Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » niedziela 25 maja 2014, 20:31
przez dylek » niedziela 25 maja 2014, 20:36
przez szerszon » niedziela 25 maja 2014, 20:50
kg1956 napisał(a):Na to wygląda. Nie każdy skręt to zmiana kierunku jazdy.
Drezyna napisał(a):sankila napisał(a): Opuszczanie ronda jest zawsze skrętem
Ale to jest w Polsce nielegalne
przez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 00:09
Co ma znak F-10 mówiący, że jeżeli zamierzasz wyjechać ze skrzyżowania drogą na wprost względem tej, która do skrzyżowania dojeżdżasz to przed skrzyżowanie masz właśnie ten pas zając a nie inny do znaku C-12 mówiącego, że niezależenie którą drogą ze skrzyżowania wyjechać zamierzasz to będąc na tym skrzyżowaniu pojedziesz sobie łuczkiem jak właśnie na znaku C-12 strzałkami pokazano? Co ma piernik do wiatraka?szerszon napisał(a):Jak rzekomy nakaz wynikający z C-12 ma sie do znaków F-10 w przypadku gdy jadę na wprost ?
szymon1977 napisał(a):Znak nakazu C-12 nic nie nakazuje?
Ale ja wiem, że choć C-12 zakwalifikowano jako znak nakazu to w opisie jego treści o żadnym nakazie nic nie ma. Coś jednak nakazywać musi, skoro efektem tego nakazu jest Twoje omijanie wyspy z prawej strony. Więc pytam Cię jako profesjonalisty: co nakazuje znak C-12? Nie co jest na znaku C-12 namalowane - bo o tym akurat mogę sobie w "170" przeczytać.szerszon napisał(a):Cały czas daje ci szansę , abyś mi pokazał , gdzie jest coś o nakazie...
Nie jest. Możesz przestać przypisywać mi swoje bzdurny wymysły?szerszon napisał(a):Dla ciebie każdy ruch kierownica jest skrętem i zmiana kierunku jazdy.
przez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 00:23
Co ma znak F-10 mówiący, że jeżeli zamierzasz wyjechać ze skrzyżowania drogą na wprost względem tej, która do skrzyżowania dojeżdżasz
do znaku C-12 mówiącego,
jest Twoje omijanie wyspy z prawej strony.
Więc pytam Cię jako profesjonalisty: co nakazuje znak C-12?
- bo o tym akurat mogę sobie w "170" przeczytać.
Nie jest. Możesz przestać przypisywać mi swoje bzdurny wymysły?
przez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 00:40
A jesteś w stanie wykazać, że kierunek jazdy NA skrzyżowaniu to to samo co kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie? Uważasz, że nie da się PRZEZ skrzyżowanie przejechać na wprost gdy będąc NA tym skrzyżowaniu pojedziemy łukiem w lewo?Jesteś w końcu w stanie wykazać, że C-12 nakazuje kierunek jazdy wbrew F-10,
przez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 00:46
A jesteś w stanie wykazać, że kierunek jazdy NA skrzyżowaniu to to samo co kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie?
przez sankila » poniedziałek 26 maja 2014, 00:49
Czy ja dostanę odpowiedź na moje pytanie?szerszon napisał(a):To czym jest według ciebie zjazd z ronda jeśli jadę przez nie na wprost i czy to jest zmiana kierunku jazdy i jak w związku z tym mam sygnalizować.
przez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 00:57
Nie! Po prostu żaden z nich nie założył błędnie, że jeżeli PRZEZ coś przejeżdża na wprost to NA tym czymś cały czas jedzie prosto.sankila napisał(a):dlaczego Próchniewicz, Drexler, Zasel, Reutt, Leśniewski - wszyscy powtarzają, że przy zjeździe z ronda obowiązuje prawy migacz - niezależnie od wylotu. Wszyscy są w błędzie, nie znają sie na przepisach i nie umieją jeździć?
Nie! Według F-10 to możesz PRZEZ skrzyżowanie przejechać na wprost, choć NA skrzyżowaniu zgodnie z C-12 prosto jechać nie będziesz.szerszon napisał(a):Według F-10 na skrzyżowaniu mogę mieć kierunek jazdy na wprost pomimo ,że jadę łuczkiem.
przez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 07:04
sankila napisał(a):Czy ja dostanę odpowiedź na moje pytanie?szerszon napisał(a):To czym jest według ciebie zjazd z ronda jeśli jadę przez nie na wprost i czy to jest zmiana kierunku jazdy i jak w związku z tym mam sygnalizować.
Powtórzę: dlaczego Próchniewicz, Drexler, Zasel, Reutt, Leśniewski - wszyscy powtarzają, że przy zjeździe z ronda obowiązuje prawy migacz - niezależnie od wylotu. Wszyscy są w błędzie, nie znają sie na przepisach i nie umieją jeździć?
Nie! Według F-10 to możesz PRZEZ skrzyżowanie przejechać na wprost, choć NA skrzyżowaniu zgodnie z C-12 prosto jechać nie będziesz.
przez kg1956 » poniedziałek 26 maja 2014, 09:13
przez maryann » poniedziałek 26 maja 2014, 09:36
Tak? A co mówi lewy przed rondem pięciowylotowym? W najlepszym wypadku, że pojedziemy w jedną z trzech dróg- co to za informacja? Mnie też nic konkretnego nie mówi, więc jest SPRZECZNY z przepisem o wyraźności.kirbag napisał(a):Twierdzenie tego Pana w filmie, "kierunkowskaz nic nie mówi nikomu gdzie jedziemy", to już mistrzostwo świata.
Oczywiście, że tak i nie wiem, czemu spodziewasz się inaczej? Przecież na skrzyżowaniu nie występuje ruch okrężny, więc co ma pasować?kirbag napisał(a):wiele osób uparcie twierdzi, że SORO to tylko obwiednia a to jest absolutnie sprzeczne z definicją skrzyżowania w PORD.
Tak wiec dopóty nikt nie ustanowi w PORD nowej, być może oddzielnej definicji dla SORO
No bo tyle i tylko tyle zazwyczaj dojeżdżający widzi. Nikt nie ma obowiązku obserwować manewru od samego początku, co często jest niemożliwe- dojeżdżasz i widzisz tyle. Co oni robią? Ja wiem- a Wy jak w pewnej wiodącej religii: jak trudne pytanie, to święta tajemnica! A wcale nie!szerszon napisał(a):Może dla ciebie. Ale to nie wynika z sytuacji.
Dla ciebie zmiana kierunku jazdy jest dopiero w momencie zjazdu z ronda..
przez szerszon » poniedziałek 26 maja 2014, 10:03
Bardzo chetnie zapoznam sie , jaki wpływ. Czy może , czy ma ?kg1956 napisał(a):C12 może mieć wpływ na kierunek jazdy, ponieważ ustala/nakazuje sposób/kierunek ominięcia wyspy, który to sposób może wymusić kierunek jazdy pojazdu a także jego zmiany.
Poważnie ? Nie mam obowiązku obserwoawać innych uczestników ruchu i dostosowywać swoje zachowanie do ich zachowania ?. Nikt nie ma obowiązku obserwować manewru od samego początku,
- a Wy jak w pewnej wiodącej religii: jak trudne pytanie, to święta tajemnica! A wcale nie!
przez maryann » poniedziałek 26 maja 2014, 10:14
Wielki Manipulatorze! "OD SAMEGO POCZĄTKU!"szerszon napisał(a):Poważnie ? Nie mam obowiązku obserwoawać innych uczestników ruchu. Nikt nie ma obowiązku obserwować manewru od samego początku,
szerszon napisał(a):Widzę ,że mają włączone kierunkowskazy. Nic więcej. Czy mogę założyć ,że wjechały na rondo wcześniejszym wlotem ?
Jeśli tak to faktycznie skręcają w prawo.
Jeśli wlotem przeciwległym to nie skręcają w prawo.
przez szymon1977 » poniedziałek 26 maja 2014, 10:57
Widzę, że nie rozumiesz różnicy pomiędzy określeniami kierunek jazdy NA skrzyżowaniu, a kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie. Jak rozumiesz określenie "ruch odbywają się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku"?szerszon napisał(a):Po raz kolejny poproszę o wskazanie , gdzie jest napisane, że C-12 ma wpływ na kierunek jazdy i zmienia dyspozycje F-10.
Kolega KG1956 powoli do celu się zbliża. A Ty jak Szerszon? Nadal na skrzyżowaniu kierunek Twojej jazdy jest niezależny od wskazanego na znaku C-12 kierunku ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu? Nadal tylko przypadek sprawia, że od wjazdu do zjazdu jedziesz przez rondo pierścieniowe w takim kierunku, jaki strzałki pokazują w PL a nie takim jak w UK?kg1956 napisał(a):C12 może mieć wpływ na kierunek jazdy, ponieważ ustala/nakazuje sposób/kierunek ominięcia wyspy, który to sposób może wymusić kierunek jazdy pojazdu a także jego zmiany.
Gdy masz zamiar wjechać to ten na poprzedzającym wlocie w ogóle Cię nie interesuje. Ustępujesz PP na podst. C-12+A-7 tym co już wjechali i wjeżdżasz. No chyba, że w między czasie ten, co na poprzednim wlocie zamierzał wjechać już wjechał...szerszon napisał(a):Nie interesuje mnie, gdy na poprzedzającym wlocie ktoś ma zamiar jechać...
Lewy kierunkowskaz przed rondem pierścieniowym ostrzega nas, że kierujący tymże pojazdem być może nie rozumie przepisów i trzeba będzie się liczyć tym, że przekonany o swoim pierwszeństwie śmignie nam przed nosem z lewego na prawy pas bez prawego kierunkowskazu bo ponoć zjazd z ronda pierścieniowego jest jedynym miejscem, na którym można to zrobić.maryann napisał(a):A co mówi lewy przed rondem pięciowylotowym?