A jak nie wykonuję postoju tylko przejeżdżam tym pasem, co nie jest zabronione przepisami, to...?
Bezpośrednio Ci nie zabronili, ale jak masz napisane , że jest przeznaczony do.. to chyba jest oczywistą sprawą, że nie służy do jeżdżenia jak po pasie ruchu tylko do postoju.Widząc pojazd wjeżdżający na miejsca parkingowe prędzej założę, że będzie parkował, a nie robił sobie autostradę ( Art 4)
Idąc tym tokiem rozumowania będziesz sie pchał np na DDR samochodem, bo nie zabronili...
Twoim zdaniem włączam się do ruchu przy jego opuszczeniu... tak tak, tylko że to nadinterpretacja Art. 17. (oraz def. zatrzymania i postoju).
Nie. Zakładam,że przestrzegasz przepisów i wykorzystujesz elementy drogi zgodnie z przeznaczeniem.
Fakt pobytu na pasie postojowym jest równoznaczne dla mnie,, że parkujesz. Nie wymagaj, aby każdy sprawdzał, czy rzeczywiście się zatrzymałeś , czy jednak jechałeś.
Jesteś na części drogi, z którego według Art 17 włączasz się do ruchu
.
Nie przeczę, że pas postojowy służy do postoju. Zaprzeczam, jakoby miał służyć wyłącznie do postoju
Pokaż mi w przepisie, gdzie jest napisane, że służy do innych rzeczy niż postoju.
Nie jest to "pas postojowy i pas ruchu"
(podobnie jak linia P-17, którą śmiało można przejeżdżać bez żadnych konsekwencji prawnych i bez włączania się do ruchu przy zjeżdżaniu z jej powierzchni).
Zupełnie inna historia- linia użyta na pasie ruchu, po którym sie normalnie jeździ. Nie masz napisane, że ten element jezdni jest przeznaczony do... i tylko do konkretnych zachowań.
W naszym przypadku masz wymieniony jeden konkretny cel, do czego służy. W przypadku P-17 nie możesz się tylko zatrzymać z własnej woli.
Nie wiem. Wiem, co znaczy ruszyć po postoju (nieważne gdzie i skąd).
Wyobraź sobie, że wykonywałeś postój jadąc.

Na to samo wychodzi. Chcesz przepisu który ma zmusić Ciebie do zastosowania się do Art 17, gdy po drodze nie zastosowałeś sie do użytkowania elementu drogi zgodnie z przeznaczeniem.
Inny przykład: D-18 z tabliczką T-30i (parkowanie na jezdni wzdłuż krawędzi) bez linii P-19. Czy również nie mogę korzystać z jezdni?
" W razie potrzeby wskazania określonego
sposobu parkowania pojazdów na drodze pod znakiem D-18 umieszcza się odpowiednia tabliczkę..."
Nie ma nic napisane, że te miejsca służą tylko i wyłącznie do postoju, jak w przypadku P-19. Piszą tylko o sposobie.
I następny: Przystanek autobusowy na jezdni(nieznajdujący sie przy chodniku) - miejsce przeznaczone do zatrzymania autobusów/tramwajów na regularnych liniach. Musze je omijać

Bo przecież nie napisali, że można po nim jeździć
Jakimi liniami jest wyznaczony ? P-7a ?
Ja uważam, że jak autobus wjedzie na przystanek w zatoce a tym bardziej na przystanek na jezdni doznaczony P-17, to właśnie w celu zatrzymania a nie przejeżdżania.
Źle rozumiesz znaczenie znaku P-17