Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Postprzez szerszon » wtorek 15 grudnia 2015, 08:04

Czy D-3 także dotyczy pieszego na chodniku ? Skoro D-1 lub A-7 to dlaczego nie D-3 ?
szerszon

Postprzez ks-rider » wtorek 15 grudnia 2015, 09:47

LeszkoII napisał(a):Znak A-7 nie dotyczy pieszych. Pieszy nie jest kierującym.

Powoływanie się na nazwę znaku drogowego bez zwrócenia uwagi na jego treść prawną(dyspozycja prawna, norma prawna) nie znajduje uzasadnienia.

No popatrz a ja stary i glupi myslalem, ze znaki drogowe tycza sie wszystkich ktorzy biora udzial w publicznym ruchu drogowym. Dla przypomnienia publiczny ruch drogowy obejmuje wszystkich ktorzy Maja na niego wplyw lacznie z cycata blondyna ktora pokazuje swoje bufory odwracajac uwage uczestnikow ruchu.

:wink:
ks-rider

Postprzez Henq » wtorek 15 grudnia 2015, 10:10

szerszon napisał(a):Czy D-3 także dotyczy pieszego na chodniku ? Skoro D-1 lub A-7 to dlaczego nie D-3 ?

albo b41
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 15 grudnia 2015, 13:14

ks-rider napisał(a):Dla przypomnienia publiczny ruch drogowy obejmuje wszystkich ktorzy Maja na niego wplyw lacznie z cycata blondyna ktora pokazuje swoje bufory odwracajac uwage uczestnikow ruchu.
W Necie krążył nawet filmik z planu badań naukowych na temat wpływu obecności prostytutek (jako "obiektów" uwagi przydrożnej) na zachowanie równomiernie rozłożonej ostrożności przy kierowaniu pojazdem(zwracanie uwagi na znaki). Chodziło o ustawienie znaku B-33 40 km/h na tle wylewnych okrągłości i zgrabnych długości. Kierowców zatrzymywała policja współpracująca z badaczami i badaczkami, ale tylko pouczała za przekroczenie szybkości.

Jakiś czas temu zmieniono nawet rozporządzenie ws. znaków i sygnałów, aby dopuścić umieszczanie znaków tylko dla celu przeprowadzenia badania naukowego, bo wcześniej było to nielegalne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 15 grudnia 2015, 20:07

Henq napisał(a):
szerszon napisał(a):Czy D-3 także dotyczy pieszego na chodniku ? Skoro D-1 lub A-7 to dlaczego nie D-3 ?

albo b41
B-41 służy wyeliminowaniu ruchu pieszych w miejscach , gdzie np nie ma chodnika. Nie dotyczy pojazdów. Natomiast tutaj widzimy próbę rozciągnięcia zakresu obowiązywania znaków D-1/A-7 na chodniki i DDR. Dlatego zadałem pytanie..skoro D-1 czy A-7 ma rzekomo dotyczyć pieszego na chodniku ( nie wiem jakim cudem) to czy w takim układzie znak D-3 droga lub jezdnia jednokierunkowa nanosi obowiązek poruszania się po chodniku zgodnie ze znakiem.
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 15 grudnia 2015, 20:59

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):

albo b41
B-41 służy wyeliminowaniu ruchu pieszych w miejscach , gdzie np nie ma chodnika. Nie dotyczy pojazdów. Natomiast tutaj widzimy próbę rozciągnięcia zakresu obowiązywania znaków D-1/A-7 na chodniki i DDR. Dlatego zadałem pytanie..skoro D-1 czy A-7 ma rzekomo dotyczyć pieszego na chodniku ( nie wiem jakim cudem) to czy w takim układzie znak D-3 droga lub jezdnia jednokierunkowa nanosi obowiązek poruszania się po chodniku zgodnie ze znakiem.

Ale dlaczego nie dotyczy pojazdów? Przecież @waw @leszkoII i @sankila twierdzą inaczej znaki drogowe dotyczą tylko pojazdów.
Jakie rozciąganie zakresu A7 - znasz definicje A-7 jak byk jest słowo droga czy chodnik należy do drogi? to w czym problem
Jak widzisz na przykładzie B41 są znaki dla pieszych są znaki dla pojazdów więc w czym problem nie potrafisz pojąć subtelnych różnic czy jak?
Poza tym poczytaj o czym temat a później zadawaj pytania nie związane z tematem, pisałem wyraźnie znak dotyczy kierującego który to znak ma ustawiony przed wjazdem na drogę główną ale to komu ustępuje pierwszeństwa już ma w definicji znaku czyli wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym się drogą główną.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 15 grudnia 2015, 23:03

Henq napisał(a): Przecież @waw @leszkoII i @sankila twierdzą inaczej znaki drogowe dotyczą tylko pojazdów.
Ja tylko powołuję się na § 2.1. z "170-stki". Nie wiem jakim sposobem treść tego przepisu chcesz nagiąć do tego, żeby z pieszego uczynić kierującego. A jakbyś chciał jednak przemyśleć swoje wypowiedzi do tej pory, to przeczytaj sobie dyspozycję znaku B-20 (siłą rzeczy będziesz odwołany do definicji drogi z pierwszeństwem - która to całkowicie pomija relacje pojazd vs pieszy)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » wtorek 15 grudnia 2015, 23:22

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a): Przecież @waw @leszkoII i @sankila twierdzą inaczej znaki drogowe dotyczą tylko pojazdów.
Ja tylko powołuję się na § 2.1. z "170-stki". Nie wiem jakim sposobem treść tego przepisu chcesz nagiąć do tego, żeby z pieszego uczynić kierującego. A jakbyś chciał jednak przemyśleć swoje wypowiedzi do tej pory, to przeczytaj sobie dyspozycję znaku B-20 (siłą rzeczy będziesz odwołany do definicji drogi z pierwszeństwem - która to całkowicie pomija relacje pojazd vs pieszy)

No widzę że czytałeś B20 ale chyba nie rozumiesz,
"...zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem..."

czyli zatrzymujemy się również przed chodnikiem bo tak w definicji drogi jest,
"...obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą..."

więc ustępujemy kierującym czytaj kto jest kierującym w definicji art 2. "kierujący",
"...Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku- w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem..."

i znów masz w definicji drogę jako całość, czyli też masz nie utrudnić ruchu pieszym po chodniku, po drodze głównej w końcu chodnik należy do drogi.
---
A teraz dla ciebie i dla szerszona nie wiem nie chcecie czy nie potraficie poszukać: A-7 - ustąp pierwszeństwa
def 2.23 ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
Jest jak byk pieszy więc nie wiem w czym macie problem
---
LeszkoII napisał(a):Ja tylko powołuję się na § 2.1. z "170-stki". Nie wiem jakim sposobem treść tego przepisu chcesz nagiąć do tego, żeby z pieszego uczynić kierującego.
To zacznij powoływac się na art 2.23 gdzie masz napisane komu masz ustąpic pierwszeństwa zgodnie z § 2.1 co oznacza A-7!!!
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 15 grudnia 2015, 23:55

Henq napisał(a):Ale dlaczego nie dotyczy pojazdów? Przecież @waw @leszkoII i @sankila twierdzą inaczej znaki drogowe dotyczą tylko pojazdów.
Według paragrafu 2.1 cytowanego już tutaj...
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
jest napisane ,że dotyczy kierujących, którzy poruszają się jezdnią pasami ruchu..chodnik ani DDR nie ma jezdni ani pasów ruchu. Także kierujący rowerem nie jest zobligowany do stosowania się do znaków , w tym przypadku D-1/A-7 gdy porusza się DDR lub chodnikiem
Jakie rozciąganie zakresu A7 - znasz definicje A-7 jak byk jest słowo droga czy chodnik należy do drogi? to w czym problem
W tym problem,że w paragrafie jest napisane o jezdni..przecież znasz definicję drogi..to może odpowiesz mi na pytanie, czy D-3 obliguje pieszego do ruchu w jednym kierunku ?
Jak widzisz na przykładzie B41 są znaki dla pieszych są znaki dla pojazdów więc w czym problem nie potrafisz pojąć subtelnych różnic czy jak?
Jak widać z paragrafu 2.1
chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej
Przecież ci pisałem,że B-41 jest skierowany do konkretnej grupy uczestników ruchu w konkretnym miejscu.Polecam zapoznać się z warunkami umieszczenia znaku w 220
Poza tym poczytaj o czym temat a później zadawaj pytania nie związane z tematem, pisałem wyraźnie znak dotyczy kierującego który to znak ma ustawiony przed wjazdem na drogę główną ale to komu ustępuje pierwszeństwa już ma w definicji znaku czyli wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym się drogą główną
Pytanie jest jak najbardziej związane z tematem. Dlaczego sobie wybierasz znaki do których chcesz się stosować ? Czy przytoczyć ci dyspozycję D-1 i D-3 ?
Uczestnik ruchu poruszający się tzw drogą główną musi być o tym formalnie poinformowany. Pokaż mi A-7 czy D-1 dotyczący chodnika na podstawie paragrafu 2.1.
=================================
:wow:
czyli zatrzymujemy się również przed chodnikiem bo tak w definicji drogi jest,

Słyszałeś o linii P-12 związanej ze znakiem B-20, albo o P-13 związanej z A-7 ?
W którym miejscu jest namalowana ?
szerszon

Postprzez Henq » środa 16 grudnia 2015, 00:08

o czyli wg szerszona 2.1 informuje nas że b41 dotyczy kierujących wiec co to za znak zakazu? powinien być znak informujacy kierującego że nie spotka pieszych że pieszy ma zakaz ruchu a tu taki bubel no znów wszystkie przepisy są w błędzie a tylko szerszon ma racje - porażka.
No i co doczytał def z art 2.23 jest w def ustąpienia pierwszeństwa o pieszych czy nie ma?
Henq

Postprzez szerszon » środa 16 grudnia 2015, 00:22

o czyli wg szerszona 2.1 informuje nas że b41 dotyczy kierujących wiec co to za znak zakazu?
Czy możesz wskazać, gdzie tak napisałem ?
Czy jesteś w stanie zrozumieć...
chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej

???
a tylko szerszon ma racje - porażka.
Proponuję ci udowodnić,że nie mam racji. Czyli D-1 vs D-3
Czy B-20 i P-12 lub A-7 i P-13
No i co doczytał def z art 2.23 jest w def ustąpienia pierwszeństwa o pieszych czy nie ma?
Co ma definicja do zakresu obowiązywania znaków ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 16 grudnia 2015, 00:26

Henq napisał(a):To zacznij powoływac się na art 2.23 gdzie masz napisane komu masz ustąpic pierwszeństwa
Ależ ta definicja nie mówi, komu masz ustępować pierwszeństwa tylko czym to ustąpienie jest.
Henq napisał(a):czyli zatrzymujemy się również przed chodnikiem bo tak w definicji drogi jest,
Bezpodstawnie zarzucasz mi, że nie rozumiem B-20, tymczasem tworzysz coraz bardziej oryginalne teksty - jak ten zacytowany. W jakim celu miałbym zatrzymać się przed chodnikiem? Czy z tego miejsca mam możliwość obserwacji jezdni (upewnienia się)? Czy trójkąt widoczności dla tego miejsca zwiększa wtedy pole widzenia czy zmniejsza?
Henq napisał(a):więc ustępujemy kierującym czytaj kto jest kierującym w definicji art 2. "kierujący",
Podaj przykład pieszego, który jest kierującym.
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 16 grudnia 2015, 00:37

LeszkoII napisał(a):Podaj przykład pieszego, który jest kierującym.

osoba prowadząca kolumnę lub pędząca zwierzęta.
Henq

Postprzez szerszon » środa 16 grudnia 2015, 00:58

I po jakiej części drogi się porusza? Po chodniku ?
Polecam Art 35 i 36.
A może definicję pieszego i kierującego ?
Ostatnio zmieniony środa 16 grudnia 2015, 01:01 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez papadrive » środa 16 grudnia 2015, 01:00

Henq napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Podaj przykład pieszego, który jest kierującym.

osoba prowadząca kolumnę lub pędząca zwierzęta.

Zapewne po chodniku ? :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze