"Ustąpić pojazdowi z prawej strony..."

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 18:36

cman napisał(a):
Odpowiedz mi na jedno pytanie: czy pas włączania jest częścią skrzyżowania, a jeśli tak, to na jakiej podstawie?

oczywiście, że jest.
skrzyżowanie to nie 2drogi biegnące równolegle.. na takiej podstawie..
ma być połączenie.... a gdzie to połaczenie jest jak nie na pasie włączania ??
jeśli uważasz, że jest inaczej to na jakiej podstawie ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » środa 07 kwietnia 2010, 19:15

dylek napisał(a):
cman napisał(a):

Odpowiedz mi na jedno pytanie: czy pas włączania jest częścią skrzyżowania, a jeśli tak, to na jakiej podstawie?

oczywiście, że jest.

A wiec uwazasz, ze na odcinku od 1 do 2 nie wolno wyprzedzac, bo calosc jest skrzyzowaniem?

Obrazek

A co w sytuacji gdy jade pojazdem brazowym i z jakiegos powodu zjezdzam sobie na konczacy sie pas (ten rozbiegowy czy jak go tam zwal) i z powrotem wjezdzam na pas, ktorym jechalem? Czy przez chwile znajdowalem sie na innej drodze?

Jedziemy TEDY w strone zamku lubelskiego. Co dla Ciebie jest skrzyzowaniem? Caaaaaala droga, az do ronda z Unii Lubelskiej?
Czy jadac skrajnym prawym (konczy sie w pewnym momencie) i zjezdzajac z niego na drugi pas nie mam pierwszenstwa przed wjezdzajacym na ten pas z lewej strony (z pasa nr 3)?? Pewnie, ze mam. To, ze pas sie konczy, a linia zmienia sie (w zwazku z konczacym sie pasem) nie znaczy, ze nagle robi sie z tego skrzyzowanie, czy cokolwiek.

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » środa 07 kwietnia 2010, 19:22

dylek napisał(a):skrzyżowanie to nie 2drogi biegnące równolegle.. na takiej podstawie..

Oczywiście, że tak. Tyle, że my rozmawiamy o drodze składającej się z trzech pasów ruchu, a nie o dwóch równoległych drogach.

dylek napisał(a):ma być połączenie.... a gdzie to połaczenie jest jak nie na pasie włączania ??

Połączenie jest (jak sama nazwa wskazuje) w miejscu, w którym drogi się łączą. Czyli zazwyczaj w miejscu, w którym rozpoczyna się pas włączania. Po minięciu tego miejsca drogi zostały już połączone w jedną drogę.

dylek napisał(a):jeśli uważasz, że jest inaczej to na jakiej podstawie ??

PRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
10) skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;
cman

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 19:38

cman- chyba nie do końca cię rozumiem...
zaznacz mi proszę na rusunku, gdzie wg ciebie kończy się A-7, a gdzie zaczyna D-1
Obrazek
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 07 kwietnia 2010, 19:51

Obrazek

A jeszcze odpowiedziałbyś na pytanie qwer0a, bo bardzo fajne jest:

qwer0 napisał(a):A wiec uwazasz, ze na odcinku od 1 do 2 nie wolno wyprzedzac, bo calosc jest skrzyzowaniem?
cman

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 20:23

Ad pytanie qwer0a - nigdy mi nie przyszło do głowy, by wyprzedzać pasem włączeniowym, ale widywałem takich, co próbowali wykorzystywać taki pas do wyprzedzenia prawą stroną wolniejszego na drodze... Nie podobało mi sie, uważam za cholernie niebezpieczne... tak, wg mnie nie wolno.

Co do zaznaczenia przez cmana kolejny rysunek:
Obrazek

Rozumiem, że obszar żółty pasa przeplatania to pas drogi głównej i są tu 2 skrzyżowania (połączenie i rozwidlenie), a nie jedno (rozwiązanie często stosowane przy skrzyżowaniu 2poziomowym wjazd/zjazd). A ja w błędzie byłem i sądziłem, że to 1 skrzyzowanie ,a nie 2... Dobrze rozumiem ten tok myslenia cman ??
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 07 kwietnia 2010, 20:44

dylek napisał(a):Ad pytanie qwer0a - nigdy mi nie przyszło do głowy, by wyprzedzać pasem włączeniowym...

Nie włączeniowym - ogólnie, na odcinku drogi 1-2. Czy na przykład brązowy może wyprzedzić pomarańczowy.

dylek napisał(a):Rozumiem, że obszar żółty pasa przeplatania to pas drogi głównej i są tu 2 skrzyżowania (połączenie i rozwidlenie), a nie jedno (rozwiązanie często stosowane przy skrzyżowaniu 2poziomowym wjazd/zjazd). A ja w błędzie byłem i sądziłem, że to 1 skrzyzowanie ,a nie 2... Dobrze rozumiem ten tok myslenia cman ??

Dokładnie tak.
cman

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 21:08

cman napisał(a):
dylek napisał(a):Ad pytanie qwer0a - nigdy mi nie przyszło do głowy, by wyprzedzać pasem włączeniowym...

Nie włączeniowym - ogólnie, na odcinku drogi 1-2. Czy na przykład brązowy może wyprzedzić pomarańczowy.

równie dobrze mógłbym zapytać, czy brązowy może wyprzedzać na wysokości cyfry 1 (czyli tam gdzie ty zaznaczyłeś skrzyzowanie :D ) Nie dowiedziemy w ten sposób niczyjej racji, a jedynie to, że przepisy są dziurawe ;)

dylek napisał(a):Rozumiem, że obszar żółty pasa przeplatania to pas drogi głównej i są tu 2 skrzyżowania (połączenie i rozwidlenie), a nie jedno (rozwiązanie często stosowane przy skrzyżowaniu 2poziomowym wjazd/zjazd). A ja w błędzie byłem i sądziłem, że to 1 skrzyzowanie ,a nie 2... Dobrze rozumiem ten tok myslenia cman ??

Dokładnie tak.
ja bym to tak zostawił, bo widzę, że nie dojdziemy do porozumienia.. Niech inni czytają i sami myślą..

trochę szkoda, że padły słowa typu: przeraża mnie to co wypisuje dylek.
Zawsze forum traktowałem jako miejsce do podyskutowania, poznania zdania innych, odnalezienia innego spojrzenia na konkretny problem itp..
nigdy nie starałem udowadniać, ze jestem nieomylny.. czasem wręcz przyznawałem się do błędu, czy uznawałem inny tok myślenia...

Dyskusja nie jest dla mnie pojedynkiem - nie szukam wygranego...
Inne zdanie poznałem, więcej widzę się nie dowiem, więc chętnie bym tak to zostawił...

Tutaj w pasie przeplatania mógłbym się wykłócać dlaczego P-1c a nie P-1, skoro niby jednakowy pas jak pozostałe, ale po co ?? Ty zdania nie zmienisz, ja nie widzę powodu, by zmieniać swoje...
Dla mnie pas włączeniowy nie będzie dodatkowym pasem jednakowym z pozostałymi... jadąc nim ustąpie tym co jadą drogą główną... Nie będę też nim wyprzedzał. Dlaczego ?? Bo tak jest bezpieczniej.
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 07 kwietnia 2010, 21:19

dylek napisał(a):trochę szkoda, że padły słowa typu: przeraża mnie to co wypisuje dylek.

To dlatego, że doznałem po prostu małego szoku. O ile spotykałem się z różnymi interpretacjami i wątpliwościami wśród przeciętnych kierowców i kursantów, o tyle nigdy nie spotkałem się z żadnymi wątpliwościami w tym temacie wśród instruktorów czy egzaminatorów.

dylek napisał(a):Tutaj w pasie przeplatania mógłbym się wykłócać dlaczego P-1c a nie P-1, skoro niby jednakowy pas jak pozostałe, ale po co ??

Par. 86 ust. 2 pkt. 3.
cman

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 21:34

cman napisał(a):Par. 86 ust. 2 pkt. 3.

No i po co to wkleiłeś ??
§ 86.
2. Znak P-1 o podwójnej szerokości, w którym kreski i przerwy są równe, informuje ponadto, że wyznaczony pas ruchu jest pasem:
(...)
3) przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię.

Czyli przekraczając P-1c albo zmieniasz drogę, albo jezdnię...
A na pewno nie zmieniasz tylko pasa tej samej jezdni czy drogi...
To chciałeś mi przekazać ??
Po co ciągniesz tą dyskusję ?? :D
nie mogło zostać jak jest ?? :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 07 kwietnia 2010, 21:46

dylek napisał(a):Czyli przekraczając P-1c albo zmieniasz drogę, albo jezdnię...

Nie przekraczając P-1c, tylko jadąc pasem ruchu, który jest oddzielony P-1c.
Innymi słowy, pas ruchu oddzielony linią P-1c jest (w tym przypadku) pasem ruchu, z którego można tylko skręcić w inną drogę.
Napisałem, bo poruszyłeś to, dlaczego jest tam P-1c.
cman

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 21:54

cman - czytaj ze zrozumieniem...
P-1c jest pomiędzy różnymi drogami lub jezdniami...
To właśnie jest w sformułowaniu "pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię."
P-1 za to jest pomiędzy pasami tej samej drogi lub jezdni..
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 07 kwietnia 2010, 22:33

Czekaj, bo ja Cię chyba przestaję rozumieć. To znaczy twierdzisz, że jeżeli są powiedzmy dwa pasy ruchu i są przedzielone linią P-1c, to zmieniając te pasy ruchu, raz znajduję się na jednej drodze, a raz na drugiej?
cman

Postprzez lith » środa 07 kwietnia 2010, 22:42

@dylek
Ale w tym co zacytowałeś wyraźnie jest napisane, że to jest
pasem przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię.

To tak jakby traktować zwykły pas do prawoskrętu jako osobna drogę, bo z niego może by tylko skręcić w prawo, czyli zmienić tę drogę.

W obu przypadkach pasy te są jeszcze na tej 'starej drodze', a dopiero w nich wjeżdżamy na inną. Tak samo z 'innej drogi' wjeżdżamy na pas wjazdowy, ale będący już częścią drogi na którą chcieliśmy wjechać.
lith

Postprzez dylek » czwartek 08 kwietnia 2010, 06:36

cman napisał(a):Czekaj, bo ja Cię chyba przestaję rozumieć. To znaczy twierdzisz, że jeżeli są powiedzmy dwa pasy ruchu i są przedzielone linią P-1c, to zmieniając te pasy ruchu, raz znajduję się na jednej drodze, a raz na drugiej?

twierdzę, że w Par. 86 ust. 2 pkt. 3. o którym wspomniałeś sam jest mowa o wyjeżdżaniu na INNĄ drogę lub jezdnię...
twierdzę, że jak pisze inną to trzeba to tak rozpatrywać...
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze