Kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kierunkowskaz

Postprzez szerszon » sobota 28 grudnia 2013, 12:09

A co Ci da spec z drogówki ?

==================
szymonie
Zdjęcie ze skrzyżowania w pierwszym poście.
Chyba sie rozpedziłeś z tym złym oznakowaniem.. tu jest ok.
Gorsze widziałem.. :)
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 28 grudnia 2013, 12:25

szerszon napisał(a):Chyba sie rozpedziłeś z tym złym oznakowaniem.. tu jest ok. Gorsze widziałem..
Ja także widziałem gorsze, co nie czyni tego dobrym. Według oznakowania wjeżdżając w drogę podporządkowaną jedziemy nie zmieniając kierunku a w istocie podczas przejazdu łukiem przez skrzyżowanie skręcamy w połowie tego łuku w prawo. Choć nie zbliżając się do prawej krawędzi może się to udać bez kręcenia kierownicą to istotny jest układ dróg a nie to, co kierujący wyczynia. Oznakowanie takie sugeruje wykonanie takiego przejazdu bez prawego kierunkowskazu, a z geometrii skrzyżowania wynika, że jest on niezbędny.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 28 grudnia 2013, 12:53

Według oznakowania wjeżdżając w drogę podporządkowaną jedziemy nie zmieniając kierunku a w istocie podczas przejazdu łukiem przez skrzyżowanie skręcamy w połowie tego łuku w prawo

Nie widzę tego co Ty widzisz..dla mnie jest w lewo droga z pierwszeństwem w prawo w podporządkowaną...

Choć nie zbliżając się do prawej krawędzi

czyzbyś namawiał do łamania przepisów ? :wink: Dlaczego to mamy sie nie zbliżać do krawędzi skręcając w prawo ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 29 grudnia 2013, 02:28

Twierdzisz, że dla Ciebie w podporządkowaną to w prawo. Zgadza się! Czy nie uważasz za niestosowne umieszczenie tabliczki, która sugeruje, że w podporządkowana to prosto?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 29 grudnia 2013, 10:35

http://ifotos.pl/zobacz/Snap2bmp_nqqrrxe.bmp/

Mimo duzych częci i tolerancji ja tam prosto nie widzę
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 29 grudnia 2013, 12:15

Racja, coś źle popatrzyłem.
szymon1977

Postprzez papadrive » niedziela 29 grudnia 2013, 12:33

Coraz częściej, tak właśnie przebudowują/znakują takie skrzyżowania na łukach, aby zjazd w podporządkowaną był wyraźnie widoczny jako skręt. Przy takich rozwiązaniach łatwiej kierowcy podjąć decyzję o prawidłowym sygnalizowaniu (brak kierunkowskazu też jest formą sygnalizacji).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze