Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 15:02
przez Makabra » wtorek 18 marca 2014, 15:05
przez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 15:20
Ja tylko punktuję nieścisłości teorii, zgodnie z którą opuszczeniu SoRO towarzyszy zarazem zmiana kierunku jazdy jak też zmiana(zmiany) pasów ruchu. A sygnalizować mamy jedno lub drugie, żeby sygnalizowanie było zgodne z Art. 22.5.maryann napisał(a):Co więcej- wszystko zmienia przemalowanie pasów z I na II wersję- a Leszko w kółko to samo. To po ch..... była ta zmiana, skoro wy zawsze tak samo: zjeżdżający ze środka ma pierwszeństwo??
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 15:47
Psy szczekają, karawana...LeszkoII napisał(a):Podawanie tego linku ze STOP drogówki, to za mało. Obśmiano już wystarczająco tego policjanta.
przez evo9rs » wtorek 18 marca 2014, 16:05
LeszkoII napisał(a):Dlaczego 25.3.? Obydwa pojazdy znajdują się już na skrzyżowaniu - w punkcie kolizyjnym żaden z nich nie jest wjeżdżającym na skrzyżowanie, czyli są w sytuacji równorzędnej. Miejsce to nie stanowi skrzyżowania, chociaż na nim się znajduje (nie może być skrzyżowania na skrzyżowaniu).
przez kg1956 » wtorek 18 marca 2014, 16:18
przez samotnyGeorge » wtorek 18 marca 2014, 23:35
przez Makabra » wtorek 18 marca 2014, 23:54
przez szerszon » wtorek 18 marca 2014, 23:55
przez samotnyGeorge » środa 19 marca 2014, 01:04
Makabra napisał(a):Ta organizacja ruchu to jest totalny debilizm, że ze środkowego pasa można legalnie zajechać drogę temu co jedzie prosto pasem prawym.
przez szymon1977 » środa 19 marca 2014, 01:25
Strzałki były namalowane na pasach ruchu PRZED rondem i tam określały, który pas ruchu należy zająć PRZED rondem zależnie, czy przez rondo zamierzamy przejechać w lewo, w prawo czy na wprost. Więc obaj PRZED rondem zajęli pas zgodny ze strzałką... albo i nie? Nie ma to już żadnego znaczenia. Obaj jechali sobie równoległymi pasami, o do kolizji doszło, gdy jeden z nich z pasa na pas przejeżdżał. Art.22.4. wyjaśnia sprawę w 100%.Makabra napisał(a):Na tym rondzie jest problem bo misiek jechał prosto zgodnie ze swoimi strzałkami, a ten drugi kierowca jeśli faktycznie wjechał od aleji JPII środkowym to też jechał zgodnie ze swoi prosto.
Niesamowite jak instruktor jest w stanie przepisy poprzekręcać! Do rzeczy:dylek napisał(a):Przecież to proste...dojeżdżasz do ronda A7+C12 i określasz przecinanie się kierunków ruchu...tych co mi nadjeżdżają z mojej lewej mam puścić....nad tymi co wjadą w rondo z mojej prawej mam pierwszeństwo.
Nie wymagaj ode mnie czegoś, co nie jest w PoRD określone. PoRD określa, który pojazd, któremu ma ustąpić PP, a nie w którym miejscu ma ten fakt nastąpić. Więc jeżeli pojazd wjeżdżając na rondo nikogo nie zmusza do... oznacza to, że wjeżdża po ustąpieniu PP, albo nie ma nikogo, komu ma ustąpić PP. I na tym koniec jego obowiązku ustąpienia PP na podst. C-12+A-7. Teraz jest już znajdującym się na i to jemu wszyscy wjeżdżający na mają ustąpić PP.dylek napisał(a):A weź no mi narysuj w którym miejscu może ustąpić środkowemu...
Po raz kolejny wymagasz ode mnie czegoś, czego PoRD nie określa. Czy znaki C-12+A-7 mówią, jadącemu którym pasem wjeżdżający ma ustąpić PP? Nie. Więc pora odwołać się do definicji ustąpienia PP i treści znaku C-12+A-7. A więc ustąpienie PP to w tym przypadku powstrzymanie się od wjazdu jeżeli swoim wjazdem mógłbym zmusić do... A czy wjeżdżając na prawy pas ronda mogę zmusić do... czegokolwiek jadącego lewym pasem bez włączonego prawego kierunkowskazu? Zgodnie z Art.4. nie ma możliwości zmuszenia go do czegokolwiek. Więc mogę wjechać.dylek napisał(a):Szymon - a zielony to ma ustąpić tylko prawemu pasowi ronda, czy tez i środkowemu ?
przez Makabra » środa 19 marca 2014, 01:51
szymon1977 napisał(a):Strzałki były namalowane na pasach ruchu PRZED skrzyżowaniem i tam określały, który pas ruchu należy zająć PRZED skrzyżowaniem zależnie, czy przez skrzyżowanie zamierzamy przejechać w lewo, w prawo czy na wprost. Więc obaj PRZED skrzyżowaniem zajęli pas zgodny ze strzałką... albo i nie. Nie ma to już żadnego znaczenia. Obaj jechali sobie równoległymi pasami, o do kolizji doszło, gdy jeden z nich z pasa na pas przejechał. Art.22.4. wyjaśnia sprawę w 100%.Makabra napisał(a):Na tym rondzie jest problem bo misiek jechał prosto zgodnie ze swoimi strzałkami, a ten drugi kierowca jeśli faktycznie wjechał od aleji JPII środkowym to też jechał zgodnie ze swoi prosto.
przez szymon1977 » środa 19 marca 2014, 01:58
Strzałki PRZED skrzyżowaniem informują, który pas ruchu masz obowiązek zająć PRZED skrzyżowaniem zależnie w jakim kierunku masz zamiar przez skrzyżowanie przejechać. A czy w tym konkretnym przypadku pomogły? To już w rękach drogowców, aby tak oznaczyć pasy ruchu PRZED skrzyżowaniem aby NA skrzyżowanie pojazdy wjeżdżały od razu na pas ruchu przeznaczony do jazdy w takim kierunku, w jakim zamierzają przez skrzyżowanie przejechać. I poprzez skierowanie już podczas wjazdu na skrzyżowanie na "właściwy" pas ruchu oszczędzić kierującym potrzeby zmieniana pasa ruchu na skrzyżowanie.Makabra napisał(a):No to ja się pytam. Po co te strzałki przed skrzyżowaniem? Pomogły w przejechaniu? Poinformowały o czymś konkretnym?
przez szerszon » środa 19 marca 2014, 08:12
Strzałki były namalowane na pasach ruchu PRZED rondem i tam określały, który pas ruchu należy zająć PRZED rondem zależnie, czy przez rondo zamierzamy przejechać w lewo, w prawo czy na wprost. Więc obaj PRZED rondem zajęli pas zgodny ze strzałką... albo i nie? Nie ma to już żadnego znaczenia. Obaj jechali sobie równoległymi pasami, o do kolizji doszło, gdy jeden z nich z pasa na pas przejeżdżał. Art.22.4. wyjaśnia sprawę w 100%.
przez dylek » środa 19 marca 2014, 08:34
szymon1977 napisał(a):MISIEK: Narysuj tory jazdy swój i czerwonego na zdjęciu ronda z aktualnym oznakowaniem.Makabra napisał(a):autor powinien narysować na aktualnym wzorze ronda to jazdy swój i tego drugiego pojazdu. Bo teraz już nie wiadomo o jakiej organizacji toczy się dyskusja...
Przecież narysował... TUTAJNie wymagaj ode mnie czegoś, co nie jest w PoRD określone.dylek napisał(a):A weź no mi narysuj w którym miejscu może ustąpić środkowemu...
-----Po raz kolejny wymagasz ode mnie czegoś, czego PoRD nie określa.dylek napisał(a):Szymon - a zielony to ma ustąpić tylko prawemu pasowi ronda, czy tez i środkowemu ?