Jak szybko jeździć we mgle?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak szybko jeździć we mgle?

Postprzez lith » poniedziałek 13 grudnia 2010, 17:09

Tak samo jak prosta na nawi może byc odczytana jako 'prosto, możesz grzać'
Tak samo brak świateł z przeciwka można traktować jak 'pusto, możesz grzać', albo brak ograniczenia na zakręcie 'mniej niż 90 wstyd pojechać'. Więc kto co z tego odczyta to zależy tylko od niego.
lith

Postprzez qwer0 » poniedziałek 13 grudnia 2010, 21:26

Tak samo brak świateł z przeciwka można traktować jak 'pusto, możesz grzać', albo brak ograniczenia na zakręcie 'mniej niż 90 wstyd pojechać'.

Ewentualna wada wzroku kierowcy to juz inny temat... Podobnie z niedostosowaniem predkosci do warunkow...
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:02

wada wzroku... albo po prostu noc :)

A używana z głowa nawi może właśnie pomóc w dostosowaniu prędkości do warunków. Mając więcej info na temat warunków można lepiej dostosować do nich prędkość.
Bo o ile prosta na mapie nie jest dostatecznym argumentem, żeby przycisnąć- bo co jak tak coś jest. To zakręt, czy skrzyżowanie, którego jeszcze nie widzimy jest dostatecznym powodem, żeby zachować szczególną ostrożność.
lith

Postprzez mapmen » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:20

lith napisał(a):A używana z głowa nawi może właśnie pomóc w dostosowaniu prędkości do warunków. Mając więcej info na temat warunków można lepiej dostosować do nich prędkość.

zwłaszcza z wgraną mapą fotoradarów, nie?
mapmen

Postprzez lith » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:35

Tu akurat schodzimy z tematu jazdy w warunkach ograniczonej widoczności... ale zakładając, że fotoradary stoją w najbardziej niebezpiecznych miejscach to jak najbardziej. Celem postawienia fotoradaru jest złapanie na niego jak największej ilości jeleni, czy wymuszenie na kierowcach przestrzegania prędkości co przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa w danym miejscu? Więc chyba lepiej, żeby kierowca został w porę poinformowany o fotoradarze i ewentualnie zwolnił, niż go nie zauważył (w 90% pusta budka...a jak pełna to już bez filmu albo popsuty ;p).

Poza tym obecnie duża ilość fotoradarów- szczególnie tych działających- stoi w miejscach, gdzie jadąc dużo poniżej prędkości na jaką pozwalają warunki można się foty dorobić (biznes is biznes ;])
lith

Postprzez qwer0 » wtorek 14 grudnia 2010, 20:34

A używana z głowa nawi może właśnie pomóc w dostosowaniu prędkości do warunków. Mając więcej info na temat warunków można lepiej dostosować do nich prędkość.

Racja... Jednak moj tomtom nie dostarcza mi takich info o warunkach, jakie dostarczaja mi oczy podczas obserwowania drogi przez szybe. Baaaaaa... Nie dostarcza mi nawet ulamka tego. Wiec albo jedziemy z predkoscia dostosowana do warunkow i navi do niczego nie jest nam potrzebna, albo jedziemy z predkoscia niedostosowana do warunkow i probujemy asekurowac sie navi.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » środa 15 grudnia 2010, 09:51

A czy wiecie, że GPS navi dla rolników jest na tyle precyzyjny, że można w nocy bez korekty wzrokowej np. rozsiewać nawozy a nawet siać zboże? Normalnie w dzień jest to sztuka żeby nie poomijać, nie narobić 'klinów', a tu ekran w kabinie wystarcza do jazdy z dokładnością do kilku cm!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez qwer0 » środa 15 grudnia 2010, 10:22

A czy wiecie, że GPS navi dla rolników jest na tyle precyzyjny, że można w nocy bez korekty wzrokowej np. rozsiewać nawozy a nawet siać zboże? Normalnie w dzień jest to sztuka żeby nie poomijać, nie narobić 'klinów', a tu ekran w kabinie wystarcza do jazdy z dokładnością do kilku cm!

A czy wiesz, ze GPS do "zadan specjalnych" moga wyznaczyc dokladna pozycje z dokladnoscia do mm??

Tylko jak to sie ima GPS samochodowego, w ktorym blad moze smialo wynosic 10m? :P I ogolnie jak to sie ima do tego tematu? Porownywanie urzadzenia specjalnie przeznaczonego do konkretnego celu porownywac do urzadzenia przeznaczonego do zupelnie innego celu?

Normalnie w dzień jest to sztuka żeby nie poomijać, nie narobić 'klinów'

Bez qrde przesady...
qwer0

Postprzez Razor1990 » piątek 24 grudnia 2010, 22:15

qwer0 napisał(a):
Nikt Ci na tył nie najedzie, jak masz włączone przeciwmgłowe - nie wyobrażam sobie, jakie by to musiało być mleko, żeby ktoś w ciebie wjechał.

No to cienko z Twoja wyobraznia.

Zwracam honor :o

Wracałem właśnie przez S1 - powiem jedno... o ja pierdo*@#@!! W krytycznych momentach mgła dawała widoczność 3-4 metrów! Były momenty, że nawet środkowych linii pasa nie widziałem :shock:

Za to korzystałem z czynnego wsparcia GPS - rzut oka i widziałem, że za 100m będzie np. łuk w lewo/prawo - bez tego, w momencie gdy znikały linie byłoby kiepsko :eek2:
Razor1990

Postprzez qwer0 » sobota 25 grudnia 2010, 12:25

I 4 strony gadania, ze gps ma zwiekszyc bezpieczenstwo, a gdy przychodzi co do czego, to okazuje sie, ze jednak ludzie uzywala GPSa zamiast, a nie dodatkowo.
W widocznosi, przy ktorej powinnismy sie wolno turtac lub powstrzymac sie od dalszej jazdy, jedziemy dalej, bo mamy gpsa i glupio mu ufamy....
Za to korzystałem z czynnego wsparcia GPS - rzut oka i widziałem, że za 100m będzie np. łuk w lewo/prawo - bez tego, w momencie gdy znikały linie byłoby kiepsko :eek2:

... i dziwimy sie, ze na S1 byl karambol :P I komentujemy jak to mozliwe... Ano mozliwe, jak sie patrzy na gpsa, a nie na droge, to pozniej sa takie tego skutki.
qwer0

Postprzez Razor1990 » sobota 25 grudnia 2010, 12:39

Akurat jechałem na końcówce S1, która przechodzi na DK1/DK86 :P

Używałem go dodatkowo - ale w momencie gdy traciłem całkowicie widoczność, to co miałem robić? Zatrzymać się i czekać, aż mi w dupę ktoś wjedzie?

Ile się dało, to trzymałem się widocznych kawałków pasów - ale w momencie gdy nie było W OGÓLE widoczności, to sorry - ale wolałem wiedzieć wcześniej, że droga prosta zamienia się w łuk...
Razor1990

Postprzez cman » sobota 25 grudnia 2010, 12:45

Razor1990 napisał(a):...ale w momencie gdy traciłem całkowicie widoczność, to co miałem robić? Zatrzymać się (...) ?

PRD napisał(a):Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.

Jeżeli traciłeś całkowicie widoczność, to jak sądzisz, co w świetle powyższego artykułu powinieneś robić?
cman

Postprzez Razor1990 » sobota 25 grudnia 2010, 12:50

Jechaliście kiedyś tą drogą?
Razor1990

Postprzez mk61 » sobota 25 grudnia 2010, 12:57

http://www.youtube.com/watch?v=UdjbJw-NdJ0

Da się. Nie musiałem jechać na ślepo z prędkością sugerowaną na znakach. A miejscami widoczność była... Wcale jej nie było.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Razor1990 » sobota 25 grudnia 2010, 13:00

mk61 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=UdjbJw-NdJ0

Da się. Nie musiałem jechać na ślepo z prędkością sugerowaną na znakach. A miejscami widoczność była... Wcale jej nie było.

W pewnych momentach, było widać nawet połowę tego co jest na Twoim filmie - najgorzej było na wysokościach otwartych polan :eek2:
Razor1990

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze