STARYSZOFER napisał(a):W twoim przypadku przechodzenie do drugiej części przepisu nie jest zasadne, gdyż nie zrozumiałeś co napisano w pierwszej.
Akurat to jest najważniejsze, bo tu masz spójnik "oraz", jak i informację co wykonujesz by to sygnalizować, niestety olewka, krótkowzroczność zupełnie jak w temacie SoRO coś dzwoni coś tam wiesz ale i tak pomroczność jasna.
STARYSZOFER napisał(a):Zgadza się. Sygnalizuje się zamiar zmiany kierunku jazdy.
ZAMIAR to ja mogę mieć nawet tydzień wcześniej planując wycieczkę
STARYSZOFER napisał(a):Do tego należy to robić zawczasu i wyraźnie.
Syganlizowanie zamiaru 200 kilometrów wcześniej nie jest ani wyraźnie, ani zawczasu (nie za wcześnie,nie za późno).
Ale przecież sygnalizuje ZAMIAR i robię to zawczasu i wyraźnie
a sygnalizowanie "nie za wcześnie, nie za późno" było by czytelne gdybym sygnalizował manewr i jego zamiar

zrozum wreszcie sam ZAMIAR to nie wszystko!
STARYSZOFER napisał(a):Henq napisał(a):no przecież piszesz że sygnalizuje się ZAMIAR a ZAMIAR zmiany kierunku jazdy to ty możesz mieć dwie godziny wcześniej
j.w.
Co j.w. ZAMIAR to ZAMIAR - MANEWR to MANEWR
ZAMIAR zmiany kierunku jazdy czy pasa ruchu mam 200km wcześniej więc zgodnie z głupotami które piszesz sygnalizuję 200km zawczasu i wyraźnie!
Jak widać nawet nie wiesz co to znaczy zawczasu i co znaczy wyraźnie
zawczasu - wcześniej (200km wcześniej

)
wyraźnie - łatwo zauważalny; dający się łatwo i jednoznacznie zrozumieć (w prawo -> prawy pomarańczowy kierunek; w lewo -> lewy pomarańczowy kierunek)
wszystko ok ale pod warunkiem ze sygnalizuje twoje mądrości czyli sam ZAMIAR.
STARYSZOFER napisał(a):Zamiar zmiany kierunku jazdy należy sygnalizować zawczasu i wyraźnie, czyli tak, aby inni kierujący nie mieli wątpliwości co do miejsca naszej zmiany kierunku oraz mieli odpowiednio dużo czasu, aby ta zmiana odbyła się bezpiecznie.
ale w miejscu "naszej zmiany" dokonujemy MANEWRU a nie ZAMIARU więc zdecyduj się 
---
Powtórzę bo widocznie nie dociera:
"...oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."Nie po wykonaniu ZAMIARU tylko po wykonaniu MANEWRU!
JEŻELI NIE WYKONUJESZ MANEWRU NIE SYGNALIZUJESZ ZAMIARUCzy to takie trudne do ogarnięcia?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.