Dlaczego? Jak już coś piszesz, to dokończ "złotą" myśl...
Zakończyłem w momencie, gdzie wszystko było zgodne z prawdą.
Tak? A jakie to nowe dwa kierunki tu widzisz?
Ja ???? Niiii....

Wcale nie mam zamiaru pisać o ruchu okrężnym i nieokrężnym.
Ja nie mylę na każdym kroku tych dwóch znaków.
Bez przerwy o tym wspominasz.
Może zacytować ci dyspozycje tych dwóch wyżej wymienionych plus wyjaśnienie z 220 ?
Chociaż obawiam się, że tak zrozumiesz jak w przypadku, gdzie widziałeś w moich postach podobno preferencję w opuszczaniu ronda z pasa wewnętrznego.
Dlatego czasami nie chce mi sie przeklejać przepisów.
Raczej nie chodzi o kredki.
Jak mi pożyczysz swój egzemplarz PoRD ( podejrzewam, że nówka) to powalczę
Bzdura. Ja nie muszę mieć odrębnego skrzyżowania żeby zastosować art. 22.2.
Oj..nawet nie musisz mieć podstaw do stosowania Art 22.2 a go stosujesz..czy z sensem czy bez sensu.
Art. 22.2 obowiązuje zarówno na skrzyżowaniu T, jak i na fragmencie ronda.
Jeśli wyprostujesz rondo to nie odmówię ci racji..tylko główne założenie, czyli prostowanie ronda jest do bani.
I nie ma znaczenia tu twoje "widzi mi się".
Odpowiadając najzupełniej poważnie to w tym zakresie naprawdę ciężko ci dorównać.
Obwiednia jako samodzielna droga jednokierunkowa na której jedzie sie "prosto" to przykład trudny do pobicia.
Co wybierasz sobie miejsca gdzie art. 22.2 nie obowiązuje?
W przeciwieństwie do ciebie, że ty sobie wybierasz, gdzie obowiązuje.
Skręt w prawo czy jazda na wprost to nie są kierunki !
O ! To jest dobre. Na skrzyżowaniu bez C-12 to zapewne są juz kierunki jazdy, a na rondzie juz nie.
I kto sobie dobiera i wybiera ?
W prawo oznacza, że wykonujesz manewr skrętu w prawo. Na wprost oznacza, że manewru skrętu nie wykonujesz. Wszystko ci się myli. Naucz się podstaw.
Obawiam sie , że te "podstawy" na których sie opierasz raczej nie są powszechnie dostępne.
Czy mógłbys podać namiary ?
Chcesz podstawę prawną, że na klasycznym rondzie możesz jechać prawym pasem w ruchu okrężnym? To tok jakbyś chciał podstawę prawną, że po jezdni możesz jechać prawym pasem. Ok. Art. 16.4.
Zaś klasyczne rondo to takie bez sygnalizacji świetlnej, jak na rys 8.4.1 czy 8.4.2.
To Art 16.4 obowiazuje na przecięciu sie dróg posiadających jezdnię. Myslałem , że na drodze...
To dawny argument szymona1977..kolejny przykład traktowania ronda jako drogi jednokierunkowej.
Skręt w prawo to nie jest kierunek tylko manewr. Nie masz, żadnych podstaw, a próbujesz dyskutować.
Czyli kierunku jazdy " w prawo" nie ma ?