pasach ruchu? Też nie?
No to po czym mam jechać dookoła wyspy, skoro PoRD każe mi jeździć po drogach, i to - z przeproszeniem - publicznych?
Zanim wyskoczysz z kolejnym objawieniem, czegóż to jeszcze nie ma w par 36, zajrzyj do PoRD.
Dział I art.2:
11. pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni, wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych;
10. jezdnia - część drogi, przeznaczona do ruchu pojazdów.
A skoro pojazdy mają się poruszać po pasach ruchu, a pasy ruchu biegną wzdłuż drogi, to jaki kierunek ruchu mają pojazdy względem drogi? Noo? Skup się!

Pierwsze lepsze rondo turbinowe obnaża mizerię twoich wywodów.
A o poprzecznym ruchu na drodze szerszon słyszał?
(Osobiście mocno w to wątpię, skoro na autostradzie, z założenia pozbawionej ruchu poprzecznego, widzisz skrzyżowania, których istotą jest właśnie ruch poprzeczny).
No to niech szerszon wbije sobie pod kopułę, że po jezdni można jeździć zarówno wzdłuż pasów ruchu, jak i w poprzek. Znaki zaś mogą nakazać zarówno jeden jak i drugi kierunek jazdy. Na rondzie turbinowym, wyznaczone znakami P8 kierunki jazdy, prowadzą w poprzek wyznaczonego znakiem C12 kierunku ruchu.
Taka wielka filozofia to odróżnić?
Obsurdem jest pisanie,że drogi są dojazdowe a obwiednia oddzielną drogą
Absurdem jest pisanie, że droga zmieniła kierunek ruchu z wzdłużnego na okrężny (na obwiedni), po czym wróciła na wzdłużny (na wylocie). Sorry, pasy ruchu biegną zawsze wzdłuż drogi, a C12 tam stoi, czyż nie?
jazda jest ruchem odbywanym przez pojazd
A postój jest brakiem ruchu, odbywanym przez pojazd. :twisted:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » sobota 24 października 2015, 22:11

szerszon napisał(a):Czy stojąc na czerwonym sygnale i ruszając na zielonym jestem właczającym się do ruchu ?
Nie. Jak widac nie musze byc w ruchu aby byc uczestnikiem ruchu.
.....
szerszon napisał(a):C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy co dobitnie ci pokazuje rondo turbinowe
To przejedz w jakimkolwiek kierunku PRZEZ to rondo rurbinowe jadac NA rondzie w kierunku przeciwnym niz strzalki na c-12 pokazuja. Udowodnij swoja teorie praktyka.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 24 października 2015, 22:39

szymon1977 napisał(a):Nie. Jak widac nie musze byc w ruchu aby byc uczestnikiem ruchu.
.....
Ale nie jadę :lol: , a według ciebie ruch to jazda..napisałęś ,że jak jedziesz to jesteś w ruchu, a jak nie jedziesz to nie jesteś..zacytować ci jeszcze raz ? :lol:
To przejedz w jakimkolwiek kierunku PRZEZ to rondo rurbinowe jadac NA rondzie w kierunku przeciwnym niz strzalki na c-12 pokazuja. Udowodnij swoja teorie praktyka.
Znaki dotyczące kierunku jazdy na to nie pozwalają :lol: Nie dociera do ciebie przykład z ruchem lewo i prawostronnym ? Nie piszę ,że pojadę w ruchu prawostronnym jak Anglik.
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 24 października 2015, 22:48

Po kolei.
Tomekkoz.
No to masz okazję "Syzyfie" wykazać czym się różni kierunek od kierunku,

Nie wydziwiaj, bo pisałem o kierunku ruchu vs. kierunku jazdy, a nie o kierunku.
Problem w tym, że Ty nie widzisz różnicy pomiędzy ruchem- kierunkiem- kierunkiem ruchu- kierunkiem jazdy. Nie chcesz przyjąć do wiadomości, że te pojęcia różne mają znaczenia, zależne w jakim kontekście się je używa.
Chciałeś podstawy? Jest ich wiele w PoRD.
Czy uważasz, że gdyby ruch i jazda były zawsze tożsame, to dlaczego jest B-1 (zakaz ruchu) i B-2 zakaz wjazdu? Równie dobrze byłoby nazwać B-1 "zakaz jazdy". Zaznaczam, że oba dotyczą również uczestników nie jadących pojazdami.
To samo z innymi zakazami wjazdu. Mógłby być użyty "zakaz ruchu pojazdów...itd".
Dalej?
Znaki nakazu kierunku jazdy (C-1 do C-11), dlaczego nie ma "zakaz ruchu..."?
Wreszcie D-3 informuje o drodze o jednym kierunku ruchu, a dlaczego nie jazdy?
A dlatego, że na drodze jednokierunkowej można obrać więcej niż jeden k.j. I analogicznie przy znaku C-5 możesz pojechać tylko w jednym kierunku, choć na skrzyżowaniu ruch odbywa się w więcej niż jednym kierunku.
A może pas ruchu nazwać "pasem jazdy"? :wink:
Jest więcej, ale masz rację, że stanę się Syzyfem :( . Ty nie chcesz tego zrozumieć, bo wywróciłoby Ci to ideę ruchu okrężnego, której tak bronisz, a która nie ma umocowania w przepisach (jak do tej pory).

Odwrócę pytanie. Czy pojazd zbliżając się do skrzyżowania, jadąc na wprost, zmienił kierunek jazdy na okrężny?
A tak przy okazji. Zmieniasz k.j. na zakręcie, choć to jazda na wprost, a nie zmieniasz jadąc po łuku obwiedni, choć to rzeczywiście skręcanie. Trochę dziwne. :wow:
Pojazd zmienia k.j. na skrzyżowaniu, jeśli opuści go drogą prowadzącą w innym kierunku względem drogi, którą wjechał. Więc gdybym wjechał na SoRO i skręcił w lewo (nieprzepisowo, przed wyspą), również zmieniłbym k.j. w lewo, tyle że nieprzepisowo. :no:
====
Do sankili.
No to po czym mam jechać dookoła wyspy, skoro PoRD każe mi jeździć po drogach, i to - z przeproszeniem - publicznych?

Po powierzchni skrzyżowania, kochanieńka, po powierzchni skrzyżowania.

Szerszon może słyszał :wink: , ale ja nie. Na skrzyżowaniach, to i owszem zdarza się ruch poprzeczny względem innego, ale na drodze...? No, chyba że swoim traktorem będę przejeżdżał z pola na pole po przeciwnej stronie drogi. :lol: Ale to chyba nie skrzyżowanie, więc nie ma znaczenia.
No to niech szerszon wbije sobie pod kopułę, że po jezdni można jeździć zarówno wzdłuż pasów ruchu, jak i w poprzek.

A co to ma wspólnego z SoRO? Na każdym skrzyżowaniu możesz przejechać/przeciać pasy ruchu drogi poprzecznej. Jak to było? "Jadę równo i ostro, raz ukosem raz prosto...". :P
Absurdem jest pisanie, że droga zmieniła kierunek ruchu z wzdłużnego na okrężny...

Możesz zacytować definicję "kierunku ruchu wzdłużnego"? :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 24 października 2015, 22:57

sankila napisał(a):Zanim wyskoczysz z kolejnym objawieniem,
Może zacznij od definicji skrzyżowania :lol:
Noo? Skup się!
Nie popisuj się bo nie masz czym. :wink:
Skrzyżowanie !!! :lol: Dalej polecam wnikliwie poczytać paragraf 36.
(Osobiście mocno w to wątpię, skoro na autostradzie, z założenia pozbawionej ruchu poprzecznego, widzisz skrzyżowania, których istotą jest właśnie ruch poprzeczny).
Ja się tylko zastanawiam jak można mieć braki w czytaniu ze zrozumieniem. Pisałem
WSKAŻ CYTAT MOJEGO AUTORSTWA, GDZIE TWIERDZĘ,ŻE NA AUTOSTRADZIE SĄ SKRZYŻOWANIA
Od kilkunastu postów mi to zarzucasz i trzymasz się tego jak pijany ściany. Doczekam się ?
No to niech szerszon wbije sobie pod kopułę, że po jezdni można jeździć zarówno wzdłuż pasów ruchu, jak i w poprzek.
Zgadza się..dlatego zjeżdżając z pasa wewnętrznego przecinam pas ruchu, a nie go zmieniam..a jak przecinam to nie zmieniam również kierunku jazdy. :wink:
Na rondzie turbinowym, wyznaczone znakami P8 kierunki jazdy, prowadzą w poprzek wyznaczonego znakiem C12 kierunku ruchu.
Poważnie ? A gdzie jest napisane,że C-12 ma coś wspólnego z kierunkiem ruchu ? Równasz ruch odbywający sie w kierunku z kierunkiem ruchu ? Dodaj jeszcze do tego kierunek jazdy a mamy piękny przykład złamania wykładni synonimatycznej do potęgi
Taka wielka filozofia to odróżnić?
Przecież ty nie odróżniasz..dla ciebie skrzyżowanie jest drogą jednokierunkową :lol:
Absurdem jest pisanie, że droga zmieniła kierunek ruchu z wzdłużnego na okrężny (na obwiedni), po czym wróciła na wzdłużny (na wylocie).
A to nie widział drogi łukiem przebiegajacej przez skrzyżowanie ? :wow: a jak już są dwa łuki to kompletny brak zrozumienia ? No ja przepraszam :lol: A gdzie to masz takie określenia "wzdłużny" " okrężny " kierunek ruchu drogi ? :lol: :lol: :lol:
... pasy ruchu biegną zawsze wzdłuż drogi, a C12 tam stoi, czyż nie?
Co mają wspólnego pasy ruchu z C-12 ? Na rondzie turbinowym jest tak samo ? A może mi napiszesz,że rondo turbinowe jest oznakowane niezgodnie z prawem ? Co ma wspólnego pojedyncza droga ze skrzyżowaniem? Jak mi znajdziesz w przepisach ,że skrzyżowanie jest drogą to pogadamy.
Sorry

I cieszę się,że zaczynasz już przepraszać za to co wypisujesz.
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 25 października 2015, 00:22

szerszon napisał(a):Pisałem
WSKAŻ CYTAT MOJEGO AUTORSTWA, GDZIE TWIERDZĘ,ŻE NA AUTOSTRADZIE SĄ SKRZYŻOWANIA
Od kilkunastu postów mi to zarzucasz i trzymasz się tego jak pijany ściany. Doczekam się ?

posting.php?mode=quote&f=3&p=352893
szerszon napisał(a):Bardziej skupiłbym sie na twierdzeniu z definicji autostrady, ze nie ma ruchu poprzecznego, co nie wyklucza istnienia skrzyżowania w sensie połączenia lub rozwidlenia.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze