Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez dylek » czwartek 03 października 2013, 21:15

scooby14444 napisał(a):Delek nie udawaj niepełnosprawnego umysłowo i nie myl oznakowania poziomego WPROWADZAJĄCEGO na SoRO (przy samym C-12) z BŁĘDNYM oznakowaniem WYPROWADZAJĄCYM z SoRO.
TO SĄ DWA RÓŻNE RODZAJE OZNAKOWAŃ.
Poza tym oznakowanie poziome może ale wcale nie musi być zastosowane, więc możesz sobie darować.

Kto tu udaje niepełnosprawnego umysłowo?
Jakie oznaczenie wprowadzające ? P-1 prowadzące jadącego po rondzie i w poprzek namalowane chcącemu na nie wjechać !
Sam wkleiłeś rondo z wymalowanymi liniami i twoimi niebiesko-czerwonymi udowadnianiami :D
No to jak ? znak poziomy czy pionowy ? Co sobie wybierasz do stosowania się ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » czwartek 03 października 2013, 21:18

dylek napisał(a):scooby - a chcący wjechać na dany pas ruchu ma obowiązek ustąpienia jadącemu danym pasem... co w przypadku C-12 bez A-7 oznacza znak poziomy (linie wyznaczające pas) kontra znak pionowy (C-12 bez A-7)... co dowodzi bezsensowności malowania rond z pierścieniowo wyznaczonymi pasami na obwiedni - zadowolony ?
Czy powiesz, że ci idea ruchu okrężnego pada przy tej oczywistości ?

A czy pas ruchu musi być wyznaczony, żeby był pasem ruchu.
Podobna zasada obowiązuje przy skręcie w prawo na klasycznym skrzyżowaniu równorzędnym typu X, tą logiką idąc można powiedzieć, że tam też wjeżdżasz na pas ruchu poruszającemu się na wprost i wymuszasz pierwszeństwo. Podałeś akurat zły argument. :(
taik

Postprzez dylek » czwartek 03 października 2013, 21:34

taik napisał(a):Podobna zasada obowiązuje przy skręcie w prawo na klasycznym skrzyżowaniu równorzędnym typu X, tą logiką idąc można powiedzieć, że tam też wjeżdżasz na pas ruchu poruszającemu się na wprost i wymuszasz pierwszeństwo. Podałeś akurat zły argument. :(

Wiem co podałem... i nie ma to nic wspólnego z twoimi wywodami.
Między tym co nadjeżdża z lewej do równorzędnego, a tobą zjeżdżającym w prawo....jest jeszcze coś takiego jak powierzchnia skrzyżowania - czego zdajesz się nie dostrzegać pisząc, że wjedziesz mu na pas.

Chcesz podyskutować - śmiało... ale nie ograniczaj się do krytykowania mnie... scooby się miga, to może ty opowiesz o wyższości znaków pionowych nad poziomymi :D Ty który wybierasz ? Poziomy czy pionowy ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scooby14444 » czwartek 03 października 2013, 21:36

scooby14444 napisał(a):1. Skrzyżowanie jest JEDNO
2. Przy każdym wlocie/wylocie SoRO jest miejsce gdzie przecinają się kierunki ruchu.
W KAŻDYM z tych miejsc masz się dostosować do odpowiednich przepisów art.25-28 PoRD (ODDZIAŁ 7 - PRZECINANIE SIĘ KIERUNKÓW RUCHU)
W przypadku SoRO (oznaczonego samym C-12) masz w każdym z tych miejsc przepuścić pojazd nadjeżdżający z PRAWEJ STRONY.

scooby14444 napisał(a):Leszko tak jak napisałem wyżej brak kontrargumentów z twojej strony.
Zgodnie z twoją interpretacją w której traktujesz SoRO jak zwykłe skrzyżowanie (jedno miejsce przecięcia kierunków ruchu oraz skrzyżowanie na którym wykonuje się jeden manewr skrętu ) pojazd wjeżdżający na skrzyżowanie z lewej strony (CZERWONY) powinien ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu na skrzyżowanie z prawej (NIEBIESKIEMU).
Wiadomo że jest to BZDURA.
NIEBIESKI ustępuje CZERWONEMU jako pojazdowi nadjeżdżającemu z PRAWEJ STRONY.
Jest to JEDYNA POPRAWNA i PRAWIDŁOWA interpretacja.

Obrazek
Każdy wlot/wylot SoRO traktujemy odrębnie jako miejsce PRZECINANIA SIĘ KIERUNKÓW RUCHU.
WSZYSTKIE WLOTY TRAKTUJEMY JAKO WLOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ PO PRAWEJ STRONIE WZGLĘDEM JEZDNI SORO.

KONIEC DOWODU. Kontrargumentów BRAK. DOWÓD POTWIERDZONY.
INTERPRETACJA LESZKA .DYLKA I SZERSZONA, BŁĘDNA.
POTWIERDZONA INTERPRETACJA MOJA, SZYMONA I CAŁEJ RESZTY.

Leszko i Dylek zamiast bić pianę i uprawiać paplaninę stosowaną lepiej powiedzielibyście czemu (zgonie z waszą teorią jazdy po SoRO) - NIEBIESKI ustępuje pierwszeństwa CZERWONEMU. Tyle.
scooby14444

Postprzez taik » czwartek 03 października 2013, 22:15

dylek napisał(a):Chcesz podyskutować - śmiało... ale nie ograniczaj się do krytykowania mnie... scooby się miga, to może ty opowiesz o wyższości znaków pionowych nad poziomymi :D Ty który wybierasz ? Poziomy czy pionowy ? :D

Ja Cię nie krytykuję, tylko stwierdzam błąd w Twojej logice.
Uważam, że nie zasługuje na uznanie stwierdzenie, że wjeżdżając na rondo SoRO zmieniamy pas ruchu. My kontynuujemy jazdę w kierunku wskazanym na znaku. Czy są wyznaczone, czy nie są wyznaczone pasy ruchu, nie dochodzi do zmiany pasa ruchu i tym samym wymuszenia przy wjeździe na rondo z wlotu. Wlot to miejsce przecinania się kierunków ruchu, a nie zmiany pasów ruchu.
Jeżeli przyjąć Twoją argumentację za poprawną, to należy zadać sobie pytanie: co dzieje się z pasem którym dojeżdżam do skrzyżowania - kończy się? Jeżeli tak, to powonieniem zostać o tym poinformowany odpowiednimi znakami, a nie jestem.
taik

Postprzez LeszkoII » czwartek 03 października 2013, 22:27

zamiast bić pianę i uprawiać paplaninę stosowaną lepiej powiedzielibyście czemu (zgonie z waszą teorią jazdy po SoRO) - NIEBIESKI ustępuje pierwszeństwa CZERWONEMU. Tyle.
Zachowujesz się strasznie. Niebieski ma po prawej stronie czerwonego i nie ma to nic wspólnego z C-12 ani z innym rondem - ustępuje pierwszeństwa. Coś przypadkowo udowodniłem tym stwierdzeniem?
A może zawracając na przełączce(lub bardzo długim przejeździe przez pas dzielący jezdnie) stosujesz się literalnie do art. 25.3? Hmmm? To by było bardzo interesujące, TEORETYCZNE zagadnienie.

Ile jeszcze wrzucisz OT? Miałem rację - jedno założenie i tysiące problemów, dziwadeł.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 października 2013, 22:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 03 października 2013, 22:29

http://goo.gl/maps/WwUtf

Znane juz tu skrzyżowanie... :D
scooby, bądź łaskaw przenieść swoja sytuację z ronda oznaczonego tylko C-12 na to skrzyżowanie, jedno..a ile przecięć sie kierunków ruchu...że ho ho...
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 03 października 2013, 22:40

Leszko napisał(a): Niebieski ma po prawej stronie czerwonego i nie ma to nic wspólnego z C-12 ani z innym rondem.

Nie ma nic wspólnego ze SoRO i C-12? A niby gdzie znajdują się oba pojazdy? Na Księżycu? Czy na SoRO?
Leszko napisał(a): Niebieski ma po prawej stronie czerwonego i ustępuje pierwszeństwa.
Coś przypadkowo udowodniłem tym stwierdzeniem?

Właśnie potwierdziłeś że SoRO NIE MOŻNA ROZPATRYWAĆ JAKO CAŁOŚCI , bo wtedy CZERWONY jako wjeżdżający na skrzyżowanie z LEWEJ STRONY musiałby ustąpić pierwszeństwa NIEBIESKIEMU wjeżdżającemu z PRAWEJ STRONY.

Właśnie potwierdziłeś że KAŻDY WLOT/WYLOT NA RONDZIE TRZEBA ROZPATRYWAĆ OSOBNO.

Właśnie potwierdziłeś że CZERWONY nadjeżdża z PRAWEJ STRONY - W związku z czym każdy wlot/wylot SoRO znajduje się z PRAWEJ STRONY względem jadącego po obwiedni/jezdni SoRO.

PODSUMOWUJĄC WŁAŚNIE POTWIERDZIŁEŚ, ŻE TO TEJ PORY W KWESTII Skrzyżowań o Ruchu Okrężnym MYLIŁEŚ SIĘ ZASADNICZO
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 03 października 2013, 23:12

Właśnie potwierdziłeś że KAŻDY WLOT/WYLOT NA RONDZIE TRZEBA ROZPATRYWAĆ OSOBNO.

Nieśmiało przypominam, na rondzie oznaczonym nieprawidłowo...
masz taka dziwną przypadłość...zawsze omijasz pytania niewygodne dla Ciebie...
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 04 października 2013, 06:53

scooby14444 napisał(a):Właśnie potwierdziłeś że SoRO NIE MOŻNA ROZPATRYWAĆ JAKO CAŁOŚCI , bo wtedy CZERWONY jako wjeżdżający na skrzyżowanie z LEWEJ STRONY musiałby ustąpić pierwszeństwa NIEBIESKIEMU wjeżdżającemu z PRAWEJ STRONY.
To są Twoje wnioski, których nie podzielam a skoro nie podzielam, to potwierdzić nie mogę. Czerwony ustępuje pierwszeństwa pojazdowi niebieskiemu (wjeżdżającemu z prawej strony, prawego wlotu) O ILE BĘDZIE MÓGŁ W STANIE OKREŚLIĆ, ŻE ISTOTNIE STAMTĄD NADJECHAŁ. Jeśli każdy będzie miał nadprzyrodzone receptory w mózgu i tzw. szósty zmysł, to ruch będzie... wyobraź sobie, że wstrzymany :)

Inna sprawa teoria a inna praktyka. Kto wie, może dlatego w Polsce nie stosuje na dużych SoRO C-12 bez A-7. Np. mini i małe ronda o 4 symetrycznych wlotach mogłyby być oznaczone samym C-12. Ale... bezpieczeństwo, rada bezpieczeństwa, świadomość polskich kierowców, jazda na pamięć...
Ok?
scooby14444 napisał(a):PODSUMOWUJĄC WŁAŚNIE POTWIERDZIŁEŚ, ŻE TO TEJ PORY W KWESTII Skrzyżowań o Ruchu Okrężnym MYLIŁEŚ SIĘ ZASADNICZO
Spokojnie i bez nerwów :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » piątek 04 października 2013, 08:16

LeszkoII napisał(a): Inna sprawa teoria a inna praktyka. Kto wie, może dlatego w Polsce .....
Temat znakowania skrzyżowań w Polsce to długi temat na odrębną dyskusję.
Choćby oznakowanie poziome tych PSEUDO SoRO u Ciebie w Nowym Sączu....
(I nie mów mi że to oznakowanie jest zgodne z zał. 2 z dz.u. nr 220 - bo nie jest)

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Właśnie potwierdziłeś że SoRO NIE MOŻNA ROZPATRYWAĆ JAKO CAŁOŚCI , bo wtedy CZERWONY jako wjeżdżający na skrzyżowanie z LEWEJ STRONY musiałby ustąpić pierwszeństwa NIEBIESKIEMU wjeżdżającemu na skrzyżowanie z jego PRAWEJ STRONY.

To są Twoje wnioski, których nie podzielam a skoro nie podzielam, to potwierdzić nie mogę. Czerwony ustępuje pierwszeństwa pojazdowi niebieskiemu (wjeżdżającemu z prawej strony, prawego wlotu) O ILE BĘDZIE MÓGŁ W STANIE OKREŚLIĆ, ŻE ISTOTNIE STAMTĄD NADJECHAŁ.

Leszko przecież na tym założeniu opiera się cała Twoja teoria jazdy po SoRO - Skąd przyjechał i dokąd jedzie.
Na poniższym przykładzie ta Twoja teoria rozsypuje się doszczętnie.

Obrazek

LeszkoII napisał(a):
To są Twoje wnioski, których nie podzielam a skoro nie podzielam, to potwierdzić nie mogę.

Leszko ja Ci tylko (albo aż) udowodniłem że Twoja interpretacja jazdy po SoRO i rozpatrywania SoRO jako CAŁOŚCI jest błędna.

Co z tym zrobisz to już Twoja sprawa.
Ostatnio zmieniony piątek 04 października 2013, 08:27 przez scooby14444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby14444

Postprzez LeszkoII » piątek 04 października 2013, 08:26

scooby14444 napisał(a):Temat znakowania skrzyżowań w Polsce to długi temat na odrębną dyskusję.
Więc po co ją zaczynasz w tym temacie?
scooby14444 napisał(a):Choćby oznakowanie poziome tych PSEUDO SoRO u Ciebie w Nowym Sączu....
(I nie mów mi że to oznakowanie jest zgodne z zał. 2 z dz.u. nr 220 - bo nie jest)
Nie doszedłeś jeszcze do rozdziału 8.? Tam znajdziesz potwierdzenie moich słów. Na skrzyżowaniu ruch ma się odbywać dookoła wyspy i się odbywa - w Nowym Sączu. Gdzie Ty widzisz jakieś sprzeczności, skąd sobie dobierasz takie wnioski...
Cóż proponuję złożyć skargę na wszystkie tak oznakowane skrzyżowania w Polsce :) A wiesz, że takie oznakowanie jest nie tylko poprawne ale bezpieczniejsze niż P-1 nieprzerwanie i koncentrycznie wokół wyspy? Zdajesz sobie z tego sprawę? Statystyki - dostępne.
scooby14444 napisał(a):Leszko przecież na tym opiera się Twoja teoria jazdy po SoRO - Skąd przyjechał i dokąd jedzie.
W temacie kierunkowskazów nie będę się powtarzał. W temacie zastosowania art. 25.1 na SoRO (samo C-12)powtórzę:
LeszkoII napisał(a):Czerwony ustępuje pierwszeństwa pojazdowi niebieskiemu (wjeżdżającemu z prawej strony, prawego wlotu) O ILE BĘDZIE MÓGŁ W STANIE OKREŚLIĆ, ŻE ISTOTNIE STAMTĄD NADJECHAŁ.
scooby14444 napisał(a):Leszko ja Ci tylko (albo aż) udowodniłem że Twoja interpretacja jazdy po SoRO i rozpatrywania SoRO jako CAŁOŚCI jest błędna.
Mi niczego nie udowodniłeś. Sobie być może owszem tak. Udowodnij jeszcze odpowiedniemu ministrowi i będę zadowolony, jeśli Ci się taka sztuka uda... ale czy ja tego dożyję... :roll:
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » piątek 04 października 2013, 08:47

LeszkoII napisał(a): W temacie zastosowania art. 25.1 na SoRO (samo C-12)powtórzę: Czerwony ustępuje pierwszeństwa pojazdowi niebieskiemu (wjeżdżającemu z prawej strony, prawego wlotu) O ILE BĘDZIE MÓGŁ W STANIE OKREŚLIĆ, ŻE ISTOTNIE STAMTĄD NADJECHAŁ.

Obrazek

Leszko przecież na tym opiera się Twoja teoria jazdy po SoRO - Skąd przyjechał i dokąd jedzie.
Zgodnie z Twoją Teorią NIEBIESKI powinien jechać z lewym kierunkowskazem. To informacja dla CZERWONEGO , że NIEBIESKI nadjeżdża z wlotu znajdującego się po jego "prawej" stronie albo z wlotu "na przeciwko".
Jeżeli z wlotu po prawej to by oznaczało że CZERWONY ustępuje pierwszeństwa. Jeżeli z wlotu na przeciwko to znaczy że CZERWONY ma pierwszeństwo. A co jeżeli rosną krzaki na wyspie? Wtedy CZERWONY NIE BĘDZIE W STANIE OKREŚLIĆ CZY MA PIERWSZEŃSTWO CZY NIE!!!
OCZYWIŚCIE JEST TO JAWNA BZDURA. Nie można rozpatrywać SoRO jako całości. Jak widać teoria " skąd przyjechał i dokąd jedzie" prowadzi do sprzeczności.
W związku z powyższym Twoja teoria jest BŁĘDNA. ZOSTAŁA OBALONA. Koniec i Kropka.

Niebieski ustępuje pierwszeństwa bo każdy wlot/wylot na SoRO rozpatrujemy osobno. Do tego każdy wlot/wylot znajduje się po prawej stronie jezdni/obwiedni SoRO.
To CZERWONY nadjeżdża z prawej strony NIEBIESKIEGO, dlatego NIEBIESKI ustępuje mu pierwszeństwa.
To jest jedyna poprawna interpretacja.
scooby14444

Postprzez LeszkoII » piątek 04 października 2013, 10:07

scooby14444 napisał(a):Zgodnie z Twoją Teorią NIEBIESKI powinien jechać z lewym kierunkowskazem.
Nie z teorią, tylko z PoRD, art. 22.5.. Teorie to Ty uprawiasz - czego pośrednim "dowodem" są pojawiające się wątki poboczne w dyskusji zaszczepiane przez Ciebie.
scooby14444 napisał(a):To informacja dla CZERWONEGO , że NIEBIESKI nadjeżdża z wlotu znajdującego się po jego "prawej" stronie.
Czerwony zanim nadjedzie do skrzyżowania, nie będzie wiedział skąd niebieski nadjeżdża a jak już na nie wjedzie to zobaczy niebieski pojazd zbliżający się z jego prawej strony. Czy kierujący czerwonym zaryzykuje, że niebieski wjechał na skrzyżowanie od prawego wlotu - a co jeśli się pomyli? A co jeśli nie będzie wiedział - zatrzyma ruch? Bez sensu ten Twój przykład - zero życiowości/praktyki - czyli "kopanie rowów i zasypywanie w kółko".
scooby14444 napisał(a):OCZYWIŚCIE JEST TO JAWNA BZDURA.
Gdyby stać Ciebie było na odrobinę zdrowej obiektywności, to wrzuciłbyś rysunek tego mini-ronda ze Szczecina i wymazał A-7.
scooby14444 napisał(a):Nie można rozpatrywać SoRO jako całości.
Można a nawet na ogół trzeba, ale nie zawsze ma to sens - patrz -> Twój obrazek.
Nie odniosłeś się też do zawracania na przełączkach...a szkoda, bo mógłbyś przypadkiem dojść do wniosku, że nie mamy doskonałego prawa i uwaga:
Sąd Najwyższy zasadnie zauważył, że „ Wszystkie sytuacje w ruchu nie dadzą się przewidzieć i unormować. Zachowanie się uczestników ruchu w takich nietypowych sytuacjach musi być oceniane z punktu widzenia zastosowania się do nie ujętych szczegółowo reguł i zasad wynikających pośrednio z przepisów o charakterze ogólnym oraz ze zmienności ruchu i jego dynamiki.” Uczestnik ruchu powinien kierować się, oprócz przepisów ruchu, także zdrowym rozsądkiem, ogólną przezornością i respektowaniem bezpieczeństwa innych.
scooby14444 napisał(a):W związku z powyższym Twoja teoria jest BŁĘDNA. ZOSTAŁA OBALONA. Koniec i Kropka.
scooby14444 napisał(a):To jest jedyna poprawna interpretacja.
:lol: :lol: :lol: Uważaj, bo niektórzy twierdzą, że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą. Ja się do tych nie zaliczam :wink:

======
P.S. Czy przeczytałeś już rozdział 8. zał. 2 WT dz.u. nr 220?
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » piątek 04 października 2013, 10:32

LeszkoII napisał(a): Czerwony zanim nadjedzie do skrzyżowania, nie będzie wiedział skąd niebieski nadjeżdża a jak już na nie wjedzie to zobaczy niebieski pojazd zbliżający się z jego prawej strony. Czy kierujący czerwonym zaryzykuje, że niebieski wjechał na skrzyżowanie od prawego wlotu - a co jeśli się pomyli? A co jeśli nie będzie wiedział.....

Ale załóżmy że CZERWONY doskonale widział skąd przyjechał NIEBIESKI.
Wtedy zgodnie z twoją teorią CZERWONY musi ustąpić pierwszeństwa NIEBIESKIEMU.

Natomiast jeżeli CZERWONY nie widzi skąd przyjechał NIEBIESKI to twierdzisz że już nie musi ustępować pierwszeństwa.

KOŃ BY SIĘ UŚMIAŁ... JAWNE BZDURY ta Twoja teoria i te Twoje zasady.

LeszkoII napisał(a): Nie odniosłeś się też do zawracania na przełączkach...a szkoda, bo mógłbyś przypadkiem dojść do wniosku, że nie mamy doskonałego prawa

Nie odniosłem się bo tam nie ma żadnej nieścisłości. To że Ci się wydaje że jest to już inna sprawa...
LeszkoII napisał(a):Uważaj, bo niektórzy twierdzą, że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą. Ja się do tych nie zaliczam :wink:

Całe szczęście że nawet kłamstwa powtarzane tysiąc razy można obalić jednym krótkim dowodem. I to zostało zrobione.
scooby14444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze