Nietypowa stłuczka. Kto winny? Proszę o opinie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak wg was to się skończy?

Czas głosowania minął środa 20 listopada 2013, 15:29

Wina cofającego.
1
7%
Wina wyjeżdżającego ze znakiem STOP.
12
80%
Wina obopólna.
2
13%

Liczba głosów : 15

Re: Nietypowa stłuczka. Kto winny? Proszę o opinie.

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 01:04

Przytoczyłem art. 25, ust 1

Nie wiem czy zauważyłeś , ale tutaj są znaki określające pierwszeństwo..to ja nie wiem po co ten art 25.1 ?
Podaj swój,

Par 1.2.2) z 170..przeczytasz, czy zacytować ? jak mi tam znajdziesz coś o tym, z której strony trzeba ustępować , a z której nie, to zjem swoje rozporządzenie :D
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 01:09

szerszon napisał(a):
Przytoczyłem art. 25, ust 1

Nie wiem czy zauważyłeś , ale tutaj są znaki określające pierwszeństwo..to ja nie wiem po co ten art 25.1 ?
Podaj swój,

Par 1.2.2) z 170..przeczytasz, czy zacytować ? jak mi tam znajdziesz coś o tym, z której strony trzeba ustępować , a z której nie, to zjem swoje rozporządzenie :D

Na obrazku sa 3 znaki. STOP, pieszy i jednokierunkowa. Ustawa ma pierszeństwo przed rozporządzeniem w hierarchi aktów, chyba, że przepis stanowi tylko zapis w rozporządzeniu. I gdzie są te znaki określające pierwszeństwo w sytuacji przedstawionej przez autora postu?
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 01:21

Ustawa ma pierszeństwo przed rozporządzeniem w hierarchi aktów,

Niesamowite, Ty masz w ogóle prawo jazdy ?
Przeczytaj sobie art 5 PoRD..czy na skrzyzowaniu , gdy masz sygnał zielony ( roporzadzenie) przepuszczasz z prawej ( Art 25.1 Ustawy) pojazd stojący na sygnale czerwonym ?
Jeśli tak to można chyba dać sobie spokój z dyskusja..za wykładanie teorii mi płacą, żebym tutaj miał uczyć podstaw

I gdzie są te znaki określające pierwszeństwo w sytuacji przedstawionej przez autora postu?

Przeciez sam napisałeś..
Na obrazku sa 3 znaki. STOP, pieszy i jednokierunkowa.

czyli D-3, D-6 i B-20..teraz poczytaj, który to znak określa pierwszeństwo na skrzyżowaniu..
gdyby był link do tego miejsca to i D-1 by sie w pobliżu znalazło, skoro to skrzyżowanie..
szerszon

Postprzez BeckySahra » poniedziałek 11 listopada 2013, 10:30

szerszon napisał(a): gdzie napisałeś,ze A-7 ostrzega tylko przed drogą z pierwszeństwem,

Ty jestes jakis manipulator dziwaczny. Gdzie napisane jest "tylko"? Na pytanie umie dac odpowiedz, czy nie umie? Nudna jest dyskusja z pouczaczem. Moze zaprzestac pouczanie i o subjekcie mowic?
BeckySahra

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 15:03

Rozumieć trudności jezyka, ale jak pisać to z sensa... Twoja pisać,ze A-7 obowiązywać przed droga z pierwszenstwem, co ja pisać,ze nie tylko..co twoja kwestionować, na co moja dać par 5.6..twoja zdziwiona, bo torowisko...rozumieć..
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 11 listopada 2013, 17:11

Synekura, ja napisałem:
taik napisał(a):Może Synekura pomieszał to z art. 25 :wink:

A Ty odpisujesz:
Synekura napisał(a):Nic nie pomieszałem. Kierowca zbliżając się do skrzyżowania jest nie tylko zachować szczególną ostrożność ale ustąpić pierwszeństwa pojazdowi z prawej strony. Skręcał w lewo, ale z przepisu wynika droga jednokierunkowa i dalsza część nie ma zastosowania.

A następnie piszesz:
Synekura napisał(a):Zależ z którego art. zaczerpnąłeś. Przytoczyłem art. 25, ust 1, nie cały. Podaj swój, gdzie to pisze, ze trzeba "ustępować na drodze z pierszeństwem"?

To jak to jest, pomieszałeś, czy nie pomieszałeś?

W przedstawionej kolizji w ogóle nie powinien paść z Twoich ust art. 25, on nie dotyczy sprawy, ponieważ całość regulowana jest za pomocą oznakowania - art. 5.
taik

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 19:43

Z cierpliwoscią poczekam na opinię dlaczego kierowca spod STOPU jest absolutnie winien kolizji? Dlaczego cofający pojazdem nie zachował szczególnej ostrożności, wczasie jazdy "pod prąd" na drodze jednokierunkowej? Pod STOPEM jest znak przejścia dla pieszych. Po cos tam stoi, skoro nie jest a-7. Kierowca ze STOPU ustapił pierwszeństwa pieszym i pojazdom jadącym tylko z prawej strony na drodze jednokierunkowej. Nie mógł przewidzieć, ze ktoś nagle zacznie cofać. Nie mógł też do końca zauważyć go, ponieważ mogły stać pojazdy po lewej przy chodniku.
Kto utrudnia ruch na drodze w przypadku cofania podlega pod art. 23 ust.3.
Synekura

Postprzez taik » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:15

Synekura napisał(a):Z cierpliwoscią poczekam na opinię dlaczego kierowca spod STOPU jest absolutnie winien kolizji?

Oto jest między innymi dyskusja. Natomiast pchanie w to wszystko art. 25 jest nonsensem.
Synekura napisał(a):Z Dlaczego cofający pojazdem nie zachował szczególnej ostrożności, wczasie jazdy "pod prąd" na drodze jednokierunkowej?

Dlaczego uważasz, że on jechał pod prąd? On wykonywał manewr cofania.
Synekura napisał(a):Pod STOPEM jest znak przejścia dla pieszych. Po cos tam stoi, skoro nie jest a-7. Kierowca ze STOPU ustapił pierwszeństwa pieszym i pojazdom jadącym tylko z prawej strony na drodze jednokierunkowej.

Ustąpienie pieszym na PdP nie wynika z [B-20], po co mieszasz te dwie sytuacje?
I dlaczego uważasz, że nie musiał ustępować tym z lewej strony? Tam mogli jechać z lewej strony rowerzyści, którzy czasami są wyłączeni spod [D-3].
Synekura napisał(a):Nie mógł przewidzieć, ze ktoś nagle zacznie cofać. Nie mógł też do końca zauważyć go, ponieważ mogły stać pojazdy po lewej przy chodniku.

Za dużo tego "nie mógł". On nic nie może, on MUSI.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 listopada 2013, 20:18 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:18

Z cierpliwoscią poczekam na opinię dlaczego kierowca spod STOPU jest absolutnie winien kolizji?

Nie zachował szczególnej ostrozności.. co go obchodzi czy droga poprzeczna jest jednokierunkowa czy dwukierunkowa ?

Dlaczego cofający pojazdem nie zachował szczególnej ostrożności, wczasie jazdy "pod prąd" na drodze jednokierunkowej?

Jakbys przeczytał moje stanowisko w tej sprawie, to bys nie zadawał tego pytania.

Nie mógł przewidzieć, ze ktoś nagle zacznie cofać.

Równiez moze nie przewidzieć jak mu dziecko wybiegnie.. argument powalający..nie maił widoczności to tym bardziej powinien powoli jechać.
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:56

Uznaję, ze winnym jest kierowca cofającego auta, na podst. art. 23.3, ponieważ utrudnił ruch innm kierującym podczas maewru cofania. W wyniku czego dobił pojazd wyjeżdzajacy spod STOPU. Zachowując sprawę, ze zatrzymał się przed znakiem i ustąpił pierwszeństwa pieszym i kierujacym, nadjeżdzającym z prawej strony, jadącym prawidłowo. Generalnie współwina, jedynie w sytuacji, gdy kierowca ze STOPU nie chciał się zatrzymać przed znakiem.
Ostatnio zmieniony środa 13 listopada 2013, 00:07 przez Synekura, łącznie zmieniany 1 raz
Synekura

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 21:00

Uznaję,

Dobrze , Panie Sędzio... :D
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 21:01

szerszon napisał(a):
Dlaczego cofający pojazdem nie zachował szczególnej ostrożności, wczasie jazdy "pod prąd" na drodze jednokierunkowej?

Jakbys przeczytał moje stanowisko w tej sprawie, to bys nie zadawał tego pytania.

Nie muszę się opierać. Ważne jest stanowisko uczestników kolizji i świadków.
Niezmierne jest zachowanie szczególnej ostrożności podczas manewru cofania na wszsytkich drogach. Kto go nie wykona należycie lub popełni błąd utrudnia ruch podczas tego manewru dla innych uczestników z art. 23.3.
Synekura

Postprzez taik » poniedziałek 11 listopada 2013, 21:17

Synekura napisał(a):Niezmierne jest zachowanie szczególnej ostrożności podczas manewru cofania na wszsytkich drogach. Kto go nie wykona należycie lub popełni błąd utrudnia ruch podczas tego manewru dla innych uczestników z art. 23.3.

Tak już lepiej - nawiązuję do nieszczęsnego art. 25 :wink:
Rzeczywiście trzeba zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz w tej sprawie. Mianowicie, cofający musi zachować szczególną ostrożność.
taik

Postprzez alterro » wtorek 12 listopada 2013, 01:32

CZEŚĆ. TU AUTOR TEMATU.

Oj rozhulał się ten temat w strony nie całkiem związane z tematem mojego postu.

parę słów wyjaśnienia:
sprawa na policji w toku. Jeszcze nie wiem co zadecydował drugi uczestnik kolizji( czy przyjął mandat? czy będzie sprawa w sądzie?)

Uważam, że podnoszony argument, że utrudniłem ruch kierowcy "ze STOPEM" uważam za nie trafiony, ponieważ to znak STOP zabraniał mu ( "utrudniał") mu wyjazd. I to "utrudnienie" wyjazdu jest jak najbardziej zgodne z prawem.

Co do argumentu, że kierowca nie mógł się spodziewać mnie z nadjeżdżającego z prawej strony na ulicy jednokierunkowej...odpowiem tak:
wykonywałem dozwolony przez kodeks drogowy manewr cofania ( NIE jazdę pod prąd) na drodze jednokierunkowej.
Ponad to jak ktoś kiedyś humorystycznie ale jak najbardziej trafnie zauważył: Kierowca powinien spodziewać się wszystkiego ( nawet latającej krowy na drodze) a już na pewno manewrów rzadko spotykanych ale dozwolonych na drodze...tj. karetka na sygnale na czerwonym świetle, karetka jadąca POD PRĄD czy kierowca cofający na jednokierunkowej. Specjalnie osobno opisałem tu jazdę pod prąd i cofanie bo nie są to manewry drogowe tożsame.

Co do dalszego rozwoju sprawy, postaram się Was poinformować co i jak, z uwagi na Wasze duże zaangażowanie w temat, za co serdecznie dziękuję.

P.S. Proszę jedynie o uspokojenie emocji, które niektórym się one udzieliły, gdyż te pełne emocji i docinków posty jedynie utrudniają odbiór tematu jako całość. Niemniej jednak serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi.
alterro

Postprzez lith » wtorek 12 listopada 2013, 01:55

Akurat jak karetka jadąca pod prąd się z kimś zderzy to zazwyczaj będzie uznana za winną kolizji. Zły przykład.
Według mnie cofanie jest dozwolonym manewrem dopóki żadnemu uczestnikowi ruchu nie przeszkadza. Cofający po drodze z pierwszeństwem musi ustąpić wszystkim i upewnić się, że nikomu nie przeszkodzi, czy to jadącym z podporządkowanej, czy nie. Ta jednokierunkowa to imo tylko dodatek. Jednak wykłócać się nie zamierzam, najwyżej zobaczy się co sąd powie.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze