LeszkoII napisał(a):Maryan, od "z żadnego pasa na prawy"(?) jest już mały kroczek do sygnalizowania "z żadnego na żaden" (pas).
To też jest ładne.

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez taik » piątek 14 lutego 2014, 12:09
LeszkoII napisał(a):Maryan, od "z żadnego pasa na prawy"(?) jest już mały kroczek do sygnalizowania "z żadnego na żaden" (pas).
przez maryann » piątek 14 lutego 2014, 12:38
art.22.5. Tam nie ma napisane, że pas mam zmieniać na pas. Przecież mogę zmienić spodnie na pidżamę, nie?mariusz79 napisał(a):Zapewne przedstawisz mi przepis, który mówi że zjeżdzając "na coś innego" muszę zasygnalizować taki manewr.
przez Nata » sobota 15 lutego 2014, 03:08
maryann napisał(a)::lol:
I to najlepszy pomysł na zakończenie wątku!
Borys_q napisał(a):Gdańska szkoła natomiast mówi tak: "nie oznaczajmy c-12 wszystkiego co popadnie to świat będzie piękniejszy".
przez szymon1977 » niedziela 16 lutego 2014, 01:36
Oczywiście, że możesz. Tylko, że wychodzi na to, że wtedy spodni już nie zmieniasz czyli nadal w spodniach pozostajesz. Analogicznie do zjazdu z pasa ruchu na pobocze. Pasa ruchu nie zmieniasz, czyli po zjechaniu na pobocze jesteś nadal na tym samym pasie ruchu!? Interesujące...maryann napisał(a):Przecież mogę zmienić spodnie na pidżamę, nie?
przez papadrive » niedziela 16 lutego 2014, 17:14
przez mariusz79 » niedziela 16 lutego 2014, 17:51
art.22.5. Tam nie ma napisane, że pas mam zmieniać na pas. Przecież mogę zmienić spodnie na pidżamę, nie?
A dla Tych co w PoRD odnaleźli zakaz używania kierunkowskazów w sytuacji innej niż zmiana kierunku jazdy i zmiana zajmowanego pasa ruchu taka oto sytuacja:
jedziecie sobie za samochodem dostawczym poza obszarem zabudowanym z prędkością 90 km/h. ...
przez RossoneriDevil » niedziela 16 lutego 2014, 18:00
mariusz79 napisał(a):Zonk. L-ka się tylko zatrzymała. Pytam więc gdzie jest przepis który nakazuje włączenie kierunkowskazu podczas zatrzymania się?
przez lith » niedziela 16 lutego 2014, 18:00
przez mariusz79 » niedziela 16 lutego 2014, 20:37
Ale jest to przynajmniej czytelne, że samochód przed nami będzie wytracał prędkość, ponieważ ma jakiś zamiar np. skrętu, parkowania bądź zatrzymania się.....
@mariusz79 Ja jaka różnica z Twoje perspektywy, czy l'ka skręci w prawo, czy sie zatrzyma?
Tak czy siak będziesz ją omijał/wyprzedzał z lewej strony.
Z resztą zamiarów idzie sie domyślić z kontekstu.
Za to jak po prostu zacznie hamować to nie będziesz wiedział, czy coś się stało/jest jakaś przeszkoda i tez masz hamować,
przez lith » niedziela 16 lutego 2014, 23:24
przez RossoneriDevil » niedziela 16 lutego 2014, 23:38
mariusz79 napisał(a):To że będzie zmniejszał prędkość lub hamował to ja widzę po świecących się światłach hamowania "stop". Nie jest mi potrzebny do tego czyjś kierunkowskaz.
Manewr skrętu jak to określiłeś- zapewne chodzi Ci o zmianę kierunku jazdy, owszem sygnalizujemy. Zatrzymanie sygnalizujemy światłami stop.
lith napisał(a):Więc jak po światłach stop poznasz czy ktoś hamuje, bo chce, czy hamuje, bo go warunki ruchu do tego zmusiły?
przez szymon1977 » poniedziałek 17 lutego 2014, 02:08
W zasadzie miałbyś rację, gdyby nie to, że zakazu użycia kierunkowskazów w sytuacji innej niż zmiana pasa lub kierunku jazdy nie ma. Nie ma więc podstaw zakładać, że jeżeli ktoś używa kierunkowskazu to tylko do sygnalizowania jednego z tych dwóch manewrów.mariusz79 napisał(a):Jeśli ma kierunkowskaz w prawo to znaczy że zmieni kierunek jazdy, zjedzie z pasa po którym ja jadę za nim i ja nie muszę zmieniać pasa. Na takie zachowanie (prawidłowe) ja liczę. Jeśli tego nie zrobi to wprowadza mnie w błąd i zmusza do zatrzymania za nim lub zmiany pasa ruchu.Kierunkowskaz ma informować a nie dezinormować, a z takim dezinformowaniem wprowadzaniem w błąd mamy do czynienia.
To tylko autorska interpretacja szacownego pana Sobonia a nie treść PoRD. Oczywiście przejechanie z jednego pasa na drugi pas jest zmianą pasa, tutaj pan Soboń się nie myli. Ale w treści PoRD mamy mowę nie o przejechaniu z jednego pasa na drugi, ale o zmianie pasa. A przejechanie z pasa na pobocze też się pod zmianę pasa łapie.mariusz79 napisał(a):Manewr zmiany pasa ruchu - "polega on na przejechaniu z jednego na drugi pas" - Stanisław Soboń.
Dokładnie trzymajmy się przepisów. Miejmy nadzieję, że żaden egzaminator nie wymaga czegoś, czego przepisy nie wymagają. A żaden instruktor nie zabrania robić czegoś, czego przepisy nie zabraniają. A kierowcom pozostaje robić tak czy siak w momencie, gdy prawo czegoś nie precyzuje. Oby z głową!mariusz79 napisał(a):Ten kierowca zrobił to tak a tamten siak. Ten instruktor uczył tak, a tamten siak. Ten egzaminator wymagał tak a tamten siak.
Trzymajmy się przepisów.
przez RossoneriDevil » poniedziałek 17 lutego 2014, 04:59
szymon1977 napisał(a):Ale już miganie lewym przed wyprzedzeniem rowerzysty bez zmiany pasa jak najbardziej ma sens.
przez szerszon » poniedziałek 17 lutego 2014, 08:02
Miejmy nadzieję, że żaden egzaminator nie wymaga czegoś, czego przepisy nie wymagają. A żaden instruktor nie zabrania robić czegoś, czego przepisy nie zabraniają
przez maryann » poniedziałek 17 lutego 2014, 09:48
Czym się różni acan "Stanisław Soboń" od imć "mariusz 79"?mariusz79 napisał(a):Manewr zmiany pasa ruchu - "polega on na przejechaniu z jednego na drugi pas" - Stanisław Soboń.
Oj dziecko, dziecko- jeździsz Ty czasem? Masz pojęcie o sytuacjach na drodze, czy tylko książki czytasz?mariusz79 napisał(a):No właśnie nie. Jeśli zmieni kierunek jazdy zgodnie z sygnalizowaniem, to nie będę musiał ani wyprzedzać, ani omijać.
Oczywiście na to masz jakiś przepis? Zacytuj.mariusz79 napisał(a):Zatrzymanie sygnalizujemy światłami stop.