wyprzedzanie kilku pojazdów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: wyprzedzanie kilku pojazdów

Postprzez Makabra » sobota 14 marca 2015, 21:23

No tylko ile osób z narodu Polskiego jest pilotami samolotów, a ile osób robi PJ i ma własne auto.
Makabra

Postprzez jasper1 » sobota 14 marca 2015, 21:30

Draus, Xbox nijak się ma do prawdziwego symulatora, a jazda po drodze publicznej to nie zadanie specjalne w warunkach ekstremalnych; no chyba, że tacy jak Ty, co im się myli droga z torem i Xboxem z czasem tę drogę w środowisko ekstremalne zmienią.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » sobota 14 marca 2015, 21:54

W sumie to nie słyszałem o tym, żeby pilotów szkolono na xboxie :D Symulatory mnie nie przekonują. To znaczy lepiej ćwiczyć na symulatorze niż wcale tam gdzie się nie da inaczej. Ale w przypadku samochodów to raczej słaba opcja, bo tańszy jest prawdziwy samochód niż w miarę sensowny symulator :P
lith

Postprzez Makabra » sobota 14 marca 2015, 23:52

Mialem kiedys okaje cwiczyc na symulatorze w osk. Dobre zeby sobie poprobowac przed pierwszymi jazdami na PJ
Makabra

Postprzez draus » sobota 14 marca 2015, 23:54

Co prawda nie wiem za bardzo co to jest xbox,
ale widać ewidentnie, że jesteście trochę do tyłu.

Myślicie o symulatorach tak jak kiedyś się myślało o rejestracji video, czy o fotografii.
Teraz symulator to już nie jest coś tylko dla wybranych.
W dzisiejszych czasach gdzie w telefonie jest szybszy komputer niż PC i lepszy aparat cyfrowy sprzed 10 lat,
symulator to nic nadzwyczajnego.
Jest kilka tytułów na rynku, które tworzone są jako tzw "engine", a zbieraniem danych dotyczących przecież wcale nie tak skomplikowanej fizyki pojazdu, czy tworzeniem mniej lub bardziej profesjonalnie map (np przy użyciu skanerów laserowych) zajmują się grupy społecznościowe. Jednym z bardziej uznawanych tytułów jest obecnie druga edycja rFactor.
Mogę jako Ciekawostkę powiedzieć, że Robert Kubica w zanim trafił do F1 dość dużo czasu poświęcał na ściganie się po sieci w RbRally.
Wsród konsol są raczej zabawki, ale można podkreślić, że 5ta edycja Gran Turismo jest uznawana za co najmniej dobry symulator. Dość ciekawa jest w GT5 nauka jazdy (sportowej).
Niektórzy fascynaci tworzą sobie prawdziwe stanowiska, szczególnie Ci, którzy używają symulatorów lotów.
Problemem jest oczywiście to, że prawie nikt nie jest zainteresowany tworzeniem nudnej jazdy na co dzień.
Ale dla miłośników mniej sportowej zabawy, czy dla ćwiczenia przed pierwsza jazda pojazdem mogę polecić może mniej realistyczny pod względem zachowania sie pojazdu, ale za to z ruchem ulicznym: Test Drive Unlimited, w którym odwzorowano ruch na słynnej wyspie Oahu (ok 50x50km) Pamiętam, że mojej żonie bardzo pomogło przed pójściem na szkolenie nauczenie się w tym symulatorze wszystkich odruchów związanych z obsługą pedałów i biegów, przez co miała więcej czasu na uczenie się ważniejszych rzeczy.

Przydałoby się, żeby też rozumieć, że te tytuły, które podałem nie są tak popularne jak NFS, którego ktoś tutaj wspominał. Sęk w tym, że NFS to nie jest symulator, tylko zabawka dla rozerwania się dla takiego kogoś jak OSKbelfer.
draus

Postprzez szerszon » niedziela 15 marca 2015, 00:31

Pamiętam, że mojej żonie bardzo pomogło przed pójściem na szkolenie nauczenie się w tym symulatorze wszystkich odruchów związanych z obsługą pedałów i biegów, przez co miała więcej czasu na uczenie się ważniejszych rzeczy.
:lol: :lol: :lol:
taaa szczególnie że co samochód to inaczej sprzęgło bierze.
Symulator "ustawiony" jak diesel, a poszła na benzyniaka...wyuczyła się..na psów szczekać...
Kolejna fantazja...
szerszon

Postprzez jasper1 » niedziela 15 marca 2015, 00:38

draus napisał(a):Myślicie o symulatorach tak jak kiedyś się myślało o rejestracji video, czy o fotografii.
Teraz symulator to już nie jest coś tylko dla wybranych.
W dzisiejszych czasach gdzie w telefonie jest szybszy komputer niż PC i lepszy aparat cyfrowy sprzed 10 lat,
symulator to nic nadzwyczajnego.

Mówiąc symulator, to ja mam na myśli na przykład symulator transportowego Airbusa C-295M jaki mają w Balicach w bazie lotnictwa transportowego. :lol:
Tak, że dla mnie to, o czym piszesz, to są pseudosymulatory, bo nie odtwarzają wiernie warunków, w których przyjdzie Ci działać. Nie ma tu mowy o tworzeniu automatyzmów, bo automatyzmy rozbijają się nawet o inaczej ustawiony fotel lub inne położenie kierownicy. Te gry, szumnie zwane symulatorami, oswajają co najwyżej z sytuacją i ćwiczą motorykę, tak jak wiele innych czynności.
Te, ciągle jednak zabawki, mają tez dużą wadę, ćwicząc na PC-ie czy przed innym monitorem do upadłego, rozwija się motorykę kosztem pogorszenia sprawności widzenia.
Tak więc zgadzam się z Makabrą: dobre, żeby popróbować.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez draus » niedziela 15 marca 2015, 05:05

Widać z wypowiedzi, że piszecie o czymś, czego nawet nie mieliście okazji spróbować.
Polecam chociaz popatrzeć na you tube.

Szerszon
W każdym pojeździe sprzęgło łapie inaczej, a w symulatorze takie rzeczy się robi z poziomu softu. Na pewno nie chodzi o to, żeby takiego nawyku złapać.
Dla kogoś kto pierwszy raz wsiada największy problem to w ogóle wciskanie odpowiednich pedałów w odpowiednim momencie, utrzymywanie obrotów i orientacja w przestrzeni wśród ruchomych obiektów, koordynacja ruchowa itp.
Natomiast w symulatorze wyścigów sprzęgła się nie używa prawie wcale.

Jasper to o czym mówisz to symulator z przeciążeniami. Który i tak jest tylko namiastką tego co człowiek czuje w rzeczywistości, choćby dlatego że tam można uzyskać maks gdzieś 0,5G i to w sztuczny troche sposób. Elektronika w takich symulatorach jest praktycznie ta sama jak ta ogólnie dostępna. Dzisiaj w czasach globalizacji mało komu się che robić symulator od nowa - to sa ogromne koszty, tym się zajmuja spore zespoły. Obecnie w symulatorach pracuje się głównie nad fizyką uszkodzeń, kolizji, zachowaniem kierowcy itp. Zachowanie pojazdu jest już naprawdę bardzo dobrze opanowane od >10 lat.

W symulatorze można się nauczyć bardzo wiele odruchów, ale i czegoś co mogłoby wam się spodobać : pokory.
draus

Postprzez szerszon » niedziela 15 marca 2015, 08:16

Widać z wypowiedzi, że piszecie o czymś, czego nawet nie mieliście okazji spróbować.
Odnoszę wrażenie dokładnie w drugą stronę. :wink:
W każdym pojeździe sprzęgło łapie inaczej,
Nooo...przecież o tym pisałem... :D
, a w symulatorze takie rzeczy się robi z poziomu softu

Czyli można nabrać złego nawyku..to ja dziękuję.
Dla kogoś kto pierwszy raz wsiada największy problem to w ogóle wciskanie odpowiednich pedałów w odpowiednim momencie, utrzymywanie obrotów i orientacja w przestrzeni wśród ruchomych obiektów, koordynacja ruchowa itp.

Zgadza się. I dlatego z boku siedzi instruktor, który część z tych problemów bierze na siebie i w miarę upływu czasu "przekazuje" osobie uczącej się.
Najzupełniej poważnie- symulator może narobić więcej złego w procesie uczenia się.
Są już takie , które w trakcie tłumaczą na bieżąco co się źle robi ?
Poza tym mam awersję do "teoretyków", którzy nie przetestowali swoich teorii na własnej skórze.
Teoria ma wspomagać, a nie być głównym źródłem.
Widać to w róznych innych dziedzinach. :wink:
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 15 marca 2015, 10:11

draus - piszesz o gierkach na PC/smartfona, że to symulatory ?

Tu masz jeden z najprostszych symulatorów, które mogłyby się do czegokolwiek, prócz wyciągnięcia kasy od kupującego nadać - dobry na samym począteczku, jeśli ktoś nigdy nie siedział za kółkiem :
Obrazek
Ceny zaczynają się od kilkunastu tysięcy złotych....

A jeśli miałbym zaproponować coś, co odpowiadałoby twoim opisom jakie cudne, realistyczne i wspaniałe, to tutaj :
http://www.mobilesimulator.eu/ możesz wejść i odbyć wirtualną wycieczkę po symulatorze.
Mówisz, że w dobie smartfonów każdego na coś takiego stać ? :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » niedziela 15 marca 2015, 10:25

draus napisał(a):orientacja w przestrzeni wśród ruchomych obiektów

To Ci właśnie "symulator" o jakim mówisz prędzej popsuje niż poprawi, bo nie odtwarza realnej przestrzeni.
Jasper to o czym mówisz to symulator z przeciążeniami.

To symulator absolutnie wszystkiego, co jest potrzebne by zasiąść za sterami tego konkretnego typu samolotu. :D
to sa ogromne koszty, tym się zajmuja spore zespoły.

Raz się z Tobą zgodzę.
Dobry symulator, na którym warto ćwiczyć, gdy innej wersji nauki nie ma, musi kosztować.
Ten lotniczy, o którym wspomniałam, kupiono za 29 milionów euro. :lol: Do adaptacji do przeciążeń służą dużo prostsze i tańsze "zabawki". Dla przeciążeń 3G w przedziale cenowym 20 - 40 tys. PLN., ale te to tylko dla amatorów, nie dla wojska. :lol:
W symulatorze można się nauczyć bardzo wiele odruchów, ale i czegoś co mogłoby wam się spodobać : pokory.

W Twoich "symulatorach", to się można nabawić odruchu ruszania nagą bez powodu (odruch warunkowy), bo, jak to gra, silnie aktywizują układ nagrody, a nie prawidłowego zautomatyzowania kierowania pojazdem. :lol: Także uzależnienia od gier. :lol:

Pokory, to uczy życie, także na drodze, tylko czasem może nie zdążyć.
jasper1

Postprzez papadrive » niedziela 15 marca 2015, 11:14

jasper1 napisał(a):Pokory, to uczy życie, także na drodze, tylko czasem może nie zdążyć.

Bratanek mojej żony był "mistrzem" w grach komputerowych (pseudosymulatorów). Na niezłym sprzęcie, jak na warunki amatorskie, nikt z kolegów nie mógł mu dorównać. Zapisując się na kurs na PJ, uważał, że z takimi umiejętnościami, to tylko formalność. Efekt, egzamin zdany za 9 (dziewiątym !) podejściem. Dla porównania. Moja córa, noga w temacie samochodów :P , po kursie w W-wie, zdała za pierwszym razem :spoko: . Pierwszą stłuczkę (niegroźną i nie w pełni z jej winy) miała po trzech dniach od odebrania PJ. Kubeł zimnej wody podziałał. :lol: Teraz jeździ rozważniej.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » niedziela 15 marca 2015, 11:59

draus napisał(a):Co prawda nie wiem za bardzo co to jest xbox,
ale widać ewidentnie, że jesteście trochę do tyłu.

Kto tu jest do tylu :D
Makabra

Postprzez draus » poniedziałek 16 marca 2015, 05:24

Makabra nie słyszałem, żeby na Xbox był jakiś symulator.

Nie pisałem, że symulator może zastąpić naukę jazdy na co dzień.
Ja mówiłem, że symulator podnosi umiejętności każdego kierowcy, także tego, który juz ma PJ.
Hamowanie lewą noga okazało się świetnym przykładem.
Jasper1 twierdzi, że zachowanie w sytuacjach ekstremalnych nie jest ważne, to jakaś hipokryzja...

Dylek... tak Ci się tylko wydaje...
3 monitory to są śmieszne pieniądze... i to taki trochę drogi bajer jak za możliwość oglądania się na boki... kierownica G25, g27 spokojnie wystarczy - koszt rzędu 1000zł. Komputer 2tys troche fantazji przy biurku i można śmigać. Chyba, że wolisz za biurko płacić dodatkowo kilka tys....

papadrfive... ale gdzie był mistrzem? Na swoim komputerze? W porównaniu do kolegów, którzy ćwiczyli 5x mniej tak? Wiesz co takim mistrzem jest każdy 10ciolatek, kiedy wygrywa z każdą komputerową inteligencją wspomagany przez tę samą sztuczną inteligencję... tak się właśnie robi rynek gier. Nie o to chodzi...
Prawdziwa rywalizacja a więc i prawdziwa nauka szacunku do innych i pokory do swoich umiejętności zaczyna się wtedy, gdy jeździsz w 2godzinnym wyścigu z 20stoma ludźmi takimi jak Ty, który realnie oddaje przede wszystkim zachowanie pojazdu. Jak ktoś jest chojrak to go wyślij do ściagania z ludzmi np coś tego typu:
http://simracing.pl/panel/index.php?mod ... 66&id=View
draus

Postprzez rusel » poniedziałek 16 marca 2015, 07:17

Swojego czasu symulatory miały przyciągać kursantów i tak z poczatku bylo. Obecnie przypomina mi to bardziej konika na biegunach.
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze