Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » sobota 19 grudnia 2009, 17:54
przez sjakubowski » sobota 19 grudnia 2009, 18:32
athlon napisał(a):Mam sąsiada cukrzyka ktory juz kilka razy zasłabł prowadzac auto. Wie ze moze zasłabnąć, jeżdzić nie powinien a nadal to robi.
przez szerszon » sobota 19 grudnia 2009, 19:49
przez Asmodeusz » sobota 19 grudnia 2009, 20:17
lith napisał(a):A prawo własności?
przez sjakubowski » sobota 19 grudnia 2009, 20:24
przez athlon » sobota 19 grudnia 2009, 23:36
To na podstawie jednego sąsiada wydałeś osąd na ponad 2 miliony cukrzyków w całym kraju
Przyznam, że z lekka załamało mnie zdanie co po niektórych forumowiczów - którzy szukają wszystkiego tylko po to aby obronić pijanych kierowców
No tu to az mi zabrakło słów. Powiedz mi jakim kryterium ty dzielisz ze rodzina poszkodowanego jest wazniejsza od rodziny sprawcy? Obydwie są poszkodowane i nalezałoby zapewnić pomoc obydwu, a nie jednym wszystko a drugich zgnoić. Słyszałeś o czymś takim że rodziny się nie wybiera?A to, że rodzina ucierpi (bardzo dobrze - niech cierpi!!!)
że odebranie samochodu nic nie da
wina nieoświetlonych pieszych
Albo chcemy z tym walczyć - i wtedy nie ma przebacz! - albo sobie odpuszczamy i usprawiedliwiamy pijanych morderców!!!
Uff jeden głos rozsądku który dostrzega ze podawane przez was kary uderzą bardziej w rodzine gazownika niz w jego samego.Jakaś chora odpowiedzialność zbiorowa. I sposoby rodem z komuny. A prawo własności?
Czy do końca nie jest tematem trafionym to tego nie wiesz bo nikt nie prowadzi statystyk, i nikt naprawdę nie wie ile kolizji i wypadków powstało dlatego ze jakiś cukrzyk nie zmierzył przed jazdą poziomu cukru i niczego nie zjadł.Więc akurat temat cukrzyków nie jest tematem trafionym...
Na szybko-obroza elektroniczna i areszt domowy,aby delikwent nie mógł się ruszyć z domu.
Teoretycznie zgodne z prawem, za to bardzo niesprawiedliwe - dzięki czemu gdy kilka rodzin wyląduje na bruku, reszta może zacznie myśleć, czy by nie zadzwonić po kolegę/taksówkę.
przez sjakubowski » niedziela 20 grudnia 2009, 00:04
przez Asmodeusz » niedziela 20 grudnia 2009, 00:05
athlon napisał(a):kolejna sprawa, wszystkie podane przez ciebie i was sposoby karania oprócz tego ze trafią w sprawcę trafią takze w jego rodzine (ale to już słyszałem ze idobrze im tak - taka społeczna sprawiedliwość) i z tym się zgodzić nie mogę, jak chcesz karać to tylko sprawcę albo nikogo.
I jeszcze jedno, zamiast zając się profilaktyką zajęliście się tylko urozmaicaniem kar, a nikt nie zaproponował czegoś, zeby ten pijany jednak wybrał inny środek lokomocji. I zamiast np w nocy zwiekszyć ilość kursów i poszerzyć trasy (co oczywiscie wiąze się z kosztami) zeby była jakaś alternatywa, wolicie urozmaicić zestaw kar zeby odstraszyć. Tylko dla człowieka to czy to będzie 200tys złi 5 lat czy 500tys zł i 10 lat to i tak juz jeden ujj. W ten sposób wy niczego nie osiągniecie.
przez piotrekbdg » niedziela 20 grudnia 2009, 00:06
A ty na podstawie jednego pijanego który kogoś zabił wydałeś wyrok i nazwałeś mordercami 2 mln innych kierowców którzy codziennie wsiadają na "gazie" (...) To ze ktoś po pijaku miał problem z prowadzeniem auta nie znaczy ze wszyscy mają. (...)
Widzisz tu analogie do cukrzyka?
jeszcze jedno, zamiast zając się profilaktyką zajęliście się tylko urozmaicaniem kar, a nikt nie zaproponował czegoś, zeby ten pijany jednak wybrał inny środek lokomocji. I zamiast np w nocy zwiekszyć ilość kursów i poszerzyć trasy (co oczywiscie wiąze się z kosztami) zeby była jakaś alternatywa, wolicie urozmaicić zestaw kar zeby odstraszyć. Tylko dla człowieka to czy to będzie 200tys złi 5 lat czy 500tys zł i 10 lat to i tak juz jeden ujj. W ten sposób wy niczego nie osiągniecie.
przez sjakubowski » niedziela 20 grudnia 2009, 00:12
piotrekbdg napisał(a):Jeżeli dobrze rozumiem to według Athlona pijani kierowcy problemem nie są?
przez Calvados » niedziela 20 grudnia 2009, 00:25
To ze ktoś po pijaku miał problem z prowadzeniem auta nie znaczy ze wszyscy mają. (...)
nie wiesz ilu dziennie kierowców na gazie dojezdza bezpiecznie do celu,
To skoro nie wiesz ile procent wsród wszystkich kierowców stanowią osoby na podwójnym śmiem postawić twierdzenie ze pijani kierowcy jezdzą znacznie bezpieczniej niż trzeźwi, bo na 5 wypadków tylko 1 jest powodowany przez pijanego
kolejna sprawa, wszystkie podane przez ciebie i was sposoby karania oprócz tego ze trafią w sprawcę trafią takze w jego rodzine (ale to już słyszałem ze idobrze im tak - taka społeczna sprawiedliwość) i z tym się zgodzić nie mogę, jak chcesz karać to tylko sprawcę albo nikogo.
przez lith » niedziela 20 grudnia 2009, 00:35
przez sjakubowski » niedziela 20 grudnia 2009, 00:51
lith napisał(a):Inaczej wyroki mogłyby być wydawane przez policje z automatu. Ale tu znowu wracamy do metod totalitarnych :P
przez lith » niedziela 20 grudnia 2009, 00:58
przez sjakubowski » niedziela 20 grudnia 2009, 01:02
lith napisał(a):A na serio w takim państwie to już by mnie nie było.