Droga jednokierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Droga jednokierunkowa

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 marca 2015, 16:08

rusel napisał(a):
była dwukierunkowa, no chyba że zakładamy wzorowe zachowanie służb drogowych i natychmiastowe ustawienie lustra....

Czy w tym lustrze mozna było zobaczyc pojazd nadjeżdżający pod prąd ? :wink:
Sam pisałeś o tym, ze wszyscy uczestnicy ruchu i nie są wykluczeni nawet ci łamiący przepisy. No to czekam na odpowiedź.
Sytuacje hipotetyczne powstały do tego zdarzenia. Czyli cofający.
szerszon

Postprzez rusel » czwartek 26 marca 2015, 09:02

a możesz mi podać podstawę prawną do odwołania bo nie mogę tego nigdzie znaleźć

Ustawa z dnia 24.08.2001 r.

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia

Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.

§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.

§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.

nie wiem
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 09:21

nie wiem

Usytuowanie tegoż nie daję takiej możliwości.
Lustro znajduje się pomiędzy wyjeżdżającym , a jadącym pod prąd.
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 26 marca 2015, 10:32

szerszon napisał(a):Usytuowanie tegoż nie daję takiej możliwości.
Lustro znajduje się pomiędzy wyjeżdżającym , a jadącym pod prąd.

Takie usytuowanie (pomiedzy oboma pojazdami) nie odbiera takiej możliwości - tu kicha polega na tym, że lustro jest "plecami" do jadacego pod prąd :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 10:45

W tym konkretnym przypadku nie było możliwości, ponieważ , jak zauważyłeś, widać w nim tylko pojazdy jadące przepisowo.
szerszon

Postprzez 19mk71 » czwartek 26 marca 2015, 11:00

nie można, widać tylko samochody nadjeżdżające z prawej strony czyli jadące prawidłowo
Wysłałam nagranie do Ubezpieczyciela,piszę pozew do sądu. Wiem,że mandatu pewnie nie odwołam ale skoro tak to niech podzielą koszty 50 na 50 i każdy robi ze swojego choć i z tym trudno mi się zgodzić.
19mk71

Postprzez 19mk71 » czwartek 26 marca 2015, 11:25

=============================
Szanowna Userko ! Nie wiem, jak potoczy sie dalej sprawa po przyjęciu mandatu. Jak pisałem wcześniej trzeba dowiedzieć się czy gościu też otrzymał mandat.

dostał mandat w kwocie 500 zł i punkty
19mk71

Postprzez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 12:02

I już jest dobrze. Teraz trzeba wykazać,że ustąpienie pierwszeństwa z tytułu Art 17 zostało spełnione względem pojazdów, które to pierwszeństwo miały( nie jechały pod prąd).
Wskazać niemożność właściwej oceny sytuacji( lustro po coś tam stoi), w przypadku, gdy ktoś złamie przepis i pojedzie pod prąd.
W sumie po coś są te przepisy i mamy prawo oczekiwać( Art 4).
Jeśli chodzi o drugą część tego artykułu łatwo da sie wykazać,że nie byliśmy w stanie przewidzieć zachowania innego uczestnika, a zwłaszcza ,że nie będzie przestrzegał przepisów, ponieważ nie było go widać.
Jeśli będzie prawnik( mam nadzieję,że rozgarnięty) to zagrałbym o całą pulę.
I tak będzie sprawa i tak. To po co sie skupiać na współwinie ?

Może przeoczyłem..ale kto wezwał policję i dlaczego ?
szerszon

Postprzez 19mk71 » czwartek 26 marca 2015, 13:39

Może przeoczyłem..ale kto wezwał policję i dlaczego ?

Ja wezwałam bo facet stwierdził,że wg niego jest to dwukierunkowa,wysiadł z samochodu i gdzieś zniknął.
19mk71

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 marca 2015, 16:02

rusel napisał(a):Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.
Widzę, że podtrzymujesz koleżankę na duchu. Ja bym jej jednak nie oszukiwał. Dostała mandat za czyn zabroniony jako wykroczenie (faktyczna podstawa: wykroczenie przeciw z Art. 17.2. ustawy PoRD) a mandat przyjęła(przyznała się do spowodowania kolizji). W przypadku kolizji na mandacie będzie wypisany Art. z Kodeksu Wykroczeń (spowodowanie zagrożenie bezpieczeństwa ruchu - kolizji drogowej, kod A02) a być może również ww. Art. 17..

Szkodliwość społeczna 100%-owa.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 16:28

a mandat przyjęła(przyznała się do spowodowania kolizji).

To jeszcze gorzej świadczy o policji,że w ogóle śmiała zaproponować mandat.
Nie chcę być złośliwy, ale "Drogówka" sie kłania.
szerszon

Postprzez 19mk71 » czwartek 26 marca 2015, 17:54

Wysłałam nagranie Ubezpieczycielowi i niech on zweryfikuje czy miałam możliwość zareagowania i czyja to wina. Myślę, że jemu jak mnie najbardziej na tym zależy. Policja umyła ręce i ma problem z głowy a ja głupia podpisałam coś czego nie powinnam. Myślę,że gdyby ci policjanci widzieli nagranie nie podjęli by tak pochopnej decyzji,ale to tylko takie tam gadanie teraz...działam dalej.
19mk71

Postprzez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 20:56

Osobiście Ci kibicuje, ponieważ uważam,że zostałaś zrobiona w trąbę.
Policja ma podpisane i ma w nosie.
szerszon

Postprzez 19mk71 » czwartek 26 marca 2015, 21:23

szerszon -dziękuję Ci bardzo, dzięki Tobie i innym którzy mnie wspierają i upewniają mnie w tym, że powinnam dalej walczyć o swoje prawo, mam siłę do dalszej walki. Jak sąd stwierdzi inaczej, wówczas nie będę sobie wyrzucać że nie zrobiłam nic aby wyjaśnić tą sprawę choć wiem,że łatwo nie będzie. Czekam jeszcze na opinię Ubezpieczyciela, który widział nagranie i ustosunkuje się do niego.
19mk71

Postprzez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 22:26

szerszon napisał(a): Teraz trzeba wykazać,że ustąpienie pierwszeństwa z tytułu Art 17 zostało spełnione względem pojazdów, które to pierwszeństwo miały( nie jechały pod prąd).

Najpierw trzeba wykazać, że mając znak A7 i włączając się do ruchu nie musimy ustępować pierwszeństwa pojazdowi jadącemu niezgodnie z przepisami.
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze