Ustąpienie pierwszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ustąpienie pierwszeństwa

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 12:58

dylek napisał(a):Egzamin zapewne zaczeka, aż wymuszacz spod A-7 zjedzie i sobie pojedzie po swojemu...

Ja nie piszę o sytuacji kiedy zaczeka, tylko kiedy dupnie w auto stojące miedzy pasami zieleni.

Art. 22.
1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
6. Zabrania się zawracania:
w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.

A poniżej utrudnienie w ruchu. I może sobie wsadzić egz swoje pierwszeństwo na drodze głównej. D1 to nie wszystko.

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 26 marca 2014, 13:34 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez dylek » środa 26 marca 2014, 13:12

A ja myślałem, że o tym, iż tylko jeden słuszny tor zawracania ma tu obrać, bo inaczej obleje...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 15:51

Ja nie piszę o sytuacji kiedy zaczeka, tylko kiedy dupnie w auto stojące miedzy pasami zieleni.

A o tym piszesz dopiero teraz.
Gdzieś napisałem, ,że zawracając na drodze z pierwszeństwem mam prawo rozjeżdżać pojazdu oczekujące na przełączce ?
Chyba coś tu sugerujesz za dużo ..
szerszon

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 15:58

Jeśli ktoś chce posługiwać się terminem ustąpienia/nieustąpienia pierwszeństwa to pragnę zauważyć że musi istnieć jedność czasu i miejsca inaczej mamy do czynienia co najwyżej z utrudnieniem ruchu a nie nieustąpieniem pierwszeństwa przejazdu.

przykład:
Wyjeżdżam (cofam) ze stanowiska parkingowego, oceniłem sytuację, drogą na którą wyjeżdżam nie porusza się żaden uczestnik ruchu więc podjąłem decyzję. Po wjechaniu częściowo na jezdnie zgasł mi pojazd i nie jestem w stanie uruchomić go przez około 30 sekund co spowodowało że nadjechał pojazd (którego wcześniej nie widziałem ale przez 30 sekund wiele mogło się zmienić) i musiał się przez moją obecność na w/w jezdni zatrzymać. Czy w takiej sytuacji można stwierdzić że to ja nie ustąpiłem mu pierwszeństwa? (opierając się na definicji z art.2)
mshtal

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 16:17

szerszon napisał(a):

A o tym piszesz dopiero teraz.
Gdzieś napisałem, ,że zawracając na drodze z pierwszeństwem mam prawo rozjeżdżać pojazdu oczekujące na przełączce ?
Chyba coś tu sugerujesz za dużo ..

No nie masz prawa, dlatego oblałbyś w takiej sytuacji egzamin chcąc staranować auto stojące między pasami zieleni. Sam się dziwiłeś o jakie stwarzanie zagrożenia mi chodzi, a miałeś sobie sam wszystko wymyślić :)

mshtal napisał(a):Jeśli ktoś chce posługiwać się terminem ustąpienia/nieustąpienia pierwszeństwa to pragnę zauważyć że musi istnieć jedność czasu i miejsca inaczej mamy do czynienia co najwyżej z utrudnieniem ruchu a nie nieustąpieniem pierwszeństwa przejazdu.

przykład:
Wyjeżdżam (cofam) ze stanowiska parkingowego, oceniłem sytuację, drogą na którą wyjeżdżam nie porusza się żaden uczestnik ruchu więc podjąłem decyzję. Po wjechaniu częściowo na jezdnie zgasł mi pojazd i nie jestem w stanie uruchomić go przez około 30 sekund co spowodowało że nadjechał pojazd (którego wcześniej nie widziałem ale przez 30 sekund wiele mogło się zmienić) i musiał się przez moją obecność na w/w jezdni zatrzymać. Czy w takiej sytuacji można stwierdzić że to ja nie ustąpiłem mu pierwszeństwa? (opierając się na definicji z art.2)

Dobrze piszesz, to nie jest wymuszenie pierwszeństwa. Ale jeśli zawracający jedzie krótkim łukiem a z naprzeciwka pojazd skręca w lewo i jedzie szerokim łukiem to dojdzie do wymuszenia pierwszeństwa. A jak nie dojdzie do wymuszenia, to do zablokowania skrzyżowania, albo do sytuacji która zmusi skręcającego z naprzeciwka w lewo do wjechania na lewą część skrzyżowania - a to powoduje kolejną niebezpieczną sytuację.

Na takim skrzyżowaniu można zawrócić przy lewej. Ale też nie jest to obowiązkowe. Można tak jak czerwony tor jazdy i też jest ok, tylko więcej roboty przy przepuszczaniu...
Zresztą to jest temat straty jak świat w Krakowie. Chyba nawet w JB było to poruszane. Nie jest to tylko mój wymysł :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 26 marca 2014, 16:31 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 16:30

Makabra napisał(a):Dobrze piszesz, to nie jest wymuszenie pierwszeństwa. Ale jeśli zawracający jedzie krótkim łukiem a z naprzeciwka pojazd skręca w lewo i jedzie szerokim łukiem to dojdzie do wymuszenia pierwszeństwa. A jak nie dojdzie do wymuszenia, to do zablokowania skrzyżowania, albo do sytuacji która zmusi skręcającego z naprzeciwka w lewo do wjechania na lewą część skrzyżowania - a to powoduje kolejną niebezpieczną sytuację.

Na takim skrzyżowaniu można zawrócić przy lewej. Ale też nie jest to obowiązkowe. Można tak jak czerwony tor jazdy i też jest ok, tylko więcej roboty przy przepuszczaniu...

Obrazek

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam!
Zwróć proszę uwagę, że w myśl art.25 ust.1 PoRD ustawodawca nie uwzględnił zachowania kierującego skręcającego w lewo w odniesieniu do innego pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka i też zamierzającego skręcić w (swoje) lewo bo jak domniemam nie przewidział że ktoś wpadnie na pomysł tak taki manewr wykonać. Jeśli z oznakowania wynika że mamy/powinniśmy skręcać "na zakładkę" to wynika to wprost z art.5 ust.1 Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do (...) znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
Naturalnie jeśli zbliżamy się do takiego skrzyżowania i tam "zastaliśmy" już taka sytuację, która wyklucza nasze poprawne zachowanie to dostosujemy się do niego opierając się na art.3.
Takie jest moje zdanie.
mshtal

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 16:33

mshtal napisał(a):
Makabra napisał(a):Dobrze piszesz, to nie jest wymuszenie pierwszeństwa. Ale jeśli zawracający jedzie krótkim łukiem a z naprzeciwka pojazd skręca w lewo i jedzie szerokim łukiem to dojdzie do wymuszenia pierwszeństwa. A jak nie dojdzie do wymuszenia, to do zablokowania skrzyżowania, albo do sytuacji która zmusi skręcającego z naprzeciwka w lewo do wjechania na lewą część skrzyżowania - a to powoduje kolejną niebezpieczną sytuację.

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam!
Zwróć proszę uwagę, że w myśl art.25 ust.1 PoRD ustawodawca nie uwzględnił zachowania kierującego skręcającego w lewo w odniesieniu do innego pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka i też zamierzającego skręcić w (swoje) lewo bo jak domniemam nie przewidział że ktoś wpadnie na pomysł tak taki manewr wykonać. Jeśli z oznakowania wynika że mamy/powinniśmy skręcać "na zakładkę" to wynika to wprost z art.5 ust.1 Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do (...) znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
Naturalnie jeśli zbliżamy się do takiego skrzyżowania i tam "zastaliśmy" już taka sytuację, która wyklucza nasze poprawne zachowanie to dostosujemy się do niego opierając się na art.3.
Takie jest moje zdanie.

Napisz wyraźniej, z którym torem jazdy przy zawracaniu na tym rysunku się nie zgadzasz? I gdzie na tym skrzyżowaniu są jakieś znaki dotyczące skręcania w lewo/zawracania?
Makabra

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 16:37

Makabra napisał(a):Napisz wyraźniej, z którym torem jazdy przy zawracaniu na tym rysunku się nie zgadzasz?

Uważam że jeśli możemy sami zdecydować o sposobie skrętu w lewo bądź zawracania (czyli wykluczam to o czym napisałem w poprzednim poście że "zastaliśmy" już jakąś sytuację bądź układ pojazdów, który uniemożliwi nam wykonanie manewru w sposób przez nas zamierzony) to opierając się na art.25 należałoby to wykonać w sposób "bezkolizyjny".
mshtal

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 16:41

mshtal napisał(a):
Makabra napisał(a):Napisz wyraźniej, z którym torem jazdy przy zawracaniu na tym rysunku się nie zgadzasz?

Uważam że jeśli możemy sami zdecydować o sposobie skrętu w lewo bądź zawracania (czyli wykluczam to o czym napisałem w poprzednim poście że "zastaliśmy" już jakąś sytuację bądź układ pojazdów, który uniemożliwi nam wykonanie manewru w sposób przez nas zamierzony) to opierając się na art.25 należałoby to wykonać w sposób "bezkolizyjny".

Też tak uważam. Ale wykonywanie manewru zawracania na takim skrzyżowaniu nie jest bezkolizyjne i nie jest bezpieczne. Jeśli będzie pusto to powiedzmy że ujdzie.

Obrazek
Makabra

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 16:44

Makabra napisał(a):Też tak uważam. Ale wykonywanie manewru zawracania na takim skrzyżowaniu nie jest bezkolizyjne i nie jest bezpieczne. Jeśli będzie pusto to powiedzmy że ujdzie.

A względem kogo jest kolizyjnie i niebezpiecznie?
mshtal

Postprzez LeszkoII » środa 26 marca 2014, 17:20

Zielony pojazd ustępuje pierwszeństwa - czyli na pewno rozgląda się w lewą stronę na pojazdy z pierwszej jezdni i w drugą stronę na pojazdy z drugiej. Widząc na drugiej jezdni zamierzającego skręcić w lewo/zawrócić nie powinien wjeżdżać na skrzyżowanie, bo mogliby się "spotkać" na przecince albo co gorsza zielony zatrzymałby się pierwszej jezdni...zastawiając ją.
Na takiej małej przecince zawracanie krótkim łukiem może doprowadzić do patowej sytuacji - oba pojazdy zasłonią sobie prawe strony widzenia. Natomiast zawracanie dłuższym łukiem zwiększa prawdopodobieństwo zablokowania jej w całości (zależy od jej szerokości) - jeden pojazd zajmują ją całą (no może jednoślad wjedzie).

W celu podjęcia optymalnej decyzji(opracowania wyrobionego algorytmu), biorę pod uwagę również długość przecinki (mierzoną w poprzek "drogi" dwukierunkowej) oraz skrajne jej miejsca leżące "poza" ciągiem(tak z boku) wlotów poprzecznych. Wniosków nie będę narzucał, bo są one oczywiste.

P.S. Samochodziki z GTA1 :P
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 17:25

LeszkoII napisał(a):Na takiej małej przecince zawracanie krótkim łukiem może doprowadzić do patowej sytuacji - oba pojazdy zasłonią sobie prawe strony widzenia.

czyli dokładnie tak jak na większości skrzyżowań :)
właśnie dlatego skręt w lewo jest manewrem trudnym i niebezpiecznym!
mshtal

Postprzez LeszkoII » środa 26 marca 2014, 18:15

mshtal napisał(a):czyli dokładnie tak jak na większości skrzyżowań
Nie zupełnie. Lewoskręt z wymijaniem prawymi bokami z reguły związany jest z ustawieniem pojazdów niemal równolegle do wcześniejszego kierunku na wprost. Natomiast przy zawracaniu oba pojazdy są ustawione prostopadle w stosunku do pozycji przed manewrem. Innymi słowy: łatwiej jest wychylić głowę w lewo, niż wychylić głowę do przodu za szybę na odległość do maski samochodu. Równie trudny manewr jak włączanie się do ruchu z miejsca pomiędzy dwoma dostawczakami bez bocznych okien.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 18:28

LeszkoII napisał(a):
mshtal napisał(a):czyli dokładnie tak jak na większości skrzyżowań
Nie zupełnie. Lewoskręt z wymijaniem prawymi bokami z reguły związany jest z ustawieniem pojazdów niemal równolegle do wcześniejszego kierunku na wprost. Natomiast przy zawracaniu oba pojazdy są ustawione prostopadle w stosunku do pozycji przed manewrem. Innymi słowy: łatwiej jest wychylić głowę w lewo, niż wychylić głowę do przodu za szybę na odległość do maski samochodu. Równie trudny manewr jak włączanie się do ruchu z miejsca pomiędzy dwoma dostawczakami bez bocznych okien.

To co napisałeś będzie prawdą ale jedynie przy odpowiedniej szerokości pasa rozdzielającego jezdnie, w inny przypadku będzie tak samo jak przy skręcie w lewo a w jeszcze innym może być tak że głowę będziesz odwracał do tyłu w prawo.
Wszystko zależy od geometrii skrzyżowania, od gabarytów pojazdu i wreszcie od Twojego zachowania...

Reasumując niepotrzebnie odbiegliśmy od tematu wiodącego.
mshtal

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 19:20

SZERSZON a co teraz? (Chodzi o niebieskiego)

Obrazek

Siadaj Pała! A raczej przesiadamy się !
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze