Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » wtorek 18 sierpnia 2015, 23:38

Chociazby rondo kwadratowe pokazane w "220" przez, ktore zgodnie z Wasza interpretacja przejechac sie nie da.
Zawracając pasem zewnetrznym sie nie da..zjazd na wprost z prawym kierunkiem też dziwnie wygląda...ale zaraz... kto z nas dwóch uważą,że można zawracać pasem zewnętrznym a z ronda to zawsze w prawo ? :hmm:
No i staniwisko KRA, ktore postuluje o zalegalizowanie przejazdu przez rondo pierscieniowe "po krakowsku".
Mógłbys zacytować fragment, gdzie jest zezwolenie np na skręt w lewo pasem zewnętrznym ? Bo tak piszesz o tym stanowisku KRA i piszesz...nie dopatrzyłem sie innych sposobów przejazdu przez ronda niż w oparciu o definicje skrzyzowania i Art 22
Jednym slowem, co mam poza moimi fantastycznymi wizjami?
Nic. Nie podałeś ani przepisów , ani cytatów. czy wskażesz ten zakaz zawracania podany w Art 22.6 oraz przepis traktujący o własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać ? Tylko mam gorąca prośbę..w oparciu bezpośrednio o PoRD. Dobrze ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 19 sierpnia 2015, 00:14

szerszon napisał(a):...nie dopatrzyłem sie innych sposobów przejazdu przez ronda niż w oparciu o definicje skrzyzowania i Art 22
A ja dopatrzylem sie jedynie nie majacego jakiegos wiekszego zwiazku z PoRD improwizowania, ktore konczy sie postulatem o zalegalizowania przejazdu przez rondo pierscieniowe wg p. Dworaka.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 19 sierpnia 2015, 00:25

Chyba czegoś nie zrozumiałeś...CYTAT. najlepiej z fragmentem dotyczącym skrętu w lewo lub zawracania pasem zewnętrznym. A nie "bo widać"
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 19 sierpnia 2015, 07:35

Proponuje abys zapoznal sie z trescia tego o czym dyskutujesz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Zakopower » środa 19 sierpnia 2015, 07:38

szerszon napisał(a):Chyba czegoś nie zrozumiałeś...CYTAT. najlepiej z fragmentem dotyczącym skrętu w lewo lub zawracania pasem zewnętrznym. A nie "bo widać"

Jazda w kierunku wskazanym na C-12 to nie jest "skręt w lewo", ani "zawracanie".
Kompletnie mylisz pojęcia.
Zakopower

Postprzez szymon1977 » środa 19 sierpnia 2015, 07:46

Najpierw mu wytlumacz, ze jezeli jedzie w kierunku "X" to "X" jest jego kierunkiem jazdy. Na razie to chlopaczyna traci orientacje po wjechaniu na skrzyzowanie.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 19 sierpnia 2015, 07:50

szymon1977 napisał(a):nie wykazales zaistnienia zadnej z przyczyn bedacych powodem do interpretowania tekstu prawnego inaczej niz literalnie.
:shock: Masz problem z pamięcią albo z czytaniem. Dokładnie opisałem(dlatego powstał tasiemiec), dlaczego stosowanie wykładni językowej do rozstrzygania naszego sporu jest niewystarczające. Załączyłem odnośniki. Chyba już wiem, czemu ten wątek pochłonął 358 stron. Jeden z Was chce za pomocą słownika dowodzić, że zmianie pasa ruchu towarzyszy zawsze zmiana kierunku jazdy. Drugi obrał sobie cel wypisywania bzdur, że ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku odpowiada kierunkowi jazdy, który ulega zmianie przy opuszczeniu SoRO.

Co z rondem turbinowym? Jak się mają strzałki na C-12 do ronda turbinowego? Może w końcu spłodzisz jakiś konkret i odpowiesz Szerszonowi (ja tez jestem ciekaw).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 19 sierpnia 2015, 08:00

szymon1977 napisał(a):Proponuje abys zapoznal sie z trescia tego o czym dyskutujesz.
Zapoznałem sie i dlatego poproszę o wskazanie konkretnego cytatu. Masz manie wypisywania rzeczy nieprawdziwych, a poproszony o udokumentowanie jakoś dziwnie unikasz odpowiedzi.
Sztandarowym przykładem jakości dyskusji jaką prowadzisz jest Art 22.6 z zakazem zawracania. Tak emocjonalnie i z takim zapałem odkryłeś na nowo swiat...a tu klops...nie potrafisz wskazać przepisu,który ci sie uroił w główce. :wink:
Tu mamy kolejny przykład,gdzie pewnie przez kilkanaście stron z równym zpałem będziesz odsyłał do tekstu, w którym nie ma nic napisanego o czym ty tu piszesz. Zacytować nie zacytujesz...nie masz co. Czyli fantasta z ciebie...
Zakopower napisał(a):
szerszon napisał(a):Chyba czegoś nie zrozumiałeś...CYTAT. najlepiej z fragmentem dotyczącym skrętu w lewo lub zawracania pasem zewnętrznym. A nie "bo widać"

Jazda w kierunku wskazanym na C-12 to nie jest "skręt w lewo", ani "zawracanie".
Kompletnie mylisz pojęcia.
Polecam zapoznać sie z pierwszym lepszym rondem turbinowym, gdzie jak najbardziej mozna pojechać w prawo, prosto, w lewo lub zawrócić bez sprzeczności z C-12.
poza tym określenie "jazda w kierunku" jest takie jakieś..mało wspólnego z przepisami to ma.W przepisie jest o ruchu odbywającym się...a to nie tylko jazda. Kierunek jazdy to nie jest "kierunek jazdy bo jedzie"
szymon1977 napisał(a):Najpierw mu wytlumacz, ze jezeli jedzie w kierunku "X" to "X" jest jego kierunkiem jazdy. Na razie to chlopaczyna traci orientacje po wjechaniu na skrzyzowanie.
Tego nie da się obronić :lol: Ruch odbywa się w kierunku wskazanym raczej nie będzie moim kierunkiem jazdy :mrgreen: Przejeżdżając przez skrzyzowanie( dyspozycja znaku F-10) mogę nie zmieniać kierunku jazdy..czyli pojechać na wprost, albo zmienić kierunek jazdy...i o dziwo cały czas wypełniam dyspozycje C-12. Dziwne ..prawda ? Niby jadę w kierunku ( wasza opcja), a tu mam nagle cztery możliwości...no to jak z tym w kierunku ?
szerszon

Postprzez Zakopower » środa 19 sierpnia 2015, 08:58

szymon1977 napisał(a):Najpierw mu wytlumacz, ze jezeli jedzie w kierunku "X" to "X" jest jego kierunkiem jazdy. Na razie to chlopaczyna traci orientacje po wjechaniu na skrzyzowanie

To weź mu wytłumacz jak to taki ciężki przypadek.
Nie może zrozumieć, że jak ruch odbywa się w jakimś kierunku - to w takim kierunku ma jechać i jest to jego kierunek jazdy.

Wydaje mi sie, że on to rozumie, tylko nie chce się przyznać do błędu.
Zakopower

Postprzez szymon1977 » środa 19 sierpnia 2015, 19:04

LeszkoII napisał(a):Jeden z Was chce za pomocą słownika dowodzić, że zmianie pasa ruchu towarzyszy zawsze zmiana kierunku jazdy.
Nie tak predko Lesiu! To akurat wizja Twojego chorego umyslu, ze jadac po zakrecie czy zmieniajac zajmowany pas ruchu zmieniam kierunek jazdy w znaczeniu ogolnym i dlatego kierunek jazdy w PoRD ma znaczenie inne od ogolnego. Rozczaruje Cie, takze w znaczeniu ogolnym podczas jazdy po zakrecie czy podczas zmiany pasa ruchu nie zmieniam kierunku jazdy. Strona 359 tuz tuz, a Ty ze zrozumieniem tresci PoRD zatrzymales sie przed ogolnym znaczeniem slowka kierunek. Polecam SJP.
.....
Zakopower napisał(a):...w takim kierunku ma jechać i jest to jego kierunek jazdy.
Szczerze mowiac to watpie aby udalo sie wytlumaczyc cokolwiek osobnikowi, ktory twierdzi, ze choc jedzie w kierunku "X" to "X"nie jest jego kierunkiem jazdy (!?) tylko jego kierunkiem ruchu (!?). I tutaj gwozdz programu - kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu traktuje jako kierunek ruchu, ktory on sam odbedzie na skrzyzowaniu (!!!???) I wychodzi mu, ze jego kierunek jazdy jest inny od jego kierunku ruchu (!!!!!?????).
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 19 sierpnia 2015, 20:54

szymon1977 napisał(a):To akurat wizja Twojego chorego umyslu
Nie moja wizja. Podałem przykład, jak niektórzy prostowacze rond interpretują fachowe i prawne określenia (kierunek jazdy) nieudolnie posługując się słownikiem. Jest tu taki jeden tomekkoz,dla niego ruch kierownica oznacza zmianę kierunku jazdy, w szczególności ruch ten następuje przy zmianie pasa ruchu. To nie moje wymysły, ale zgadzam się, że chore.
szymon1977 napisał(a):Strona 359 tuz tuz, a Ty ze zrozumieniem tresci PoRD zatrzymales sie przed ogolnym znaczeniem slowka kierunek. Polecam SJP.
Szymon, ponieważ nie jarzysz o co chodzi, proponuje test. Weź sobie losowo wybrany przepis prawny(ale nie z PoRD) i za pomocą słownika określ, co wolno a czego nie i o co w tym przepisie chodzi :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 19 sierpnia 2015, 21:28

Zajmuje sie przepisami z dziedziny... ale nie robmy OT i wrocmy do PoRD i nie widze prolbemu. Poza oczywiscie pojeciami zdefiniowanymi robie tak z cala trescia PoRD... tylko, ze slownikiem poslugiwac sie nie musze bo znam ogolne znaczenie slowek. Czasem tylko siegam aby upewnic sie, ze ktos inny pisze dyrdymaly.

Bywaja oczywiscie okreslenia bardzo ogolne wymagajace sprecyzowania adekwatnego do sytuacji jak np. "szczegolna ostroznosc" czy "istotna zmiana predkosci" ale ze slowem wymagajacym okreslenia nowego, wlasciwego dla PoRD a odmiennego od ogolnego znaczenia sie nie spotkalem.
.....
LeszkoII napisał(a):Nie moja wizja.
Jak to nie? A kto jak nie Lesio wlasnie podal zmiane kierunku jazdy w znaczeniu ogolnym podczas jazdy na zakrecie czy zmieniania pasa ruchu jako powod poszukiwan odmiennego znaczenia tego okreslenia w tresci PoRD zamiast w SJP? Jak widac jedna z osob nieudolnie poslugujaca sie SJP jestes Ty.
.....
LeszkoII napisał(a):...fachowe i prawne określenia...
Nie zgrywaj madrali bo "fachowe i prawne określenia" bez definicji to nic innego jak znaczenie ogolne.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 19 sierpnia 2015, 22:49

Zakopower napisał(a):
To weź mu wytłumacz jak to taki ciężki przypadek.
Nie może zrozumieć, że jak ruch odbywa się w jakimś kierunku - to w takim kierunku ma jechać i jest to jego kierunek jazdy.

Wydaje mi sie, że on to rozumie, tylko nie chce się przyznać do błędu.
Rozumiem twój tok "rozumowania", ale C-12 nie wskazuje kierunku jazdy...czekam cały czas na odpowiedź dotyczącą ronda turbinowego.
szymon1977 napisał(a):.....
Zakopower napisał(a):...w takim kierunku ma jechać i jest to jego kierunek jazdy.
Szczerze mowiac to watpie aby udalo sie wytlumaczyc cokolwiek osobnikowi, ktory twierdzi, ze choc jedzie w kierunku "X" to "X"nie jest jego kierunkiem jazdy (!?) tylko jego kierunkiem ruchu (!?). I tutaj gwozdz programu - kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu traktuje jako kierunek ruchu, ktory on sam odbedzie na skrzyzowaniu (!!!???) I wychodzi mu, ze jego kierunek jazdy jest inny od jego kierunku ruchu (!!!!!?????).

szymuś..znowu kolejne mijanie się z prawdą. Oczywiście konkretnego cytatu sie nie doczekam. Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem. To ruch odbywa się w kierunku... nadinterpretacja,ze jest to kierunek jazdy jest ..karkołomna... czekam tak samo jak w przypadku twego wspólnika w niedoli w temacie ronda turbinowego. Mimo że rzekomo jadę w kierunku X a nie jadę w kierunku X. Co do "gwoździa" ..wymyśliłeś sobie. Nie pisałem nigdzie o kierunku ruchu wskazanym na C-12..na przemian pisałeś o kierunku jazdy i kierunku ruchu. Moje pytania dotyczące wskazania tych wyrażeń pozostały bez echa.
I oczywiście,że kierunek jazdy nie musi sie pokrywać z kierunkiem ruchu... T-18 i F-10., rondo turbinowe...Oczywiście dalej nie widzę odpowiedzi , gdzie w Art 22.6 jest napisane o zakazie zawracania jaki nie widzę cytatu z opinii KRA, gdzie rzekomo tak zalecają krakowską szkołę przejazdu przez skrzyzowanie o ruchu okrężnym.
Czyli znowu naplotłeś farmazonów i uciekłeś z podkulonym ogonem. Tak samo jak i w swoim ostatnim poście,gdzie rzekomo pisałem o kierunku ruchu. :hmm:
szerszon

Postprzez papadrive » środa 19 sierpnia 2015, 23:26

Zakopower napisał(a):
Nie może zrozumieć, że jak ruch odbywa się w jakimś kierunku - to w takim kierunku ma jechać i jest to jego kierunek jazdy. .

Tomekkoz odpuścił i nie odpowiedział. To może Ty błyśniesz (tylko nas nie oślep :idea: ) i sprecyzuj, jaki kierunek jazdy ma pojazd skręcający?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » środa 19 sierpnia 2015, 23:36

Nie odpowiedzą Ci. To taka taktyka...rzucić coś najczęściej bez sensu i uciec od odpowiedzi. W ostateczności wodolejstwo bez konkretnych przepisów. Widzisz ile czekam na ten zakaz zawracania z Art 22.6 ? jak nie było tak nie ma..a user ma tyle do powiedzenia...szkoda że nie na temat.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze