Ustąpienie pierwszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ustąpienie pierwszeństwa

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 19:24

SZERSZON a co teraz? (Chodzi o niebieskiego)

Obrazek

Siadaj Pała! A raczej przesiadamy się !

mshtal napisał(a):
Makabra napisał(a):Dobrze piszesz, to nie jest wymuszenie pierwszeństwa. Ale jeśli zawracający jedzie krótkim łukiem a z naprzeciwka pojazd skręca w lewo i jedzie szerokim łukiem to dojdzie do wymuszenia pierwszeństwa. A jak nie dojdzie do wymuszenia, to do zablokowania skrzyżowania, albo do sytuacji która zmusi skręcającego z naprzeciwka w lewo do wjechania na lewą część skrzyżowania - a to powoduje kolejną niebezpieczną sytuację.

Na takim skrzyżowaniu można zawrócić przy lewej. Ale też nie jest to obowiązkowe. Można tak jak czerwony tor jazdy i też jest ok, tylko więcej roboty przy przepuszczaniu...

Obrazek

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam!
Zwróć proszę uwagę, że w myśl art.25 ust.1 PoRD ustawodawca nie uwzględnił zachowania kierującego skręcającego w lewo w odniesieniu do innego pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka i też zamierzającego skręcić w (swoje) lewo.

Przewidział, przewidział. Tylko trzeba art. 25 odnosić do konkretnego miejsca przecięcia kierunków ruchu.

Gdyby na powyższym skrzyżowaniu pas dzielący wchodził trochę bardziej na skrzyżowanie, to musiałby zawracać czerwonym torem.
Sytuacja jest w pełni zgodna z art. 25.1
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 19:49

evo9rs napisał(a):SZERSZON a co teraz? (Chodzi o niebieskiego)

Obrazek

Siadaj Pała! A raczej przesiadamy się !

mshtal napisał(a):
Makabra napisał(a):Dobrze piszesz, to nie jest wymuszenie pierwszeństwa. Ale jeśli zawracający jedzie krótkim łukiem a z naprzeciwka pojazd skręca w lewo i jedzie szerokim łukiem to dojdzie do wymuszenia pierwszeństwa. A jak nie dojdzie do wymuszenia, to do zablokowania skrzyżowania, albo do sytuacji która zmusi skręcającego z naprzeciwka w lewo do wjechania na lewą część skrzyżowania - a to powoduje kolejną niebezpieczną sytuację.

Na takim skrzyżowaniu można zawrócić przy lewej. Ale też nie jest to obowiązkowe. Można tak jak czerwony tor jazdy i też jest ok, tylko więcej roboty przy przepuszczaniu...

Obrazek

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam!
Zwróć proszę uwagę, że w myśl art.25 ust.1 PoRD ustawodawca nie uwzględnił zachowania kierującego skręcającego w lewo w odniesieniu do innego pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka i też zamierzającego skręcić w (swoje) lewo.

Przewidział, przewidział. Tylko trzeba art. 25 odnosić do konkretnego miejsca przecięcia kierunków ruchu.

Gdyby na powyższym skrzyżowaniu pas dzielący wchodził trochę bardziej na skrzyżowanie, to musiałby zawracać czerwonym torem.

Zapomniałem że Ty sobie każdy manewr na etapy dzielisz.
To jak ma zachować się kierujący pojazdem na rys.2 ten z czerwoną strzałką, względem tego z zieloną? Który z nich w tej sytuacji pojedzie pierwszy?
mshtal

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 20:49

Makabra
No nie masz prawa, dlatego oblałbyś w takiej sytuacji egzamin chcąc staranować auto stojące między pasami zieleni. Sam się dziwiłeś o jakie stwarzanie zagrożenia mi chodzi, a miałeś sobie sam wszystko wymyślić

Ale o tym w ogóle nie było mowy. teraz wprowadzasz nową zmienną , gdy argumentów zabrakło

Ale jeśli zawracający jedzie krótkim łukiem a z naprzeciwka pojazd skręca w lewo i jedzie szerokim łukiem to dojdzie do wymuszenia pierwszeństwa.

Kto na kim i na jakiej podstawie ?
Może ten skręcający w lewo chce przywalić ?
to do zablokowania skrzyżowania,

Jakiego zablokowania ? A to nie mam prawa jeździć po drogach, a korek na skrzyzowaniu, gdy musisz postać to blokowanie skrzyżowania ?

evo
Pała to ci sie należy za twoje interpretacje. :D
SZERSZON a co teraz? (Chodzi o niebieskiego)

Nic. Poczeka. Nie ma miejsca do kontynuacji jazdy.
Jeśli spodziewasz sie ,że za utrudnienie ruchu, którego w sumie nie ma będzie przesiadka to mocno sie zdziwiłbyś .

Czy mógłbyś pisać pod swoim oryginalnym nickiem ?
szerszon

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 20:54

mshtal napisał(a):[
To jak ma zachować się kierujący pojazdem na rys.2 ten z czerwoną strzałką, względem tego z zieloną? Który z nich w tej sytuacji pojedzie pierwszy?

I tu jest problem jeśli zielony dojechał do skrzyżowania w innym czasie niż czerwony się tam ustawił celem zawracania. Tu już pomoże tylko rozwaga u obu kierowców i zachowanie szczególnej ostrożności. Ten zawracający powinien wiedzieć że zielony może nie wiedzieć że zawraca. Ten zielony powinien mieć świadomość że czerwony może być zawracającym. Po to mamy sygnał świetlny i gest uprzejmości :) Ale niestety nie jest to opisane w kodeksie więc zaraz się podniosą głosy, że tak się nie da.
Makabra

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:05

Makabra napisał(a):I tu jest problem jeśli zielony dojechał do skrzyżowania w innym czasie niż czerwony się tam ustawił celem zawracania. Tu już pomoże tylko rozwaga u obu kierowców i zachowanie szczególnej ostrożności. Ten zawracający powinien wiedzieć że zielony może nie wiedzieć że zawraca.

O widzisz, no właśnie. Problemu nie byłoby gdyby zawracający ustawił się w sposób bezkolizyjny, czyli dokładnie tak jak pisałem kilka postów wyżej.

Makabra napisał(a):Ten zielony powinien mieć świadomość że czerwony może być zawracającym.

Na to raczej bym nie liczył bo i na jakiej podstawie ma tak sądzić? I znowu gdyby ten zawracający ustawił się przy lewej to sytuacja byłaby czytelna dla wszystkich, tak?
mshtal

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 21:23

mshtal napisał(a):
Obrazek

Jak to który? Mówi o tym art. 25.1. Skręcając w lewo ustępujesz pierwszeństwa jadącym z kierunku przeciwnego.

Ale niestety nie jest to opisane w kodeksie więc zaraz się podniosą głosy, że tak się nie da.

Ale tylko jak się niepoprawnie odczytuje art. 25.1.

Art. 25.1 opisuje wszystkie możliwe kombinacje przecinanania kierunków ruchu.
Ostatnio zmieniony środa 26 marca 2014, 21:28 przez evo9rs, łącznie zmieniany 1 raz
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:27

evo9rs napisał(a):Jak to który. Mówi o tym art. 25.1. Skręcając w lewo ustępujesz pierwszeństwa jadącym z kierunku przeciwnego.

Dziękuję za precyzyjne wyjaśnienie, tak właśnie będę od dzisiaj robił. Aż wiary nie mogę dać jak ja przeżyłem te wszystkie lata z tak ogromną nieświadomością!? Całe szczęście że trafiłem na Ciebie na tym forum i od teraz będę doskonałym kierowcą.
mshtal

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 21:29

mshtal napisał(a):
evo9rs napisał(a):Jak to który. Mówi o tym art. 25.1. Skręcając w lewo ustępujesz pierwszeństwa jadącym z kierunku przeciwnego.

Dziękuję za precyzyjne wyjaśnienie, tak właśnie będę od dzisiaj robił. Aż wiary nie mogę dać jak ja przeżyłem te wszystkie lata z tak ogromną nieświadomością!? Całe szczęście że trafiłem na Ciebie na tym forum i od teraz będę doskonałym kierowcą.

DO tej pory wiedziałeś , że ustępujesz ale nie wiedziałeś dlaczego.... :hmm:
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:31

evo9rs napisał(a):

no nieocenione szczęście że mi to wyjaśniłeś... Ba, do tej pory zawracając w przedstawionej sytuacji nie ustępowałem, a teraz będę... No szczęście nieprawdopodobne - dziękuję!
mshtal

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 21:33

Całe szczęście że trafiłem na Ciebie na tym forum i od teraz będę doskonałym kierowcą.
:rotfl:
Jak widzę po twojej mizernej postotece trochę wiadomości z pewnością Ci sie przyda.
szerszon

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 21:37

mshtal napisał(a):
evo9rs napisał(a):

no nieocenione szczęście że mi to wyjaśniłeś... Ba, do tej pory zawracając w przedstawionej sytuacji nie ustępowałem, a teraz będę... No szczęście nieprawdopodobne - dziękuję!

Jadąc czerwonym torem, nie ustępowałeś zielonemu? O zgrozo! A WARSZAWIAK . OK. :lol:
Obrazek
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:40

evo9rs napisał(a):
Jadąc czerwonym torem, nie ustępowałeś zielonemu? O zgrozo! A WARSZAWIAK . OK. :lol:

a bo nikt mi nie powiedział że trzeba... bo w art.25 napisali o skręcającym a ja przecież zawracałem to myślałem że nie trzeba, w końcu co nie zabronione to jest dozwolone, nie?
mshtal

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 21:41

Jadąc czerwonym torem, nie ustępowałeś zielonemu? O zgrozo! A WARSZAWIAK . OK.

Dramat odstawiasz. Nie zauważyłeś ,ze na skrzyzowaniu pierwszeństwo przejazdu jest ustalone znakami ?
szerszon

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 21:51

mshtal napisał(a):
evo9rs napisał(a):

a bo nikt mi nie powiedział że trzeba... bo w art.25 napisali o skręcającym a ja przecież zawracałem to myślałem że nie trzeba, w końcu co nie zabronione to jest dozwolone, nie?

Art. 25 dokładnie opisuje także tą sytuację. Ale jak się go czyta na opak, wychodzą takie kwiatki, że nie wiadomo jak jechać., bo niby nie napisali...
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:55

evo9rs napisał(a):
mshtal napisał(a):
evo9rs napisał(a):

Art. 25 dokładnie opisuje także tą sytuację. Ale jak się go czyta na opak, wychodzą takie kwiatki, że nie wiadomo jak jechać., bo niby nie napisali...

to zacytuj mi tu przepis odnośnie zawracania!
mshtal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze