1. Istnieje legalna definicja skrzyżowania, ujęta w art. 2.14 PRD, mówiąca iż skrzyżowanie to przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię (...). Na drogę mogą składać się inne elementy niż jezdnia, np. pobocze, chodnik, DdR. W myśl powyższej definicji, elementy te również wchodzą w skład skrzyżowania, wyznaczają jego obszar/krawędź.
Zgadza się, tylko jest małe ale... czy chcesz zastosować Art 25.1, gdzie kierujący zbliżając sie do skrzyżowania ma zachować szczególna ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej .... ???
Czy Art 25.1 dotyczy pełnej definicji skrzyżowania ? Wszak zawarte w nim określenie skrzyżowanie nie jest objęte jakimiś granicami..
2. Powyższe ma potwierdzenie chociażby w zapisie art. 13 PRD mówiącego,
Zobacz inne artykuły, gdzie już są wątpliwości..
3. Całość dodatkowo potwierdza zapis pkt. 2.1 i rys. 2.1.1 220 Z-3,
Tym razem zarzucę Tobie upór godny lepszej sprawy..przecież załacznik 3 dotyczy sygnałów świetlnych, a raczej ich umieszczania..brak sygnałów świetlnych zmieni Ci powierzchnie skrzyżowania ?
W tej kwestii wszystko jest czytelne. Odnoszę wrażenie, że Ty próbujesz na siłę ograniczać skrzyżowanie tylko do przecięcia się jezdni,
tak.. z punktu widzenia ruchu pojazdów to jest właściwe skrzyżowanie, gdzie możemy sobie dyskutować o ustąpieniu pierwszeństwa wynikającego z Art 25.1 czy znaków D-1/A-7, B-20
Dlatego pisze o powierzchni skrzyżowania, jako przecięciu sie kierunków jazdy pojazdów jeżdżących po jezdniach i osobno o obszarze skrzyżowania
Nie widzę podstaw do rozciagania zasiegu działania Art 25.1 do miejsca , gdzie w obszarze skrzyzowania jest PdP, PdR, czyli w sumie juz poza przecięciem sie jezdni...to juz jest poza skrzyżowaniem.
a jednocześnie stanowi twój argument, który jest obarczony błędem.
Dlaczego błędem..co Ci sie przecina na PdP ?
. Ale niewłaściwe jest ograniczanie powierzchni skrzyżowania tylko do przecięcia się jezdni.
Powierzchnia, a obszar.. Pojazdy nie maja mozliwości poruszać sie po całym obszarze skrzyżowania..
powyższego zasadne jest wyodrębnienie pewnego, generalnego wniosku, iż zapisy art. 25 obowiązują tylko użytkowników poruszających się jezdnią - zgoda,
I o to mi chodzi..i dlatego sie bulwersuje,ze ktoś chce używac Art 25.1, gdzie nie ma on juz zastosowania pod przykrywką,ze jest jeszcze w obszarze skrzyzowania, a gdzie jedynym przepisem okreslającym pierwszenstwo jest juz art 22 o zmianie pasa ruchu
1. Otóż nie. Linię [P-13] wyznacza się wzdłuż krawędzi JEZDNI z pierwszeństwem, nie wzdłuż krawędzi DROGI/SKRZYŻOWANIA.
czyli tuz przed mozliwościa przecięcia sie kierunków ruchu..to co ja okreslam powierzchnia skrzyzowania..faktem jest, ze na rozbudowanych skrzyzowaniach, tak jak i znak A-7 może byc na środku skrzyzowania.
poza tym byłbym ostrozny z stwierdzeniem,ze nie umieszcza sięwzdłuż krawędzi skrzyżowania ( C-12+A-7) Jest tu kilka przykładów takich "skrzyzowań",że jezdni nie wyodrębnisz...aha, juz sobie przypomniałem-masz inny punkt widzenia na skrzyżowanie o ruchu okrężnym ode mnie

Po pewnym złożeniu można odczytać, że kierujący, który zbliża się do skrzyżowania drogą podporządkowaną ma ustąpić pierwszeństwa kierującemu, który zbliża się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem.
Pytałem o konkretne miejsce związane z moim zdjęciem..czy pojazd niebieski jest juz na skrzyzowaniu i ma z tego powodu juz ustepowac pierwszeństwa, czyli w razie czego powstrzymywac sie od ruchu, czy jednak moze jeszcze te 2m podjechać ?
Powyższy zapis o udzielaniu pierwszeństwa nie jest wyznacznikiem obszaru skrzyżowania, ponieważ sama definicja ożywa tego pojęcia, zatem nie może go definiować.
masz lepszy wyznacznik ? Dlatego prosiłem o wyznaczenie przecięcia się kierunków ruchu na skrzyżowaniu z chodnikami i bez i miejsc, gdzie np zastosuje się do art 25.1..nie widziałeś róznicy, a obszar skrzyżowania diametralnie różny...
, że rzecz dzieje się za skrzyżowaniem - a z tym jednoznacznie się nie zgadzam.
Dlatego wrzuciłem drugi link, abys mi określił granice skrzyżowania

Cieszę sie ,że rozumiesz o co mi chodzi z powierzchnią skrzyzownia.