rusel napisał(a):1.ale był tak samo jak kierowca nie mial prawa zjawic sie np podczas zawracania na sygnalizatorze S3 wobec kursanta ktory mial informacje w postaci znaku S2 i nie ustapil mu pierwszenstwa....sytuacja z zycia wzieta
2.jakiej uzurpacji?? czlowiek nie stosuje sie do znakow poziomych a kierowca przypisuje sobie ze wzgledu na ich obecnosc mozliwosc wjazdu na drogę poprzeczną zmieniajac kierunek jazdy mimo iż wczesniej ma okreslaną informacje znakiem a7
3.linia cialga tzw. separacyjna oddzielajaca
4.to mialbys sporo wypracowan do pisania bo lalbym Cie za kazdym razem w tym miejscu
Nie masz prawa wjechac na to skrzyzowanie kiedy Ci sie spodoba
5.wjezdzajac na drogę poprzeczną przy
wlotcie skrzyzowania przed ktorym stoi znak A7 a linia warunkowego zatrzymania jest jedynie znakiem uzupelniajacym co wiecej postawionym niezgodnie z zasadami bo stosuje sie ja na wlotach drog podporządkowanych
6.
"Wlot jest to część drogi (jezdnia w przypadku drogi dwujezdniowej), z której pojazdy wjeżdżają na skrzyżowanie"7.sorry szerszon ale nie dajesz mi argumentow dla ktorych ten kierowca mial jakiekolwiek prawo wjechac na skrzyowanie dlatego mamy winę i wspolwinę zdarzenia, posrednią i bezposrednią wynikajaca z hierarchii przepisow
1. Kursant miał prawo nie wiedzieć, ze tam jest S-3 i faktycznie nie zastosował się.
Tu sie zgodzę.Ale ten przykład nijak nie przystaje do naszej sytuacji.
2. Świetnie wiesz, ze w takiej sytuacji, przy kanalizowanym skrzyzowaniu ten A-7 pasuje jak kwiatek do kożucha.
Według 220 ciąg drogi z pierwszeństwem powinien byc oznakowany D-1 jeśli odległość miedzy skrzyżowaniami jest wieksza niz 50m.
3. czyli ? P- ??? i bierzemy sie za definicje z 220.
4. To pewnikiem oparłoby sie o starostwo, bo podstaw nie widzę.
Analogia do tego pytania za 3pkt i filmiku Dworaka , który wrzuciłeś na temat ' Dojazd podporządkowaną łacznicą do drogi z pierwszeństwem przejazdu" z cyklu "Jedź bezpiecznie"
A na skrzyżowanie wjeżdżam tam, gdzie jest dla mnie przeznaczony pas ruchu. A ten pas z pewnością nie był przeznaczony dla kierowcy autobusu.tak samo on nie może wjehać na skrzyżowanie kiedy mu sie podoba-argument uważam za nietrafny.
Ciekawe jakby tam był chodnik, a nie pole wyłaczone z ruchu i linia.
Na wzajemny stosunek obu kierujacych nie mialoby to wplywu.
5. Linia P-13 faktycznie jest namalowana od czapy.
w takim razie wskaż ,
w którym miejscu mam
ustąpic pierwszeństwa w związku z A-7.( na skrzyżowaniu skanalizowanym

, dobre...gdzie ciężko zastosować i Art 25.1 i zachowanie wynikające ze znaków a-7/D-1)
mozesz podeprzeć sie wyżej wspomnianym filmikiem.Zalinkować ?
6. w związku z skanalizowaniem skrzyżowania tez poproszę o zaznaczenie tego wlotu.
7. mam całkowicie odmienne zdanie od Ciebie i uważam, że popełniasz błąd.
Ale dziekuje za dyskusję -swoje stanowisko juz znamy.