Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Drezyna » piątek 30 września 2011, 20:39
przez szerszon » piątek 30 września 2011, 21:05
przez Borys_q » piątek 30 września 2011, 21:31
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1)
z dnia 3 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515, z późn. zm. 2) ) zarządza się, co następuje:
5.2.1.3. Umieszczanie znaków D-1
Znaki D-1 umieszcza się na początku trasy, której nadano pierwszeństwo w obszarze zabudowanym oraz bez względu na rodzaj obszaru, jeżeli na skrzyżowaniu trasa z pierwszeństwem zmienia kierunek i zastosowano tabliczki T-6a.
Znaki D-1 umieszcza się w odległości do 50 m od skrzyżowania.
Jako zasadę należy przyjąć powtarzanie przed każdym skrzyżowaniem wzdłuż trasy z pierwszeństwem znaków D-1 o zmniejszonych wymiarach (pkt 5.2.1.1); można ich nie powtarzać, jeżeli odległość między skrzyżowaniami jest nie większa od 50 m. Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod wszystkimi znakami określającymi pierwszeństwo (D-1, A-7, ewentualnie B-20) umieszcza się odpowiednie odmiany tabliczek T-6a i T-6c.
przez bac » sobota 01 października 2011, 03:27
5.2.1.3.
(...)
można ich nie powtarzać, jeżeli odległość między skrzyżowaniami jest nie większa od 50 m.
przez Drezyna » sobota 01 października 2011, 11:24
przez kriseu » sobota 01 października 2011, 12:04
przez bac » sobota 01 października 2011, 13:26
Drezyna napisał(a):Przecież w tym wątku chodzi o drogi bez D-1 a z A-7!!! Takich jest cała masa (...) są setki skrzyżowań z A-7 a bez D-1
Drezyna napisał(a):Również zacytowane pojęcie "drogi z pierwszeństwem" dotyczy raczej wyznaczających i oznaczających trasy, a nie kierujących.
kriseu napisał(a):Opisywana sytuacja ewidentnie wykracza poza przepisy, więc nie ma się co do nich odwoływać by to wytłumaczyć.
przez michooo » sobota 01 października 2011, 14:12
przez szerszon » sobota 01 października 2011, 21:01
przez Drezyna » niedziela 02 października 2011, 10:37
przez maryann » piątek 07 października 2011, 09:03
Wnioski.kriseu napisał(a):Opisywana sytuacja ewidentnie wykracza poza przepisy, więc nie ma się co do nich odwoływać by to wytłumaczyć.
przez psrus » czwartek 26 marca 2015, 13:00
przez mp0011 » czwartek 26 marca 2015, 14:47
przez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 16:34
psrus napisał(a):Kiedy rozpocząłem jazdy, dodajmy, z innym instruktorem niż wykłady, to dowiedziałem się że skrzyżowanie równorzędne, na którym obowiązuje zasada prawej ręki, to tylko skrzyżowanie przed którym występuje znak A-5. A jeżeli zbliżam się do skrzyżowania i nie ma tam znaku regulującego pierwszeństwo to jest to droga z pierwszeństwem. Czyli nie musi być znaku D-1, jak nie ma żadnego znaku to i tak mam pierwszeństwo, i nie obowiązuje tam zasada prawej ręki. Nie chcę kwestionować niczyich kompetencji, ale wydaje mi się, że wyniosłem sprzeczną wiedzę z wykładów i z jazd. Jaką wy macie na ten temat opinię w końcu?
przez jasper1 » czwartek 26 marca 2015, 17:22
psrus napisał(a): Z wykładów wyszedłem z przekonaniem że jak zbliżam się do skrzyżowania i nie widzę przed nim żadnego znaku, to pierwszeństwo reguluje zasada prawej ręki.
dowiedziałem się że skrzyżowanie równorzędne, na którym obowiązuje zasada prawej ręki, to tylko skrzyżowanie przed którym występuje znak A-5. A jeżeli zbliżam się do skrzyżowania i nie ma tam znaku regulującego pierwszeństwo to jest to droga z pierwszeństwem. Czyli nie musi być znaku D-1, jak nie ma żadnego znaku to i tak mam pierwszeństwo, i nie obowiązuje tam zasada prawej ręki.