Kto ma pierwszeństwo na drodze?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo na drodze?

Postprzez JolantazMlawy » środa 15 lutego 2012, 19:41

Miły kolego oskbelfer, nie przeczytałeś pytania, podobnie jak wielu:
tXv4ym napisał(a):Witam,
Mógłby ktoś wyjaśnić lub powołać się na jakiś artykuł, który determinuje pierwszeństwo w poniższym przypadku. Z góry dzięki.

Minor, co wyznacza ten twój kierunek ruchu? O kierunku ruchu czego my mówimy? Jedziesz w prawo, a kierunek ruchu masz w lewo? Kierunek ruchu jest styczny do toru ruchu! Ty rysujesz jakiś kierunek geograficzny, czy coś podobnego. Cóż to się porusza w tym twoim kierunku? Wiatr?
kopan - jak to jest, że nikt z uczonych nie zna odpowiedzi na tak proste pytanie?
JolantazMlawy

Postprzez Minor » środa 15 lutego 2012, 19:47

Rysunek wyznacza kierunek ruchu na drodze jednokierunkowej, trzy pasmowej np... nie przekonuje cię to? To że ktoś lawiruje między pojazdami oznacza, że zmienił kierunek ruchu? Pytam się gdzie? Wjechał przez pas zieleni, w dom jakiś? Jego tor ruchu nie jest prosty, ale kierunek cały czas pozostaje ten sam. Widać rysunek nie pomógł...

No i twój cytat wyjaśnia wszystko... kolega prosi o "przepis determinujący pierwszeństwo" to mimo, że nie można go określić, chcesz spełnić jego prośbę i taki przepis wymyśliłaś... a właściwie dorobiłaś ideologie do już istniejącego zapisu.
Minor

Postprzez JolantazMlawy » środa 15 lutego 2012, 20:00

Ok, dyskutujemy w miarę rzeczowo.

Zdefiniuj co nazywasz kierunkiem ruchu. Czy to kierunek, w którym przebiega droga - to kierunek przebiegu drogi, a nie ruchu? Na jakiej długości uśredniasz swój kierunek? Metra? Od skrzyżowania do skrzyżowania? Z Przemyśla do Szczecina? Kto cię upoważnił do ograniczania pojęcia kierunek ruchu? Kierunek ruchu to kierunek, w którym porusza się pojazd - tyle, nic więcej nie napisano.

Czego więc dotyczy przepis, na który się powołuję, jeśli nie opisanych przeze mnie sytuacji? Czy ktoś potrafi napisać coś konkretnego?

oskbelfer podał przepis, który obowiązuje jak wszystkie inne, ale niczego nie rozwiązuje - po co?
JolantazMlawy

Postprzez rusel » środa 15 lutego 2012, 22:10

po pierwsze "kierunek jazdy", po drugie "kierunek ruchu", po trzecie "zmiana pasa ruchu" 3 rozne pojecia oznaczajace rozne manewry, warto miec ta swiadomosc

Mozemy zadac sobie pytanie co to znaczy "nadjechac z prawej strony" jadac lewym i prawym pasem rownolegle

Mozemy zadac sobie pytanie po co ustawodawca wspomina o koniecznosci ustapienia pierwszenstwa przy 3 pasach ruchu i zamiarze wybrania srodkowego skoro widnieje art 25.3?

Kiedys omawialem podobna sytuacje z nadzorem w wroclawia i tamtejsza policja i mielismy spojne stanowisko zastosowania w/w art ale jedynie w sytuacji kiedy na tej samej drodze mamy obustronne zwezenie drogi gdzie nie wystepuje ani zmiana pasa ruchu ani kierunek jazdy, jedynie kierunki ruchu z 2 pasow przecinaja i zchodzą w jeden potok ruchu, reszta interpretacji jest bezzasadna
rusel

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 12:23

oskbelfer - ok, powtórzę w twoim formacie:

ad1. potwierdzam zapoznanie się z pytaniem oraz obrazkiem
od2. na rysunku widzę dwa pojazdy, które chcą symultanicznie wykonać manewr zmiany pasa ruchu
ad3. o pierwszeństwie rozstrzyga art. 25.3 w powiązaniu z art. 3 (przestrzegać należy jednak wszystkich art.)

Dziękuję serdecznemu koledze za umieszczenie mnie w galerii sław FPJ, nie było to jednak konieczne.
JolantazMlawy

Postprzez szerszon » czwartek 16 lutego 2012, 13:55

JolantazMlawy napisał(a):
ad1. potwierdzam zapoznanie się z pytaniem oraz obrazkiem
od2. na rysunku widzę dwa pojazdy, które chcą symultanicznie wykonać manewr zmiany pasa ruchu
ad3. o pierwszeństwie rozstrzyga art. 25.3 w powiązaniu z art. 3 (przestrzegać należy jednak wszystkich art.)

Dziękuję serdecznemu koledze za umieszczenie mnie w galerii sław FPJ, nie było to jednak konieczne.
Aż zerknąłem na pierwszy post.I moim zdaniem..
Ad.1 Wyrazam ogromną watpliwość. Od samego patrzenia niewiele sie da...
Ad.2.Pozwoliłem sobie wyboldowac manewr :D i...
Ad.3 Gdzie w Art 25 jest napisane o zmianie pasa ruchu ? U mnie sie chyba starło...
szerszon

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 17:41

Po co 25.3 ciągle nikt z prawego fotela nie wie?
JolantazMlawy

Postprzez dylek » czwartek 16 lutego 2012, 17:50

JolantazMlawy napisał(a):Po co 25.3 ciągle nikt z prawego fotela nie wie?

Do przecinania się kierunków ruchu... pisałem ci, byś tytuły oddziałów czytała..
Do zmiany pasa masz inny oddział ;)
Zostaw ropę w spokoju, bierz benzynę do benzyniaka, bo na ropie benzyniakiem daleko nie zajedziesz ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lechB » czwartek 16 lutego 2012, 19:12

Witam
Art.25.3 można stosować gdy przecinają się kierunki ruchu np. parkingi, place.
Odnośnie sytuacji na drodze przestawionej kto ma pierwszeństwo - żaden pojazd nie ma pierwszeństwa.
W tej sytuacji jedyny przepis PORD Art. 22.4 innego nie znam.
lechB

Postprzez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 19:18

JolantazMlawy napisał(a):Po co 25.3 ciągle nikt z prawego fotela nie wie?
Ja nie z prawego fotela, ale odpowiem. Choćby po to:
Obrazek

EDIT: Co więcej. W PoRD, Oddział 4 ma nazwę "Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu". Wyraźniej rozdzielić tych dwóch manewrów już chyba nie można.
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lutego 2012, 19:58 przez ringus1, łącznie zmieniany 1 raz
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 20:05

ringus1 napisał(a):Ja nie z prawego fotela, ale odpowiem. Choćby po to:

No proszę miły kolego. I kto komu udziela pierwszeństwa zgodnie z 25.3?

lechB napisał(a): Art.25.3 można stosować gdy przecinają się kierunki ruchu np. parkingi, place.

No proszę, pierwszy miły kolega, który się ze mną częściowo zgadza. To zapytam dalej, dlaczego na placu przecinają się kierunki ruchu, a na jezdni nie?
JolantazMlawy

Postprzez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 20:12

Ale miła koleżanka pyta o pierwszeństwo z tematu czy z wklejonego przeze mnie obrazka?

I czy miła koleżanka raczy zrozumieć, że zmiana pasa nie równa się zmianie kierunku jazdy?
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 20:18

Ano z obrazka, jeśli można, komu kolega ustępuje zgodnie z 25.3?
JolantazMlawy

Postprzez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 20:22

Zgodnie z artykułem 25.3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa wszystkim, a pojazd 3 - wszystkim prócz 1. A jest tak, gdyż przecinają się ich kierunki jazdy - jeden skręca w prawo, drugi w lewo. Nie ma to nic wspólnego ze zmianą pasa ruchu.

ringus1

Postprzez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 20:30

Oczywiście rozumiem, że 4 ustępuje 1, a 2 pojazdowi 3? Tak mówi 25.3. Czy tak?
Poza tym proszę wyjaśnić kolegom, w jaki sposób przecinają się kierunki ruchu pojazdów 1 i 3, skoro eksperci z forum twierdzą, że kierunki ruchu to kierunki drogi, a nie ruchu pojazdów?
A może kolega uważa tak jak i ja, że kierunek ruchu to kierunek ruchu pojazdu, ot tak, po prostu?
JolantazMlawy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze