wyprzedzanie na 2 jezdniówkach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: wyprzedzanie na 2 jezdniówkach

Postprzez Henq » sobota 15 lutego 2014, 21:44

papadrive napisał(a):Henq jest innego zdania. Wg. niego po wyprzedzeniu każdego pojazdu należy zjechać na prawy pas, by po sekundzie brać się za wyprzedzanie następnego. Przepis mu to nakazuje. Ale jaki?

art. 16.4.
papadrive napisał(a):Ten, na który się powołuje, nakazuje jechać jak najbliżej prawej krawędzi, ale jak jechać przy prawej krawędzi wyprzedzając z lewej?

A czy ja Ci każe przy wyprzedzaniu jechać blisko prawej krawędzi? Nie. Kończysz manewr wyprzedzania w momencie minięcia auta tak czy wg Ciebie nadal jest to wyprzedzanie?
papadrive napisał(a):I gdzie jest napisane, że wyprzedzanie dotyczy tylko jednego auta?

A definicję czytał? Zrozumiał?
wyprzedzanie – przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku;
Czy tu jest liczba mnoga czy liczba pojedyncza?
papadrive napisał(a):Jeśli wyprzedzam kilka pojazdów na raz, to cały czas jestem w trakcie wyprzedzania.

Nie nie wyprzedzasz kilka pojazdów na raz wyprzedzasz jeden pojazd, kończysz manewr wyprzedzania, następnie wyprzedzasz następny pojazd i znów kończysz manewr wyprzedzania.
papadrive napisał(a):Henq chce karać kierowców zajmujących lewy pas przez dłuższy czas (ile to sek., min., godz, ?), a sam nie widzi problemu w wyprzedzaniu na autostradzie, samochodu jadącego 110-115 km/h, z niewiele większą prędkością, co zajmie mu kilka/naście minut i skutecznie przyblokuje chcących jechać szybciej.

1. A czy ja napisałem że to jest dozwolone?
2. Inna kwestia czy jest to zabronione? - zapraszam do dyskusji do tego wątku.
Dałem przykład by obliczyć jak długo jedziesz lewym pasem zanim dojedziesz do następnego pojazdu.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez papadrive » sobota 15 lutego 2014, 22:06

Definicję wyprzedzania znam i rozumiem. Nie widzę tylko zapisu, że po wyprzedzeniu jednego pojazdu muszę zjechać na prawy pas. Wyprzedzanie nie musi rozpoczynać się zawsze z pasa pojazdu wyprzedzanego i mogę następne auto wyprzedzać jadąc lewym. Oczywiście gdy to wyprzedzenie następuje bezpośrednio po pierwszym. Nie będę jechał przez następne kilkaset metrów lewym, aby doganiać następnego, ale też nie będę rwał kolumny i wciskał się między auta, gdy nic i nikt ani ja nikomu nie przeszkadzam czy utrudniam.
Przykłady:
http://www.youtube.com/watch?v=D1kNrZx5LHg
http://www.youtube.com/watch?v=IR_OvZs_-1I 2:48
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » sobota 15 lutego 2014, 22:35

papadrive napisał(a):Definicję wyprzedzania znam i rozumiem.
Nieco ponad godzinę temu jeszcze jej nie znałeś lub "znałeś" lecz nie rozumiałeś.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » niedziela 16 lutego 2014, 00:20

Takie można odnieść wrażenie po tym co pisałem, ale nie wynikało to z nieznajomości przepisu/definicji tylko w nieprecyzyjnym opisie wyprzedzania. Rozumiem, że w danej chwili wyprzedzam jeden pojazd (dwukierunkowa, dwupasmowa), a nie kilka na raz, ale nie przypuszczałem, że tak pisząc wypaczę samą definicję. Na raz było w kontekście po kolei, jeden po drugim. Kończąc wyprzedzanie jednego pojazdu, automatycznie rozpoczynam wyprzedzanie drugiego itd. W związku z takim stanem jestem cały ten czas wyprzedzającym i nie muszę za każdym razem zjeżdżać na prawy (o ile warunki na to pozwalają). I o to toczył się spór.
Znów nie jestem pewien, czy nie pogmatwałem. :oops:
papadrive

Postprzez michal70 » niedziela 16 lutego 2014, 11:53

ale na dk1 ruch odbywa sie tak ze prawym jadą tiry i autobusy a lewym osobówki szybciej niz prawym
no i nikt nie zwalnia jak jest przejście
to tez jest wyprzedzanie jak sie nie wjeżdza na drogę (z przeciwka)?
michal70

Postprzez lith » niedziela 16 lutego 2014, 11:58

Jest wyprzedzanie, większość kierowców pilnuje żeby jednak nie wyprzedzać na i przed samym przejściem, które na drogach krajowych jednak nie są co 50m.
lith

Postprzez rusel » niedziela 16 lutego 2014, 12:11

większość kierowców pilnuje żeby jednak nie wyprzedzać na i przed samym przejściem

a o jakim kraju mowa?
rusel

Postprzez lith » niedziela 16 lutego 2014, 12:20

naszym ;)
lith

Postprzez rusel » niedziela 16 lutego 2014, 12:51

to jedno z najczestszych wykroczen w obszarze zabudowanym, duzy odsetek kierowcow nawet nie wie, że takie wykroczenie popelnia i na czym ono polega.
rusel

Postprzez LeszkoII » niedziela 16 lutego 2014, 15:47

co z tego że będzie codziennie odmawiał regułkę "zabrania się wyprzedzania na i bezpośrednio przed przejściem dla pieszych.....", skoro wyprzedzanie dla niego nie istnieje bez zmiany pasa ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » niedziela 16 lutego 2014, 17:08

O tym pisałem, że wyprzedzanie nie musi się zaczynać z pasa, po którym jedzie wyprzedzany.
Dla wielu wyprzedzanie kojarzy się tylko i wyłącznie z włączeniem kierunkowskazu (czasem nawet bez upewnienia się...), zjechaniem na lewy pas i "rura" do przodu, a po wyprzedzeniu wrócić na prawy pas. Klasyczny przykład wyprzedzania na drodze dwukierunkowej, dwupasmowej. Jeśli taki znajdzie się na jezdni o więcej niż jednym pasie dla swojego kierunku, to jadąc szybciej np. środkowym, wyprzedza pojazdy wolniej jadące prawym, nie uważa tego za wyprzedzanie. Chociaż zdarzyło mi się kiedyś widzieć takie wyprzedzanie z kierunkowskazem, bez zmiany pasa :lol: .
Fakt, jest teoria, że jazdę na wielopasmowej jezdni, kilku rzędów pojazdów z różną prędkością, nie traktuje się jako wyprzedzanie, ale z zastrzeżeniem nie czynienia tego przed przejściem itp. Czyli nie ma wyprzedzania, ale przed przejściem nie wolno wyprzedzać. :wink:
papadrive

Postprzez michal70 » poniedziałek 17 lutego 2014, 12:17

papadrive napisał(a):O tym pisałem, że wyprzedzanie nie musi się zaczynać z pasa, po którym jedzie wyprzedzany.
Dla wielu wyprzedzanie kojarzy się tylko i wyłącznie z włączeniem kierunkowskazu (czasem nawet bez upewnienia się...), zjechaniem na lewy pas i "rura" do przodu, a po wyprzedzeniu wrócić na prawy pas. Klasyczny przykład wyprzedzania na drodze dwukierunkowej, dwupasmowej. Jeśli taki znajdzie się na jezdni o więcej niż jednym pasie dla swojego kierunku, to jadąc szybciej np. środkowym, wyprzedza pojazdy wolniej jadące prawym, nie uważa tego za wyprzedzanie. Chociaż zdarzyło mi się kiedyś widzieć takie wyprzedzanie z kierunkowskazem, bez zmiany pasa :lol: .
Fakt, jest teoria, że jazdę na wielopasmowej jezdni, kilku rzędów pojazdów z różną prędkością, nie traktuje się jako wyprzedzanie, ale z zastrzeżeniem nie czynienia tego przed przejściem itp. Czyli nie ma wyprzedzania, ale przed przejściem nie wolno wyprzedzać. :wink:

no i na skrzyżowaniach tez tak nie wolno wyprzedzac? chodzi o skrzyżowania ze znakami oraz na takich co światła są
nie moge wyprzedzać pojazdów jadących prawym pasem gdy przejezdzam przez skrzyżowania?
michal70

Postprzez taik » wtorek 18 lutego 2014, 16:17

michal70 napisał(a):no i na skrzyżowaniach tez tak nie wolno wyprzedzac? chodzi o skrzyżowania ze znakami oraz na takich co światła są
nie moge wyprzedzać pojazdów jadących prawym pasem gdy przejezdzam przez skrzyżowania?

Wyjątkowo mocno wzbraniasz się przed zerknięciem do PRD. :D
Dobrze, skoro Mahomet nie chce przyjść do góry, to góra przyjdzie do Mahometa.
Proszę, oto wędka, ryby nie będzie... :wink:

PRD napisał(a):Oddział 6 - Wyprzedzanie
Art. 24
(...)
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8.
Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym — w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

11.
Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym.

12. Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony.
taik

Postprzez jasper1 » wtorek 18 lutego 2014, 20:34

michal70 napisał(a):no i na skrzyżowaniach tez tak nie wolno wyprzedzac? chodzi o skrzyżowania ze znakami oraz na takich co światła są

A Ty michal70 masz problem ze zrozumieniem przepisów czy ze zgodą na to, co stanowi PoRD?. :)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » środa 19 lutego 2014, 00:48

papadrive napisał(a):O tym pisałem, że wyprzedzanie nie musi się zaczynać z pasa, po którym jedzie wyprzedzany.

Coś dla Ciebie:
http://www.tv.bielsko.biala.pl/mandaty_ ... _4427.html
przecież cały czas wyprzedzał ;)
specjalnie dla Ciebie postaram się poszukać jeszcze odcinka "Uwaga Pirat" który opisuje tutaj:
viewtopic.php?f=4&t=28596&start=15#p303022
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze