Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 07:58

(z definicji skrzyżowania nie wynika, aby miała ona obejmować również skrzyżowania skanalizowane).

Również nie wynika, że miałaby nie obejmować.
Definicja skrzyżowania jest jedna..i nie ma co się męczyć nad wymyślaniem kolejnych.
Dopiero traktowanie przejazdu przez skrzyżowanie, skanalizowane wyspą, jako jednego manewru zmiany kierunku jazdy - robi sajgon.

Obrazek
Jakiś problem ? Skrzyżowanie z WYSPĄ..C-12 nie ma... :lol: a jakby był to co ?
Nie ma bardziej absurdalnego wniosku i nietypowego nowatorsko założenia, niż że kółko jest krzyżykiem.
Na środku krzyżyka też może być kółko. :lol: Grafika powyżej...i co ?
Myślenie dalej boli ?
Absurdem jest założenie, że skrzyżowanie skanalizowane jest tożsame ze skrzyżowaniem prostym, tylko dlatego, że funkcjonalnie spełniają tę samą rolę.

Jakieś inne zasady ? Ruch lewostronny ? Inne zasady pierwszeństwa ? Inne lewo lub prawo ? :lol:
Jeszcze większym absurdem jest odnoszenie przepisów ustawy, dotyczących zachowania na skrzyżowaniu prostym, do ich funkcjonalnych odpowiedników na skrzyżowaniu skanalizowanym,
Jakieś znaki drogowe pozwalające do niezastosowania sie do Art 22 ? :lol:
Gdzieś jest napisane że skrzyżowanie z wyspą nie jest skrzyżowaniem tylko drogą jednokierunkową wokół wyspy ?
Jeśli mamy pisać o absurdach to mamy tego dobitny przykład.
przez co powstają kolejne absurdy:
- pojazd, nadjeżdżający z lewej strony, jest pojazdem, nadjeżdżającym albo z lewej strony, albo z prawej strony, albo z naprzeciwka;
- pojazd, skręcający w prawo, jest pojazdem skręcającym albo w prawo, albo w lewo, albo jadącym na wprost;
- na powierzchni skrzyżowania trzeba szukać miejsc z ruchem poprzecznym (SORO);

Właśnie w celu zapobieżenia małej gramotności co poniektórych uczestników ruchu rondo jest oznakowane poza C-12 także A -7
Wystarczy w końcu poznać przepisy i absurdy ww się skończą.
- zmiana kierunku jazdy odbywa się wlotowo - wylotowo (SORO).
A nie ? A może z ronda to zawsze w prawo ? :lol: W ogóle nie jest istotnym skąd sie nadjeżdża , co się sygnalizuje..i tak zawsze w prawo.
Reasumując, nie pomogą elaboraty
Nie pomogą. Trzeba się nauczyć przepisów i myślenia. Czego serdecznie życzę.
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 19 czerwca 2015, 08:25

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Kierunek jazdy to aktualna pozycja? Przestań się chłopie kompromitować i zabierać głos w spawach o których nie masz pojęcia.
Przecież pojazd jedzie ..nie widać ? :lol:
A czym innym jest "własny kierunek jazdy na skrzyzowaniu bo widać by szymon" ? Dla ciebie trollu jak pojazd jedzie to ma kierunek jazdy...jak sie zatrzyma( np na sygnale czerwonym) to już nie ma.

Jak coś co stoi, to wg ciebie ma kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
No i jak tu dyskutować z kimś takim?
szerszon napisał(a):Jak tam trollu twoja "definicja" kierunku jazdy w świetle gifu dylka ? Jednak zatkało, ponieważ skrżetnie omijasz temat..tak jak w przypadku dwóch pasów zewnętrznych...czytanie ze zrozumieniem....ehhh. :lol:

Chyba ciebie zatkało. Zresztą nie dyskutuję z kimś bez pojęcia w temacie, kto zrównuje pokjęcie kierunku i pozycji na drodze... :lol: :lol: Kto twierdzi, że pojazdy jadące w przeciwnych kierunkach maję ten sam kierunek jazdy.... :lol: :lol: :lol:
Prawda jest taka, że nie masz pojęcia co to jest kierunek jazdy, nie potrafisz go zdefiniować i ogólnie nie masz pojęcia o PoRD.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » piątek 19 czerwca 2015, 09:01

szerszon napisał(a):Skrzyżowanie z WYSPĄ..C-12 nie ma... a jakby był to co ?
To ruch na skrzyzowaniu nie odbywalby sie zygzakiem omijajac wyspe a dookola wyspy.
sankila napisał(a):..."taktyki przemierzania skrzyżowań", określonej art. 22 i 25
W art.22, nie ma zadnej "taktyki przemierzania skrzyżowań". Sa za to "taktyki skrecania, zmienienia kierunku jazdy i pasa ruchu", ktore zaleznie od regulacji ruchu wystapic moga w roznych miejscach.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 16:38

tomekkoz napisał(a):Jak coś co stoi, to wg ciebie ma kierunek jazdy?

Prawda jest taka, że nie masz pojęcia co to jest kierunek jazdy, nie potrafisz go zdefiniować i ogólnie nie masz pojęcia o PoRD.

Napisałem o konkretnym przypadku, gdzie pojazd jadący zatrzymał się w wyniku sygnału czerwonego. Oczywiście ,że ma kierunek jazdy ponieważ sobie nie zaparkował.
No i jak tu dyskutować z kimś takim?
Tu sie wyjątkowo zgodzę. jak dyskutowac z kimś , kto twierdzi,że gdy pojazd jedzie to ma kierunek jazdy, a gdy zatrzyma ie w wyniku np ww sytuacji to juz nie ma.
To jest dokładnie takie zachowanie jakie opisałem..przedszkole...bo widać.
Albo jak w dowcipie z policjantem i sprawdzaniem kierunkowskazu...działa..nie działa ...działa...nie działa...
Tak samo tutaj..ma kierunek jazdy...nie ma ...ma...nie ma...( np podjeżdżając w korku) :spoko:
Świetnie, dalej..jestem pod wrażeniem.
Chyba ciebie zatkało. Zresztą nie dyskutuję z kimś bez pojęcia w temacie, kto zrównuje pokjęcie kierunku i pozycji na drodze...Kto twierdzi, że pojazdy jadące w przeciwnych kierunkach maję ten sam kierunek jazdy...
Nie to ,że strzeliłeś focha i nie dyskutujesz tylko najzwyczajniej w świecie nie potrafisz obronić swojego punktu widzenia. Nie jest to zaskoczeniem po tym co tutaj generalnie prezentujesz.
Na przedstawionym gifie dylka oba pojazdy skręcają w lewo...czyż nie zmieniają kierunku jazdy w lewo ? Nie widać ?
Czy jadą w tym samym kierunku ?
Będziesz jednak w stanie przełknąć fakt, że jednak jest coś powiązanego z pozycją na drodze ?
Jak widać po tym co prezentujesz w kwestii merytorycznej i twoje próby obrony swojego stanowiska pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Pisanie ,że pojazd , który zatrzymał się na drodze/jezdni w wyniku warunków ruchu bądź przepisów nie posiada kierunku jazdy , bo nie jedzie to farsa.
Twoja "definicja" kierunku jazdy została zmieciona przez jeden malutki gif.
szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Skrzyżowanie z WYSPĄ..C-12 nie ma... a jakby był to co ?
To ruch na skrzyzowaniu nie odbywalby sie zygzakiem omijajac wyspe a dookola wyspy.
A bez C-12 to byś w czasie np skrętu w lewo miał inny tor jazdy ?
Długo jeszcze będziesz pisał farmazony ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 19 czerwca 2015, 17:32

Skoro celem mojej podrozy jest pkt.B i jestem w miejscu, z ktorego ruch drogowy odbywa sie w kierunku pkt.B to mam farta - jade do celu nie zmieniajac kierunku jazdy. Jezeli zas jestem w miejscu, z ktorego ruch drogowy nie odbywa sie w kierunku pkt.B to mam niefarta - jade w takim kierunku, w jakim ruch drogowy sie odbywa... az dojade do pkt.X., w ktorym moge zmienic kierunek jazdy i rozpczac jazde w kierunku pkt.B - jezeli oczywiscie mam farta. Jezeli zas jestem w miejscu, z ktorego ruch drogowy nie odbywa sie w kierunku pkt.B to...

To w jakim kierunku jade jest pochodna regualcji ruchu a nie mojego widzimisie. Oczywiscie jak chcesz mozesz nadal rzeczywistosc ignorowac. Ale nie oczekuj, ze ja zamiadt do rzeczywistej sytuacji zastosuje PoRD do Twojej infantylnej wizji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 17:58

szymon1977 napisał(a):Skoro celem mojej podrozy jest pkt.B i jestem w miejscu, z ktorego ruch drogowy odbywa sie w kierunku pkt.B to mam farta - jade do celu nie zmieniajac kierunku jazdy.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale pisałem o swoim rysunku sprzed paru postów.
Twój rysunek jest lekko nieopisany. W punkcie X masz skrzyzowanie ?
To w jakim kierunku jade jest pochodna regualcji ruchu a nie mojego widzimisie.

Niesamowite !!! A przeciez ty lansujesz na "widzimisię" bo widać.
Oczywiscie jak chcesz mozesz nadal rzeczywistosc ignorowac
Ależ nie ignoruję. cały czas usiłuje sie od ciebie dowiedzieć o "własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu" bo widać.
O faktycznym i rzeczywistym też niewiele napisałeś. :lol:
czyli dalej w soim stylu. Nic związanego z przepismi tylko skarpetki , resorak i piaskownica.
Twój "poziom"
Ale nie oczekuj, ze ja zamiadt do rzeczywistej sytuacji zastosuje PoRD do Twojej infantylnej wizji.
Właśnie oczekuje abys w końcu stosował poRD. podał odpowiednie przepisy na które sie powołujesz, a nie udajesz,że nie ma tematu jak ciebie zatyka i zaczynasz z innej( starej) beczki. :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 19 czerwca 2015, 18:20

Stusuje sie do tegosamego PoRD co Ty - tylko, ze Ty nie dosc, ze rzeczywistosci nie ogarniasz to starasz sie odgadnac znaczenie okreslen w PoRD uzytych na podstawie jego tresci. Nie wychodzi Ci. Twoje problemy w dostrzezeniu kierunkiu ruchu na znaku c-12 ($36.1) swiadcza, ze nawet tresci PoRD zrozumiec nie potrafisz.

Pisalem ogolnie wiec do Twojego rysunku takze pasuje. Pasuje do kazdego. A pkt.X to kazde miejsce, z ktorego ruch drogowy prowadzi w wiecej niz jednym kierunku.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 20:54

Stusuje sie do tegosamego PoRD co Ty -
Poważnie ?
To wskaż mi gdzie jest kierunek ruchu przy C-12 ? Wskaż mi, gdzie jest napisane o "rzeczywistym faktycznym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" ?
Wskaż mi, gdzie jest napisane o skarpetkach resoraku i piaskownicy ?
Gdzie jest napisane wbrew paragrafowi 36, iż obwiednia to droga jednokierunkowa ?
DO TEJ PORY NIE MA ODPOWIEDZI NA TE TWOJE TEORIE !
, ze Ty nie dosc, ze rzeczywistosci nie ogarniasz to starasz sie odgadnac znaczenie okreslen w PoRD uzytych na podstawie jego tresci.
Nie muszę odgadywać.Mam to napisane w poszczególnych artykułach i paragrafach. Wielokrotnie cytowanych.
Co ty zacytowałeś ? :lol:
Nie wychodzi Ci. Twoje problemy w dostrzezeniu kierunkiu ruchu na znaku c-12 ($36.1) swiadcza, ze nawet tresci PoRD zrozumiec nie potrafisz.
Ewolucja twoich poglądów od kierunku jazdy "na wprost" po obwiedni poprzez skręt w prawo przy opuszczaniu ronda razem z zadziwiającym pomijaniem skrętu w prawo przy wjeździe do kierunku ruchu wskazanym na C-12 jest zadziwiająca ipełna wielu nieoczekiwanych zwrotów akcji. :lol:
Po raz kolejny napiszę ci...wskaż i podkreśl ,pokoloruj, wybolduj frazę z przepisu o kierunku ruchu.
Obroń to w świetle Art 16 i tabliczki T-18.
Ty nic konkretnego nie piszesz tylko bezsensownie trollujesz "bo widać"
Pisalem ogolnie wiec do Twojego rysunku takze pasuje.
Twoje bzdury nie pasują.
A pkt.X to kazde miejsce, z ktorego ruch drogowy prowadzi w wiecej niz jednym kierunku.
Pytałem wyraźnie- znowu trollu nie zrozumiałeś ?
Czy w punkcie X jest skrzyżowanie ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 19 czerwca 2015, 21:07

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Jak coś co stoi, to wg ciebie ma kierunek jazdy? Prawda jest taka, że nie masz pojęcia co to jest kierunek jazdy, nie potrafisz go zdefiniować i ogólnie nie masz pojęcia o PoRD.
Napisałem o konkretnym przypadku, gdzie pojazd jadący zatrzymał się w wyniku sygnału czerwonego.

Czyli wg naszego forumowego TROLLA pojazd który zatrzymał się i jest unieruchomiony nadal jedzie.....
Czy ty oby z "Tworek" czasami nie piszesz?
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 21:16

tomekkoz napisał(a):Czyli wg naszego forumowego TROLLA pojazd który zatrzymał się i jest unieruchomiony nadal jedzie.....

Jedzie to ci ze skarpetek..szymonowych :wink: Pojazd , który zatrzymał sie z warunków bądź z przepisów w ww przeze mnie przykładach nadal jest pojazdem w ruchu.
Czyli "jedzie" jeśli inaczej nie potrafisz zrozumieć.
Już wiem skąd sie biorą te dowcipy o milicjantach i działaniu kierunkowskazów...działa...nie działa...działa... :lol:
Oczywiście temat podany do dyskusji o kierunku jazdy na podstawie gifu dylka został zarzucony...trzeba sie popisać cebulactwem- na tym polu idzie ci naprawdę doskonale. :spoko:
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 19 czerwca 2015, 21:36

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Czyli wg naszego forumowego TROLLA pojazd który zatrzymał się i jest unieruchomiony nadal jedzie.....
Pojazd , który zatrzymał sie z warunków bądź z przepisów w ww przeze mnie przykładach nadal jest pojazdem w ruchu. Czyli "jedzie" jeśli inaczej nie potrafisz zrozumieć.
To w końcu - jest w ruchu/jedzie czy się zatrzymał? :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):Oczywiście temat podany do dyskusji o kierunku jazdy na podstawie gifu dylka został zarzucony...trzeba sie popisać cebulactwem- na tym polu idzie ci naprawdę doskonale. :spoko:
Dylek zrozumiał, a ty jak zwykle nie.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » piątek 19 czerwca 2015, 21:43

szerszon napisał(a):Czy w punkcie X jest skrzyżowanie ?
Raczej czy pkt.X jest na skrzyzowaniu. Gdyby to robilo jakakolwiek roznice to bym napisal.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 21:55

tomekkoz napisał(a):To w końcu - jest w ruchu/jedzie czy się zatrzymał?
.
Widzę,że jest to wyraźnie za trudne dla ciebie. "W ruchu" nie oznacza ,że tylko jedzie..może też stać.
Rozumiesz ? To nie jest tak jak z kierunkowskazem działa ..nie działa...działa :lol:
Dlatego nie jestem zaskoczony twoją frustracją wynikającą z powodu braku zrozumienia tematu.
Wytłumaczyłes sobie ,że jak jedzie to ma kierunek jazdy..jak sie zatrzymał np w wyniku sygnału czerwonego to już nie ma :lol:
A ja naiwny myśląc,że mam do czynienia z człowiekiem rozumnym a tylko cebulakiem podaję np Art 35 :lol:
Przy swoim stanie "wiedzy" nawet nie masz prawa go zrozumieć :lol:
Dylek zrozumiał, a ty jak zwykle nie
Jako moderatorowi nie wypada mu drążyć tematu.Ja nie jestem związany funkcją dlatego pytam sie trollu-gdzie jest odpowiedź ?
Jakby nie był to gif tylko rysunek to byś napisał,że pojazdy nie mają kierunku jazdy bo sie nie ruszają ? :lol:
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 19 czerwca 2015, 21:56

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Czy w punkcie X jest skrzyżowanie ?
Raczej czy pkt.X jest na skrzyzowaniu. Gdyby to robilo jakakolwiek roznice to bym napisal.

Według przepisów robi. Że według ciebie to trudno.czyli tradycyjnie niepełne informacje, aby w przypadku łomotu uciec rakiem. Nudny juz jesteś.
szerszon

Postprzez dylek » piątek 19 czerwca 2015, 22:10

tomekkoz napisał(a): Dylek zrozumiał, a ty jak zwykle nie.

Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze