Przejscie przed skrzyzowaniem/rondem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Przejscie przed skrzyzowaniem/rondem

Postprzez kg1956 » niedziela 26 stycznia 2014, 20:20

Henq napisał(a):(...)Co to jest ile to jest "bezpośrednio"?(...)

Jeśli w trakcie wyprzedzania przed przejściem dla pieszych wyjeżdżam przed wyprzedzanego, widzę już całe przejście i mogę wyhamować bez problemu przed przejściem nie strasząc pieszych i nie zaskakując jadących za mną - nie jest to jeszcze wyprzedzanie bezpośrednio przed przejściem dla pieszych.
kg1956

Postprzez szymon1977 » niedziela 26 stycznia 2014, 22:36

Henq napisał(a):Dlaczego umieściliście pieszego na przejściu?
Początek dyskusji wyraźnie wskazuje że mowa o pdp bez pieszego i zachowaniu w takiej sytuacji.
A jakie to ma znaczenie. PoRD zabrania wyprzedzania bezpośrednio przed PDP niezależnie od obecności pieszego na PDP. Zarówno na części PDP, którą widzisz jak i na części PDP, którą zasłania Ci wyprzedzany pojazd. Po to abyś nie przejeżdżał przez PDP tylko na podstawie "wydaje mi się", tylko jak będziesz mieć pewność, że pieszego nie rozjedziesz.
-----
rusel napisał(a):Dlaczego zakladasz ze potrącenie pieszego na przejsciu musi miec okolicznosci w ktorych kierowca zachowujac sie tak jak autor postu przedstawil wyprzedzi mimowolnie jadace w korku pojazdy...
Nie zakładam, że musi, tylko, że może. Ustawodawca zabraniając wyprzedzania pewnie też uznał, że może. A co, nie może?
rusel napisał(a): Natomiast twierdzenie co zrobi sad jest ryzykowne, sam fakt omijania badz wyprzedzania nie definiuje sprawcy wykroczenia.
Z pewnością Sąd nie stwierdzi, że mogłeś wyprzedzać choć Ci tego PoRD zabrania. Nie twierdzę, że będzie to jedyną przyczyną potrącenia pieszego. Być może pieszy zawini bardziej i wyprzedzanie w ogóle nie będzie przyczyną potrącenia. Podobnie, jak z babcią, która wtargnęła przed maskę jadącego o 15 km/h za szybko pojazdu i została uznana za winną, choć tamten nie jechał zgonie z przepisami. Czy to oznacza, że przekraczanie prędkości o 15 km/h jest przed PDP dozwolone?
rusel napisał(a):...nie jestem za absurdalnymi propozycjami zachowan ktore mogą wynikać z doslownych zapisow ustawy, na to zgody nie bedzie.
Doskonale Cię rozumiem. Ale wybacz, Twoje uprawnienia to za mało, żeby stwierdzić, że zakaz wyprzedzania bezpośrednio przed PDP nie obowiązuje jeżeli jesteś przekonany, że nikogo nie rozjedziesz. Na to zgodny na pewno nie będzie. Co najwyżej na stwierdzenie, że jeżeli masz pewność możesz wyprzedzić choć musisz sobie zdawać sprawę, że nie jest to zgodne z PoRD. Tylko módl się, aby zza maski wyprzedzanej terenówki nie wyszedł Ci karzełek. Nie miałeś takiego przypadku nigdy na egzaminie? Wiem o tym, że jeszcze nie miałeś. A ja miałem. Na szczęście wyprzedzałem tak małą różnicą prędkości, że wystarczyło zwolnić.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Borys_q » poniedziałek 27 stycznia 2014, 01:25

dlaczego nie mozna? jezeli cel ustapienia zostal osiagniety to omijanie bedzie zgodne z trescią

"Który zatrzymał się w celu....", jak się zatrzymywał miał cel, to że cel się skończył nie zmienia faktu w jakim celu było zatrzymanie.

Jakby było napisane "pojazdu stojącego przed przejściem i ustępującego pierwszeństwa...." to by miało inne znaczenie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 stycznia 2014, 02:26

Borys_q napisał(a):"Który zatrzymał się w celu...."
Hmmm... nie mam teraz ochoty na zagłębianie się w treść PoRD ale coś mi się wydaje, że każdy pojazd, który zgodnie z PoRD zatrzymał się przed PDP to tylko w celu przepuszczenia pieszego. No chyba, że na światłach awaryjnych stoi albo na miejscu przeznaczonym do parkowania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » poniedziałek 27 stycznia 2014, 12:39

szymon1977 napisał(a):
Borys_q napisał(a):"Który zatrzymał się w celu...."
Hmmm... nie mam teraz ochoty na zagłębianie się w treść PoRD ale coś mi się wydaje, że każdy pojazd, który zgodnie z PoRD zatrzymał się przed PDP to tylko w celu przepuszczenia pieszego. No chyba, że na światłach awaryjnych stoi albo na miejscu przeznaczonym do parkowania.

No albo na skrzyżowaniu bezkolizyjnym na czerwonym.
szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):Dlaczego umieściliście pieszego na przejściu?
Początek dyskusji wyraźnie wskazuje że mowa o pdp bez pieszego i zachowaniu w takiej sytuacji.
A jakie to ma znaczenie. PoRD zabrania wyprzedzania bezpośrednio przed PDP niezależnie od obecności pieszego na PDP. Zarówno na części PDP, którą widzisz jak i na części PDP, którą zasłania Ci wyprzedzany pojazd. Po to abyś nie przejeżdżał przez PDP tylko na podstawie "wydaje mi się", tylko jak będziesz mieć pewność, że pieszego nie rozjedziesz.

Mowa była nie tylko o wyprzedzaniu, ale też o omijaniu aut stojących w korku przed przejściem/skrzyżowaniem a tu ma znaczenie czy jest pieszy czy go nie ma.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze