Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez LeszkoII » niedziela 28 czerwca 2015, 20:33

oskbelfer napisał(a):Zagadnienie to było dość mocno wałkowane na tym forum - jeszcze się nie śniło na forum o LeszkoII(...)
Forma gramatyczna Twojego wpisu powinna być przyczynkiem do zrozumienia zasad j. polskiego przez Szymona1977.
Podaj linki, to przeczyta się.

=================
Podział drogi na części objęte w strefie zamieszkania i poza nią zupełnie nie podlega przepisom PoRD. Mało tego, jedna droga w sensie definicji z Art. 2. może zostać podzielona na kilka odcinków dróg w sensie UoDP (np. przejście z ekspresówki na autostradę).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 21:04

dylek napisał(a):Co tu jest niejasne ?
Ze to zielone cos, co wg Ciebie jest "wyjazdem ze strefy" spelnia definicje nie tylko drogi ale i drogi publicznej.

Art. 17.1. Włączanie się do ruchu następuje (...) przy wjeżdżaniu:
- na drogę (...) z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » niedziela 28 czerwca 2015, 21:10

LeszkoII napisał(a):Poczytaj wytyczne umieszczania D-46/46 i nie zaszkodzi jak przeczytasz w tym samym dokumencie warunki stosowania znaków D-52/53.
Podaj mi lepiej wytyczne, w jaki sposób kierowca, jadący drogą publiczną, ma się zawczasu zorientować, że nie ma przed sobą skrzyżowania, tylko "odbywanie włączania się do ruchu".
Nie zaszkodzi jak dołączysz przepisy o obowiązku rozpoznawania znaków na drogach poprzecznych.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 21:16

A wlasciwie to na co mu to wiedziec? Tak czy siak ma pierwszenstwo!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 czerwca 2015, 22:14

dylek napisał(a):Obrazek
Co tu jest niejasne ?
To, że na zielonym to już nie w strefie, czy to, że włączanie się do ruchu następuje w żółtym kółku ?

Dylek weź mnie nie rożsmieszaj :lol:

w żółtym kółku masz skrzyżowanie (pod warunkiem 20 metrów drogi twardej)

zielony pasek to normalna droga

a tak gdzie zmalowałeś czerwoną strzałkę następuje wyjazd ze strefy, a gdy opuszczasz strefę to w. się do ruchu.

Dylek :lol: teraz się skup, ponieważ zadam Ci kolejne pytanie :lol:

Wg. Twojego rysunku, będziesz jechał szarą drogą , skręcisz z niej i wjedziesz na drogę zieloną, jednak nie dojedziesz nią do końca lecz w połowie zielonej drogi zawrócisz ---- to co wtedy ?

Będziesz opuszczał strefę ? Widziałeś znak końca strefy ? Masz gdzieś w kodeksie zdefiniowany "dojazd do strefy"

I jeszcze jedno pytanko - jaka jest dopuszczalna prędkość na tej zielonej drodze i dlaczego nie jest to 20 km/h ? 8)

Dylek czy to Ty czy ktoś zrobił Ci włam na konto ? :help:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 22:26

oskbelfer napisał(a):w żółtym kółku masz skrzyżowanie (pod warunkiem 20 metrów drogi twardej)
Warunek nie musi byc spelniony jezeli twor w zoltym kolku jest oznakowany jako skrzyzowanie.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 28 czerwca 2015, 22:29

oskbelfer napisał(a):w żółtym kółku masz skrzyżowanie (pod warunkiem 20 metrów drogi twardej)

Dla mnie wyjazd ze strefy nie tworzy skrzyżowania ...choćby miał i 100m i był utwardzony. Robienie z takich miejsc "skrzyżowania" to wg mnie niezrozumienie przepisów.
oskbelfer napisał(a):Wg. Twojego rysunku, będziesz jechał szarą drogą , skręcisz z niej i wjedziesz na drogę zieloną, jednak nie dojedziesz nią do końca lecz w połowie zielonej drogi zawrócisz ---- to co wtedy ?

Zjechałem z drogi nie na skrzyżowaniu tylko we wjazd...a po zawróceniu na polu zielonym...no będę włączał się do ruchu w miejscu, które skrzyżowaniem z mojego punktu widzenia nie jest. Oczywiście może się zdarzyć, że taki wlot jest "wpięty" w skrzyżowanie (jak na przykładzie), ale skrzyżowanie jest w kształcie T z dodatkowym wjazdem, a nie w kształcie X.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 czerwca 2015, 22:35

Dla mnie wyjazd ze strefy nie tworzy skrzyżowania ...choćby miał i 100m i był utwardzony. Robienie z takich miejsc "skrzyżowania" to wg mnie niezrozumienie przepisów.

A wg. mnie błądzisz :lol:

Zjechałem z drogi nie na skrzyżowaniu tylko we wjazd...a po zawróceniu na polu zielonym...no będę włączał się do ruchu w miejscu, które skrzyżowaniem z mojego punktu widzenia nie jest.

To wskaż mi przepis (który niby dobrze rozumiesz) który mówi o czymś takim jak wjazd ? dojazd ? czy jeszcze coś innego ?

Dojazd do strefy zamieszkania to ?

Oczywiście może się zdarzyć, że taki wlot jest "wpięty" w skrzyżowanie (jak na przykładzie), ale skrzyżowanie jest w kształcie T z dodatkowym wjazdem, a nie w kształcie X.

A może litera Y ?

A co z prędkością na Twojej zielonej "łączce" ?
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 22:39

oskbelfer napisał(a):Dojazd do strefy zamieszkania to ?
Droga.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 28 czerwca 2015, 22:41

Te 100 metrów dojazdu to, moim zdaniem, lekka przesada. Nie ma możliwości oceny sytuacji.
Natomiast jakiś tam ogryzek dojazdu jak najbardziej kwalifikuje się jako dojazd.
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest łączenie strefy zamieszkania z drogą wewnętrzną i unikanie stawiania samego znaku.
szymon1977 napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Dojazd do strefy zamieszkania to ?
Droga.
Nie zawsze. Te 20 metrów ma znaczenie. Cop[rawda pamiętam,że trzymetrowy wyjazd z obiektu robił ci skrzyżowanie...ale to tobie...więc się nie liczy.
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 28 czerwca 2015, 22:43

oskbelfer napisał(a):To wskaż mi przepis (który niby dobrze rozumiesz) który mówi o czymś takim jak wjazd ? dojazd ? czy jeszcze coś innego ?

§ 58. 1. (...) Znak D-41 „koniec strefy
zamieszkania” oznacza wyjazd ze strefy zamieszkania

A może słowo wyjazd to nie rzeczownik tylko czynność i mamy znak informujący o czynności ? :hmm: :wink:
oskbelfer napisał(a):A co z prędkością na Twojej zielonej "łączce" ?

W OZ czy poza nim ?
A jeśli w OZ to czy są tam dodatkowe znaki prędkościowe, czy nie ma no i która godzina 23-5 czy 5-23... daj więcej danych to ci powiem dokładnie :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 22:47

Skoro ten "wyjazd" oznakowany jest jednym znakiem a nie znajduje sie pomiedzy dwoma to jego dlugosc wynosi 0,00m.
szymon1977

Postprzez sankila » poniedziałek 29 czerwca 2015, 00:51

szymon1977 napisał(a):A wlasciwie to na co mu to wiedziec? Tak czy siak ma pierwszenstwo!
Niekoniecznie - w terenie zabudowanym nie znakuje się skrzyżowań równorzędnych; jeśli nie zobaczę A7 czy B20, to brak podstaw, żeby nie ustąpić nadjeżdżającemu z prawej.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 29 czerwca 2015, 07:10

w terenie zabudowanym nie znakuje się skrzyżowań równorzędnych;

Polecam jednak zając sie dokładniej przepisami..kiedy i na jakich warunkach.
jeśli nie zobaczę A7 czy B20, to brak podstaw, żeby nie ustąpić nadjeżdżającemu z prawej.
A jak wyjeżdża ze strefy to co ?
szerszon

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 29 czerwca 2015, 20:13

a ja mam nieodparte wrażenie, że moje posty w tym wątku jakoś dziwnie znikają
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze