Nakaz skrętu w prawo za znakiem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: OK

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:19

Waldemarek napisał(a):kierujący samochodem może jechać tak, jak pokazuje czerwona strzałka
Podaj zapis, który o tym mówi.
Nie rozmawiamy jak się robi, tylko interpretujemy znak C2. Ja też bym pojechał zarówno jak czerwona strzałka i jak zielona w zależności od potrzeb - pytanie tylko czy prawidłowo?

Znak C2 obowiązuje:
1. na skrzyżowaniu,
2. w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy

Czy na skrzyżowaniu nie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy?
Występuje przecież. I w mojej opinii właśnie z owej możliwości zmiany kierunku obowiązani jesteśmy skorzystać. (a więc zielona strzałka). Jeśli się do owej możliwości zmiany kierunku nie zastosujemy (przejedziemy ją), oznaczać będzie, że nie zastosowaliśmy się znaku C2 - tak uważam.

sankila napisał(a):i wjeżdżam w rozwidlenie dwóch jednokierunkowych dróg.
Jeśli potraktować "pierwszy" skręt w prawo jako wjazd na jezdnię, która dopiero się za 3 metry rozwidla - zgodzę się! Jednak tutaj przydałoby się zumi, aby sprawdzić układ owego rozwidlenia jak i układ znaków poziomych... Ktoś wie, gdzie takie skrzyżowanie jest?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:39

@sjakubowski, Ja ci to wytłumaczę. Bo jak czytam opis znaku to kolejność jest taka "obowiązują na (1) najbliższym skrzyżowaniu lub (2) w miejscu" sam widzisz, najpierw jako miejsce obowiązywanie jest wskazane skrzyżowanie (jako całość) a dopiero jeżeli nie wystąpi skrzyżowanie, to w miejscu gdzie jest to możliwe. I nie ma co więcej nad tym deliberować.
Cyberix

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:43

Cyberix - nie przesadzaj. Od kiedy to spójnik "lub" w języku polskim klasyfikuje ważność i kolejność???

LUB - spójnik wyrażający możliwą wymienność.

Nie zmieniaj języka polskiego :)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 kwietnia 2010, 17:43 przez sjakubowski, łącznie zmieniany 1 raz
sjakubowski

Postprzez agent262 » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:43

sjakubowski napisał(a):Czy na skrzyżowaniu nie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy?
Występuje przecież. I w mojej opinii właśnie z owej możliwości zmiany kierunku obowiązani jesteśmy skorzystać. (a więc zielona strzałka). Jeśli się do owej możliwości zmiany kierunku nie zastosujemy (przejedziemy ją), oznaczać będzie, że nie zastosowaliśmy się znaku C2 - tak uważam.

W takim razie dlaczego skrzyżowanie i możliwość zmiany kierunku jest w przepisie? Skoro na każdym skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku? Wystarczyła by sama możliwość zmiany kierunku.
Według mnie skrzyżowanie jest wpisane dlatego żeby brać je właśnie jako całość a nie wybierać tylko najbliższą możliwość zmiany kierunku.
Dlatego uważam, że możemy jechać jak pokazuje czerwona jak i zielona strzałka.
agent262

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:46

agent262 napisał(a):W takim razie dlaczego skrzyżowanie i możliwość zmiany kierunku jest w przepisie? Skoro na każdym skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku? Wystarczyła by sama możliwość zmiany kierunku.

Już napisałem to wcześniej dlaczego: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 693#227693

agent262 napisał(a):Według mnie skrzyżowanie jest wpisane dlatego żeby brać je właśnie jako całość a nie wybierać tylko najbliższą możliwość zmiany kierunku.
A według mnie nie :-)

Normalnie czuję się jak Kopan, osamotniony sam z własną teorią hehehe

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez bac » wtorek 27 kwietnia 2010, 18:15

agent262 napisał(a):W takim razie dlaczego skrzyżowanie i możliwość zmiany kierunku jest w przepisie? Skoro na każdym skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku? Wystarczyła by sama możliwość zmiany kierunku.

Pytałem wcześniej o dokładnie to samo i nie doczekałem się odpowiedzi.

sjakubowski napisał(a):Już napisałem to wcześniej dlaczego: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 693#227693

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałeś dlaczego w przepisie dodano "miejsce, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy", a my pytaliśmy dlaczego dodano "skrzyżowanie".

sjakubowski napisał(a):Czy na skrzyżowaniu nie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy?
Występuje przecież.

Otóż to, więc po co się powtarzać?
bac

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 18:21

bac napisał(a):
Występuje przecież.

Otóż to, więc po co się powtarzać?
Skoro występuje, to dlaczego chcecie jechać czerwoną możliwością zmiany kierunku jazdy, a nie zieloną możliwością zmiany kierunku jazdy, która jest wcześniej? Tego właśnie nie mogę pojąć...

Bac - na resztą odpowiem jak wrócę, ok?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez sankila » wtorek 27 kwietnia 2010, 18:37

To teraz ja skorygowałam rysunek, wycinając oznaczenie drogi głównej, które trochę miesza ocenę. (Wg znaku, droga "zielona" dochodzi do skrzyżowania, więc na pewno nie jest od niego oddzielona). Autko (raczej autobus) zmieniło kierunek, więc teraz wolna wola, którą drogę wybierze.

Obrazek

(po "prawo" powinien być przecinek)
sankila

Postprzez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 20:02

sjakubowski napisał(a):Skoro występuje, to dlaczego chcecie jechać czerwoną możliwością zmiany kierunku jazdy, a nie zieloną możliwością zmiany kierunku jazdy, która jest wcześniej?

Ale my chcemy albo czerwoną , albo zieloną - obie są prawidłowe, nie upieramy się przy czerwonej:)

jeszcze jedna uwaga - skoro "lub" zakłada "możliwą wymienność" ;) to jak brzmiał by ten przepis?

"znak obowiązuje w miejscu gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy lub na skrzyżowaniu" (jak by na tym drugim takiej możliwości nie było ;) ) - trochę bez sensu, nieprawdaż? Stąd będę się upierać przy tym, że ustawodawcy chodziło jednak o "miejsce" nie będące skrzyżowaniem. I fragment od słowa "lub" stosuje się w takich właśnie miejscach (każda inna interpretacja zakładałaby, że ustawodawca jest idiotą :) ).
To, że na skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku nie oznacza, że tę drugą część przepisu się do niego stosuje, bo się nie stosuje. Do skrzyżowania odnosi się pierwsza część.
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 20:44

Radosna napisał(a): Stąd będę się upierać przy tym, że ustawodawcy chodziło jednak o "miejsce" nie będące skrzyżowaniem. I fragment od słowa "lub" stosuje się w takich właśnie miejscach (każda inna interpretacja zakładałaby, że ustawodawca jest idiotą :) ).
To, że na skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku nie oznacza, że tę drugą część przepisu się do niego stosuje, bo się nie stosuje. Do skrzyżowania odnosi się pierwsza część.

To właśnie staram się wytłumaczyć, pokazując jaka jest różnica w miejscu "działania" znaków:

Tylko skrzyżowanie, tylko najbliższa jezdnia:
Obrazek

Skrzyżowanie, lub miejsce gdzie można zmienić kierunek jazdy:
Obrazek
Cyberix

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 22:53

sankila napisał(a):To teraz ja skorygowałam rysunek, wycinając oznaczenie drogi głównej, które trochę miesza ocenę.
Miesza i całkowicie zmienia sytuację. Chciałbym jednak prosić autora o informacje, w jakim to mieście jest i na jakich ulicach.
W takim przypadku jak ten zmieniony - oczywiście, że zmieniamy kierunek w prawo i dopiero po zmianie kierunku wybieramy jezdnię, w którą chcemy wjechać - gdyż dopiero po skręcie ona się"rozchodzi" - chociaż z tabliczki T wynika jednak, iż są to dwie osobne jezdnie (już od środka).

Radosna napisał(a):To, że na skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku nie oznacza, że tę drugą część przepisu się do niego stosuje, bo się nie stosuje. Do skrzyżowania odnosi się pierwsza część.
No to mamy odmienne zdanie - trudno. Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego nie stosuje się "tej drugiej części przepisu" na skrzyżowaniu?

bac napisał(a):Napisałeś dlaczego w przepisie dodano "miejsce, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy", a my pytaliśmy dlaczego dodano "skrzyżowanie".
Wydaje mi się, iż dodano, jeśli tak można w ogóle powiedzieć, jedynie drugą część o owej możliwości - a nie odwrotnie, że do "możliwości" dodano skrzyżowanie.

Tak jak pisałem - tutaj występuje wg mnie sytuacja kwadratu i prostokąta. Każdy kwadrat jest prostokątem ale nie każdy prostokąt jest kwadratem. Na każdym skrzyżowaniu mamy miejsce umożliwiające zmianę kierunku jazdy, ale nie każde miejsce umożliwiające zmianę kierunku jazdy jest skrzyżowaniem.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez bac » wtorek 27 kwietnia 2010, 23:26

sjakubowski napisał(a):Na każdym skrzyżowaniu mamy miejsce umożliwiające zmianę kierunku jazdy, ale nie każde miejsce umożliwiające zmianę kierunku jazdy jest skrzyżowaniem.

Zapytam jeszcze raz:
Dlaczego przepis nie brzmi po prostu
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują w najbliższym miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

?
bac

Postprzez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 23:39

sjakubowski napisał(a):
Radosna napisał(a):To, że na skrzyżowaniu jest możliwość zmiany kierunku nie oznacza, że tę drugą część przepisu się do niego stosuje, bo się nie stosuje. Do skrzyżowania odnosi się pierwsza część.
No to mamy odmienne zdanie - trudno. Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego nie stosuje się "tej drugiej części przepisu" na skrzyżowaniu?

bo o samym skrzyżowaniu jest mowa w pierwszej części, więc nielogiczne jest tłumaczenie "na skrzyżowaniu lub na skrzyżowaniu"

Jak chcesz powiedzieć, że 4 kąty proste występują w kwadracie i prostokącie, to logiczną rzeczą jest, że masz na mysli wszystkie inne prostokąty poza kwadratem, który wymieniłeś na początku - gdyby tak nie było (gdybyś nie chciał zrobić różnicy pomiędzy kwadratem i prostokątem/czyli gdybyś nie chciał wyróżniać kwadratu), powiedziałbyś, że 4 kąty proste występują w prostokątach ( a więc i tak w kwadracie, bo prostokątem jest) ładując wszystko do jednego worka.

Już nie mam pomysłów jak Ci to jeszcze inaczej wytłumaczyć :)

Na każdym skrzyżowaniu mamy miejsce umożliwiające zmianę kierunku jazdy, ale nie każde miejsce umożliwiające zmianę kierunku jazdy jest skrzyżowaniem.

Pozdrawiam.

Otóż to!!! Dlatego, żeby wszyscy wiedzieli, że znak dotyczy nie tylko skrzyżowania , ale i tych innych miejsc gdzie występuje mżliwość zmiany kierunku , a które nie są skrzyżowaniem dodano drugą część przepisu.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 kwietnia 2010, 23:44 przez Radosna, łącznie zmieniany 3 razy
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 23:39

bac napisał(a):Zapytam jeszcze raz:
Dlaczego przepis nie brzmi po prostu
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują w najbliższym miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

?
Ech... pisałem już chyba z 3 razy - uważam, iż opis znaku jest nie dopracowany.
Takie pytania to już nie do mnie niestety :-(

A co powiesz na to, iż według przepisów nie trzeba stosować szczególnej ostrożności na skrzyżowaniach czy przejściach dla pieszych?

Radosna napisał(a):Jak chcesz powiedzieć, że 4 kąty proste występują w kwadracie i prostokącie...
Jakie kąty? Chodzi o boki. Kwadrat, jakiejkolwiek by nie był wielkości (długość boków) zawsze będzie prostokątem. Prostokąt natomiast może być kwadratem tylko w jednym przypadku - gdy jego boki są równej długości.

Radosna napisał(a):Już nie mam pomysłów jak Ci to jeszcze inaczej wytłumaczyć :)
Naprawdę nie musisz mi tłumaczyć. Pisałem już - że ja rozumiem Twoje (Wasze) argumenty tylko po prostu się z nimi nie zgadzam. Możesz to nazwać inną wizją świata :)

Radosna napisał(a):Otóż to!!! Dlatego, żeby wszyscy wiedzieli, że znak dotyczy nie tylko skrzyżowania, ale i tych innych miejsc gdzie występuje możliwość zmiany kierunku , a które nie są skrzyżowaniem dodano drugą część przepisu.
Tak. Jednak tym samym owa druga część, a właściwie jej znaczenie, "weszła" w część pierwszą i znajduje się na skrzyżowaniu.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 00:07 przez sjakubowski, łącznie zmieniany 1 raz
sjakubowski

Postprzez bac » wtorek 27 kwietnia 2010, 23:53

sjakubowski napisał(a):Ech... pisałem już chyba z 3 razy - uważam, iż opis znaku jest nie dopracowany.

Czyli uważasz, że powinien brzmieć tak, jak napisałem?
bac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze