Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez sankila » poniedziałek 29 czerwca 2015, 23:54

dylek napisał(a):A może słowo wyjazd to nie rzeczownik tylko czynność i mamy znak informujący o czynności ?
O czynności informowałby znak "wyjeżdżanie" - podobnie jak "wymijanie", "wyprzedzanie", "omijanie". Znak mówi: tu jest wyjazd, a nie "tu się zaczyna wyjeżdżanie" ze strefy/drogi wewn.

BTW - skoro (nie tworzy skrzyżowania) droga, stanowiąca dojazd do obiektu, to powinna być również droga, stanowiąca wyjazd ze strefy ruchu lub drogi wewnętrznej.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 30 czerwca 2015, 00:22

Taka "droga" ? :lol:
Obrazek
te 10-20 cm ?
A może taka ? :lol:
Obrazek
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 30 czerwca 2015, 01:36

oskbelfer napisał(a):a ja mam nieodparte wrażenie, że moje posty w tym wątku jakoś dziwnie znikają
Jezeli w swoich postach nie zgadzasz sie z Moderatorem to bedziesz sie musial przyzwyczaic.
.....
sankila napisał(a):O czynności informowałby znak "wyjeżdżanie" - podobnie jak "wymijanie", "wyprzedzanie", "omijanie".
Ewentualnie "poruszanie sie w kierunku" czy "odbywanie ruchu w kierunku".
.....
szerszon napisał(a):...te 10-20 cm ?
Nie kazdy jest tak zdolny jak Ty i siedzac za kierownica pedzacego z predkoscia 50 km/h pojazdu potrafi z dokladnoscia do 10 cm okreslic granice skrzyzowania.
Wiec w praktyce jezeli drogowcy odsuwaja granice strefy od skrzyzowania to wyraznie, o kilka metrow. Na moje oko w obu ostatnich przykladach nie odsuneli wcale, ale klocic sie nie bede. Tobie wystarczy 10 cm zeby dostrzec droge, a Dylkowi nawet 100 m nie wystarczy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 30 czerwca 2015, 07:35

oskbelfer napisał(a):a ja mam nieodparte wrażenie, że moje posty w tym wątku jakoś dziwnie znikają

Tylko wrażenie.... jedyna moderacja tego wątku to to: http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=11&t=37636

szymon1977 napisał(a):Jezeli w swoich postach nie zgadzasz sie z Moderatorem to bedziesz sie musial przyzwyczaic.

Nie każdy zasługuje na tyle "outów" co ty ;) Nie mierz innych swoją miarą... :o
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 30 czerwca 2015, 08:45

Wiem. Niektorzy na wiecej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 30 czerwca 2015, 15:07

Ależ szymonie...znowu nie zrozumiałeś...
Nie kazdy jest tak zdolny jak Ty i siedzac za kierownica pedzacego z predkoscia 50 km/h pojazdu potrafi z dokladnoscia do 10 cm okreslic granice skrzyzowania.

Nie pisałem o różnicy 10-20cm tylko że dla ciebie nawet taka długość nie przeszkadza widzieć skrzyżowania. Przypomnę ci,ze kiedyś sie popisałeś widząc skrzyżowanie utworzone przez trzy metrowy wyjazd :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 30 czerwca 2015, 17:25

Albo granica strefy jest odsunieta od skrzyzowania, albo jest na granicy "skrzyzowania". A poznasz to po oznakowaniu... przepraszam, akurat Ty nie poznasz. No ale skoro wypowiadasz sie nt. PoRD ignorujac jego tresc to czego pczekiwac?
szymon1977

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 czerwca 2015, 19:29

Znak z tematu jest "wybitnie źle postawiony" - nie zmienia to faktu że nie ma takich "cudów" jak dojazd do strefy. Powiem tak - jeżeli ktoś wymyśla "cuda" dot. strefy a raczej wymyśla dojazdy do strefy itd....to ja dziękuję za uwagę, bo o czym tu dyskutować.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » wtorek 30 czerwca 2015, 19:47

szymon1977 napisał(a):.. przepraszam, akurat Ty nie poznasz. No ale skoro wypowiadasz sie nt. PoRD ignorujac jego tresc to czego pczekiwac?
Ależ cały masz szansę udowodnic,że ignoruję. Pytania czekają. Nie sil sie na złośliwości, bo to cecha ludzi inteligentnych, a nie tych co widzą trzymetrowa drogę tworzącą skrzyżowanie.
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 30 czerwca 2015, 20:55

oskbelfer napisał(a):Znak z tematu jest "wybitnie źle postawiony" - nie zmienia to faktu że nie ma takich "cudów" jak dojazd do strefy. Powiem tak - jeżeli ktoś wymyśla "cuda" dot. strefy a raczej wymyśla dojazdy do strefy itd....to ja dziękuję za uwagę, bo o czym tu dyskutować.

https://goo.gl/maps/y6T4h - oskbelfer - najlepiej o miarkach i suwmiarkach...
Uliczka dość lokalna...brak znaków określających pierwszeństwo...jedziesz tym srebrnym merolkiem i lecisz z miarką i mierzysz...czy wyjazd ze strefy, czy skrzyżowanie...
Namierzyłeś? I jak ? Równorzędność czy nie? :D Ustępujesz, czy nie ? :D
To było łatwe...
https://goo.gl/maps/IEsVX - masz na deser i przekonuj, że po minięciu znaku (tak, tak...tego w oddali ;) już wyjeżdżający będzie włączony do ruchu :mrgreen:
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 czerwca 2015, 21:22

Ja już napisałem że szkoda na moja dyskusje z Tobą, bo sorry ale nie ma o czym z Tobą dyskutować w tym temacie, a jak macie matołków w Lublinie, którzy w krzakach stawiają znaki to jako instruktor (całe srodowsisko instruktorskie) z Lublina powinniście sciagnąć dziennikarzy, ściągnąć egzaminatrów, tv - radio i ośmieszyć głupca który w ten sposób stawia znak - no ale jak Ty wyskakujesz chłopie z suwmiarką, to podejrzewam że egzaminatorzy pewnie podobne koncepcje wymyślają - a widziałem różnych "miszczów" egzaminatorów, a instruktorów jeszcze szersze grono.

A co będzie jak suwmiarką zmierzę i wyjdzie 20 metrów i 1 cm ? Też będziesz miał swoją teorie ?
oskbelfer

Postprzez dylek » wtorek 30 czerwca 2015, 21:25

Dla mnie to dalej będzie włączający się do ruchu...i wyjeżdżający ze strefy...

Ci co doszukują się w takich miejscach skrzyżowań mają chyba raczej problem - nie ja.
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 czerwca 2015, 21:32

Nikt się chłopie niczego nie doszukuje.

Masz konkretny przykład z tematu, a Ty ździwiasz i wymyślasz jakieś chore dojazdy, wyjazdy itd.

Znak strefy winien być postawiony by nie budził wątpliwości u kierowców, by kierowca nie musiał się zastanawiać gdzie jest i co ma robić.

Znak początek strefy / koniec strefy ma być tak samo czytelny jak obszar zabudowany/koniec o.z.

Strefa 20km/h
zabudowany 50km/h

Tylko mi nie pisz że prędękość nie ma znaczenia , bo odcinek jest zbyt krótki.

A pierwszeństwo dla pieszych w strefie i poza strefą ?

Był konkretny temat z wątku, więc o nim należy dyskutować, a nie wklejać czegoś co nie wzbudza wątpliwości.
oskbelfer

Postprzez dylek » wtorek 30 czerwca 2015, 21:39

oskbelfer napisał(a):Nikt się chłopie niczego nie doszukuje.

oskbelfer na pierwszej stronie tego wątku napisał(a):Moim zdaniem - już n a"zebrach" pojazd jest poza strefą - dlatego traktowałbym to jako skrzyżowanie a nie wyjazd ze strefy :)

Jasne... tu nawet tych 20m nie ma, a skrzyżowanie...ale nikt nic się nie doszukuje... :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 czerwca 2015, 21:46

A po co w strefie malować zebry ?

Weź Dylek skończ się kompromitować, bo nie przystoi instruktorowi
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze