Kto ma pierwszeństwo na drodze?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo na drodze?

Postprzez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 20:48

A z jakiej to okazji 4 ma ustępować 1, a 2 - 3? 1 i 3 włączają się do ruchu i to na nich ciąży obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdom 2 i 4. Art 25.3 tyczy się sytuacji równorzędnej.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 21:05

No tak, ja nie widzę nic o "sytuacji równorzędnej", więc już dalej nie pytam.

lechB napisał(a):W tej sytuacji jedyny przepis PORD Art. 22.4 innego nie znam.

Miły kolega przynajmniej potrafi przyznać się do niewiedzy. Ośmielę się jednak przypomnieć koledze, że w ruchu drogowym stosujemy wszystkie obowiązujące przepisy. Nie jest niestety tak, jak nauczają niektórzy koledzy z prawego fotela, że w danej sytuacji stosujemy jeden oddział ustawy. Na przykład nie jest prawdą, że kiedy zmieniamy pas ruchu wg 22.4, to możemy przekroczyć prędkość dozwoloną lub przejechać pieszego. A jakie wszystko byłoby proste, gdyby za oryginalną radą kolegi dylka do każdej sytuacji obowiązywał tylko jeden oddział ustawy i jeden przepis! Marzenia...
JolantazMlawy

Postprzez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 21:21

JolantazMlawy napisał(a):No tak, ja nie widzę nic o "sytuacji równorzędnej", więc już dalej nie pytam.
Mam rozumieć, że koleżanka ustępuje pierwszeństwa pieszemu, który chce przebiec przez jezdnię z prawej strony?
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez Minor » czwartek 16 lutego 2012, 21:41

Nie jest niestety tak, jak nauczają niektórzy koledzy z prawego fotela, że w danej sytuacji stosujemy jeden oddział ustawy.

Dobrze wiedzieć, następnym razem jak będę na drodze z pierwszeństwem, to i tak ustąpię pojazdom po prawej stronie... no skoro wszystkie to wszystkie... do kupy je razem... i jedziemy.
Minor

Postprzez szerszon » czwartek 16 lutego 2012, 22:05

ringus1 napisał(a):Zgodnie z artykułem 25.3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa wszystkim, a pojazd 3 - wszystkim prócz 1. A jest tak, gdyż przecinają się ich kierunki jazdy - jeden skręca w prawo, drugi w lewo. Nie ma to nic wspólnego ze zmianą pasa ruchu.

Nie stosuje sie w tym przypadku art 25 tylko Art 17 o właczaniu sie do ruchu.
Art 25 tylko w przypadku relacji 1 i 3.

Nastepnie-jak juz ella wspomniała z tego samego IP pisał "geniusz" drezyna"- znający tylo Art 25 i stosujacy go , gdzie popadnie- pasuje lub nie pasuje-ale Art 25 :spoko:
Co zabawne, wszyscy ,majacy rózne zdanie w innych tematach zajeli jeden wspólny front :mrgreen: przeciw rewelacjom drezynojolanty...
szerszon

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 22:31

Minor napisał(a):
Nie jest niestety tak, jak nauczają niektórzy koledzy z prawego fotela, że w danej sytuacji stosujemy jeden oddział ustawy.

Dobrze wiedzieć, następnym razem jak będę na drodze z pierwszeństwem, to i tak ustąpię pojazdom po prawej stronie... no skoro wszystkie to wszystkie... do kupy je razem... i jedziemy.

Wszystkie miły, acz niezbyt wnikliwy kolego, art. 5 również.

szerszon napisał(a):Nie stosuje sie w tym przypadku art 25 tylko Art 17 o właczaniu sie do ruchu.

A może nie stosuje sie w tym przypadku art 17 tylko Art 25, bo przecież zapewne miły kolega wie, że wyższe numery są ważniejsze? Czasem argumentacja uroczych kolegów jest zabawna!
JolantazMlawy

Postprzez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 23:09

szerszon napisał(a):
ringus1 napisał(a):Zgodnie z artykułem 25.3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa wszystkim, a pojazd 3 - wszystkim prócz 1. A jest tak, gdyż przecinają się ich kierunki jazdy - jeden skręca w prawo, drugi w lewo. Nie ma to nic wspólnego ze zmianą pasa ruchu.

Nie stosuje sie w tym przypadku art 25 tylko Art 17 o właczaniu sie do ruchu.
Art 25 tylko w przypadku relacji 1 i 3.

Nastepnie-jak juz ella wspomniała z tego samego IP pisał "geniusz" drezyna"- znający tylo Art 25 i stosujacy go , gdzie popadnie- pasuje lub nie pasuje-ale Art 25 :spoko:
Co zabawne, wszyscy ,majacy rózne zdanie w innych tematach zajeli jeden wspólny front :mrgreen: przeciw rewelacjom drezynojolanty...
Chodziło mi właśnie o relację 1, 3. Reszta wydała mi się zbyt oczywista, więc wtrąciłem już w skrócie do jednego worka. No cóż, SORRY.

ringus1

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze