Zjazd z ronda 2->3 pasy. Czy słusznie czuję się zepchnięty?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z ronda 2->3 pasy. Czy słusznie czuję się zepchnię

Postprzez lith » poniedziałek 10 czerwca 2013, 15:41

Kod: Zaznacz cały
Np. Skoro są obok siebie dwa pasy prawy i lewy, to po skręcie kontynuacje powinno się mieć prawy na prawym, lewy na lewym.
Ponieważ Lewy jest tylko jeden, a obok niego jest teraz środkowy, który wcześniej był prawym bo były tylko dwa, to tak by wyglądała kontynuacja drogi za skrzyżowaniem.

Równie dobrze można tak.

A swoją drogą skoro ostatnio domalowali tam strzałki V i / (wcześniej żadnych strzałek tam nie było) to mogliby i linię.
Ale jest jak jest, mnie tam interesuje obecna sytuacja, a nie jak można to sensowniej przemalować.

Wychodzi na to, ze stanowczo, ale ostrożnie wpychamy się gdzie nam się podoba -.-
lith

Postprzez Nata » poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:29

lith, może to Twój artykuł? :D
W ostatnim akapicie udzielono odpowiedzi, aczkolwiek nie napisali, czy to oficjalna wypowiedź policji.

http://zdrowie.trojmiasto.pl/Znaki-pozi ... 66260.html
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez lith » poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:52

Nie, artykuł nie jest mój. Jak widać nie tylko ja widzę tam problem... a w ramach odmalowywania linii domalowali strzałki, a linii pomocniczych jak nie było, tak nie ma :P

heh, przynajmniej ładny obrazek jest jakby ktoś coś chciał rysować :P
http://s-trojmiasto.pl/zdj/c/9/103/700x ... zewnym.jpg

edit:
W art. przyjęli moje rozumowanie z początku tematu, ale to wcale nie jest takie oczywiste :P
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:53 przez lith, łącznie zmieniany 2 razy
lith

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 czerwca 2013, 21:57

lith napisał(a):W art. przyjęli moje rozumowanie z początku tematu, ale to wcale nie jest takie oczywiste
Linia P-3 wiele pomaga w rozeznaniu! Zgodnie ze szkicem organizacji ruchu pojechałeś poprawnie... ale ja na Twoim filmiku P-3 nie widzę.

Dałoby się uniknąć nieporozumień, jakby skierować przejście dla pieszych prostopadle do jezdni a nie na ukos, dzięki czemu byłoby więcej miejsca na kontynuacje linii ciągłej w obrębie ronda.

... albo wykombinować coś takiego wraz ze znakiem A-30
Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 10 czerwca 2013, 22:53

lthtd.jpg
lthtd.jpg (77.81 KiB) Przeglądane 3281 razy

Taką mam propozycję na to miejsce, by zminimalizować niejasności i ograniczyć w miarę możliwości sytuacje kolizyjne, gdzie trudno wskazać sprawcę.
Z prawego w prawy + możliwość zmiany na pozostałe (po ustąpieniu związanym ze zmianą pasa)
Z lewego w środkowy i lewy bez możliwości pchania się w prawy.
Momenty, gdzie z lewego pójdą w lewy wykorzystają ci z prawego, by wejść w środkowy..

W razie kolizji przynajmniej była by jasność czyja wina....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 10 czerwca 2013, 23:05

lith napisał(a):A całość jest jeszcze na łuku i nie ma linii prowadzących. Ja nie widzę żadnych prawnych podstaw do tego, żeby to prawy pas był kontynuacją zewnętrznego, a środkowy wewnętrznego. To jest założenie z kosmosu.
Przejedź sobie przez to miejsce, na którym nie są wyznaczone pasy ruchu stosując się do Art.16.4, po przejeździe przypomnij sobie definicję pasa ruchu.
-----
dylek napisał(a):W razie kolizji przynajmniej była by jasność czyja wina....
Szkoda, że przy następnym zjeździe pasy ruchu wymalowane wokół wyspy centralnej już nie wywołują u Ciebie takiej jasności i sugerujesz zachowania będące z nimi sprzeczne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 10 czerwca 2013, 23:56

Błąd polega na tym, że kierowcy jadący lewym pasem przecinają przejście dla pieszych blokując i zajeżdżając drogę kierowcom jadącym prawym pasem ruchu, który w dodatku zaraz za przejściem dla pieszych rozdziela się na dwa pasy

Przepraszam bardzo, ale nie ma tam żadnego znaku który informuje, że do takiej sytuacji zachodzi.

Gdyby pas się rozchodził to wyglądałoby to mniej więcej tak:
RossoneriDevil

Postprzez szymon1977 » wtorek 11 czerwca 2013, 01:59

Tu także pas nie "rozchodzi się" tylko powstaje nowy pas, na który aby wjechać trzeba zmienić zajmowany pas ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 11 czerwca 2013, 09:37

dylek napisał(a):
lthtd.jpg

Taką mam propozycję na to miejsce, by zminimalizować niejasności i ograniczyć w miarę możliwości sytuacje kolizyjne, gdzie trudno wskazać sprawcę.

Ok, mi chodziło o to jak jest teraz, bo często dość jednak tam jeżdżę. przerabianie oznakowania to nie moja działka, szczególnie, że jak widać drogowcy wiedzą o problemie i wiedzą 'lepiej' jak ma być wymalowane ;)
dylek napisał(a):Z prawego w prawy + możliwość zmiany na pozostałe (po ustąpieniu związanym ze zmianą pasa)
Z lewego w środkowy i lewy bez możliwości pchania się w prawy.
Momenty, gdzie z lewego pójdą w lewy wykorzystają ci z prawego, by wejść w środkowy

Czyli przy większym ruchu nie zmienią wcale jak nie wymuszą, bo nikt ich tam bez walki nie wpuści :twisted:

Swoją drogą Hucisko jest uważane przez wielu za najgorsze skrzyżowanie w mieście... coś w tym chyba jest :spoko:
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 11 czerwca 2013, 09:45

lith napisał(a):@szymon1977
Tylko u Ciebie 3 pas pojawia się po lewej, a w na omawianym skrzyżowaniu tego nie widzę, po prosu na rondzie są 2, za rondem są 3. A całość jest jeszcze na łuku i nie ma linii prowadzących. Ja nie widzę żadnych prawnych podstaw do tego, żeby to prawy pas był kontynuacją zewnętrznego, a środkowy wewnętrznego. To jest założenie z kosmosu.
Jeszcze jakieś wątpliwości co do efektów zastosowania Art.16.4 w praktyce?
002m.png

-----
lith napisał(a):Swoją drogą Hucisko jest uważane przez wielu za najgorsze skrzyżowanie w mieście... coś w tym chyba jest
Tak, zbiorowe ogłupienie i niestosowanie się do przepisów po zobaczeniu C-12. To norma.
szymon1977

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 11 czerwca 2013, 10:59

Co zrobić w takim przypadku? Czy nie można mówić tutaj o istnieniu dwóch pasów jeżeli linie nie są wyznaczone?

Art. 16.4 ma się chyba do zmieniania pasów z jednej i drugiej strony w tym samym momencie na jeden.
Na tym obrazku nie widzę czegoś takiego.....
RossoneriDevil

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze