Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez kombi » sobota 06 września 2014, 14:56

oskbelfer napisał(a):Obrazek
i co - niby ten znak oznacza skrzyżowanie ?

Zgodnie z § 5.4 Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych
- ten znak ostrzega o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną, której wlot występuje po prawej stronie.

http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessi ... 393&type=2

Wypadałoby znać podstawowe znaki drogowe, zwłaszcza ....belfrowi w osk.... :roll: <załamka>
(no chyba że to szkółka dla niedzielnych kierowców :lol: )
kombi

Postprzez oskbelfer » sobota 06 września 2014, 15:07

i co z tego ?

chłopie - zastanów się czy można ten znak postawić ?

jak namalują na autostradzie "zebre" i "zrobią" przejście dla pieszych - też będziesz "piał" że wszystko jest OK ?

kiedyś na jednej z dróg - jakiś "matoł" kazał poprzykręcać progi zwalniające..... poszedłem do "matoła" i mówie "Panie Matole" (tutaj przesadzam) jakim prawem wstawił Pan tam próg zwalniajacy ?

A "Pan Matoł" odpowiedział - bo radni podjęli taką uchwałe :)

Pogadąłem z "Panem M" i za 3 dni demontowali.... Pan "M" jak mnie widzi, to do dzisiaj w sumie się teraz razem z tego progu śmiejemy.

Tak naprawdę, nie ma kto dymu zrobić w sprawie autostrad, stąd taka radosna twórczość drogowców i poklask forumowych "fahofców" .

Szkoda że jasper, nic nie pisze, ona potrafi w piękną polszczyzną opisać to z czego ja robię "farsę" - bo albo trzeba wznieść się na wyżyny (jasper) albo wołać "z kanału" co czynię :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Makabra » sobota 06 września 2014, 15:33

Przeciez nawet w tym superanckim 220, nad ktorym niektorzy sie tutaj tak modlą jest ten znak a6d przewidz iany na autostradzie. Napisz do Dworaka, czemu nie. Yez bynchetnie poznal jego zdanie na ten temat.
Makabra

Postprzez LeszkoII » sobota 06 września 2014, 20:06

oskbelfer napisał(a):czy można ten znak postawić ?
Można - i to nie wynika z interpretacji przepisów (np. czy łącznica jest odrębną drogą), tylko wprost z wytycznych umieszczania znaków A-6 / A-7 w obrębie węzła.
================
Tymczasem potwierdzam po raz kolejny, że na łącznicach umieszcza się osobną numerację drogi (chodzi o znaki kilo-/hekto-metrażowe).

Nie ma sensu pisanie, że skoro węzeł leży w jednej jednostce ewidencyjnej (ewidencja gruntów pod pas-y drogowy(-e)) to mamy do czynienia z jedną drogą. Wystarczy napotkać wiadukt i... jestem na autostradzie???
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 06 września 2014, 23:09

kombi napisał(a):
Wiedzą na forum nie popisujesz się , ale żeby nawet nie wiedzieć co oznacza znak ostrzegawczy A-6d?
Ja bym się wstydził na twoim miejscu.
Popisuje się wiedzą, o której istnieniu nie masz nawet pojęcia. Jest tu wcześniej wrzucone przeze mnie pkt z 220 o znakach używanych na autostradzie.
Po prostu wszedłeś w środek dyskusji nie mając pojęcia co wcześniej napisano.
Nawet nie masz wiedzy w temacie rozporządzenia, które pierwotnie wrzucił Henq.
Nawet nie masz pojęcia czym jest skrzyżowanie podając swoje zdjęcie.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 07 września 2014, 01:21

oskbelfer napisał(a):Człowieku - piszesz bzdury, nie masz zielonego pojęcia

na temat Twoich filozofii typu: nie ma skrzyżowania bo nie ma ruchu poprzecznego? - Tak masz rację nie mam pojęcia, bo dla mnie skrzyżowanie (zresztą dla PoRD też) to nie tylko przecięcie się dróg i ruch poprzeczny ;)
oskbelfer napisał(a): .... wstawiasz linki ...........ja prezentuję Ci fotki, a Ty dalej udajesz "niemca"

Tak, tylko że ja wstawiam fotki połączenia dwóch dróg - dwóch różnych dróg a Ty wstawiłeś zdjęcia rozwidlenia jednej drogi i połączenia jednej drogi tej samej i na tym opierasz swoją obronę (pisałem Ci już o tym, zlałeś to więc o czym chcesz dyskutować - o swojej ignorancji?), aha i jeszcze na tym: "Nie ma bo nie, ja tak mówię więc tak jest" - a reszta jest w błędzie łącznie z wszystkimi tu cytowanymi Rozporządzeniami Ministra (akt prawny).
oskbelfer napisał(a):Prowadzisz dyskusje o łacznicach, o pasach właczenia, etc.....

Tak prowadzę bo zgodnie z PoRD autostrada nie posiada łącznicy ani pasa włączenia a skoro nic o tym nie ma w jednym akcie prawnym trzeba szukać w innym i znalazłem: wszystko to jest opisane w Dz. U. 1999.43.430
Węzeł jest to droga niezależna od autostrady, to on (ten węzeł) posiada pas włączenia na swojej drodze do autostrady gdzie rozgranicza go z autostradą (inna droga, inna jezdnia) linia P-1 ( 3) przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię).
oskbelfer napisał(a):Wstawiłem Ci foty, więc się ogarnij... pospaceruj po autostradzie i proszę skończ z tymi "głupotami"

sam się ogarnij: wolno spacerować po autostradzie? ale skoro takie głupoty piszesz, że: pasy mogą wymalować na autostradzie:
oskbelfer napisał(a):jak namalują na autostradzie "zebre" i "zrobią" przejście dla pieszych - też będziesz "piał" że wszystko jest OK ?

autostrada - ... przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych... a Ty pieszych wpuszczasz?
to i zapewne spacerować wolno ;) powodzenia życzę: kocich żyć twoim kursantom ;)
O skrzyżowaniu słowa niema - tak na marginesie ;)
oskbelfer napisał(a):Czepiasz się , a jak wstawiłem foty to nabrałeś wody w usta i dyskusji nie było...

j/w
przecież Ci napisałem że wstawiłeś rozwidlenie jednej drogi, i udowodniłeś że we wskazanym przez swoje foty miejscu nie ma skrzyżowania, ale jak może być jak jest jedna droga?
oskbelfer napisał(a):WSTAW FOTY I UDOWODNIJ SWOJE "TEORYJE"...

No przecież dostałeś A4 z A1 oraz A1 z A2 ale nadal nie widzisz połączenia dwóch dróg? No to się pytam
1. czy A1 jest drogą i czy A2 jest drogą?
2. czy są to dwie różne drogi?
3. czy się łączą w jednym poziomie?
4. jak się nazywa połączenie dwóch różnych dróg w jednym poziomie?
----------
szerszon napisał(a):
kombi napisał(a):Obrazek

Tu chodziło o skrzyżowanie... :wink:

hehe a jednak tej manipulacji nie wyłapałeś i dałeś się złapać ;) (brawo @kombi - to dowodzi tylko tego, że zwolennicy braku skrzyżowań na autostradzie postrzegają skrzyżowanie tylko i wyłącznie jako ruch poprzeczny)
tu jest znak informujący o skrzyżowaniu które jest za widocznym wiaduktem a nie skrzyżowaniu autostrady z wiaduktem bo takowe nie istnieje :)
droga która idzie od wiaduktu łączy się z autostradą za w/w wiaduktem i to tworzy skrzyżowanie a nie wiadukt nad autostradą, ale widać nie wszyscy to ogarniają ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 07 września 2014, 01:42

hehe a jednak tej manipulacji nie wyłapałeś i dałeś się złapać ;) (brawo @kombi

Nie rozumiem tej twojej radości. Tu nie ma manipulacji. Tu jest bzdurka.
że zwolennicy braku skrzyżowań na autostradzie postrzegają skrzyżowanie tylko i wyłącznie jako ruch poprzeczny)

Tu nie ma niczego. Dopiero będzie wlot drogi z prawej strony. Prawdopodobnie na węźle.
tu jest znak informujący o skrzyżowaniu które jest za widocznym wiaduktem a nie skrzyżowaniu autostrady z wiaduktem bo takowe nie istnieje

Po pierwsze..to jest znak ostrzegawczy. Jeśli chcesz dyskutować o przepisach to wypadałoby jednak troszkę precyzyjniej. Po drugie... Według 220 znak A-6d wcale nie ostrzega o skrzyżowaniu.
Jest używany na autostradzie do ostrzeżenia o wlocie.
, ale widać nie wszyscy to ogarniają
Nie wszyscy wiedza o czym piszą... a jak tam szanowny z moimi skromnymi pytankami...zapomniało się ? :wink:
Czy nagle nie ma tematu ?
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 07 września 2014, 03:04

szerszon napisał(a):Po pierwsze..to jest znak ostrzegawczy. Jeśli chcesz dyskutować o przepisach to wypadałoby jednak troszkę precyzyjniej. Po drugie... Według 220 znak A-6d wcale nie ostrzega o skrzyżowaniu.

No tak, a ostrzega o czym? o bananie na drodze? :hmm:
skoro chcesz dyskutować to podstawowe definicje trzeba przyswoić ;)
znak A6d - ostrzega o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną, której wlot występuje po stronie wskazanej na znaku...
a myślałem że już to przerabialiśmy ;) ale chyba się zapomniało;
i dlatego zlałem dyskusję z Tobą sam nie wiesz co piszesz raz tak raz siak zależy jak zawieje :evil: :
szerszon napisał(a):Z przykrością i oczywiście w wielkim nieutulonym bółu muszę bardzo niechętnie, jako nieomylny przyznać sie do błędu i odszczekać wszystkie kalumnie i złośliwostki.
Nie miałem racji.
220
pkt 6.4.2.1
shit :evil:
Na pocieszenie nie ma słowa o skrzyżowaniu. Idę sie pociąć szarym mydłem w płynie... :(

ależ jest A6d - ostrzega o skrzyżowaniu...
szerszon napisał(a):Jest używany na autostradzie do ostrzeżenia o wlocie.

skoro znak ostrzega o skrzyżowaniu a Ty twierdzisz inaczej to może tą swoją "logikę" poprzesz § (może znów masz gotowy?)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 07 września 2014, 21:34

Henq
No tak, a ostrzega o czym? o bananie na drodze?

Proponuje najpierw przeczytać cały post, a nie silić sie na oryginalne odpowiedzi.
skoro chcesz dyskutować to podstawowe definicje trzeba przyswoić

Zgadza się. I po za tym rozszerzyć swoje horyzonty nie zatrzymując sie na podstawach, skoro chce się dyskutować o trochę poważniejszych sytuacjach.
znak A6d - ostrzega o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną, której wlot występuje po stronie wskazanej na znaku...
a myślałem że już to przerabialiśmy

Zgadza sie. Tylko co zrobić jak nie ma skrzyżowania, a na węźle WA skrzyżowania nie występują a znak A-6d stoi sobie w najlepsze. Tego już nie ogarniasz i nie chce ci się poszukać w aktach prawnych.
A podawałem..i trzeba jeszcze raz...
220
załacznik 1
pkt 6.4.2.1
A-6d "wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony" umieszczany przed każdym wjazdem na autostradę. Nie napisali o skrzyżowaniu tak samo jak przy węźle typu WA.
Przerabiaj dalej aż do skutku...

i dlatego zlałem dyskusję z Tobą
A raczej podejrzewam, ze zabrakło ci argumentów i nie wiedziałeś co napisać. Ten post, a raczej rynsztokowe słownictwo, świadczy że argumenty ci sie pokończyły.

skoro znak ostrzega o skrzyżowaniu a Ty twierdzisz inaczej to może tą swoją "logikę" poprzesz §
Przeczytałeś w końcu pkt 6.4.2.1 .. a przeczytałeś o WA...gdzie te różne rodzaje WA ? Co z moim pytankiem na temat znaków B-33, B-36, D-3 w "obrębie skrzyżowania" :lol:
Co ze zmianą pasa ruchu, gdzie przy braku argumentów "zlałeś" :wink:
szerszon

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 08 września 2014, 01:04

A raczej podejrzewam, ze zabrakło ci argumentów i nie wiedziałeś co napisać. Ten post, a raczej rynsztokowe słownictwo, świadczy że argumenty ci sie pokończyły.

Oj tam Szerszon, czepiasz się słownictwa i argumentów --- a "fahofcom" brakuje poprostu wiedzy i abstrakcyjnego myslenia, że o logice nie wpomnę :)

Ludzi - na autostradzie nie ma skrzyżowań :)
oskbelfer

Postprzez lith » poniedziałek 08 września 2014, 01:21

Widocznie ludziom ustawiającym oznakowanie na wszystkich autostradach w Polsce brakło wiedzy,którą oskbelfer posiada. W 220 napisali, żeby przed każdym wjazdem na autostradę stawiac znak ostrzegający o skrzyzowaniu. Do tego na wlocie stawia się wszędze a-7, nie odwołuje się postawionych wcześniej ograniczeń prędkości, a tutaj się okazuje, że wszyscy w kraju, którzy sę tym zajmują robią to źle. Co za niedopatrzenie :mrgreen: :mrgreen:
lith

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 08 września 2014, 02:47

lith napisał(a):Widocznie ludziom ustawiającym oznakowanie na wszystkich autostradach w Polsce brakło wiedzy, którą oskbelfer posiada.

Po 1 - nie na wszystkich :mrgreen: - wystarczy pojeżdzić i zobaczyć :)

W 220 napisali,

nie napisali, tylko jest napisane :mrgreen:

żeby przed każdym wjazdem na autostradę stawiac znak ostrzegający o skrzyzowaniu. Do tego na wlocie stawia się wszędze a-7, nie odwołuje się postawionych wcześniej ograniczeń prędkości, a tutaj się okazuje, że wszyscy w kraju, którzy sę tym zajmują robią to źle. Co za niedopatrzenie :mrgreen: :mrgreen:

I o czym to świadczy ?

Kiedyś "popisywałeś" się na forum filmikiem, jak to jadąc nie mogłeś wyprzedzić jakiegoś "głąba" , a potem jak już "dałeś radę" to "blokowałeś faceta" , co ja nazwałem "zwykłym buractwem". Czyżbyś "niedopatrzył" :mrgreen: :mrgreen: w prd, iż taka jazda jest "skandaliczna"

A teraz do rzeczy :) -- 220 trzeba najpierw zrozumieć, a następnie brać się za dyskusję .... polecam wnikliwą analize tekstu prd i rozporzadze
oskbelfer

Postprzez szerszon » poniedziałek 08 września 2014, 07:28

lith
W 220 napisali, żeby przed każdym wjazdem na autostradę stawiac znak ostrzegający o skrzyzowaniu.

W którym miejscu.
Przecież zacytowałem fragment pkt 6.4.2.1 dotyczący znaku A-6d.
Czy byłbyś tak dobry i wskazał mi, gdzie jest napisane o skrzyżowaniu ?
Do tego na wlocie stawia się wszędze a-7

Czy A-7 stawia się tylko na skrzyżowaniach ?
Na upartego tego znaku na wlocie mogłoby nie być,ponieważ tory kolizyjne pojawiają się dopiero przy zmianie pasa ruchu.
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 08 września 2014, 14:40

oskbelfer napisał(a):Po 1 - nie na wszystkich :mrgreen: - wystarczy pojeżdzić i zobaczyć :)

Wyżej wstawiałem linki do zjazdów na wszystkich autostradach w Polsce (tak wiele ich nie ma, więc dałem radę :P) i wszędzie było takie oznakowanie. Zresztą takie jest prawidłowe. Więc jak możesz to powiedz gdzie mam pojechać i zobaczyć ;)

szerszon napisał(a):lith
W 220 napisali, żeby przed każdym wjazdem na autostradę stawiac znak ostrzegający o skrzyzowaniu.

W którym miejscu.
Przecież zacytowałem fragment pkt 6.4.2.1 dotyczący znaku A-6d.
Czy byłbyś tak dobry i wskazał mi, gdzie jest napisane o skrzyżowaniu ?

W definicji znaku A-6d? Czy to w 220 (2.2.7), czy w rozporządzeniu o znakach i sygnałach. W 6.4.2.1 napisali tyle, że trzeba go stawiać przed wlotami na autostradach, a nie co on oznacza. Dla mnie to, że wloty na autostradzie muszą być oznaczane znakiem ostrzegającym o skrzyżowaniu oznacza tyle, że jest tam jednak skrzyżowanie. Przynajmniej wg pord i rozporządzeń do niego.
lith

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 08 września 2014, 17:06

taaa - jeszcze napisz, że na autostradzie nie można jechać wolnij niż 40 km/h i już będzie pełne kompedium wiedzy :lol:
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze