Droga bez wyznaczonych pasów ruchu w terenie zabudowanym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie na pasach - moja historia

Postprzez malina79 » wtorek 06 listopada 2012, 17:57

Drezyna ja naprawdę nie mam najmniejszej ochoty wdawać się w dyskusję czy było wykroczenie czy nie. O tym na pewno wiem ja sam i Bóg (jak ktoś wierzy w niego) - i nie na ten temat toczy się dyskusja.

CZEPIAM się nieprawdy którą zeznał strażnik miejski. Podpisał się pod słowami że wyprzedzałem go na pasach, a widać że tego nie robiłem. Według mnie funkcjonariusze publiczni powinni starać się być jak żona cesarza - poza wszelkimi podejrzeniami. a tutaj ewidentnie widać że kłamał, zeznał nieprawdę.

Sentencja wyroku nie ma w tym świetle nic do rzeczy - przyjąłem wyrok, zapłacę mandat, do sądu nie mam większych pretensji (z zaznaczeniem na "większych")
malina79

Postprzez Drezyna » wtorek 06 listopada 2012, 18:34

malina79 - czepiaj się czego chcesz, ale wybacz, to co piszesz trochę pozbawione jest sensu. Użył określenia "wyprzedzanie na pasach" - to mowa potoczne i dotyczy wykroczenia jak napisałem wyżej. Jak już coś, to załącz skan z dokumentów, a nie takie tam opowiadania, może napisał "na", a może ci się tylko zdawało. Niby walczysz bezkompromisowa ze SM, ale już w stosunku do sądu jesteś konformistą. Jak dla mnie kit i tyle.
Drezyna

Postprzez malina79 » wtorek 06 listopada 2012, 20:08

Drezyna - z tym kitem trochę przesadzasz. Otóż masz racje - bez dokumentów trochę nie teges 100% zgody, ale nie mam skopiowanych akt (jedynie zaglądałem do nich) mam jedynie wyrok (w ktorym nie ma nic o wyprzedzaniu NA pasach - jest ze wyprzedzałem przed pasami). Niemnie powtarzam - przyjmuję to do wiadomości. Ale nie przyjmuję słów z akt - z przesłuchania SM że "kontynuował wyprzedzanie na pasach bo to jest nieprawda".

Co do tego że jestem kompromisowy albo bezkompromisowy z sądem albo SM. Ja po prosty mam na tyle głowę na karku że wiem czym ryzykuję przed sądem (np kosztownym wyrokiem). A przed SM ryzyka nie ma, co im dokopię to się moje.

Powiem CI więcej. Materiał wideo został prawdopodobnie sfałszowany przez oznaczenie błędną godziną. Jak pisałęm w pierwszym wątku zdarzenie miało miejsce o 15:50 a legitymowanie (notatka SM) około 16:20 (po moim wyjsciu z budynku gdzie załatwiałęm sprawy). Nastomiast materiał wideo przekazany do sądu ma oznaczenie że samo wyprzedzanie miało miejsce o 16:21. To nieprawda i będę starał się to udowodnić albo po prostu zgłosze do prokuratora i niech on udowadnia. Fałszowanie dowodów przez SM to już grubo...
malina79

Re: Droga bez wyznaczonych pasów ruchu w terenie zabudowanym

Postprzez rusel » środa 07 listopada 2012, 14:28

w 7 sek. nagrania widac roznice prędkosci bezposrednio przed przejsciem pojazdu jadacego z lewej strony ktory oddala sie od strazy miejskiej (przy tak bliskich odleglosciach a wiekszej predkosci byles conajmniej na wysokosci tego pojazdu lub za nim i latwo to mozna obliczyc, w dodatku miales ograniczona widocznosc po prawej stronie) i ogladajac ten zapis wielokrotnie faktycznie daje to podstawe do uznania winy, nie bylo tu zachowania ostroznosci poniewaz powinienes byl zmniejszyc predkosc a taki masz obowiazek jezeli w poblizu są piesi, co do wyprzedzania "na pasach" to art dotyczy i pasow i bliskosci takiego oznakowania a nie o grę slowną tu chodzi, osobiscie na egzaminie bym Cie za to uwalil.

Podsumowujac rozpoczęcie manerwu moze byc przed przejsciem a jego zakonczenie dopiero za a taki argument mogl przyjac straznik widząc ze z lewej strony ktos nadjezdza z wieksza predkoscia w celu wyprzedzenia bo tylko w takim celu mozna poruszac sie po tej czesci jezdni i nie jest to jego zadaniem stwierdzic gałką oczną czy zderzak wychodzil poza obrys przed czy dopiero na pasach co trwa ulamek sekundy

A kiedy patrzę na pracę wydzialu drogowego widac jak co drugi kierowca w polsce ujawnia cechy malkontenta ktory po nalozeniu mandatu wdaje sie w dyskusje typu "nie bylo czerwonego tylko jeszcze zółte, odmiawiam przyjecia mandatu" choc sam doskonale zdaje sobie sprawe ze zachowal sie w tym miejscu niewlasciwie
rusel

Postprzez malina79 » czwartek 08 listopada 2012, 00:40

rusel - kiedy patrzę na polskie fora internetowe widzę jak co drugi internauta nie umie czytać ze zrozumieniem.

W związku z powyższym zignoruję część Twojej wypowiedzi dot. tego czy wykroczenie miało miejsce czy nie a ustosunkuję się jedynie co do faktu że wyprzedzanie było jakoby "kontynuowane na pasach". Otóż przez pasy przejechałem sam, nikogo nie wyprzedzałem co widać na nagraniu.

p.s. zazdroszczę tej wyobraźni która pozwoliła CI stwierdzić że tam było jakieś ograniczona widoczność :) jak to człowiek wiele potrafi sobie sam wyobrazić :)
malina79

Postprzez lith » czwartek 08 listopada 2012, 00:48

No dobra. Strażnikowi się wydawało, że wyprzedzałeś na przejściu, a wyprzedzałeś trochę przed. Złamałeś ten sam przepis. Poszedłeś z tym do sądu, obniżyli karę- pozostaje się cieszyć. Nie rozumiem tylko tej chęci dokopania na siłę straży miejskiej is szukania dziury w całym... jakby to miał być jakiś rodzaj zemsty za to, że Cie chcieli ukarać (jak nie patrzeć słusznie) o.O

Nie mam zamiaru oceniać, czy zrobiłeś dobrze, czy źle, bo wiadomo jak to z przestrzeganiem przepisów bywa... ale jak już się je łamie (nawet mając poczucie, że to słuszne w danej sytuacji, a przepis jest bezsensowny) to należy brać odpowiedzialność za to co się robi, a nie obrażać się na innych, że wykonują swoją pracę.
lith

Postprzez Drezyna » czwartek 08 listopada 2012, 09:14

malina79 napisał(a):Otóż przez pasy przejechałem sam, nikogo nie wyprzedzałem co widać na nagraniu.

Idziesz w zaparte zupełnie nie wiedzieć czemu. Gdzie masz napisane, że wyprzedzanie kończy się na zderzaku? To jest pewien manewr, u nas zdefiniowany jako "przejeżdżanie obok", ale nie napisano dokładnie w jakm zakresie. Można prowadzić długie dysputy lingwistyczne, natomiast pragmatyka podpowiada, że manewr ten ma pewne fazy i nie kończy się jednoznacznie na konkretnej linii. W KWoRD nie jest zdefiniowany, tylko przyjęto, że jest pewien konsensus na ten temat. Z dużą dozą rozsądku mozna stwierdzić, że na pasach nie zakończyłeś manewru wyprzedzania, a co więcej kontynuujesz wyprzedzanie następnego pojazdu.
To co jest niejasne to raczej dalsza część, dlaczego zadawali sobie trud w poszukiwaniu cię po mieście i proponowali karę na wyrost, może jest tu jakiś wątek osobisty, ale to na inne forum...
Ostatnio zmieniony czwartek 08 listopada 2012, 09:17 przez Drezyna, łącznie zmieniany 1 raz
Drezyna

Postprzez rusel » czwartek 08 listopada 2012, 09:16

związku z powyższym zignoruję część Twojej wypowiedzi dot. tego czy wykroczenie miało miejsce czy nie

to tez jest odpowiedz

Zeby nie wdawac sie w dyskusje przytocze podobny tok myslenia ktory zaprowadzil innego kierowce do sądu ktory zostal zatrzymany ze niestosowanie sie do znaku zakaz wyprzedzania, linię obrony jaką przyjal to wyprzedzanie pojazdu jeszcze przed znakiem zakazu, manewr wyprzedzania zakonczyl po powrocie na pas prawy za znakiem.

mozna by rzec "Wysoki Sądzie prosze o uniewinnienie, zabilem go tłuczkiem a nie jak mi zarzucano młotkiem"
rusel

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze