Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez maryann » piątek 21 września 2012, 08:48

BOReK napisał(a):Przepisy się tu nie zmieniają, zmienia się tylko sytuacja w jakiej lądują kierowcy.
Ale sytuacja ma stały, przewidywalny scenariusz, który potrzeba uwzględnić. Z resztą powoływanie się na zakaz przyśpieszania będąc wyprzedzanym w sposób, który w ogole nie może zaistnieć.... Kwestia ważności przepisów. inaczej obaj dojadą do końca i staną. Któryś art. musi być ważniejszy; ja obstawiam, że zakaz wyprzedzania z prawej.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez BOReK » piątek 21 września 2012, 09:04

kg1956 napisał(a):Chcesz powiedzieć, że podczas gdy inni kierowcy robią miejsce skręcającym na warunku - Ty zatrzymujesz się przy prawym krawężniku jak pies ogrodnika?

Nie wiem skąd to wywnioskowałeś, ale jeśli warunki na to pozwalają to również staram się zrobić miejsce dla skręcających. Jest to jednak zwykła uprzejmość, w dodatku nieco wbrew przepisom i to odróżnienie od powinności trzeba zrozumieć. Chcę natomiast powiedzieć, że stanie tam jak pies ogrodnika nie jest tamowaniem ruchu, wynika natomiast z przepisów...

Maryann, a na jakiej podstawie określasz priorytet jednego przepisu nad drugim? Bo tak Ci się wydaje? Mi się wydaje, że wszystkie równe, a jeśli ja stoję przy prawej krawędzi i ktoś stanie obok dobijając do osi, to na podstawie art. 4 mam prawo się spodziewać, że skręca on w lewo mimo że nie widzę odpowiedniego kierunkowskazu - bo takie ustawienie się jest zarezerwowane wyłącznie dla skręcających w lewo i gdyby chciał jechać prosto, to by stanął za mną. Dlatego z mojego punktu widzenia jako stojącego przy prawej krawędzi omijam/wyprzedzam (zależnie od sytuacji) pojazd skręcający w lewo, co wolno mi robić tylko z jego prawej strony.

Nie ma natomiast co ukrywać, że życzyłbym sobie i wszystkim uczestnikom ruchu dostosowania przepisów do realiów drogowych, skoro pewne uprzejme i wspomagające w sposób bezpieczny przepływ ruchu zachowania stoją w sprzeczności z prawem. Bo tak się uwidziało ustawodawcy.
BOReK

Postprzez maryann » piątek 21 września 2012, 09:39

BOReK napisał(a): omijam/wyprzedzam (zależnie od sytuacji) pojazd skręcający w lewo, co wolno mi robić tylko z jego prawej strony.
Nie. Bo :
art.25.5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
A Ty
BOReK napisał(a):mam prawo się spodziewać, że skręca on w lewo mimo że nie widzę odpowiedniego kierunkowskazu - bo takie ustawienie się jest zarezerwowane wyłącznie dla skręcających w lewo
spodziewasz się z błędnych założeń, bo jakkowiek jechać trzeba przy prawej, tak przez skrzyżowanie można z dowolnego pasa; a jesteśmy na skrzyżowaniu, przypomnę.
Do czego zmierzam: Każdy zanim w takiej sytuacji ruszy powinien wcześniej liczyć się z wykonaniem manewru wyprzedzania i zdać sobie sprawę, że będąc po prawej nie będzie mu wolno. Z taką świadomością problem nawet nie wystąpi.
maryann

Postprzez GreenEvil » piątek 21 września 2012, 18:28

maryann napisał(a):Do czego zmierzam: Każdy zanim w takiej sytuacji ruszy powinien wcześniej liczyć się z wykonaniem manewru wyprzedzania i zdać sobie sprawę, że będąc po prawej nie będzie mu wolno. Z taką świadomością problem nawet nie wystąpi.

Ty wiesz co? Ja się cieszę, że większość osób ma rozumowanie odwrotne, bo inaczej jeszcze stałabym w korku jadąc do domu. (też dzięki panom, którzy sygnalizują zamiar skręt w trakcie lub w ogóle, bo przecież prawdziwy mężczyzna nie zdradza swoich zamiarów)
GreenEvil

Postprzez maryann » sobota 22 września 2012, 08:47

BOReK napisał(a):na jakiej podstawie określasz priorytet jednego przepisu nad drugim?
Może dlatego, że zakaz przyspieszania obowiązuje obydwu jednakowo, a zakaz wyprzedzania tylko jednego z nich. Tamten pierwszy nic nam zatem nie rozstrzyga?
GreenEvil, po pierwsze jestem w większości (tylko BORek oponuje i chyba Ty, ale raczej emocjonalnie- bez próby argumentów).
A tak wygląda opis generatora korków:
BOReK napisał(a):jedynym słusznym jest pas przy prawej krawędzi, skoro mamy ruch prawostronny. Jeżeli jest trochę miejsca na niewyznaczony pas bliżej osi jezdni, to miejsce na ten pas niestety się kończy i trzeba zjeżdżać do prawej krawędzi, a tam - tadaaaaa! - jedzie już sobie pojazd i trzeba mu ustąpić (jest on dodatkowo po naszej prawej stronie).
Preferencje jednaego pasa gdy są dwa, blokowanie prawoskrętu; a jak dorzucimy do tego brak "zamka błyskawicznego", to już kompletny kotlet- wszyscy staną na jednym pasie!
maryann

Postprzez GreenEvil » sobota 22 września 2012, 12:18

maryann napisał(a):GreenEvil, po pierwsze jestem w większości

Nie neguję, jednak tu toczy się dyskusja akademicka. Rzuciłam tylko spostrzeżenie odnośnie ruchu i już milknę ;)
GreenEvil

Postprzez BOReK » sobota 22 września 2012, 12:54

Jednoosobowa większość? Dwuosobowa? Dobre! :D

Zakaz przyspieszania nie obowiązuje obydwu, tylko wyłącznie wyprzedzanego - pod warunkiem, że zachodzi wyprzedzanie. Chyba że o czymś nie wiem i nie wolno przyspieszać na skrzyżowaniu...

Maryann, skoro już się obawiasz kompletnego kotleta to zdecyduj, czy jedziemy zgodnie z przepisami, czy tak, aby było płynnie i bezpiecznie. Niestety ustawę mamy taką, że spośród przepisowości, bezpieczeństwa i płynności ruchu możemy wybierać tylko dwie pozycje, trzech jednocześnie się nie da.

Notabene art 25.5 nas nie obchodzi, bo kierowca z prawej nie widzi, czy kierowca z lewej sygnalizuje zamiar skrętu w lewo - przesłanka przepisu nie jest spełniona. Nawet jakby widział, to ten przepis akurat nie zabrania mu wyprzedzenia z prawej strony, gdyż robi to inny przepis. Zgodnie z przytoczonym przeze mnie natomiast prawy kierowca może zakładać wykonywanie lewoskrętu przez lewego kierowcę na podstawie ustawienia się przy osi jezdni, co na skrzyżowaniu przy braku wyznaczonych pasów określających dalszy kierunek jazdy jest zarezerwowane wyłącznie dla skręcających w lewo i zawracających. Mogłaby się tam ustawić wielka ciężarówka (dla dużych pojazdów jest wyjątek od tej reguły), która nie może skręcić w prawo przy prawej krawędzi, ale wtedy kierowca z prawej widziałby jej kierunkowskaz.

Preferencje jednaego pasa gdy są dwa

Chciałeś powiedzieć "preferencja przepisowego ustawienia przed skrzyżowaniem"...

blokowanie prawoskrętu

... warunkowego, dodajmy...

a jak dorzucimy do tego brak "zamka błyskawicznego"

... a jak parę literek przestawimy, parę dodamy, to nam wyjdzie szatan. Wróćmy lepiej do konkretów.
BOReK

Postprzez lechB » sobota 22 września 2012, 15:34

Doświadczony kierowca umie poradzić sobie w takiej sytuacji drogowej i podjąć właściwą decyzje przestrzegać PORD i nie utrudniać ruchu drogowego.
Zielony pojazd chcąc jechać prosto przez skrzyżowanie ustawił się źle na pasie ruchu oznakowanym nie uwzględnił tego że za skrzyżowaniem ten pas się zwęża - a nie kończy pas nieoznakowany błędne myślenie.
BOReK napisał(a):Zielony jedzie przy krawędzi i za skrzyżowaniem nadal jedzie przy krawędzi. Jest z prawej strony czerwonego (który ustawił się jak do lewoskrętu) i czerwony powinien mu ustąpić.

Czerwony może zielonemu pojazdowi ustąpić z grzeczności albo obawiając sie kolizji drogowej widząc kierowce niedoświadczonego.
Liczy się pierwsza decyzja źle podjęta stwarzamy sobie problemy których skutkiem może być kolizja.
Drezyna napisał(a):W takiej sytuacji zdania są podzielone. M. Dworak z programu JB twierdzi, że czerwony, gdyż zabronione jest tu wyprzedzanie z lewej. Ja skłaniam się jednak do pierwszeństwa zielonego, opierając to na twierdzeniu, że prawy pas jest podstawowym, a raczej zanika lewy, jako dodatkowy, poza tym ewentualnie art. 22 i 25 PoRD, ale to wszystko dyskusyjne.

Zabronione to jest wyprzedzanie z prawej strony . Pas ruchu oznakowany się zwęża z prawej strony.
Pasów ruchu nieoznakowanych na tej jezdni nie ma bo są namalowane linie P-1 i P-2.
lechB

Postprzez maryann » poniedziałek 24 września 2012, 09:54

BOReK napisał(a):Zakaz przyspieszania nie obowiązuje obydwu, tylko wyłącznie wyprzedzanego - pod warunkiem, że zachodzi wyprzedzanie. Chyba że o czymś nie wiem
Nie wiesz, który to wyprzedzający. Bo ja wiem- to ten po lewej, bo temu po prawej wyprzedzać nie wolno, chyba. Nie ustaliliśmy już tego?
maryann

Postprzez Drezyna » poniedziałek 24 września 2012, 10:20

maryann napisał(a): Bo ja wiem- to ten po lewej, bo temu po prawej wyprzedzać nie wolno, chyba. Nie ustaliliśmy już tego?

Na marginesie, czy to jest wyprzedzanie, jeśli startują równo? Bo za chwilę dojdziemy do wniosku, że przesunięcie o 1 cm obok pojazdu jest wyprzedzaniem. Moim zdaniem wyprzedzanie to co najmniej taki manewr: od zderzak przedni obok tylnego, do zderzak tylny obok przedniego.
Drezyna

Postprzez maryann » poniedziałek 24 września 2012, 10:34

Masz na to jakąś podstawę w PoRD?
maryann

Postprzez Drezyna » poniedziałek 24 września 2012, 10:56

Oczywiście, że mam. W PoRD wyprzedzanie jest zdefiniowane w taki sposób, że nawet jak jesteś wyprzedzany, to również ty wyprzedzasz. Przejeżdżasz 1 cm względem drugiego - wyprzedzasz. Pat. Słowem przyjęcie tej definicji dosłownie w najszerszym znaczeniu jest bezużyteczne. Co więc robimy - ot na przykład sięgamy do KW o ruchu... . I co? Ano patrzymy na overtaking - i co? I nic, nie zdefiniowali. Bowiem założyli, że jest to powszechnie rozumiane słowo, takie jak "lewo", "przód" i parę innych, których nie ma potrzeby definiować w przepisach o ruchu drogowym, bo są powszechnie zrozumiałe, podobnie jak wyraz "lewo" itp. Ale oczywiście możesz podjąć dyskusję, co to "lewo" lub "wyprzedzanie". Bo na przykład kierujący patrząc do lusterka może się upierać, że "lewo" to "prawo". Jeno czy to ma sens.
Wyprzedzanie to manewr, w którym obiekt poruszający się szybciej zbliża się, przemieszcza obok i oddala się od obiektu poruszającego się wolniej, w zasadzie na sąsiednim pasie. - tak to rozumie większość ludzi na całym świecie. Ale oczywiście dyskutować można nad każdym słowem, podobnie jak nad słowem "lewo"...
Drezyna

Postprzez maryann » poniedziałek 24 września 2012, 11:17

To akurat proste(wyprzedzanie z mniejszą prędkością to tak jak dodawanie liczby ujemnej...), ale miałem na mysli inny szczegół- tryb słowa wyprzedzać.
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze