ANKIETA O ZMIANIE KIERUNKU JAZDY.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy uważasz, że każda zmiana kierunku jazdy musi odbyć się na odrębnym skrzyżowaniu?

TAK: Zawsze jedno skrzyżowanie = jedna zmiana kierunku jazdy, mimo, że nic na ten temat nie ma w przepisach.
10
34%
NIE: Liczba zmian kierunków jazdy, zależy wyłącznie od rodzaju skrzyżowania i organizacji ruchu na nim.
18
62%
NIE WIEM: A co to jest kierunek jazdy?
1
3%

Liczba głosów : 29

Re: ANKIETA O ZMIANIE KIERUNKU JAZDY.

Postprzez szerszon » czwartek 16 października 2014, 22:05

jedziemy kawałek prosto,
A ile to"kawałek " ?
to nie widzę żadnego powodu, żeby to na siłę łączyć tyko dlatego, ze jesteśmy cały czas w obrębie jednego skrzyżowania.

A ja nie widzę powodu aby dzielić.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 16 października 2014, 22:11

W cyferkach nie podam. Są sytuacje kiedy nie ma wątpliwości jak to traktować, a są niejasne jak w wątku obok o łamanym pierwszeństwie.

edit:
Na przykład na takim skrzyżowaniu się 'skichasz' jak będziesz próbował na siłę traktować to całościowo:
Obrazek

Ba, jadąc z góry z Błędnika i chcąc pojechać w kierunki Młodego Miasta (czyli biały wiadukt) nie pozostaje nic innego jak zawrócić i skręcić w lewo. Zwyczajnie nie przewidziano prawoskrętu z tej drogi:
http://s23.postimg.org/t5q77sjyz/WW143772.jpg
Ostatnio zmieniony czwartek 16 października 2014, 22:33 przez lith, łącznie zmieniany 2 razy
lith

Postprzez szerszon » czwartek 16 października 2014, 22:23

W cyferkach nie podam.

A szkoda...bo zaraz pojawią sie interpretacje, że 2 metry to jeszcze do zawracania, a 3,5 metra to juz dwa skręty w lewo.
a są niejasne jak w wątku obok o łamanym pierwszeństwie.
Bo zarządca drogi był po hucznych imieninach.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 16 października 2014, 22:35

to tak samo płynne jak wymuszenie pierwszeństwa, sygnalizowanie zawczasu, wchodzenie bezpośrednio pod nadjeżdżający pojazd i inne rzeczy zapisane w pordzie ;)

Są sytuacje kiedy widzimy czarno na białym, że wymusił. Są takie, że na pewno nie wymusił. I dość sporo odcieni szarości pomiędzy...
lith

Postprzez szerszon » czwartek 16 października 2014, 22:40

Skrzyżowanie nie jest płynne i zawczasu. Jak sobie będziemy według geometrii ustalali czy to zawracanie czy dwa skręty w lewo to będzie wesoło.
Na rondzie "kwadratowym" gdzie jedzie sie "kawałek" prosto żaden egzaminator nie powie nic innego jak tylko "proszę zawrócić na skrzyżowaniu..."
Polecenie jest chyba zrozumiałe ?
szerszon

Postprzez lith » czwartek 16 października 2014, 22:48

Oczywiście, że jest płynne i problemy się zaczynają już w tak banalnych sytuacjach jak tutaj:
http://goo.gl/maps/iY8dc
Załóżmy, że właśnie skręciłem w lewo, zająłem wybrany pas - czy mam puścić ciemne audi wyjeżdżające z prawej? Jeszcze jestem skręcający, czy już jadący prosto? Tutaj większość kierowców puści audi, ale jakby ten wlot z audi był 5 metrów dalej, albo 10 metrów dalej, albo 20 metrów dalej? Jeszcze traktować jako całość, czy już osobno? Wszystko jest względne, nie ma podanej granicy w metrach.

edit: poprawiłem link
Ostatnio zmieniony piątek 17 października 2014, 18:50 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez szerszon » czwartek 16 października 2014, 23:01

Nie widać.
Oczywiście, że jest płynne
Ja tam nic płynnego nie widzę..chyba że jest 40 stopni w cieniu.
Nie dziel włosa na czworo jak szymon.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 16 października 2014, 23:56

Nie dzielę na czworo, pokazałem konkretne miejsce gdzie rzeczywiście był taki problem i dochodziło do niebezpiecznych sytuacji.
Większość traktowała to jakoś całość i ustępowała 'audi' z prawej... ale nie wszyscy.

To teraz inna sytuacja:
Obrazek
http://goo.gl/maps/v5Auy

Mamy kolejne większe skrzyżowanie, nic nadzwyczajnego. Pomarańczowy skręca w lewo 1 raz, czy 2 razy na nim? Jak się ma jego sytuacja do zielonego, który skręca w prawo i ma znak stop? Oczywiście wszyscy zieloni ustępują pierwszeństwa pomarańczowym... tylko znowu gdyby przejazd pomarańczowego łączyć na siłę w jeden manewr to wyszedłby klasyczny lewoskręt vs prawoskręt... przy takiej geometrii zupełnie oderwane od rzeczywistości.

edit: @szerszon, nie wiem czemu zdjęcie Ci się nie otwiera, tutaj bezpośredni link: http://s13.postimg.org/4wp248knr/lewoprawo123.jpg
Ostatnio zmieniony piątek 17 października 2014, 08:35 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez szymon1977 » piątek 17 października 2014, 03:26

LeszkoII napisał(a): ja tylko dodam, że dzielić manewr zmiany kierunku ... (celowo nie napisałem - czego) teoretycznie można w nieskończoność, poprzez różniczkowanie
Ale w PoRD mowa nie o zmienianiu się naszego kierunku jazdy, a o zmianie naszego kierunku jazdy. O ile nasz kierunek jazdy może faktycznie zmieniać się w sposób ciągły i nie sposób wtedy określić ile w obrębie jednego kierunku jazdy tych zmian jest, to zmienienie naszego kierunek jazdy na inny jest czynnością wykonaną od początku do końca w ilości jeden. Przykro mi Leszko, ale to co dodałeś nie ma związku z PoRD.

Mam poważne obawy, że nie rozróżniasz zmieniania się kierunku jazdy od zmiany kierunku jazdy (w domyśle na inny). Choć o ile się nie mylę raz już byłeś blisko. Postaram się przybliżyć:
1. Jedziemy serpentyną. Kierunek naszej jazdy się zmienia. Ale to cały czas jeden i ten sam kierunek jazdy, tylko nie przebiega on w linii prostej.
2. Zjeżdżamy z serpentyny. Zmieniamy kierunek naszej jazdy na inny. Jak chcesz to podziel sobie te jedną zmianę kierunku jazdy na wiele części ale nadal będzie to zmiana kierunku jazdy jaki mieliśmy jadąc serpentyną, na ten który będziemy mieć za serpentyną. Jedna zmiana. Wystarczy?

Ale niektórym przychodzi do głowy sygnalizowanie kierunkowskazem zmieniania się kierunku jazdy podczas jazdy serpentyną...
-----
lith napisał(a):Ale jeśli skręcamy, jedziemy kawałek prosto, może między czasie np. zmieniamy pas, albo czekamy na światłach i znowu skręcamy to nie widzę żadnego powodu, żeby to na siłę łączyć tyko dlatego, ze jesteśmy cały czas w obrębie jednego skrzyżowania.
Nie ma żadnych ku temu przesłanek. A zastosowanie się do PoRD po takim połączenia da "zabawne" efekty.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 17 października 2014, 07:52

lith
Popraw pierwszy link, bo nie wiem do czego sie odnieść... :eek2:
Mamy kolejne większe skrzyżowanie, nic nadzwyczajnego.
Dla zwolenników kilkukrotnej zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu oczywiście, że nie. Tylko czy to jest jedno skrzyzowanie ? Bo widać? :wink:
Nie określam jednym manewrem przejazdu przez dwa, trzy skrzyzowania, które są obok siebie.

=======================================
szymon1977
Ale w PoRD mowa nie o zmienianiu się naszego kierunku jazdy, a o zmianie naszego kierunku jazdy.
:wink:
Kolejne słowotwórstwo ? :lol: Dla poparcia swoich teorii, które nie maja nic wspólnego z przepisami ?

Mam poważne obawy, że nie rozróżniasz zmieniania się kierunku jazdy od zmiany kierunku jazdy (w domyśle na inny).
A jak ma odrózniać coś , co nie istnieje w przepisach od przepisów ? :lol:

1. Jedziemy serpentyną. Kierunek naszej jazdy się zmienia.

:lol: :lol: :lol:
Co to jest "nasza" jazda ?
Po co wypisujesz bzdury i trollujesz ?
Do tej pory to był kierunek ruchu wyznaczony geometria drogi :lol: a teraz "nasza" jazda

Ale to cały czas jeden i ten sam kierunek jazdy, tylko nie przebiega on w linii prostej.
Niesamowite..zauważyłeś ? :spoko:

2. Zjeżdżamy z serpentyny. Zmieniamy kierunek naszej jazdy na inny.
:lol: :lol: :lol: Oczywiście interesującym jest to, co rozumiesz pod pojęciem "zjeżdżamy" ? To samo co "zjazd ze skrzyżowania" ?
Czy w końcu doczekam sie postów opartych na przepisach, anie na twoim słowotwórstwie ?

:wink:

Ale niektórym przychodzi do głowy sygnalizowanie kierunkowskazem zmieniania się kierunku jazdy podczas jazdy serpentyną...
Prawda ? Nie tylko na serpentynie :lol:

Nie ma żadnych ku temu przesłanek.
PoRD :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 17 października 2014, 12:27

Proszę mi udowodnić, że sygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku jazdy na zakręcie jest niezgodne z PORD.
A jadąc po zakręcie zmienia się kierunek jazdy ?
Jak można sygnalizować zamiar czegoś, czego nie ma ? Chyba że zastosujemy intrygujące pojęcie "rzeczywistego faktycznego własnego kierunku naszej jazdy bo widać" lansowane przez szymona...a to raczej nie jest autorytet :wink:
Paragraf 4.2.1) dla przykładu i znak A-3..uważasz ,ze jadąc cały czas tą sama droga masz obowiązek sygnalizować jazdę po tych zakrętach ?
To chyba żart..
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 17 października 2014, 14:10

A co, może się nie zmienia? Udowodnij!
:lol: :lol: :lol:
A jak na tym zakręcie dajmy na to w prawo, będzie skrzyzowanie z drogą po prawej to w jaki sposób zasygnalizujesz jazdę na wprost przez skrzyżowanie... :spoko:
A jak zasygnalizujesz skręt w drogę poprzeczną , czyli zmianę kierunku jazdy na tym skrzyżowaniu ? Rękę przez okno dodatkowo wystawisz ?
To twoje pytanie dowodzi, że jesteś chyba kandydatem na kierowcę po pierwszych paru godzinach teorii...
I widać teraz ile złego szymon zrobił swoimi intrygującymi teoriami z własnymi kierunkami jazdy faktycznie rzeczywistymi bo widać, że takie kocopały ludzie wypisują.
Nie jazdę po zakrętach, tylko zamiar zmiany kierunku jazdy na tych zakrętach.

Kompletny brak czytania ze zrozumieniem. Jak masz sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy skoro go nie ma ?
M.in podawałem ten przykład z F-10 i T-18 dla rozumiejących inaczej kierunek jazdy od "naszego kierunku jazdy".
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 17 października 2014, 15:16

Jeżeli skrzyżowanie jest na zakręciew prawo, to nie na wprost tylko w prawo...

Gosciu, potrafisz tylko otwierać nowe konta..to za mało na dyskusje o przepisach.
Czego nie mozesz zrozumieć w sytuacji gdy droga przebiega w dość ostrym łuku w prawo i na środku tego łuku jest droga poprzeczna po prawej ?

A jak ty zasygnalizujesz taki sam przypadek, tylko z dodatkową drogą na wprost?
Nie komplikuj sobie zycia...zacznij od najprostszych przypadków...jak zrozumiesz przejdziemy pietro wyżej.
Już się nagle będzie zminiał kierunek jazdy jadąc drógą główną?

Dziwne ? Kierunek jazdy nie jest tym "co widać" :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 17 października 2014, 18:44

Obrazek
Lith, możesz podać linka do Góóglów z tego miejsca?
========================================
szymon1977 napisał(a):Mam poważne obawy, że nie rozróżniasz zmieniania się kierunku jazdy od zmiany kierunku jazdy (w domyśle na inny).
Uzasadnione obawy ;) Odpowiem w Twoim stylu. Wykaż, że zmieniając kierunek jazdy, nie zmienił się kierunek jazdy :spoko: Po prostu odlot, gratuluję podejścia do PoRD takiego, jak Świadkowie Jehowy do Biblii(w swoim przekładzie - a jakże!)... oczywiście ta aluzja nie miała na celu nikogo obrazić/dyskryminować, ale uważam że jest trafna w stosunku 1:1.

P.S. To "zmienianie się" wymyśliłeś wczoraj, tydzień temu czy zawsze to wynikało z PoRD???
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » piątek 17 października 2014, 18:53

@LeszkoII
Mogę: http://goo.gl/maps/zWIZ5
Tylko na google są nieaktualne zdjęcia, nie ma jeszcze białego wiaduktu widocznego na zdjęciu. Ale dużo sie nie zmieniło - odcięto Kolejową, jezdnia dla samochodów leci białym, a DDR i chodnik żółtym wiaduktem.

edit:
a jak już jesteśmy rpzy tym skrzyżowaniu to przy wyłączonej sygnalizacji:
Obrazek
Pierwszeństwo ma żółty, bo już jedzie z pierwszeństwem, czy różowy, bo żółty skręca w lewo, więc musi ustąpić?
Niesamowite- żółty będzie na środku skrzyżowania jeszcze, a już wszyscy będą go traktować jakby skończył manewr i jechał prosto drogą z pierwszeństwem.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze