Proszę o opinię i porady - kolizja przy skręcie w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Proszę o opinię i porady - kolizja przy skręcie w lewo

Postprzez BLACKMAN » poniedziałek 10 grudnia 2012, 13:33

Witam Was ponownie.. niestety wieści dla mnie kiepskie.. Odebrałem dziś wyrok nakoazowy wskazujący mnie jako winnego.. Art 86 par. 1..... Doradźcie - odwoływać się? Walczyć czy odpuścić?.. Nie czuję się winny z drugiej jednak strony szarpanie się po sądach.. Kara 200 plus 80 koszty..Czy jeśli się odwołam, sąd rozpatrując sprawę ponownie może nałożyc na mnie kare wyższą? Nie ukrywam, że cienko u mnie z pieniędzmi, na adwokata mnie nie stać.. Naprawdę miałem nadzieję, że wyrok nie zapadnie zaocznie i będę mógł przedstawić przed Sądem swoje racje..
A tu niestety wyszło kiepsko.. Sprawa o tyle dla mnie ważna, ze to auto firmowe, roczne... Szef musiał sporo kasy włożyć w ubezpieczalnię (dowiedziałem się że musiał zapłacić vat...).
1. Co myślicie o tej sprawie - walczyć?
2.Odwołując się - nowy termin, Sąd - ten (rejonowy), czy inny? Na zasadach ogólnych - tzn?
3. Czy może nałożyć na mnie w przypadku niezmienienia werdyktu karę wyższą? Czy ta zasądzona jest już "ustalona" i pozostaje juz jako wyrok a teraz zgadzam się z nią i wyrokiem/nie zgadzam się - więc albo sie wybronię albo - zostaje taka jaka zapadła/wyższa?
Doradźcie....
BLACKMAN

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 grudnia 2012, 14:18

Z tego co sie orientuję, to wyrok zapadł na podstawie dowodów przedstawionych przez jedną stronę.
Aby przedstawić swoje racje trzeba sie odwołać w ustalonym terminie.
szerszon

Postprzez BLACKMAN » poniedziałek 10 grudnia 2012, 16:13

Czyli - po prostu akta trafiły do sądu, wniosek Policji o ukaranie - i co - i już wyrok?.. Dziwne to trochę.. Myślałem, ze trochę inaczej to wygląda...Ze ktoś siada, czyta zeznania jednego i drugiego uczestnika, raport Policji, ogląda zdjęcia, myśli..
Czy jeśli sie odwołam, moge w przypadku przegranej otrzymać wyższą karę? Czy wysokość kosztów będzie taka sama? Chciałbym powalczyć, uważam że mam rację, ale "zadzierać"?...
Bo teraz rozumiem, że ten wyrok jest anulowany i zaczyna się sprawa od nowa z wezwaniem świadków, zeznaniami, pytaniami?
Będę dopiero jutro, niestety nie mam stałego dostępu do Internetu, prosze Wasze wypowiedzi.
BLACKMAN

Postprzez BOReK » poniedziałek 10 grudnia 2012, 16:27

Tak wygląda wyrok wydany w trybie nakazowym. Jeśli się odwołasz, w przypadku przegranej możesz ponieść karę wyższą jak i niższą (a dalej na pewno nie dostaniesz punktów). Może być też zupełnie inny wyrok, bo wtedy będzie właśnie normalna rozprawa jaką sobie wyobrażasz, tylko nie licz na wysokie tempo tej sprawy. Licz za to na odmienny wyrok, zwłaszcza że masz własne twarde dowody w postaci zdjęć, które wiele mogą (choć nie muszą) zmienić. Na pewno będzie to więcej niż jedynie Twoje zeznania.
BOReK

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze