aaltonen napisał(a):A kto mówił o drodze dwujezdniowej? Ja mówiłem o jezdni jednokierunkowej będącej częścią drogi dwujezdniowej dwukierunkowej, na której nie można zawrócić, bo masz jechać zgodnie ze znakiem D-3.
Więc sam sobie odpowiedziałeś na
postawione pytanie. Zauważ, że w Art. 22.6 zakaz dotyczy drogi a nie jezdni jednokierunkowej. Jadąc pod prąd na jezdni jednokierunkowej wchodzącej w skład drogi dwujezdniowej łamiesz przede wszystkim Art. 16.2., czasem C-9, czasem B-2 - niezależnie czy skręciłeś w lewo, w prawo czy zawróciłeś a może jechałes na wprost.
Mówić, że D-3 zabrania zawracania na jezdni jednokierunkowej nie leżącej na drodze jednokierunkowej to tak, jak mówić że D-6 zabrania wyprzedzania.
Ty upierasz się, że na SoRO nie można zawracać - ba! nawet piszesz że jest to zabronione! A skręcić w lewo można? (niech będzie - chwilowo dopuszczę na potrzeby dyskusji - że dwa razy

)
aaltonen napisał(a):To samo jest na jezdni skrzyżowania o ruchu okrężnym. Masz dozwolony kierunek wskazany na znaku C-12.
Na jezdni czy na jezdni
ach? "Na jezdni skrzyżowania" jest pojęciem mocno
niediagnostycznym (używając języka doc. Józefa Kosseckiego

- polecam wykłady na Youtube)
aaltonen napisał(a):Dlaczego mówisz o kierunkach ruchu prostoliniowego, skoro mówimy o ruchu okrężnym?
A czy żeby okrążać coś("dookoła czegoś"), trzeba poruszać się torem krzywoliniowym? Nie. Zdefiniuj, co rozumiesz pod pojęciem "ruch okrężny". Dla mnie to a.) nazwa znaku C-12, b.)organizacja ruchu na skrzyżowaniu z wyspą centralną.
Skąd Ci się wzięło w takim razie "w prawo" przy opuszczaniu SoRO skoro - jak mniemam - twierdzisz że na SoRO nie można mówić o /cytat:/ "kierunkach ruchu prostoliniowego"?
aaltonen napisał(a):Kierunek wskazany na znaku C-12 to kierunek "przeciwny do ruchu wskazówek zegara". Jeden z dwóch możliwych w ruchu okrężnym.
Poważnie? Dwie możliwości tylko... no to kręć bączka w nieskończoność. Nie rozumiesz kontekstów jakie można nakładać na określenie "kierunek ruchu/ruch" i wychodzą takie szopki.
aaltonen napisał(a):To akurat bzdura przekręcona przez ciebie. Okrężny to akurat mamy ruch. Kierunek - przeciwny do ruchu wskazówek zegara.
aaltonen Zamieszczono: pn mar 03, 2014 10:39 napisał(a):Odróżniasz ruch okrężny, od ruchu nieokrężnego?
No to wyjaśnij jeszcze sobie, czego kierunek wskazuje znak C-12. ...
Ruchu/jazdy podobno już nie
Przypominam, że o zmianie kierunku z okrężnego na nieokrężny i odwrotnie pisałeś przy okazji budowania teorii jakoby wjazd na SoRO podlega art. 22.3. z dodatkiem, że sygnalizować też nie trzeba by było, bo "nie ma zamiaru"...
Oczywiście pamiętamy też, że dla Ciebie kierunek ruchu = kierunek jazdy. Więc dopytam raz jeszcze, czego kierunek dotyczy w par. 36.1.?
aaltonen napisał(a):Prosiłem żebyś to narysował na przykładzie naszego ronda..... bo na razie to jest bzdurka.
nie chce mi się rysować, ale mogę skomentować że celowo wybrałeś wlot/wylot pomiędzy którymi jest najdłuższy "odcinek przeplatania". Czyli nie dość że celowo wybrałeś szczególny przypadek wielkiego ronda, to w dodatku w obrębie tego przypadku nakreśliłeś szczególny podprzypadek.
aaltonen napisał(a):Patrząc nawet na to zdjęcie ronda, od razu rzuca się w oczy jedna jezdnia wokół wyspy.
Idealna perspektywa dla pilota samolotu, tylko co to ma wspólnego z kierującymi?
EDIT: Znalazłem perełkę
evo9rs napisał(a):LeszkoII napisał(a):Z toku rozumowania @racjonalisty wynika, że jest to "okrężny kierunek jazdy" a po opuszczeniu skrzyżowania kierunek jazdy ponownie staje się nieokrężny. Tylko jak przy tym zastosować się do 25.1

Chyba tak jak w każdym innym miejscu w którym przecinają się kierunki ruchu.
Różnica w waszym postrzeganiu skrzyżowań o ruchu okrężnym jest taka że dla Racjonalisty to są skrzyżowania z ruchem okrężnym a dla Leszka to zwykłe skrzyżowania z wyspą centralną bez ruchu okrężnego.
Z uwagi na to pierwszy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ma okrężny kierunek jazdy i zmienia go na inny przy opuszczaniu skrzyżowania.(...)
=======
maryann napisał(a):Lanie wody, trutututu babazdrutu! Kwestia była konkretna:
maryann napisał(a):Dojeżdżasz i tyle widzisz- jak rozstrzygasz kierunki?
A rondo jest średnie...
Przeczytaj, co napisałeś

Kto tutaj leje wodę? Rondo jest duże (fi=80m).
Jak dojeżdżam to nie wykluczone, że z lewym kierunkowskazem....który ewentualnie później na skrzyżowaniu wyłączę, zorientowawszy się jak ono geometrycznie i 'wielkościowo' wygląda z perspektywy kierowcy.