Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez kg1956 » niedziela 25 maja 2014, 20:31

Na to wygląda. Nie każdy skręt to zmiana kierunku jazdy.
kg1956

Postprzez dylek » niedziela 25 maja 2014, 20:36

Tak ileś tam stron wcześniej była dyskusja, że jak iles tam wlotów to tylko rondo...
Dziś przypadkiem trafiłem na mapach googla (poniekąd dzięki lithowi) na ciekawy przypadek :
https://www.google.com/maps/@55.730075,37.62375,3a,90y,197.45h,64.94t/data=!3m4!1e1!3m2!1stZvn_hjMqXHNMySLqCH7zg!2e0?hl=pl-PL
Zapomniałem już czego miało dowieść, że niby nie znajdę ileś tam wlotowego skrzyżowania, które nie będzie rondem....ale skoro natrafiłem to wkleję z nadzieją, że nie jest to OT, a jedynie powrót do zagadnienia :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 25 maja 2014, 20:50

kg1956 napisał(a):Na to wygląda. Nie każdy skręt to zmiana kierunku jazdy.

Oczywiście ,że nie każdy. Dlatego tez podaję przykład T-18.
Dlatego pytam się czym rózni sie wjzd na rondo od jego zjazdu..przecież w obu przypadkach skręcacie w prawo..
Poza tym chyba zauważyłeś ,że pisze o skrzyżowaniu, a nie o zmianie kierunku ruchu gdzies tam...
Drezyna napisał(a):
sankila napisał(a): Opuszczanie ronda jest zawsze skrętem :mrgreen:

Ale to jest w Polsce nielegalne :spoko:

A kto powiedział ,że nie jest. Nie jest zmianą kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 00:09

szerszon napisał(a):Jak rzekomy nakaz wynikający z C-12 ma sie do znaków F-10 w przypadku gdy jadę na wprost ?
Co ma znak F-10 mówiący, że jeżeli zamierzasz wyjechać ze skrzyżowania drogą na wprost względem tej, która do skrzyżowania dojeżdżasz to przed skrzyżowanie masz właśnie ten pas zając a nie inny do znaku C-12 mówiącego, że niezależenie którą drogą ze skrzyżowania wyjechać zamierzasz to będąc na tym skrzyżowaniu pojedziesz sobie łuczkiem jak właśnie na znaku C-12 strzałkami pokazano? Co ma piernik do wiatraka?
-----
szymon1977 napisał(a):Znak nakazu C-12 nic nie nakazuje?

szerszon napisał(a):Cały czas daje ci szansę , abyś mi pokazał , gdzie jest coś o nakazie...
Ale ja wiem, że choć C-12 zakwalifikowano jako znak nakazu to w opisie jego treści o żadnym nakazie nic nie ma. Coś jednak nakazywać musi, skoro efektem tego nakazu jest Twoje omijanie wyspy z prawej strony. Więc pytam Cię jako profesjonalisty: co nakazuje znak C-12? Nie co jest na znaku C-12 namalowane - bo o tym akurat mogę sobie w "170" przeczytać.
-----
szerszon napisał(a):Dla ciebie każdy ruch kierownica jest skrętem i zmiana kierunku jazdy.
Nie jest. Możesz przestać przypisywać mi swoje bzdurny wymysły?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 00:23

szymon
Co ma znak F-10 mówiący, że jeżeli zamierzasz wyjechać ze skrzyżowania drogą na wprost względem tej, która do skrzyżowania dojeżdżasz

cos ci podpowiem..to ta sama droga..przed i za skrzyzowaniem :wink:
Krzyżuje sie z droga poprzeczną , która zaczyna sie przed skrzyzowaniem i kończy za skrzyzowaniem .
W miejscu ich przecięcia jest tylko skrzyżowanie z określoną organizacją ruchu..a nie jakaś nowo powstała droga jednokierunkowa z nakazem kierunku jazdy pokazanym na C-12

do znaku C-12 mówiącego,

Gdzie to napisane ? Cały czas usiłuje sie dowiedzieć od ciebie , na jakiej podstawie tak uważasz ?
Pojadę sobie czasami i po prostej..łuczku niet...
Jesteś w końcu w stanie wykazać, że C-12 nakazuje kierunek jazdy wbrew F-10, czy dalej będziesz tak mielił w miejscu ?
Przypominam o swoim pytaniu, które tak skrzętnie pomijasz... identycznie jak pewien user, którego juz nie gościmy... :wink:
Chciałbym sprawdzić twoja metodą tak uniwersalna na każdym skrzyzowaniu.
==============================
sie dopisałeś to dopowiem...
jest Twoje omijanie wyspy z prawej strony.

czy ja piszę o omijaniu ? Nie myl C-12 z C-9 :D

Więc pytam Cię jako profesjonalisty: co nakazuje znak C-12?

To juz ci kilka razy odpowiedziałem..nakazuje organizacje ruchu. Dalej nie ma to nic wspólnego z kierunkiem jazdy i sygnalizowaniem tego kierunku.

- bo o tym akurat mogę sobie w "170" przeczytać.

No to w końcu przeczytaj .

Nie jest. Możesz przestać przypisywać mi swoje bzdurny wymysły?

To czym jest według ciebie zjazd z ronda jeśli jadę przez nie na wprost i czy to jest zmiana kierunku jazdy i jak w związku z tym mam sygnalizować.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 00:40

Jesteś w końcu w stanie wykazać, że C-12 nakazuje kierunek jazdy wbrew F-10,
A jesteś w stanie wykazać, że kierunek jazdy NA skrzyżowaniu to to samo co kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie? Uważasz, że nie da się PRZEZ skrzyżowanie przejechać na wprost gdy będąc NA tym skrzyżowaniu pojedziemy łukiem w lewo?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 00:46

A jesteś w stanie wykazać, że kierunek jazdy NA skrzyżowaniu to to samo co kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie?

na razie bardzo dobrze idzie mi wykazywanie, że twój podział na podmanewry w przypadku znaku F-10 jest nadużyciem. Według F-10 na skrzyżowaniu mogę mieć kierunek jazdy na wprost pomimo ,że jadę łuczkiem.
Jeszcze tego nie przetrawiłeś ?
czy dalej dla ciebie kierunek jazdy zawsze sie równa kierunek ruchu ?
===================
Jak tam z moim pytaniem o twoja uniwersalna teorie ?
Czy wyjasnimy sobie w końcu kolejna rzecz, czy dalej będziesz unikał ?
Tak jak pytań w moim poprzednim poście ? :wink:
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 26 maja 2014, 00:49

szerszon napisał(a):To czym jest według ciebie zjazd z ronda jeśli jadę przez nie na wprost i czy to jest zmiana kierunku jazdy i jak w związku z tym mam sygnalizować.
Czy ja dostanę odpowiedź na moje pytanie?
Powtórzę: dlaczego Próchniewicz, Drexler, Zasel, Reutt, Leśniewski - wszyscy powtarzają, że przy zjeździe z ronda obowiązuje prawy migacz - niezależnie od wylotu. Wszyscy są w błędzie, nie znają sie na przepisach i nie umieją jeździć?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 00:57

sankila napisał(a):dlaczego Próchniewicz, Drexler, Zasel, Reutt, Leśniewski - wszyscy powtarzają, że przy zjeździe z ronda obowiązuje prawy migacz - niezależnie od wylotu. Wszyscy są w błędzie, nie znają sie na przepisach i nie umieją jeździć?
Nie! Po prostu żaden z nich nie założył błędnie, że jeżeli PRZEZ coś przejeżdża na wprost to NA tym czymś cały czas jedzie prosto.
-----
szerszon napisał(a):Według F-10 na skrzyżowaniu mogę mieć kierunek jazdy na wprost pomimo ,że jadę łuczkiem.
Nie! Według F-10 to możesz PRZEZ skrzyżowanie przejechać na wprost, choć NA skrzyżowaniu zgodnie z C-12 prosto jechać nie będziesz.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 07:04

sankila napisał(a):
szerszon napisał(a):To czym jest według ciebie zjazd z ronda jeśli jadę przez nie na wprost i czy to jest zmiana kierunku jazdy i jak w związku z tym mam sygnalizować.
Czy ja dostanę odpowiedź na moje pytanie?
Powtórzę: dlaczego Próchniewicz, Drexler, Zasel, Reutt, Leśniewski - wszyscy powtarzają, że przy zjeździe z ronda obowiązuje prawy migacz - niezależnie od wylotu. Wszyscy są w błędzie, nie znają sie na przepisach i nie umieją jeździć?

Bardzo chętnie przeczytam co napisali. Daj tylko linka do odpowiednich materiałów.
Szczególnie do tych, gdzie uważają ,że prawy kierunkowskaz jest zmianą kierunku jazdy w prawo nawet gdy sa znaki poziome P-8a.
Poza tym masz również szanse wypowiedziec sie temacie zmiany dyspozycji F-10 przez C-12
szymonie
Nie! Według F-10 to możesz PRZEZ skrzyżowanie przejechać na wprost, choć NA skrzyżowaniu zgodnie z C-12 prosto jechać nie będziesz.

Po raz kolejny poproszę o wskazanie , gdzie jest napisane, że C-12 ma wpływ na kierunek jazdy i zmienia dyspozycje F-10.
Doczekam się ???
Jak tam kolejne pytanko ? Dalej ignorujesz ?
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 26 maja 2014, 09:13

C12 może mieć wpływ na kierunek jazdy, ponieważ ustala/nakazuje sposób/kierunek ominięcia wyspy, który to sposób może wymusić kierunek jazdy pojazdu a także jego zmiany.
kg1956

Postprzez maryann » poniedziałek 26 maja 2014, 09:36

kirbag napisał(a):Twierdzenie tego Pana w filmie, "kierunkowskaz nic nie mówi nikomu gdzie jedziemy", to już mistrzostwo świata.
Tak? A co mówi lewy przed rondem pięciowylotowym? W najlepszym wypadku, że pojedziemy w jedną z trzech dróg- co to za informacja? Mnie też nic konkretnego nie mówi, więc jest SPRZECZNY z przepisem o wyraźności.
kirbag napisał(a):wiele osób uparcie twierdzi, że SORO to tylko obwiednia a to jest absolutnie sprzeczne z definicją skrzyżowania w PORD.
Tak wiec dopóty nikt nie ustanowi w PORD nowej, być może oddzielnej definicji dla SORO
Oczywiście, że tak i nie wiem, czemu spodziewasz się inaczej? Przecież na skrzyżowaniu nie występuje ruch okrężny, więc co ma pasować?
Teraz wyobraź sobie, że powstanie definicja i rozdział opisujący ruch na SoRO, a definicja skrzyżowania i zasady pozostaną niezmienione. I nagle przestaną pasować! Teraz są adekwatne, a jak powstanie nowa definicja- to stara przestanie pasować? Teraz pasuje, nie zmieni się ani ona ani rondo i cudem przestanie pasować, tak? Nie; dzis nie ma specjalnych przepisów, więc stosujemy ogólne do czasu az pojawią się szczegółowe- a nie adoptujmy inne szczegółowe w ogóle nie przystające do sytuacji.
szerszon napisał(a):Może dla ciebie. Ale to nie wynika z sytuacji.
Dla ciebie zmiana kierunku jazdy jest dopiero w momencie zjazdu z ronda..
No bo tyle i tylko tyle zazwyczaj dojeżdżający widzi. Nikt nie ma obowiązku obserwować manewru od samego początku, co często jest niemożliwe- dojeżdżasz i widzisz tyle. Co oni robią? Ja wiem- a Wy jak w pewnej wiodącej religii: jak trudne pytanie, to święta tajemnica! A wcale nie!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 10:03

kg1956 napisał(a):C12 może mieć wpływ na kierunek jazdy, ponieważ ustala/nakazuje sposób/kierunek ominięcia wyspy, który to sposób może wymusić kierunek jazdy pojazdu a także jego zmiany.
Bardzo chetnie zapoznam sie , jaki wpływ. Czy może , czy ma ?
Czy musze ponawiać pytanie , które skierowałem do szymona ?
maryann
. Nikt nie ma obowiązku obserwować manewru od samego początku,
Poważnie ? Nie mam obowiązku obserwoawać innych uczestników ruchu i dostosowywać swoje zachowanie do ich zachowania ?
Nie musze obserwować wjeżdżając na rondo czy czasem pasem zewnetrznym nie zbliża sie zawodnik ?
Nie interesuje mnie, gdy na poprzedzającym wlocie ktoś ma zamiar jechać
a) prosto
b) skręcić w lewo
Przecież z tej obserwacji wynika moje zachowanie. :eek2:
- a Wy jak w pewnej wiodącej religii: jak trudne pytanie, to święta tajemnica! A wcale nie!

Na chwile obecna torazcej ja nie moge sie doczekać konkretów.
Chyba juz z pięć razy pytam szymona..a on nic. Tylko wodolejstwo. :D
szerszon

Postprzez maryann » poniedziałek 26 maja 2014, 10:14

szerszon napisał(a):
. Nikt nie ma obowiązku obserwować manewru od samego początku,
Poważnie ? Nie mam obowiązku obserwoawać innych uczestników ruchu
Wielki Manipulatorze! "OD SAMEGO POCZĄTKU!"
szerszon napisał(a):Widzę ,że mają włączone kierunkowskazy. Nic więcej. Czy mogę założyć ,że wjechały na rondo wcześniejszym wlotem ?
Jeśli tak to faktycznie skręcają w prawo.
Jeśli wlotem przeciwległym to nie skręcają w prawo.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 10:57

szerszon napisał(a):Po raz kolejny poproszę o wskazanie , gdzie jest napisane, że C-12 ma wpływ na kierunek jazdy i zmienia dyspozycje F-10.
Widzę, że nie rozumiesz różnicy pomiędzy określeniami kierunek jazdy NA skrzyżowaniu, a kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie. Jak rozumiesz określenie "ruch odbywają się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku"?
kg1956 napisał(a):C12 może mieć wpływ na kierunek jazdy, ponieważ ustala/nakazuje sposób/kierunek ominięcia wyspy, który to sposób może wymusić kierunek jazdy pojazdu a także jego zmiany.
Kolega KG1956 powoli do celu się zbliża. A Ty jak Szerszon? Nadal na skrzyżowaniu kierunek Twojej jazdy jest niezależny od wskazanego na znaku C-12 kierunku ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu? Nadal tylko przypadek sprawia, że od wjazdu do zjazdu jedziesz przez rondo pierścieniowe w takim kierunku, jaki strzałki pokazują w PL a nie takim jak w UK?
-----
szerszon napisał(a):Nie interesuje mnie, gdy na poprzedzającym wlocie ktoś ma zamiar jechać...
Gdy masz zamiar wjechać to ten na poprzedzającym wlocie w ogóle Cię nie interesuje. Ustępujesz PP na podst. C-12+A-7 tym co już wjechali i wjeżdżasz. No chyba, że w między czasie ten, co na poprzednim wlocie zamierzał wjechać już wjechał...
-----
maryann napisał(a):A co mówi lewy przed rondem pięciowylotowym?
Lewy kierunkowskaz przed rondem pierścieniowym ostrzega nas, że kierujący tymże pojazdem być może nie rozumie przepisów i trzeba będzie się liczyć tym, że przekonany o swoim pierwszeństwie śmignie nam przed nosem z lewego na prawy pas bez prawego kierunkowskazu bo ponoć zjazd z ronda pierścieniowego jest jedynym miejscem, na którym można to zrobić.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze