Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Postprzez TheBill » wtorek 01 stycznia 2013, 22:02

Mistrzowie parkowania :lol: A raczej mistrzyni która opuszczając parking pozostawiła spory ślad na całej długości samochodu :evil: Chyba w formie noworocznego prezentu.
TheBill

Postprzez lith » piątek 04 stycznia 2013, 14:37

lith

Postprzez anglik26 » poniedziałek 07 stycznia 2013, 22:41

Zdenerwowałem się, ale nie do końca wiem, czy słusznie. Przełączka, skrzyżowanie z drogą jednojezdniową. Ja wyjeżdżam z jednojezdniowej i chcę skręcić na przełączce w lewo. Przełączka jest b wąska, na 2 auta. Ustawiłem się przy lewej krawędzi wyspy, w tym samym momencie kobitka skręcająca w lewo z tejże jezdni znalazła się na moim pasie. Nie mam pojęcia, skąd się tam wzięła, pojechała na zakładkę, ale czy mogła tam zrobić coś takiego? Chodzi o skrzyżowanie Franciszkańskiej z Inflancką w Łodzi, może koledzy łodzianie coś na ten temat powiedzą. Jadąc Franciszkańską skręcałem w lewo w Inflancką, kobieta skręcała w lewo jadąc Inflancka od strony Leclerca.Wiem, ze to nie temat o przełączkach, ale dzisiaj mogło się skończyć wypadkiem. Do niedawna były tam światła i problem nie istniał, ale od pewnego czasu jest tylko znak A 7. Czy źle zrobiłem, ze pojechałem krótkim łukiem przy wyspie? Czy powinienem był potraktować przełączkę jako przedłużenie mojego pasa i pojechać po prawej stronie? W Łodzi takich skrzyżowań jest więcej i tam jakoś problemów nigdy nie miałem, no ale tutaj jest ta kwestia, ze przełączka jest wąska, max 2 auta się miną. Strasznie mnie ta sytuacja męczy.

ps: wybaczcie, ze nie narysuję, ale naprawdę jestem kiepski w te klocki, wszystko tylko nie rysowanie:)

edit:
W tym wątku opisujemy jedynie swoje bieżące stresujące przeżycia na drodze. Nie komentujemy tu sytuacji opisanych przez innych forowiczów. lith
anglik26

Postprzez daghda » czwartek 10 stycznia 2013, 09:46

Obrazek

I weź tu jedź za takim... :roll:
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez mk61 » poniedziałek 14 stycznia 2013, 19:01

Pani w Clio. Zaśnieżony parking, pani zajmuje miejsce i tak akurat właśnie, że jeszcze jeden samochód mógłby się zmieścić. Pani jednak zdecydowała się poprawić. Wycofała, wjechała ponownie i tym razem już dla drugiego auta miejsca zabrakło.

Patałachy, którzy nie uznają obecności lusterek na wyposażeniu samochodów. Wyjątkowo dużo dziś zmieniaczy pasów bez upewnienia się o możności tego manewru. To, że oni jadą powoli, to nie znaczy, że każdy samochód musi się wlec. Niektórzy wolą jechać jednak z maksymalną prędkością, na jaką pozwalają warunki, samochód i przepisy. A nie, z prędkością o połowę niższą, niż dozwolona.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » poniedziałek 14 stycznia 2013, 19:10

Zamarznięty zamek (otworzyć się udało, ale zamknąć się już nie chciały) + zagubiona skrobaczka do szyb. Na szczęście udało sie się po dobrych kilku minutach walki zamknąć od zewnątrz i wejść z prawej. O niczym innych nie marzyłem wychodząc w poniedziałek rano spóźniony z domu :mrgreen: Czyli po zeszłorocznym parkowaniu w garażowcu powrót do białej rzeczywistości :D
lith

Postprzez Nata » środa 16 stycznia 2013, 00:00

Bardzo zdenerwował mnie dzisiaj kierowca, który wyprzedzał na przejściu (niekierowanym). Ruch na drodze niewielki, już z daleka widziałam pieszego, który zdecydowanym krokiem zbliżał się do przejścia, zaczęłam zwalniać zachowując szczególną ostrożność (do tego warunki drogowe były dość nieciekawe, sypał śnieg i o poślizg nietrudno), pieszy wszedł na przejście. Zatrzymałam się, a obok mnie z dużą prędkością przejechał jakiś kierowca i mało nie rozjechał pieszego. Na szczęście pieszy (młody chłopak) zdążył się zatrzymać. Parędziesiąt metrów dalej jechała policja, szkoda, że tego nie zauważyli i nie zareagowali.

Dodam jeszcze, że na kursie, podczas niemal każdej jazdy miałam analogiczne sytuacje. Jako piesza - również wielokrotnie. Do notorycznego braku kierunkowskazów i niezatrzymywania się na zielonej strzałce zdążyłam się już przyzwyczaić (nawet policja tak robi :P), ale te sytuacje z przejściami przerażają mnie, to smutne jak wielu kierowców nie zważa na okolice przejść dla pieszych.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez marqo123 » środa 16 stycznia 2013, 20:04

Dzisiaj bardziej mnie wystraszyło niz zdenerwowało auto które jadąc z nad przeciwka pędził 60-70km/h po oblodzonej i wąskiej drodze.Nie chce wiedzieć jakie był by skutki gdy przy mijaniu ze mną wpadł w poślizg...
marqo123

Postprzez RossoneriDevil » piątek 18 stycznia 2013, 18:06

Szukam miejsca do parkowania, kierunkowskaz prawy włączony i tocze się.....a za mną jakaś babka...do tej pory nie wiem czemu mnie nie wyprzedziła od razu...bo miała możliwość.....tylko jechała za mną jakiś czas...dopiero jak zaczynałem wjeżdżać na krawenżnik zdecydowała sie mnie wyprzedzić.....nie lubie jak ktoś za mną jedzie bardzo blisko.... :evil:
RossoneriDevil

Postprzez Henq » piątek 18 stycznia 2013, 21:22

Czarne volvo z panią za kierownicą.
Na skrzyżowaniu spokojnie czekam do skrętu w lewo, z naprzeciwka jedzie Volvo z kierunkiem w prawo i skręca, zajmując swój pas skrajny prawy, ja widząc to spokojnie skręcam w lewo zajmując lewy pas, po przejechaniu ok 300-500m (gdzie to zdążyłem się wyrównać z panią w czarnym volvo a nawet lekko wychylić przed nią) pas którym jechało czarne autko zaczyna się kończyć (śniegu akurat brak widoczne linie grube przerywane i strzałki tzw naprowadzające P-9) czarne volvo nic sobie z tego nie robiąc bez kierunku pcha się na mnie, ja po hamulcach i klaksonie, a reakcji w czarnym brak, pewno wyszła z założenia, że "kobiety mają zawsze pierwszeństwo" albo, uczono ją tak, że to jest jeszcze skrzyżowanie i ona skręcając w prawo ma pierwszeństwo. Szkoda mi było autka ale jak bym jechał innym rzęchem zmienił bym za free na nowsze.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Mas74 » poniedziałek 21 stycznia 2013, 20:05

Piesi, nieoświetleni, zasuwający jezdnią (bo odśnieżona). Maszerują aż miło! (Niektórzy się lekko chwieją).
Szczyt był wczoraj. Dwóch takich po piwie dziarsko maszeruje sobie skrajem jezdni. Ślisko jak .... Sto metrów za nimi za włączonym fotoradarem patrol łapie na suszarkę na kaskadzie... Nóż się w kieszeni otwiera jak widzę tę "dbałość o bezpieczeństwo".
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Settem » wtorek 22 stycznia 2013, 14:05

Piesi pchający się na pasy bez patrzenia na drogę! :twisted: :twisted:
Settem

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 22:07

Denerwuje mnie notoryczny(zwłaszcza w zimie, kiedy na drogach pełno śniegu) brak wyobraźni kierowców! Mianowicie chodzi o wymijanie się na jezdni(mam taki zakręt), której przejezdność ograniczona jest śniegiem.
Ja się staram i prawie kołem strugam krawężnik a taki szanowny pani/pan, wygodnie a jakże, aczkolwiek bez wyobraźni jedzie sobie torem, jaki wynika z odśnieżenia odcinka jezdni. Masakra wrrrr :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » sobota 26 stycznia 2013, 14:22

Samochody pchające się na przejście dla pieszych bez patrzenia, czy idzie po nim człowiek. :wink:
Zonaimad

Postprzez Henq » niedziela 27 stycznia 2013, 20:16

Zonaimad napisał(a):Samochody pchające się na przejście dla pieszych bez patrzenia, czy idzie po nim człowiek. :wink:

Człokwieki pchające się w nocy na przejście w czarnym odzieniu bez patrzenia czy jedzie auto czy nie, bo mi się należy jestem na pasach :)
Nie ważne, że w zimie droga hamowania jest dłuższa nawet dla prędkości 20km/h
@zonaiman pozdrawiam ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze