Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » wtorek 14 października 2014, 13:02
przez szerszon » wtorek 14 października 2014, 13:37
Aha..to właściwie.. ile chcesz zakrętów gdzie skręcasz, a nie zmieniasz kierunku jazdy ?Bo skręcić to właśnie zmienić kierunek jazdy.
Chcesz powojować ?To , że w PoRD nie ma definicji nie znaczy, że możesz bzdury wymyślać. Zajrzyj w końcu do słownika.
Może ty nie zmieniasz. Ja zmieniam.
przez szerszon » wtorek 14 października 2014, 14:05
Na drodze obowiązuje PoRD a nie słownikMówię ci zajrzyj w końcu do słownika i przekonaj się czy nie zmieniasz kierunku jazdy.
Nie sygnalizuję braku zmiany kierunku jazdy.Ty też.
przez szerszon » wtorek 14 października 2014, 14:25
Obowiązuje i PORD i słownik w zakresie znaczeń słów nie zdefiniowanych w PORD.
Polska język trudna język?
Jak to nie ????Ja też nie.
przez szymon1977 » wtorek 14 października 2014, 14:48
Ale przecież czy to co widzę jest skręcaniem oceniam na podstawie wiedzy, którą posiadam. A więc, skoro w PoRD brak definicji skręcania czy to co widzę jest skręcaniem oceniam na podstawie wiedzy ogólnej, np. czy skręcaniem w lewo jest cały przejazd przez skrzyżowanie, czy może podczas tego przejazdu przez skrzyżowanie skręcam dwukrotnie w prawo. Moja dokonana na oko ocena jest zgodna ze SJP a PoRD jej w żaden sposób nie zaprzecza. A Waszą sa się potwierdzić chyba jedynie za pomocą Waszego zbiorowego widzimisię.szerszon napisał(a):słownik nie jest tu za bardzo potrzebny...chyba tylko dla tych "co widzą"
Wobec braku definicji skręcania w PoRD stosuje się definicje ze SJP.LeszkoII napisał(a):Proszę o definicję skręcania, żebym wiedział, co wygląda na skręcanie. Zalecam podpieranie sie przepisami z PoRD.
Nigdzie. Odpowiedz, czy strzałka umieszczona przed skrzyżowaniem informuje o kierunku jazdy przez skrzyżowanie czy przez coś innego?LeszkoII napisał(a):Wskaż mi, gdzie w "170-tce" występuje "przez skrzyżowanie"?
Znów usiłujesz wcisnąć interpretacje PoRD opartą na własnej teorii jakoby skręcanie równało się zmianie kierunku jazdy i przejazdowi przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku...LeszkoII napisał(a):Przecież tam o kierunku jazdy(zmianie kierunku jazdy) aka skręcaniu(w sensioe Art. 22) mowa.
Skoro w PoRD brak odmiennych definicji użytych pojęć należy je rozumieć tak, jak wynika to z wiedzy ogólnej. Twoje rozważania sprzeczne z wiedzą ogólną a przez PoRD w żaden sposób nie potwierdzone mają tyle samo z merytoryką wspólnego co z wiedzą ogólną. Czyli nic.LeszkoII (z innego wątku) napisał(a):Staram się dyskutować merytorycznie - czyli o przepisach PoRD a nie o pojęciach z fizyki, geografii, ogólnych zasadach j. polskiego lub rozważaniach filozoficznych nt. "rzeczywistości".
przez szerszon » wtorek 14 października 2014, 14:52
No cóż, jakbym sam powymyślał sobie znaczenia różnych terminów i zwrotów, też pewnie nie musiałbym korzystać ani ze słownika ani z pord. Dokładnie jak ty.
Bardzo dobrze. Tylko podobno skręcasz to sygnalizujesz..a na zakręcie niewątpliwie skręcasz. Jesli nie wierzysz to przyczep sobie do kierownicy kawałek taśmy i obserwujJak zmieniam kierunek jazdy to sygnalizuję, jak nie zmieniam to nie sygnalizuję. POLECAM.
przez LeszkoII » wtorek 14 października 2014, 18:47
szymon1977 napisał(a):Wykaż, że kierunek jazdy
szymon1977 napisał(a):Wykaż więc, że muszę
Nie będę robił tego więcej razy, szkoda mi czasu na powielanie treści. Przypomnę tylko, że łącznie dostałeś na tacy chyba ponad 10 konkretnych przepisów w różnych wątkach. Nie potrafiłeś w poważny(tu nie chodzi o minę Ahonena) sposób odnieść się do żadnego z nich. W gruncie rzeczy zadawałeś wciąż te same pytania, po czym pisałeś "udowodnij" lub "wykaż"(kilka razy w jednym poście - patrz powyższe cytaty), co robisz po dziś dzień. Życzę powodzenia w w poprawnym używaniu SJPszymon1977 napisał(a):Wykaż więc, że pomimo, że
przez papadrive » wtorek 14 października 2014, 22:01
szymon1977 napisał(a):
1. Wykaż, że kierunek jazdy przez coś musi się równać skręceniu na tym czymś. Wykaż, że np. muszę resorakiem na piaskownicy skręcić w lewo aby przez tą piaskownicę przejechać w lewo... ups, ja już wykazałem, że wcale nie muszę.
2. Wykaż więc, że muszę samochodem na skrzyżowaniu skręcić w lewo aby przez to skrzyżowanie przejechać w lewo... ups, przejazd w lewo przez rondo pierścieniowe wykazuje, że wcale nie muszę, ba! nawet uniemożliwia mi to geometria i organizacja ruchu, która zmusza mnie do skręcenia w prawo zaraz po wjeździe i ponownego skręcenia w prawo przed zjazdem.
3. Wykaż więc, że pomimo, że przejeżdżając w lewo przez rondo pierścieniowe nie skręcam w lewo ani raz za to dwukrotnie skręcam w prawo to PoRD traktuje cały ten przejazd jako jedno skręcanie. Cały czas to obiecujesz, a dowodów brak.
przez szerszon » środa 15 października 2014, 00:00
przez szymon1977 » środa 15 października 2014, 01:23
I z żadnego z nich ani z ich połączenia nie wynika, że Ustawodawca pisząc skręcanie miał na myśli cały przejazd przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku a nie jego część, podczas której faktycznie skręcanie ma miejsce.LeszkoII napisał(a):Przypomnę tylko, że łącznie dostałeś na tacy chyba ponad 10 konkretnych przepisów w różnych wątkach.
Na moje pytania nadal odpowiedzi brak. Zwłaszcza na podstawowe:LeszkoII napisał(a):W gruncie rzeczy zadawałeś wciąż te same pytania, po czym pisałeś "udowodnij" lub "wykaż"
Jak się jeszcze trochę douczysz to odpowiedz na pytanie: czy można przez coś przejechać np. w prawo skręcając na tym czymś trzykrotnie w lewo? Być może PoRD takiego przejazdu przez skrzyżowanie zabrania, albo uniemożliwia go geometria i organizacja ruchu na skrzyżowania, ale na razie nie o to pytam.papadrive napisał(a):Tyle lat jeżdżę i nie wiedziałem, że aby pojechać w lewo, trzeba skręcić w prawo...eeeh. Człowiek uczy się całe życie.
przez szerszon » środa 15 października 2014, 07:51
Jaka rzeczywistość ? Wirtualna ?Wyniki ankiety swoje, Wy swoje, a rzeczywistość swoje.
Tobie nie wynikaI z żadnego z nich ani z ich połączenia nie wynika, że Ustawodawca pisząc skręcanie miał na myśli cały przejazd przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku a nie jego część, podczas której faktycznie skręcanie ma miejsce.
Bo faktycznie nie ma nigdzie dzielenia manewru. jesli jest to udowodnij i wykaż.1. Po czym wnosisz, że Ustawodawca pisząc skręcanie miał na myśli cały przejazd przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku a nie jego część, podczas której faktycznie skręcanie ma miejsce?
2. Po czym wnosisz, że słowo skręcanie zostało w PoRD użyte niezgodnie ze znaczeniem ogólnym skoro brak jego odmiennej definicji w PoRD?
Argumentacja buszmenaczy można przez coś przejechać np. w prawo skręcając na tym czymś trzykrotnie w lewo?
A co zrobiłem ? Jestem szczerze zainteresowany... na razie fajnie mi sie pisze o stosowaniu przez ciebie sygnalizacji na drodze krętej.dpilch napisał(a):szerszon napisał(a):a wyniki ankiety sa jednoznaczne
A ty jeszcze cwelu stąd nie wyleciałes za to co zrobiłeś?
przez lith » środa 15 października 2014, 18:22
przez papadrive » środa 15 października 2014, 21:20
szymon1977 napisał(a):papadrive napisał(a):Tyle lat jeżdżę i nie wiedziałem, że aby pojechać w lewo, trzeba skręcić w prawo...eeeh. Człowiek uczy się całe życie.
Jak się jeszcze trochę douczysz to odpowiedz na pytanie: czy można przez coś przejechać np. w prawo skręcając na tym czymś trzykrotnie w lewo? Być może PoRD takiego przejazdu przez skrzyżowanie zabrania, albo uniemożliwia go geometria i organizacja ruchu na skrzyżowania, ale na razie nie o to pytam.
przez LeszkoII » środa 15 października 2014, 21:44
przez lith » czwartek 16 października 2014, 17:02