Rybnik - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rybnik - pytanie

Postprzez M.S. » poniedziałek 05 września 2011, 23:35

lechB napisał(a):Sygnalizator który znajduje się pomiędzy pasami ruchu dotyczy tylko kierującego jadącego na wprost lub skręcającego w lewo.

A skąd taki pomysł?

Lechu żal mi Twoich kursantów. Skoro nadal nie potrafisz przyznać się do błędu, to znaczy że nie znasz przepisów i ślepo brniesz w swoje "widzi mi się". A skoro nie znasz (może nie rozumiesz) przepisów to jak masz ich nauczyć innych?
M.S.

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 września 2011, 21:40

scorpio44 napisał(a):...jeżeli znak A-7 nie znajduje się na tym samym słupku co sygnalizator, ale dwa metry dalej na drugim słupku...

Szczerza mówiąc nie przyszło mi to do głowy. Miałem na myśli taką sytuację jak na rysunku poniżej. Nie zamierzam nikogo przekonywać, ponieważ sam przekonany nie jestem. Żeby nie było wątpliwości czerwony i pomarańczowy nie jadą na raz, to tylko przykładowe tory jazdy.
014.png

Niebieski jedzie sobie napotyka zielone światło i znak ustąp pierwszeństwa, oba umieszczone przed skrzyżowaniem odnoszą się do ruchu na całym skrzyżowaniu i oba - nie wnikając w szczegóły regulują lub w znaczny sposób wpływają na przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie.

"Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,"

Zgodnie z hierarchią ważności znaków stosuje się do zielonego światła i przejeżdża za sygnalizator. Nie interesuje go także przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie pokazany na tabliczce T-6. Dalej napotyka kolejny znak ustąp pierwszeństwa umieszczony już wewnątrz skrzyżowania.

"Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony."

Nie ma tutaj mowy, że jeżeli wjeżdżając na skrzyżowanie zgodnie z którymkolwiek przepisem miał pierwszeństwo to nie stosuję się do tego znaku.

"3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu."

W tym miejscu nie ma sygnalizatora, który zgodnie z hierarchią ważności znaków odwoływałby obowiązek ustąpienia pierwszeństwa, na tym jednym przecięciu jezdni.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 września 2011, 22:13 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 06 września 2011, 22:08

szymon1977 - czy niebieski może skręcać w prawo objeżdżając wysepkę z drugiej strony ??
pytam serio ;)
Jeśli nie może, to dlaczego ? - zakazu skrętu w prawo nie ma przecież na skrzyżowaniu ;)
Zresztą, chyba nikt tutaj nawet nie odważy się dzielić tego jednego skrzyżowania na mniejsze ;)
A jeśli :
- jest to jedno skrzyżowanie
- ruch jest kierowany sygnalizacją świetlną
- sygnalizacja świetlna ma priorytet nad znakami określającymi pierwszeństwo
...to ja nie rozumiem tej dyskusji o A-7...
Jakby zamiast A-7 stał w obrębie skrzyżowania B-20 to też byś na nim stawał przy zielonym świetle ??

Więc przejdę do sedna.
Niebieski skręca na zielonym świetle w prawo na skrzyżowaniu.
Kogo w takiej sytuacji musi przepuścić ?? (wyłączmy z dyskusji pieszych, bo są oczywistością - skupmy się na pojazdach)
Nie ma tu tramwaju, pojazdu uprzywilejowanego itp...
Więc kogo przepuszczamy przy skręcie w prawo na zielonym świetle ?
Skąd niebieskiemu może się pojawić pojazd nadjeżdżający z jego lewej strony ??
Pomarańczowy ?? - ma czerwone światło więc odpada.
Czerwony ?? - skręca w lewo więc....

Dla mnie sytuacja dość prosta - ale jak czytam ten wątek, to zapewne by lepiej było dla zdrowia i życia nas wszystkich, gdyby w tego typu skrzyżowaniach takie skanalizowane skręty "oświetlano" sygnalizatorem S-3 - i było by po kłopocie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lechB » wtorek 06 września 2011, 22:15

Witam
Popieram sposób myślenia Pana szymon1977 dobry przykład skrzyżowania skanalizowanego.
Widzę błąd w tym rysunku sygnalizator z A-7 na dole powinien stać wyżej na trójkącie przed drogą z pierwszeństwem a linia warunkowego zatrzymania tak samo przed tą drogą.
Tak będzie czytelnie żeby ktoś się nie czepiał.
Pozdrawiam
lechB

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 września 2011, 22:17

dylek napisał(a):Pomarańczowy ?? - ma czerwone światło więc odpada.
Wjechał na zielonym, i ciśnie na maksa swoim wehikułem 5 km/h. Światło się zmieniło. Więc nie odpada.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 22:23

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Pomarańczowy ?? - ma czerwone światło więc odpada.
Wjechał na zielonym, i ciśnie na maksa swoim wehikułem 5 km/h. Światło się zmieniło. Więc nie odpada.

Po co dajesz sytuacje nietypową ?
Niebieski w takim układzie nie wjezdża na skrzyzowanie mimo zielonego sygnału.
Wyjasniać dlaczego, czy jest to oczywiste ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 września 2011, 22:25

szerszon napisał(a):Po co dajesz sytuacje nietypową?
Racja, niepotrzebnie. A co myślisz o sytuacjach typowych? Dla mnie przepisy po prostu nie są oczywiste.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 września 2011, 22:37 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 22:34

Dla mnie oczywiste.
Mam sygnalizacje-nie mam znaków dotyczących pierwszeństwa przejazdu- nie istnieją.
Tylko jak sie chce ustalac pierwszenstwo nie przed wjazdem na skrzyżowanie tylko w poszczególnych fazach pobytu na nim to wychodzą rózne dziwne rzeczy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 września 2011, 22:39

szerszon napisał(a):...jak sie chce ustalac pierwszenstwo nie przed wjazdem na skrzyżowanie tylko w poszczególnych fazach pobytu...
Tak czasem trzeba, a oto dowód:
"Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony."
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 22:53

A czy w omawianym rysunku taki A-7 znajduje sie w obrębie skrzyzowania bez sygnalizacji swietlnej ?
Znowu mieszasz.
szerszon

Postprzez lechB » wtorek 06 września 2011, 22:58

Niestety jak ciężko kogoś przekonać żeby zrozumiał dlaczego znak A-7 tam postawiono przy skręcie w prawo na skrzyżowaniu skanalizowanym.
Światło zielone zezwala na wjazd za sygnalizator prosto lub w lewo.
A skręt w prawo pod warunkiem ustąpienia A-7.
lechB

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 23:03

lechB napisał(a):Niestety jak ciężko kogoś przekonać żeby zrozumiał dlaczego znak A-7 tam postawiono przy skręcie w prawo na skrzyżowaniu skanalizowanym.
Światło zielone zezwala na wjazd za sygnalizator prosto lub w lewo.
A skręt w prawo pod warunkiem ustąpienia A-7.

Nie znam skrzyzowania, ale jeśli jest tak w istocie to jest bubel, a przynajmniej budzi watpliwości u mniej rozgarnietych.
W Dz.U 220 napisali ,ze przy sygnalizacji swietlnej wszystkie strumienie ruchu powinny być nią objęte.
Jeśli A-7 jest tak daleko wyciagniety to na drodze poprzecznej powinni walnąć D-1 i byłby spokój.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 września 2011, 23:06

szerszon napisał(a):A czy w omawianym rysunku taki A-7 znajduje sie w obrębie skrzyzowania bez sygnalizacji swietlnej?
Nie.
szerszon napisał(a):Jeśli A-7 jest tak daleko wyciagniety...
Tak, jest tak daleko. Skoro "sygnał zielony (oznacza) zezwolenie na wjazd za sygnalizator" to skąd interpretacja, że odwołuje znaczenie znaku A-7, przy którym nie jest ustawiony? Czy taka interpretacja to nie nadinterpretacja? Czy w takiej sytuacji sygnalizator nie powinien być powtórzony dla skręcających w prawo? A może nie powinno być drugiego znaku A-7?
Ostatnio zmieniony wtorek 06 września 2011, 23:15 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 23:13

nie , nie jest.
cała zabawa odbywa sie w obrebie jednego skrzyzowania, a sygnalizator i znak sa na tym samym strumieniu ruchu ( tak wnioskuje z opisu)

no przecie pisałem, że według 220 wszystkie struminie ruchu...
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 września 2011, 23:18

Napisz proszę, gdzie wyczytałeś o strumieniach. Nie znam 220, a nie mam teraz czasu szukać.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze